De unde cumperi cafeaua ➤ Tara de provenienta ➤ Cafea cu arome ➤ Metode de preparare ➤ Conditii de depozitare ➤
Pentru mulți oameni, nu există zi fară cafea. Aceasta face parte din rutina zilnică, te ajută să te trezești dimineața și este prilej de socializare cu prietenii sau la birou. Chiar dacă o bei doar pentru gustul aromat, află că o cană de cafea îți poate aduce multe beneficii: Gustul cafelei poate fi influențat de mai mulți factori, precum tipul aparatului, modul de preparare, granulația cafelei măcinate și de felul în care au fost păstrate boabele. Pentru ca tu să te poți bucura de toate beneficiile cafelei, ți-am pregătit mai jos un ghid care te învață să alegi cea mai bună cafea.
Pentru a afla mai multe informații despre cafeaua pe care urmează să o bei, poți merge la un magazin de specialitate. Acolo ai șanse să găsești cea mai proaspătă cafea, iar specialiștii te vor ajuta să alegi una pe gustul tău. Dacă preferi să o cumperi din supermarket, ai în vedere următoarele lucruri: detalii despre locul de proveniență: caută pe etichetă numele regiunii sau al fermei unde au fost crescute boabele. Cu cât informația este mai specifică, cu atât cafeaua va fi mai uniformă, nu un amestec necontrolat. data la care cafeaua a fost prăjită: cafeaua trebuie, de obicei, consumată la două săptămâni după prăjire, așa că data inscripționată te va ajuta să îți dai seama cât de proaspătă este; detalii bonus: informații despre metoda de procesare folosită pentru boabe, data la care recolta a fost culeasă, altitudinea la care a fost crescut arborele de cafea.
Deși cafeaua rezistă destul de mult dacă este depozitată corect, gustul ei se va schimba în timp. Uite de ce: Prin urmare, pentru a te bucura de cea mai puternică aromă, ar trebui să bei cafeaua la o distanță de patru zile până la două săptămâni de la prăjire, în funcție de metoda de preparare. Spre exemplu, dacă îți place cafeaua la ibric, folosește boabele în prima săptămână, dar dacă ai un espressor, așteaptă o săptămână pentru cel mai bun gust.
Tipul de cafea este un factor ce te poate influența atunci când îți alegi noua băutură. Există două tipuri, Arabica și Robusta, iar diferențele dintre acestea constau în gust, în condițiile în care arborii de cafea au fost crescuți, dar și în preț. Arabica este o specie cultivată la altitudini mari, are un număr dublu de cromozomi față de Robusta și este mai scumpă, deoarece trebuie recoltată în condiții pretențioase și are o aromă mai complexă. Robusta este cultivată la altitudini mai mici și este varianta mai ieftină, deoarece costurile de creștere și recoltare sunt scăzute.
În diferite regiuni ale lumii se produc boabe de cafea cu arome diverse și e bine să știi diferența între tipurile de gusturi și mirosuri, ca să poți alege o cafea care să fie exact pe gustul tău. Zonele principale din lume unde există plantații de cafea sunt Americile (de Sud și Centrală), țările exotice (Jamaica și Hawaii) și Africa (Kenya și Etiopia). Gustul diferit este influențat de climat și de tipul de sol. Prima zonă delimitată include: Caraibe, Columbia, Mexic, Panama, Costa Rica, Peru și Brazilia. Prin procesarea boabelor de cafea crescute în aceste țări se obține o cafea cu aciditate crescută, aromă fină, puțin dulceagă. Cafeaua va avea cea mai intensă aromă dacă boabele sunt prăjite mediu spre puțin. A doua zonă cuprinde: Asia, Indonezia și insulele din Pacific. Aroma cafelei obținută din boabele crescute în aceste locuri este mai dură, are aciditate scăzută și un gust consistent, aproape de pământ. Pentru a scoate la suprafață subtonurile florale, boabele de cafea trebuie prăjite foarte bine. A treia zonă înglobează Africa și Orientul mijlociu. Aroma cafelei din boabele obținute aici are intensitate medie, dar este foarte complexă, poate avea iz de ciocolată, citrice și chiar vin. Pentru a profita din plin de arome, boabele trebuie prăjite până se închid la culoare.
Un alt factor care poate influența gustul cafelei și, implicit, alegerea ta este tipul de prăjire. În funcție de timpul și de modul de prăjire a boabelor, cafeaua va avea diferite arome:
Gustul cafelei mai poate fi influențat și prin aromare artificială. Probabil ai observat în magazin cafea cu diverse arome: vanilie, ciocolată, irish cream, alune, rom, mentă sau scorțișoară. Multe dintre aceste arome se pot găsi și în anumite tipuri de boabe, dar nu sunt atât de pronunțate. Astfel, producătorii aleg să potențeze sau să modifice gustul prin adăugarea unor ingrediente aromatice în diverse momente ale procesării:
După ce ai ales tipul de cafea, în funcție de criteriile prezentate mai sus, va trebui să alegi și o metodă de preparare. Acestea variază de la cele folosite de majoritatea - french press, la ibric, la filtru, la espressor, moka - la unele metode de preparare populare doar în anumite regiuni, precum: cafeaua la nisip, cafeaua vietnameză, cafeaua finlandeză, cafeaua grecească sau cafeaua jamaicană cu suc de portocale. French press Spre deosebire de alte metode, prepararea cafelei la French press nu implică un filtru, iar cafeaua obținută va avea un conținut mai mare de cofeină și un gust mai puternic. Boabele de cafea măcinate sunt macerate în apă fierbinte și apoi presate, pentru a scoate la suprafață cafeaua. Cum se prepară: Cafetieră cu filtru Datorită comodității, este cea mai populară metodă de preparare a cafelei. Dacă obții o cafea în acest mod, aceasta va avea mai puțină cofeină în comparație cu una obținută prin „fierbere”. Filtrele folosite în aparat blochează compușii uleioși să ajungă în cafeaua ta - aceștia îți pot crește nivelul colesterolului. Cum se prepară: Espressor Espresso este obținut atunci când apa caldă trece printr-un porta-filtru care conține cafea măcinată compresată. Cafeaua obținută este foarte concentrată, cu o aromă puternică, și poate fi recunoscută după stratul de spumă care se formează deasupra ei. Cum se prepară: Ibric Moka Acest tip de ibric te ajută să obții cafea prin folosirea aburului, ca să treacă apa prin cafeaua măcinată, similar cu prepararea espressorului, dar cu mai puțină presiune. Cafeaua obținută va fi foarte concentrată. Cum se prepară:
Cum am menționat mai sus, ca să te bucuri de cel mai bun gust al cafelei, ar trebui să o prepari în termen de două săptămâni după ce a fost prăjită. Dar și în acest timp depozitarea poate influența gustul ei. Uite câteva trucuri ca să te bucuri de o cafea cât mai proaspătă:
Pentru a te bucura de o cafea aromată, ține cont de prospețimea ei, de tipul cafelei, de țara de proveniență, dar și de tipul de prăjire a boabelor. Caută să găsești cât mai multe din aceste informații pe ambalaj sau cumpără boabele direct de la un magazin de specialitate.
Sursă foto: Shutterstock
You are about to visit a Philips global content page
Continue