Cum alegi ingredientele potrivite pentru maioneza ► Sfaturi practice si ustensile ca sa prepari rapid maioneza ► 5 retete de maioneza pe care poti sa le faci acasa
Maioneza este un sos ușor de preparat acasă, dacă ai la îndemână ustensilele potrivite și dacă ții cont de câteva reguli. În acest articol o să găsești tot ce trebuie să știi despre prepararea maionezei, de la ingredientele potrivite până la trucurile prin care eviți tăierea maionezei.
Ingredientele de care care ai nevoie ca să prepari maioneza sunt: ouă, ulei, muștar, suc de lămâie și sare. Chiar dacă ai cu siguranță în casă aceste ingrediente, este important să știi câteva aspecte care te vor ajuta să obții o maioneză de calitate. Iată, așadar, cum alegi ingredientele potrivite pentru maioneză:
Deși este un preparat simplu, trebuie să respecți câteva etape care te vor ajuta să obții un sos de maioneză gustos și cremos:
Odată ce ai obținut sosul de maioneză potrivit, trebuie să știi că maioneza se păstrează la rece, deoarece se poate altera destul de repede. În frigider, maioneza poate fi păstrată aproximativ două zile. În plus, e recomandat să consumi maioneza cât mai repede după ce ai preparat-o, fie că o adaugi într-o salată boeuf, de cartofi sau de vinete.
Chiar dacă cel mai probabil ai învățat de la bunici că maioneza trebuie preparată cu grijă și că trebuie să o amesteci cu lingura de lemn, acum ai la îndemână câteva soluții moderne și mult mai practice. În plus, aceste soluții nu doar că te vor ajuta să prepari mai repede maioneza, ci vei scăpa și de grija că maioneza sa va tăia. Simplu spus, vei economisi timp și vei obține un sos de maioneză perfect.
Maioneza de casă poate fi preparată în mai multe feluri, în funcție de preferințe. Pe lângă rețeta clasică de maioneză, poți opta și pentru maioneza vegetală, ideală în perioada postului, sau pentru maioneza dietetică. Găsești mai jos cinci rețete de maioneză pentru inspirație, pe care le poți condimenta apoi după gust, cu ierburi aromate, usturoi, arpagic sau pătrunjel proaspăt.
Ingrediente: ● 1 gălbenuș crud sau 1 gălbenuș crud și 1 gălbenuș fiert ● 1 linguriță de muștar ● 250 ml ulei ● 1 linguriță de suc de lămâie ● sare Mod de preparare - pune gălbenușul într-un bol și adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie. În cazul în care folosești gălbenuș fiert, amestecă până se sfărâmă și nu rămân cocoloașe. Picură uleiul treptat la început, eventual câte o lingură, și amestecă până când îl încorporezi bine. E important să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei a fost încorporată. Odată ce maioneza începe să devină consistentă, poți să adaugi mai mult ulei. Amestecă până când maioneza devine cremoasă și adaugă sare după gust.
Ingrediente: Mod de preparare - adaugă uleiul în recipient, împreună cu laptele de soia, muștarul, sucul de lămâie, sarea și piperul și începe să amesteci folosind mixerul vertical. Trebuie să amesteci începând de la bază și urcând treptat spre suprafață, pe măsură ce maioneza devine consistentă. Maioneza de post va fi gata în doar câteva secunde și va avea un gust la fel de bun ca o maioneză clasică. Dacă dorești, poți să adaugi și puțin usturoi. Această maioneză este ideală pentru cei care țin post, sunt vegetarieni sau sunt alergici la ouă.
Ingrediente: Mod de preparare - curăță cartoful și țelina și pune-le la fiert în apă cu sare. După ce s-au răcit, pasează-le bine într-un castron și adaugă muștarul, sucul de lămâie și, treptat, uleiul. Pe măsură ce amesteci, adaugă apa rece, puțin câte puțin. Apa rece va ajuta maioneza să devină pufoasă.
Ingrediente: Mod de preparare: într-un bol, amestecă bine gălbenușul cu mixerul, împreună cu puțină sare și cu muștarul. După ce amestecul este omogen, adaugă iaurtul grecesc, puțin câte puțin. La final, adaugă sucul de lămâie.
Ingrediente: Mod de preparare: amestecă într-un bol iaurtul grecesc, împreună cu lingurița de muștar și sucul de lămâie. Treptat, încorporează uleiul de măsline și continuă să amesteci până când maioneza se omogenizează. Surse foto: Shutterstock, Philips
Te gandesti sa-ti razi barba? Cu doar un pic de pregatire vei evita să-ti iriti pielea. Afla cum sa-ti razi barba in 4 pasi simpli.
Află mai multeYou are about to visit a Philips global content page
Continue