0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Degustarea cafelei:
    echipamentele necesare și sfaturile care îți asigură o experiență completă

     

    Pauzele cele mai reconfortante de peste zi sunt cele dedicate cafelei, care ne ajută să ne adunăm gândurile și să ne dezlănțuim energia într-un mod cât mai eficient. Totuși, există momente în care curiozitatea și fascinația ne îndeamnă să experimentăm, iar dacă timpul ne permite, ideal ar fi să punem la punct o degustare. Fie că vrei să încerci o cafea preparată la espressorul automat, după toate rigorile italiene, sau să te aventurezi în lumea aromelor mai puțin familiare, este bine să respecți un ritual anume.

    Degustarea cafelei

    După ce criterii trebuie să faci degustarea

     

    Dacă și tu ai convingerea că o ceașcă de cafea nu doar se bea, ci se savurează, cu siguranță cauți principalele criterii după care să alegi o cafea cu adevărat potrivită caracterului tău.

     

    • Aspectul: cu cât spuma de culoare castanie a unei cafele este mai densă și ține mai mult timp, cu atât mai sigur este faptul că te vei bucura de o experiență senzorială cu adevărat reușită.
    • Aroma: corpul cafelei și notele aromatice sunt activate de temperatura înaltă. Soiurile cele mai rafinate îți vor dezvălui savoarea discretă a citricelor, a mierii, a caramelului sau chiar a ciocolatei și a pâinii prăjite.
    • Amărăciunea: ideală câtă vreme nu depășește pragul unei anumite sensibilități, această însușire depinde de timpul și de temperatura de prăjire. Cei mai pasionați degustători atribuie cafelei amărui savoarea tipică a ciocolatei negre și a cojilor de grepfrut.
    • Aciditatea: factor care echilibrează aroma cafelei, pentru a nu fi excesiv de amară, aciditatea aduce o vagă senzație de iute, similară cu cea a lămâii.
    • Rotunjimea: echilibrul dintre notele fructate și combinația de dulce-amărui scoate la iveală subtilitățile cafelei și îți impresionează instantaneu papilele gustative.
    • Finalul gustului: persistența aromelor de cafea definitivează experiența de degustare. Fără un caracter puternic și fără o aromă distinctă, o cafea nu poate fi considerată bine preparată.

    Criterii de degustare

    Care sunt aromele de cafea cele mai cunoscute

     

    Varietatea de gusturi disponibile pe piața cafelei arată farmecul pe care îl exercită această băutură asupra pasionaților din întreaga lume. Indiferent că ești în căutarea aromei tale preferate sau că îți place să variezi tipurile de cafea, există mereu ceva potrivit pentru tine:

     

    ●     Animal: notele puternice ale anumitor cafele le-au atras această atribuire, datorată mirosului care aduce aminte de blana umedă, de piele sau chiar de sudoare. În ciuda aparențelor, nu este o trăsătură negativă a cafelei, ci doar o modalitate de clasificare a acestei băuturi.

    ●     Cenușă: la fel de elocventă pentru a descrie gustul intens al unei cești de cafea, această modalitate de descriere se referă la gradul de prăjire a cafelei. În general, ea amintește de mirosul unei scrumiere sau de cel al unui șemineu proaspăt curățat.

    ●     Ars: spre deosebire de descriptorul precedent, acesta se referă la prăjirea excesivă a boabelor de cafea, care degajă un miros ce amintește de fumul produs odată cu arderea lemnului.

    ●     Medicamente: nu neapărat un indicator al gustului reușit de cafea, această aromă indică reminiscența unor produse chimice sau folosirea unor potențiatori sintetici care produc mari cantități de substanțe volatile.

    ●     Ciocolată: căutată în special de cei care apreciază mai degrabă o cafea cu gust dulce, această aromă amintește de boabele de cacao, dar și de ciocolata neagră.

    ●     Caramel: aroma aceasta indică prezența în cafea a unui iz de zahăr caramelizat, fără să fie ars.

    ●     Cereale: aromele de malț, de cereale și de pâine prăjită pot fi regăsite și în notele fine emanate de o cafea preparată cu măiestrie.

    ●     Pământiu: degustătorii profesioniști grupează sub această denumire aromele de sol proaspăt sau humus, ba chiar de mucegaiuri și de cartof crud.

    ●     Floral: asemănător cu parfumul florilor proaspăt culese, acest descriptor este determinat de prezența în gustul cafelei a diferitelor arome de flori, precum și a păpădiei sau a urzicilor.

    ●     Fructe: aciditatea foarte mare a anumitor cafele duce cu gândul la gustul puternic de citrice, dar ea mai poate fi asociată și cu fructele de pădure.

    ●     Ierbos: aceasta este o însușire atribuită cafelelor a căror aromă duce cu gândul la gazonul proaspăt cosit, la iarbă, la frunzele verzi sau la fructele necoapte.

    ●     Nucă: cafeaua cu această aromă nu amintește doar de nucile proaspete, ci și de migdalele amare.

    ●     Rânced: un descriptor de aromă depreciativ, în aparență, acesta se referă la gradul de oxidare a cafelelor puternice, dar care nu prezintă urme de deteriorare.

    ●     Cauciuc: neobișnuit pentru o băutură, acest descriptor este inspirat de izul de anvelope calde ce poate fi regăsit în unele cafele.

    ●     Mirodenii: prezența în unele cafele a mirosului de condimente dulci, precum cuișoarele, scorțișoara sau ienibaharul, a dus la apariția acestei arome foarte apreciate de cei care caută un gust mai blând.

    ●     Tutun: unele cafele răspândesc aroma irezistibilă a tutunului nears.

    ●     Vin: la fel ca în cazul gustului de cafea ce poate fi asociat cu fructele, acesta este generat tot de nivelul mare de aciditate.

    ●     Lemnos: mirosul de lemn uscat, de stejar sau chiar de carton este regăsit de unii dintre degustători printre notele fine ale cafelei.

    Cum alegi cafeaua

     

    Pentru a avea siguranța că ai ales o cafea demnă de o degustare pentru gusturi fine, studiază cu atenție detaliile pe care eticheta ambalajului ți le oferă cu privire la locul și la modul de cultivare a boabelor de cafea. Gustul băuturii depinde de zona în care este crescută planta, iar intensitatea aromei și notele subtile pe care le vei resimți în cafea sunt dictate, în primul rând, de munca agricultorilor.

     

    Indiferent că vei alege Arabica sau Robusta, data ambalării are și ea un rol important pentru experiența de degustare a oricărui tip de cafea. Tipul de prăjire este definitoriu pentru aroma finală a băuturii, astfel că și acesta este un criteriu spre care va trebui să-ți îndrepți atenția. Un alt aspect important este metoda după care vrei să prepari cafeaua. Află aici mai multe ponturi despre cum alegi inspirat cea mai bună cafea.

    Ce echipament îți trebuie

     

    Fie că alegi să prepari cafeaua la cafetieră sau la espressor, cele mai recomandate recipiente pentru servirea ei sunt ceștile din porțelan sau din sticlă termorezistentă. De lângă acestea nu trebuie să lipsească lingurițele pentru degustare și nici recipientul pentru zahărul brun sau rafinat. Cafeaua trebuie preparată, de preferință, cu apă filtrată, iar boabele trebuie măcinate pe loc, pentru ca aromele și uleiurile să fie cât mai proaspete.

    Series 5000 Espressoare complet automate

    Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

    Modul optim de a face procesul de degustare

     

    După ce ai ales tipul de cafea și te-ai asigurat că nu-ți lipsește nimic din echipamentul de care ai avea nevoie, e timpul să treci la degustarea propriu-zisă a băuturii. Indiferent daca ai ales să o prepari la espressor sau la cafetieră, cafeaua trebuie să aibă o temperatură de maximum 95°C, iar înainte de prima sorbitură să aștepți timp de patru minute. 

     

    Aromele și notele profunde ale lichidului au suficient timp pentru a se întrepătrunde, iar primul impact cu băutura va fi mai blând pentru tine.

     

    După ce ai lăsat cafeaua să se mai răcească, sparge crusta lichidului cu mișcări lente, de sus în jos, cu lingurița. Miroase aburul emanat din ceașcă și încarcă-te cu bogăția de mirosuri care te invadează. Analizează culoarea și spuma cafelei și ia prima înghițitură de cafea.

     

    Concentrează-te pe robustețea cafelei și încearcă să simți cât mai fidel corpul băuturii proaspăt preparate. Aromele degajate pe calea retro-nazală trebuie și ele observate cu mare atenție, iar persistența gustului după ultima înghițitură te ajută să concluzionezi dacă ai de-a face cu o cafea reușită.

    Procesul de degustare

    După ce sfaturi trebuie să te ghidezi

     

    Dacă vrei să deguști câteva tipuri de cafea, e posibil ca diferențele dintre arome să nu ți se pară atât de evidente. De aceea, ai grijă să nu depășești zece soiuri degustate într-o singură zi. De asemenea, ai grijă ca temperatura apei să nu fie foarte crescută, pentru a nu afecta aromele subtile ale băuturii.

     

    Iată cum experiența ta de degustare a cafelei poate fi una nu doar completă, ci și desăvârșită din punctul de vedere al bogăției de arome. Ia-ți timpul necesar și oferă-ți o experiență care îți va releva o lume aparte.

     

     

     

    Sursa foto: Philips și Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.