0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum alegi ingredientele potrivite pentru maioneza ► Sfaturi practice si ustensile ca sa prepari rapid maioneza ► 5 retete de maioneza pe care poti sa le faci acasa

      Prepararea mâncării

      Cum să prepari rapid maioneza de casă - sfaturi practice și rețete pentru inspirație

       

      Maioneza este un sos ușor de preparat acasă, dacă ai la îndemână ustensilele potrivite și dacă ții cont de câteva reguli. În acest articol o să găsești tot ce trebuie să știi despre prepararea maionezei, de la ingredientele potrivite până la trucurile prin care eviți tăierea maionezei.

      1. Care sunt ingredientele necesare pentru prepararea maionezei

       

      Ingredientele de care care ai nevoie ca să prepari maioneza sunt: ouă, ulei, muștar, suc de lămâie și sare. Chiar dacă ai cu siguranță în casă aceste ingrediente, este important să știi câteva aspecte care te vor ajuta să obții o maioneză de calitate.

       

      Iată, așadar, cum alegi ingredientele potrivite pentru maioneză:
       

      • Ulei - uleiul pentru maioneză trebuie să fie de calitate. Poți opta pentru ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline extravirgin, caz în care maioneza va avea o culoare puțin mai închisă.
      • Ouă - ouăle trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei, altfel maioneza nu se va lega. Ține cont de faptul că vei folosi numai gălbenușurile, iar maioneza o poți prepara fie numai din gălbenușuri crude, fie dintr-un gălbenuș crud și un gălbenuș fiert.
      • Muștar - muștarul pentru maioneză trebuie să fie clasic, fără miere sau iute, iar consistența sa ar trebui să fie cremoasă. După preferințe, poți opta și pentru un muștar cu boabe, dacă vrei să prepari un sos de maioneză special.

      cum prepari maioneza

      2. Sfaturi practice pentru prepararea maionezei de casă

      Deși este un preparat simplu, trebuie să respecți câteva etape care te vor ajuta să obții un sos de maioneză gustos și cremos:
       

      • Respectă ordinea în care adaugi ingredientele principale - mai întâi adaugi gălbenușurile, apoi muștarul și uleiul.
      • Adaugă sucul de lămâie la început (peste gălbenușuri) - ajută la amestecarea gălbenușurilor cu celelalte ingrediente și previne tăierea maionezei.
      • Adaugă treptat uleiul - la început este bine să adaugi o cantitate mică de ulei până când observi că sosul începe să se îngroașe. Odată ce sosul începe să se îngroașe, poți turna restul cantității de ulei.
      • Adaugă treptat sarea și gustă sosul pe parcurs, astfel încât să te asiguri că nu este prea sărat. Sosul de maioneză poate deveni sărat destul de repede.
      • Folosește doar suc proaspăt stors de lămâie - sucul de lămâie cumpărat poate da o aromă ciudată maionezei.
      • Dacă folosești gălbenuș fiert, trebuie să amesteci cât mai bine la început, astfel încât să nu rămână cocoloașe.
      • În cazul în care ți se taie maioneza, poți să adaugi încă o linguriță de muștar și apoi să amesteci rapid până când maioneza începe să își revină și să se lege.

      Maioneza trucuri

      Odată ce ai obținut sosul de maioneză potrivit, trebuie să știi că maioneza se păstrează la rece, deoarece se poate altera destul de repede. În frigider, maioneza poate fi păstrată aproximativ două zile. În plus, e recomandat să consumi maioneza cât mai repede după ce ai preparat-o, fie că o adaugi într-o salată boeuf, de cartofi sau de vinete.

      3. Cum poți să prepari mai rapid maioneza de casă - ustensile necesare

       

      Chiar dacă cel mai probabil ai învățat de la bunici că maioneza trebuie preparată cu grijă și că trebuie să o amesteci cu lingura de lemn, acum ai la îndemână câteva soluții moderne și mult mai practice. În plus, aceste soluții nu doar că te vor ajuta să prepari mai repede maioneza, ci vei scăpa și de grija că maioneza sa va tăia. Simplu spus, vei economisi timp și vei obține un sos de maioneză perfect.
       

      • Mixer vertical - ai nevoie de un mixer vertical, cu o putere mare, în jur de 600W. Avantajul folosirii unui mixer este că vei reuși să prepari maioneza rapid, fără să depui prea mult efort. Poți să foloești fără grijă numai gălbenușuri crude, deoarece maioneza nu se va tăia, însă este important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Tot ce ai de făcut este să adaugi toate ingrediente în vas și apoi să cuprinzi muștarul și gălbenușurile în cupa mixerului, înainte să pornești aparatul. Pe măsură ce maioneza începe să se îngroașe, vei roti câte puțin mixerul, încorporând uleiul. Odată ce ai încorporat uleiul, poți începe să miști mixerul mai energic. Este important să nu oprești mixerul până când maioneza nu este gata.

      • Robot de bucătărie - o altă soluție rapidă pentru prepararea maionezei de casă este să folosești un robot de bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să adaugi gălbenușul crud, muștarul, sucul de lămâie și puțină sare în vas și apoi să amesteci timp de 15 secunde. Toarnă treptat uleiul prin tubul de alimentare și continuă să amesteci până când obții o maioneză cremoasă și omogenă.

      mixer de mana philips HR1674

      4. 5 rețete de maioneză de casă pe care să le încerci

       

      Maioneza de casă poate fi preparată în mai multe feluri, în funcție de preferințe. Pe lângă rețeta clasică de maioneză, poți opta și pentru maioneza vegetală, ideală în perioada postului, sau pentru maioneza dietetică. Găsești mai jos cinci rețete de maioneză pentru inspirație, pe care le poți condimenta apoi după gust, cu ierburi aromate, usturoi, arpagic sau pătrunjel proaspăt.

      Rețetă de maioneză clasică

       

      Ingrediente:

       

      ●     1 gălbenuș crud sau 1 gălbenuș crud și 1 gălbenuș fiert

      ●     1 linguriță de muștar

      ●     250 ml ulei

      ●     1 linguriță de suc de lămâie

      ●     sare

       

      Mod de preparare - pune gălbenușul într-un bol și adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie. În cazul în care folosești gălbenuș fiert, amestecă până se sfărâmă și nu rămân cocoloașe. Picură uleiul treptat la început, eventual câte o lingură, și amestecă până când îl încorporezi bine. E important să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei a fost încorporată. Odată ce maioneza începe să devină consistentă, poți să adaugi mai mult ulei. Amestecă până când maioneza devine cremoasă și adaugă sare după gust.

      Rețetă de maioneză vegetală (de post)

       

      Ingrediente:

       

      • 400 ml ulei
      • 200 ml lapte de soia
      • 1 lingură de muștar
      • sucul de la ½ lămâie
      • sare și piper, după gust

       

      Mod de preparare - adaugă uleiul în recipient, împreună cu laptele de soia, muștarul, sucul de lămâie, sarea și piperul și începe să amesteci folosind mixerul vertical. Trebuie să amesteci începând de la bază și urcând treptat spre suprafață, pe măsură ce maioneza devine consistentă. Maioneza de post va fi gata în doar câteva secunde și va avea un gust la fel de bun ca o maioneză clasică. Dacă dorești, poți să adaugi și puțin usturoi. Această maioneză este ideală pentru cei care țin post, sunt vegetarieni sau sunt alergici la ouă.

      Rețetă de maioneză de post din cartofi

       

      Ingrediente:

       

      • 1 cartof mare fiert
      • 1 căpățână mică de țelină fiartă
      • 1 ceașcă de ulei
      • 2 lingurițe de muștar
      • 2 linguri de apă rece
      • sucul de la o lămâie

       

      Mod de preparare - curăță cartoful și țelina și pune-le la fiert în apă cu sare. După ce s-au răcit, pasează-le bine într-un castron și adaugă muștarul, sucul de lămâie și, treptat, uleiul. Pe măsură ce amesteci, adaugă apa rece, puțin câte puțin. Apa rece va ajuta maioneza să devină pufoasă.

      Rețetă de maioneză dietetică, fără ulei

       

      Ingrediente:
       

      • 1 gălbenuș
      • 1 linguriță de muștar
      • 200 g iaurt (recomandat iaurt grecesc)
      • 1 linguriță de suc de lămâie
      • sare

       

      Mod de preparare: într-un bol, amestecă bine gălbenușul cu mixerul, împreună cu puțină sare și cu muștarul. După ce amestecul este omogen, adaugă iaurtul grecesc, puțin câte puțin. La final, adaugă sucul de lămâie.

      Rețetă de maioneză dietetică, fără ou

       

      Ingrediente:

       

      • iaurt grecesc
      • 1 linguriță de muștar
      • sucul de la o lămâie
      • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

       

      Mod de preparare: amestecă într-un bol iaurtul grecesc, împreună cu lingurița de muștar și sucul de lămâie. Treptat, încorporează uleiul de măsline și continuă să amesteci până când maioneza se omogenizează.

       

      Surse foto: Shutterstock, Philips

      Citește în continuare

      • Pentru bărbați
        Cum sa-ti razi barba in doar 4 pasi

        Cum sa-ti razi barba in doar 4 pasi

        Te gandesti sa-ti razi barba? Cu doar un pic de pregatire vei evita să-ti iriti pielea. Afla cum sa-ti razi barba in 4 pasi simpli.

        Află mai multe
      • Stil de viață
        Munca dupa vacanta: trucuri pentru o revenire usoara

        Munca dupa vacanta: trucuri pentru o revenire usoara

        Dupa saptamani de relaxare

        Află mai multe
        Mai multe:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.