0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      De unde cumperi cafeaua ➤ Tara de provenienta ➤ Cafea cu arome ➤ Metode de preparare ➤ Conditii de depozitare ➤

      Mai multe:

      Cum alegi cea mai bună cafea, proaspătă și aromată

       

      Pentru mulți oameni, nu există zi fară cafea. Aceasta face parte din rutina zilnică, te ajută să te trezești dimineața și este prilej de socializare cu prietenii sau la birou. Chiar dacă o bei doar pentru gustul aromat, află că o cană de cafea îți poate aduce multe beneficii:

       

      • cafeaua crește nivelul de energie, îmbunătățește starea de spirit și stimulează diverse funcții ale creierului. Asta se întâmplă deoarece cafeina blochează un neurotransmițător inhibitor din creier, susține un studiu publicat în jurnalul Psychopharmacology.
      • cafeina poate crește ritmul metabolic și stimulează pierderea în greutate, aflăm din American Journal of clinical nutrition;
      • persoanele care beau cafea zilnic au un risc mai scăzut de a suferi de boala Parkinson - a doua cea mai comună boală neurodegenerativă - cu aproximativ 32-60%, demonstrează un studiu publicat în Annals of Neurology.

       

      Gustul cafelei poate fi influențat de mai mulți factori, precum tipul aparatului, modul de preparare, granulația cafelei măcinate și de felul în care au fost păstrate boabele. Pentru ca tu să te poți bucura de toate beneficiile cafelei, ți-am pregătit mai jos un ghid care te învață să alegi cea mai bună cafea.

      1. De unde să cumperi cafeaua și la ce să fii atent

       

      Pentru a afla mai multe informații despre cafeaua pe care urmează să o bei, poți merge la un magazin de specialitate. Acolo ai șanse să găsești cea mai proaspătă cafea, iar specialiștii te vor ajuta să alegi una pe gustul tău. Dacă preferi să o cumperi din supermarket, ai în vedere următoarele lucruri:

       

      • detalii despre locul de proveniență: caută pe etichetă numele regiunii sau al fermei unde au fost crescute boabele. Cu cât informația este mai specifică, cu atât cafeaua va fi mai uniformă, nu un amestec necontrolat.

      • data la care cafeaua a fost prăjită: cafeaua trebuie, de obicei, consumată la două săptămâni după prăjire, așa că data inscripționată te va ajuta să îți dai seama cât de proaspătă este;

      detalii bonus: informații despre metoda de procesare folosită pentru boabe, data la care recolta a fost culeasă, altitudinea la care a fost crescut arborele de cafea.

      2. De ce să alegi cafeaua proaspătă

       

      Deși cafeaua rezistă destul de mult dacă este depozitată corect, gustul ei se va schimba în timp. Uite de ce:

       

      • după ce boabele de cafea sunt prăjite, structura lor chimică începe să se schimbe imediat;
      • boabele încep să elibereze dioxid de carbon, într-un proces numit degazificare;
      • prin degazificare, uleiurile din interiorul boabelor încep să oxideze și, astfel, boabele devin mai puțin aromate.

       

      Prin urmare, pentru a te bucura de cea mai puternică aromă, ar trebui să bei cafeaua la o distanță de patru zile până la două săptămâni de la prăjire, în funcție de metoda de preparare. Spre exemplu, dacă îți place cafeaua la ibric, folosește boabele în prima săptămână, dar dacă ai un espressor, așteaptă o săptămână pentru cel mai bun gust.

      3. Tipul cafelei: Arabica vs. Robusta

       

      Tipul de cafea este un factor ce te poate influența atunci când îți alegi noua băutură. Există două tipuri, Arabica și Robusta, iar diferențele dintre acestea constau în gust, în condițiile în care arborii de cafea au fost crescuți, dar și în preț.

       

      Arabica este o specie cultivată la altitudini mari, are un număr dublu de cromozomi față de Robusta și este mai scumpă, deoarece trebuie recoltată în condiții pretențioase și are o aromă mai complexă.

      • aspect: înainte de prăjire, boabele au o culoare verde puternic și sunt mari ca dimensiune;
      • gust: este fin, ușor acid și nu foarte amar.

       

      Robusta este cultivată la altitudini mai mici și este varianta mai ieftină, deoarece costurile de creștere și recoltare sunt scăzute.

      • aspect: boabele proaspete au o culoare verde pal, cu tente de maro și sunt mai mici decât cele de Arabica;
      • gust: puternic, amar și dur.

      Tipul de cafea

      4. Cum influențează țara de proveniență gustul

       

      În diferite regiuni ale lumii se produc boabe de cafea cu arome diverse și e bine să știi diferența între tipurile de gusturi și mirosuri, ca să poți alege o cafea care să fie exact pe gustul tău. Zonele principale din lume unde există plantații de cafea sunt Americile (de Sud și Centrală), țările exotice (Jamaica și Hawaii) și Africa (Kenya și Etiopia). Gustul diferit este influențat de climat și de tipul de sol.

       

      Prima zonă delimitată include: Caraibe, Columbia, Mexic, Panama, Costa Rica, Peru și Brazilia. Prin procesarea boabelor de cafea crescute în aceste țări se obține o cafea cu aciditate crescută, aromă fină, puțin dulceagă. Cafeaua va avea cea mai intensă aromă dacă boabele sunt prăjite mediu spre puțin.

       

      A doua zonă cuprinde: Asia, Indonezia și insulele din Pacific. Aroma cafelei obținută din boabele crescute în aceste locuri este mai dură, are aciditate scăzută și un gust consistent, aproape de pământ. Pentru a scoate la suprafață subtonurile florale, boabele de cafea trebuie prăjite foarte bine.

       

      A treia zonă înglobează Africa și Orientul mijlociu. Aroma cafelei din boabele obținute aici are intensitate medie, dar este foarte complexă, poate avea iz de ciocolată, citrice și chiar vin. Pentru a profita din plin de arome, boabele trebuie prăjite până se închid la culoare.

      5. Tipuri de prăjire a boabelor de cafea

       

      Un alt factor care poate influența gustul cafelei și, implicit, alegerea ta este tipul de prăjire. În funcție de timpul și de modul de prăjire a boabelor, cafeaua va avea diferite arome:

       

      • prăjire americană: mai este numită și prăjire obișnuită, boabele sunt prăjite mediu, pentru a obține o aromă moderată, care nu e nici prea puternică, dar nici prea slabă;
      • prăjire franceză: boabele sunt prăjite un timp îndelungat, până ajung la o culoare de un maro ciocolatiu și au o aromă puternică;
      • prăjire italiană: este folosită în special pentru espresso, iar boabele au o aromă puternică și o culoare închisă, între maro și negru;
      • prăjire europeană: este un amestec între ⅔ prăjire puternică și ⅓ prăjire moderată;
      • prăjire vieneză: este tot un amestec, dar între ⅓ prăjire puternică și ⅔ prăjire moderată.

      6. Cafeaua cu arome adăugate

       

      Gustul cafelei mai poate fi influențat și prin aromare artificială. Probabil ai observat în magazin cafea cu diverse arome: vanilie, ciocolată, irish cream, alune, rom, mentă sau scorțișoară. Multe dintre aceste arome se pot găsi și în anumite tipuri de boabe, dar nu sunt atât de pronunțate.

       

      Astfel, producătorii aleg să potențeze sau să modifice gustul prin adăugarea unor ingrediente aromatice în diverse momente ale procesării:

       

      • după ce boabele sunt prăjite, sunt adăugate aromele sub formă lichidă;
      • aroma sub formă de pudră este amestecată în cafeaua măcinată.

      7. Metode de preparare

       

      După ce ai ales tipul de cafea, în funcție de criteriile prezentate mai sus, va trebui să alegi și o metodă de preparare. Acestea variază de la cele folosite de majoritatea - french press, la ibric, la filtru, la espressor, moka - la unele metode de preparare populare doar în anumite regiuni, precum: cafeaua la nisip, cafeaua vietnameză, cafeaua finlandeză, cafeaua grecească sau cafeaua jamaicană cu suc de portocale.

       

      French press

       

      Spre deosebire de alte metode, prepararea cafelei la French press nu implică un filtru, iar cafeaua obținută va avea un conținut mai mare de cofeină și un gust mai puternic. Boabele de cafea măcinate sunt macerate în apă fierbinte și apoi presate, pentru a scoate la suprafață cafeaua.

       

      Cum se prepară:

      • Ai nevoie de un dispozitiv French press.
      • Pentru a obține o cană de cafea, adaugă două lingurițe de cafea și o cană de apă fierbinte.
      • Așteaptă trei-cinci minute și apoi apasă pe piston pentru a presa cafeaua la fundul dispozitivului.

       

      Cafetieră cu filtru

       

      Datorită comodității, este cea mai populară metodă de preparare a cafelei. Dacă obții o cafea în acest mod, aceasta va avea mai puțină cofeină în comparație cu una obținută prin „fierbere”. Filtrele folosite în aparat blochează compușii uleioși să ajungă în cafeaua ta - aceștia îți pot crește nivelul colesterolului.

       

      Cum se prepară:

      • Ai nevoie de o cafetieră cu filtru.
      • Pentru o ceașcă de cafea, pune două lingurițe de cafea în filtru.
      • Toarnă o cană de apă în rezervor.
      • Pornește aparatul și așteaptă până va picura toată cafeaua în cană.

       

      Espressor

       

      Espresso este obținut atunci când apa caldă trece printr-un porta-filtru care conține cafea măcinată compresată. Cafeaua obținută este foarte concentrată, cu o aromă puternică, și poate fi recunoscută după stratul de spumă care se formează deasupra ei.

       

      Cum se prepară:

      • Ai nevoie de un espressor (prepararea poate diferi în funcție de aparat).
      • Pentru o ceașcă de cafea, ai nevoie de aproximativ zece grame de cafea, pe care o vei presa în porta-filtru.
      • Înfiletează porta-filtrul pe aparat și pornește prepararea.

       

      Ibric Moka

       

      Acest tip de ibric te ajută să obții cafea prin folosirea aburului, ca să treacă apa prin cafeaua măcinată, similar cu prepararea espressorului, dar cu mai puțină presiune. Cafeaua obținută va fi foarte concentrată.

       

      Cum se prepară:

      • Ai nevoie de un ibric Moka.
      • Umple partea de jos cu apă fierbinte, până ajungi la valvă.
      • În partea de sus, pune aproximativ patru lingurițe de cafea măcinată.
      • Pune ibricul pe foc. Atunci când începe să scoată un zgomot asemănător cu un sâsâit, cafeaua este gata.

      8. Cum să depozitezi cafeaua

       

      Cum am menționat mai sus, ca să te bucuri de cel mai bun gust al cafelei, ar trebui să o prepari în termen de două săptămâni după ce a fost prăjită. Dar și în acest timp depozitarea poate influența gustul ei. Uite câteva trucuri ca să te bucuri de o cafea cât mai proaspătă:

       

      • deoarece aerul oxidează uleiurile din boabe și le poate schimba aroma, păstrează mereu boabele într-un recipient uscat și închis etanș;
      • evită umezeala și căldura, nu folosi un recipient transparent și nu îl poziționa pe un raft aflat aproape de aragaz.


      Pentru a te bucura de o cafea aromată, ține cont de prospețimea ei, de tipul cafelei, de țara de proveniență, dar și de tipul de prăjire a boabelor. Caută să găsești cât mai multe din aceste informații pe ambalaj sau cumpără boabele direct de la un magazin de specialitate.

      Sursă foto: Shutterstock

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.