Procesul de    

preparare a cafelei

Tipuri de boabe

Boabe de cafea

Exact ca vinul, alegerea boabelor corecte depinde de gama ta. Aceasta deoarece boabele de cafea au caracteristici de aromă diferite, în funcţie de regiunea în care au crescut.


Altitudinea, temperatura şi solul – chiar şi recolta – joacă de asemenea un rol important. În timpul prăjirii, boabele de cafea produc chiar mai multe arome şi gusturi.


Atunci când vine vorba despre cafeaua din ceaşca ta, există numai două tipuri de boabe care contează: Arabica şi Robusta.

Cafeaua Arabica

Arabica

 

Spuma cafelei, boabele de Arabica au o superbă bogăţie de arome, producând un gust care este delicat şi profund în acelaşi timp.

Cafeaua Robusta

Robusta

 

Regina cafeinei pentru cafea, boabele de Robusta conţin aproape o cantitate dublă de stimulent în comparaţie cu boabele Arabica. Aceasta oferă cafelei un gust puternic, uşor amar.

Cafeaua Kopi Luwak

Kopi Luwak

 

Pentru o experienţă gastronomică neobişnuită, încearcă boabele foarte apreciate extrase din excrementele pisicii civet indoneziene. Această creatură asemănătoare cu o mangustă se înfruptă din fructele de cafea înainte de a elimina resturile. Procesul digestiv la care sunt supuse fructele le împrumută boabelor aroma lor specifică.

Arome boabelor

Proaspăt măcinată

Există un motiv pentru care iubim mirosul boabelor de cafea proaspăt măcinate. Aceasta deoarece fiecare bob conţine aproximativ 800 de gusturi şi arome volatile diferite. Gândeşte-te: condimente, ierburi, nuci, legume, flori şi fructe.


Arta de a face cafea constă în extragerea comorii învelite în interiorul fiecăruia. Prin măcinarea boabelor, apa poate extrage mai multe dintre aceste substanţe solubile. Acestea sunt responsabile pentru gustul şi aroma produsului care ajunge la final în ceaşcă.

O ceaşcă de cafea

Regula celor 15 minute

 

După 15 minute, cafeaua măcinată îşi pierde aproximativ 60% din aromă.

Din acest motiv, îţi recomandăm:

  • Să depozitezi boabele de cafea departe de aer, lumină şi umezeală
  • Să le consumi la 6-8 săptămâni după prăjire
  • Sa macini cafeaua întotdeauna chiar înainte de preparare.