Boaba de cafea preferată a lumii. Crescută pe teritoriul Americii Centrale şi de Sud, pe coasta estică a Africii şi în anumite zone ale Asiei, cafeaua Arabica necesită condiţii de sol speciale, altitudini ridicate (600-2.000 de metri deasupra nivelului mării) şi exact echilibrul corect între căldură şi umezeală.
Termenul pentru o persoană care a fost instruită special pentru producerea şi servirea de diferite tipuri de cafea. Acesta provine din cuvântul italian pentru „Barista”.
Parfumul, aroma, nasul şi gustul cafelei proaspăt preparate.
Fructul copt al copacului de cafea. Seminţele sale, atunci când sunt extrase din fruct, devin boabe verzi de cafea.
Cafeaua din care s-a îndepărtat 97% sau mai mult din cafeina care apare în mod natural este clasificată ca decafeinizată. Stimulentul delicat este extras din boaba de cafea în starea sa verde (neprăjită). Şi deşi există mai multe metode diferite, toate acestea utilizează apă.
Prepararea prin picurare, cunoscută şi ca filtru de cafea sau turnare, reprezintă o metodă prin care apa fierbinte este turnată peste cafeaua măcinată dintr-un filtru. Cafeaua picură apoi – gravitaţional – prin filtru în vas sau în ceaşcă.
Metoda utilizată pentru a usca fructele de cafea, fie prin expunere la soare, fie într-un uscător mecanic. Pleava tare, uscată, este apoi curăţată de pe boabă cu mâna sau cu maşina.
Aceasta reprezintă cantitatea de cafea extrasă de apă în timpul preparării. Extragerea optimă depinde de o varietate de factori precum durata de preparare, temperatura şi dimensiunea granulelor măcinate. Cafeaua extrasă în cantitate mai mică poate avea un gust acru, cafeaua extrasă în exces poate avea un gust amar.
Cafeaua certificată Fair Trade face parte dintr-o mişcare socială al cărei scop este creşterea veniturilor şi a nivelurilor de trai pentru micii fermieri din întreaga lume, în special cei din ţările în curs de dezvoltare. Promovează de asemenea durabilitatea şi contribuie la protejarea mediului.
Mocha este un bob de înaltă calitate din planta de cafea Arabica, cu originea în Yemen. Denumirea provine de la oraşul port Mocha, cândva un exportator înfloritor de cafea, între secolele 15 şi 19. Nu trebuie confundată cu cafeaua cu aromă de ciocolată, cunoscută de asemenea ca Mocha.
O certificare organică garantează absenţa expunerii cafelei la ierbicide, pesticide, insecticide sau fertilizatori produşi comercial.
O conductă de abur care se utilizează pentru spumarea laptelui.
În mod normal, fiecare fruct de cafea conţine două boabe. Ocazional, un fruct se va forma numai cu o singură boabă. Acestea sunt denumite boabe de cafea tip mazăre. Renumite pentru aroma lor delicată şi puternică, acestea sunt separate adesea de restul recoltei şi vândute la un preţ mai ridicat.
O componentă a unui espresor cu un coş al filtrului pentru ţinerea cafelei măcinate în timpul preparării.
Îndepărtarea pulpei şi a cojii exterioare a fructului de cafea pentru a dezveli boaba de cafea în timpul procesului umed – direct după recoltarea fructelor de cafea.
O organizaţie internaţională non-profit care îşi desfăşoară activitatea pentru a conserva biodiversitatea şi a asigura existenţe durabile. Cafeaua care poartă emblema îşi are originea în – sau conţine ingrediente care provin din – ferme sau păduri certificate Rainforest Alliance. Aceasta este cunoscută de asemenea ca o cafea crescută la umbră, spre deosebire de cafeaua crescută la soare, care implică defrişarea pădurilor, nesusţinând prin urmare animalele şi plantele sălbatice.
O specie de cafea din planta Coffea Canephora. Cel mai cultivată în zonele tropicale din Africa şi Asia de Sud-Est, aceasta înfloreşte la altitudini în jur de 650 de metri şi la temperaturi cuprinse între 24º şi 29ºC.
Un dispozitiv mic, asemănător cu un pisălog, utilizat pentru a „bate” (a compacta) cafeaua măcinată din portfiltrul unui espresor. Aceasta asigură trecerea forţată a apei fierbinţi prin cafea în mod uniform pentru extragere optimă.
O metodă de preparare pentru pregătirea cafelei nefiltrate cu un gust puternic, aromat. Cafeaua măcinată fin este fiartă într-un „cezve” (vas) umplut cu apă, de obicei cu zahăr adăugat. Apoi este turnată în ceşti mici şi se permite decantarea zaţului înainte de a fi consumată.
Metoda prin care aparatul de desfacere a pulpei separă seminţele de pulpa fructelor de cafea. Pentru a ajuta extragerea, fructele de cafea sunt înmuiate mai întâi în apă. Boabele sunt apoi uscate la soare sau în uscătoarele mecanice.
You are about to visit a Philips global content page
Continue