0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Ghidul complet al unui barista amator:
    cum alegi și cum prepari o cafea cu maiestrie italienească

     

    Ce poate fi mai surprinzător pentru invitații tăi decât o experiență de degustare a unei specialități din cafea, preparată perfect chiar în fața lor? Dacă simți că ai talentul necesar unui barista, e timpul să lași deoparte teama că nu ai la îndemână ustensilele necesare sau că ți-ar trebui prea mult timp pentru o cafea bine preparată.

    Ghidul unui barista amator

    A oferi senzațiile tipice unui coffee shop nu înseamnă să îți umpli bucătăria cu o mulțime de obiecte greu de depozitat și nici să îți încarci memoria cu noțiuni prea complicate, legate de cantitatea potrivită de cafea, de timpul ei de infuzare sau de temperatura apei. Tehnologia de vârf transformă totul într-o joacă, iar astăzi este mai disponibilă decât oricând.

     

    Dacă iubești magia cafelei, ai la dispoziție metodele potrivite pentru a pune în fața fiecărui musafir o ceașcă de cafea unică și irezistibilă. Atunci când materia primă este de cea mai bună calitate, apa plată este cât mai pură, iar aparatul de cafea este performant, casa se va umple de mirosul inconfundabil al unei băuturi cu adevărat irezistibile.

    De ce ai nevoie pentru o cafea reușită

     

    Intențiile bune nu sunt suficiente pentru ca specialitatea ta din cafea să impresioneze. Există niște principii peste care un barista nu ar trece niciodată, așa că trebuie să ții și tu cont de ele.

    Cafeaua potrivită

     

    Adevărații pasionați de cafea nu vor cumpăra niciodată cafea măcinată, indiferent de brandul, de prețul sau de proveniența ei. Pe lângă faptul că trebuie să o alegi cât mai proaspăt prăjită, vei avea grijă să procuri doar cafea boabe. Astfel vei avea garanția unei arome mai puternice și a unor note mai delicate, dar și a unei creme consistente, cel puțin în cazul în care vei alege să prepari un espresso.

     

    Dacă sunt prăjite exact atât cât trebuie, boabele de cafea își dezvăluie uleiurile care îmbogățesc gustul unic al fiecărui sortiment. Dacă preferi o aromă profundă, cu note florale, alege o cafea cu 100% conținut Arabica, iar dacă preferi un conținut mai mare de cafeină, poți alege o combinație de Arabica și Robusta. 

    Cafeaua potrivita

    Ustensilele necesare

     

    Deși sunt mulți cei care preferă să își cumpere o râșniță pentru acasă, aceasta nu este întotdeauna o alegere inspirată. Nu este suficient să râșnești cafeaua boabe pentru a fi sigur că-i scoți la iveală aromele în mod optim. Dacă granulele sunt de dimensiuni neuniforme, vei obține doar un gust combinat de acru și de amar, care va strica experiența invitaților tăi.

     

    Un aparat de cafea cu râșniță 100% ceramică îți va oferi precizie și setări variate pentru măcinare. Spre deosebire de o râșniță din oțel, modelul din ceramică te scapă de riscul gustului de ars, care ar putea face inutilă cafeaua de calitate. Cântarul de bucătărie îți este de folos dacă folosești un espressor manual, pentru mai mult control al gramajului de cafea necesar.

     

    Din trusa secretă a oricărui barista profesionist poți prelua creionul pentru ornat, care te va ajuta să faci adevărate opere de artă pe spuma proaspătă a cafelei aburinde. Un set de forme cu sită, pentru decorarea cafelei, reprezintă o cale și mai ușoară de a-ți impresiona amicii, iar un shaker de cocktail îți va fi de folos la prepararea băuturilor reci pe bază de cafea.

    Sfaturi importante

     

    Pentru a savura din plin aroma unei cafele de calitate, nu este deloc indicat să adaugi zahăr, iar orice sursă care poate perturba gustul trebuie eliminată. Alături de mecanismul potrivit de râșnire, apa este un alt factor important. Cea de la robinet este nerecomandată, din cauza clorului și impurităților, așa că apa plată va fi cea mai bună alegere.

     

    Temperatura optimă pentru savurarea cafelei se situează între 88 și 95 de grade Celsius, iar presiunea cea mai bună este între 5 și 10 bari. Dacă folosești un espressor manual, nu cumpăra cafea măcinată pentru mai mult de o zi sau două, pentru că altfel poți pierde tocmai aroma atât de atrăgătoare.

    Sfaturi importante

    Cum prepari un espresso ca un barista

     

    Pentru că este foarte probabil ca invitații tăi să prefere în mod preponderent un espresso, iată ce pași trebuie să urmezi pentru a prepara unul după toate exigențele unui italian:

     

    ●     încălzește ceașca sub jet de apă fierbinte, pentru a-i da o temperatură cât mai apropiată de cea a băuturii;

    ●     umple cu apă rezervorul aparatului de cafea;

    ●     adaugă în recipient boabe de cafea speciale pentru espresso;

    ●     reglează o granulație fină, pentru un espresso tare, sau una grunjoasă, pentru o cafea mai slabă, cu ajutorul butonului din interiorul rezervorului de boabe;

    ●     reglează presiunea aparatului de cafea la 9 bari, pentru extragerea componentelor din cafea care creează o cremă bogată;

    ●     selectează tăria, gustul și nivelul de spumă, cu ajutorul sistemului Coffee Equalizer;

    ●     după ce cafeaua este gata, toarnă cu grijă lapte dintr-o latieră, prin mișcări lente, sub forma unor cercuri concentrice, dirijate înspre centrul cănii; pe măsură ce vei exersa, vei reuși să obții o inimioară, spre încântarea prietenilor tăi;

    ●     folosește accesoriile pentru decoratul spumei, pentru a orna cafeaua cu mesaje amuzante, cu figurine simpatice sau chiar cu numele fiecăruia dintre invitați. 

    Saeco Xelsis Espressor automat

    Cum trebuie să savurezi cafeaua

     

    După ce te-ai străduit să prepari o cafea cât mai gustoasă, ar fi ideal să o savurezi pe îndelete, alături de cei mai dragi oameni, într-o atmosferă demnă de gustul ei rafinat. Gustă băutura sorbind rar, ca să simți toată bogăția ei de arome. Pentru a nu simți doar tăria unui espresso bine făcut, ci și notele aromatice, trage adânc aer în piept în același timp ce sorbi din băutură, pentru a stimula receptorii din spatele limbii și de pe cerul gurii.

     

    Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi din lume, iar bogăția de arome și varietatea preparatelor care au la bază acest ingredient sunt cele mai bune dovezi în acest sens. Nu ezita să transformi simpla degustare a cafelei într-un adevărat ritual, de câte ori vei avea ocazia.

     

     

    Sursa foto: Philips și Shutterstock

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.