0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum alegi mixerul potrivit pentru tine: 
      sfaturi și recomandări

       

      Mixerul a devenit un accesoriu indispensabil în orice bucătărie modernă, un aparat care îți poate simplifica foarte mult activitățile culinare de zi cu zi. Și nu doar atât! Cu ajutorul acestuia, poți pregăti în cel mai scurt timp aluatul pentru diverse preparate.

       

      Mixerul se numără printre acele electrocasnice care nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie. Și tocmai din acest motiv, în rândurile de mai jos, ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să îl alegi pe cel mai bun și util pentru tine.

      Cum alegi mixerul

      Ce poate face un mixer

       

      După cum probabil știi deja, principalul rol al unui mixer de bucătărie este amestecarea ingredientelor, acesta fiind principalul instrument folosit la obținerea unor aluaturi pentru diferite preparate. Mixerul mai poate fi utilizat la pasarea, baterea sau frământarea alimentelor, însă pachetul său de funcționalități variază de la un model la altul.

       

      Spre deosebire de un blender, care este dotat cu lame ce pot mărunți ingredientele (pot sfărâma inclusiv gheața), omogenizând foarte bine compoziția, mixerul este indicat mai degrabă la amestecarea aluaturilor.

       

      Cu ajutorul unui mixer poți, de exemplu, să frămânți aluatul pentru pâine sau pentru cozonac, să bați frișca, ouăle pentru omletă sau albușurile pentru o prăjitură, să faci maioneză, înghețată, ba chiar să pregătești și o supă cremă de legume (pentru care ai nevoie de un mixer vertical). 

      Tipuri de mixere

       

      Dacă plănuiești să îți iei un mixer nou care să-ți ușureze munca în bucătărie, trebuie să știi că ai de ales între mai multe tipuri de aparate, fiecare având particularitățile sale. De exemplu, mixerele clasice au adesea o putere de amestecare mai mare, fiind utile inclusiv la pregătirea unor aluaturi complexe, din mai multe ingrediente, care trebuie să capete o anumită textură. Mixerul vertical, pe de altă parte, este mult mai ușor de folosit și depozitat, însă funcționează mai bine în cazul preparatelor pe care vrei să le faci rapid.

       

      Gândește-te la ce vei folosi cel mai mult un astfel de aparat electrocasnic și alege apoi mixerul potrivit nevoilor tale.

      Mixerul de mână

       

      Este probabil cel mai popular model de mixer: are un mâner cu ajutorul căruia îl poți manevra, carcasa aparatului, două teluri detașabile, trepte de viteză și un buton de pornire/oprire. Este un aparat practic, care poate fi depozitat cu ușurință în orice dulap, datorită dimensiunilor reduse.

      Mixerul cu bol

       

      Spre deosebire de mixerul de mână, cel cu bol este mai mare și ocupă mai mult spațiu, dar are și un motor mai puternic, fiind eficient în amestecarea și prepararea celor mai complexe aluaturi. Avantajul acestuia este că, odată poziționate bolul și telurile, își face singur treaba, fără să fie necesar să stai lângă el și să mixezi ingredientele.

      Mixer cu bol

      Mixerul vertical

       

      Este modelul de mixer pe care îl poți folosi cel mai ușor, acesta fiind utilizat, de regulă, la prepararea supelor în vasele adânci. În plus, părțile sale componente sunt detașabile, astfel că îl poți depozita în orice colț din bucătărie.

      Cum alegi un mixer bun

       

      Sunt mai multe criterii de care să ţii cont atunci când vine vorba de un mixer, aşa că a venit momentul să le detaliem, pentru ca tu să poți lua cea mai bună decizie de achiziţie.

      Tipul de mixer

       

      În funcție de spațiul de care dispui în bucătărie și de nevoile tale, poți alege între un mixer de mână, unul vertical sau unul cu bol. Cel de mână își face treaba bine când vine vorba de preparate ușoare, însă, dacă obișnuiești să pregătești cantități mari de aluat, alege mai degrabă un mixer cu bol. 

      Puterea de turație a mixerului

       

      În funcţie de capacitatea de turație a mixerului, acesta va putea amesteca, frământa și omogeniza cum trebuie preparatele. În general, mixerele de mână au un motor începând de la 200-300 de wați, acestea fiind și cele mai accesibile. Dar sunt și modele care pot atinge 1.000 de wați și care dau un randament foarte bun.

      Funcțiile și treptele de viteză

       

      Acest criteriu vizează viteza paletelor mixerului. De regulă, aparatele au câte cinci trepte de viteză, dar sunt și mixere care ajung la zece trepte, pe care le poți ajusta în funcție de preparatul pregătit.

       

      Unele mixere pot avea și funcția Turbo sau Pulse, un buton care, atâta vreme cât este ținut apăsat, turează motorul pentru ca ingredientele să se amestece rapid.

      Dimensiunea bolului

       

      În cazul mixerelor cu bol, va trebui să ții cont și de capacitatea vasului în care vei amesteca preparatele. Cele mai mici încep de la 1-1,5 litri, însă, dacă faci aluat pentru torturi sau cozonaci, de exemplu, poate ar fi bine să te orientezi către un mixer cu un bol de 4,5-5 litri.

      Temporizatorul

       

      O altă funcție specială a mixerelor fixe, cu bol, este și temporizatorul. Odată setat, acesta lasă mixerul să își facă treaba în intervalul stabilit de tine, fără să mai fie nevoie să stai lângă el ca să lucreze.

      Nivelul de zgomot

       

      Mixerele de mână și cele verticale nu sunt foarte puternice, în general, însă nivelul de zgomot poate crește sau poate scădea și în funcție de treapta de viteză folosită. Dacă folosești aparatul la cea mai puternică treaptă, acesta se va auzi destul de tare.

      Protecția la supraîncălzire

       

      Un mixer de dimensiuni mai mari, cum este cel cu bol, nu se încălzește la fel de ușor precum un mixer mic, care are motorul încorporat într-o carcasă îngustă. În orice caz, pentru a-ți lua toate măsurile de precauție, alege un mixer cu protecție la supraîncălzire.

      Întreținerea mixerului

       

      Cu excepția motorului care nu ar trebui să intre în contact cu lichidele, componentele mixerului pot fi spălate cu uşurinţă cu apă şi detergent sau pot fi introduse în maşina de spălat vase. Tot ce trebuie să faci este să detaşezi părţile componente şi să le cureţi pe rând.

      Accesoriile suplimentare ale mixerului

       

      Varianta clasică a mixerului includea două palete în formă de tel folosite la amestecarea ingredientelor, însă aceste electrocasnice sunt acum dotate cu multe alte accesorii menite să îți simplifice viața în bucătărie: scut antistropire (care se pune deasupra bolului), cârlig pentru frământatul aluatului, ustensile pentru tocare și măcinare etc.

       

      Mixerul de mână include adesea doar cârligele de aluat, însă un mixer vertical are incluse mult mai multe accesorii, fiind extrem de practic din acest punct de vedere: tocător, pahar de plastic, tel, pahare pentru smoothie, recipient de supă on-the-go etc.

      Recomandări de mixere

       

      Dacă eşti în căutarea unui mixer nou, avem pentru tine câteva propuneri de modele care vor face diferența în bucătărie.

      Viva Collection Mixer Vertical Pro Mix

       

      Este un model foarte practic și eficient, care vine la pachet cu mai multe accesorii care te ajută să îți faci treaba rapid. Printre beneficiile sale se numără:

       

      ●     Motor puternic de 800 de wați;

      ●     SpeedTouch cu reglare a vitezei;

      ●     Recipient on-the-go; spiralizator

      ●     Apărătoare de lamă pentru a preveni stropirea în timpul procesării.

      Viva Collection Mixer vertical ProMix

      Daily Collection Mixer de mână

       

      Cu ajutorul acestui mixer, poți pregăti imediat aluatul pentru prăjituri, poți bate albușurile și poți pregăti crema pentru diferite rețete. Printre opțiunile care îl recomandă se numără:

      ●      Motor de 650 de wați;

      ●      Bară din metal ProMix;

      ●      Două trepte de viteză, inclusiv Turbo;

      ●      Accesoriu mixer, tocător XL.

      În concluzie, dacă plănuiești să achiziționezi un nou mixer, ține cont de sfaturile din ghidul de mai sus. Te vor ajuta să faci cea mai bună alegere pentru necesitățile tale culinare!

       

       

      Sursa foto: Philips

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.