0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Totul despre slow cooking - beneficii si idei


      Ce este slow cookerul si de ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o bucatarie moderna ⚬ Avantajele gatitului lent ⚬ Retete care pot fi preparate la slow cooker

      Mai multe:
      Alimente

      Slow cooking:
      tot ce trebuie să știi despre
      această metodă modernă de gătit

       

      Probabil ai auzit deja de slow cooking ca fiind ultimul trend în materie de gătit și alimentație sănătoasă. În continuare, vei afla în ce constă această tehnică de gătire și ce beneficii îți poate aduce.

      1. Ce este slow cooking-ul

       

      Așa cum îi spune și numele, slow cookingul este un mod de gătire lentă a alimentelor, folosind un dispozitiv special numit multicooker care are funcție de slow cooker. Acest aparat electrocasnic folosește curentul electric pentru a crea o temperatură de coacere mai mică de 100o C, ceea ce implică un timp îndelungat de gătire, ce poate varia de la două ore până la 12 ore.

       

      Deși pare că un astfel de mod de gătire îți va lua foarte mult timp, marele avantaj al slow cookingului este că nu trebuie decât să prepari ingredientele și apoi să le introduci în dispozitiv. Odată ce pornești programul de gătit, nu vei mai fi nevoit să amesteci în mâncare sau să o verifici în vreun fel.

       

      Astfel, dacă reușești să organizezi din timp prepararea ingredientelor, vei economisi de fapt mult timp petrecut în bucătărie.

      Viva Collection Multicooker

      2. Care este diferența dintre un slow cooker și un multicooker 

       

      Deși au devenit populare la noi în țară de doar câțiva ani, slow cookerele au apărut prima dată în anul 1950, în Chicago, Statele Unite. Totuși, popularitatea acestor dispozitive a crescut abia în anii ‘70, când femeile au încetat să mai fie simple casnice. Slow cookerul le permitea să prepare ingredientele dimineața și să le lase la gătit, iar mâncarea să fie gata când se întorceau de la muncă.

       

      Așa cum am menționat deja, pe piața autohtonă sunt disponibile electrocasnice atât de tip slow cooker, cât și cele de tipul multicooker. Diferența dintre cele două constă în faptul că multicookerele sunt capabile să prepare termic alimente în mai multe moduri, precum rumenire, prăjire, coacere, fierbere sau gătire sub presiune.

       

      Un multicooker nu este în mod obligatoriu un slow cooker, unele modele nefiind capabile să gătească mâncarea „la foc mic”. Cele mai performante modele de multicooker sunt însă dotate cu numeroase programe, inclusiv program de slow cooking.

      3. Avantajele gătitului lent

       

      Despre avantajul de a petrece mai puțin timp în bucătărie am discutat deja. Totuși, trebuie menționat și faptul că vasele unui dispozitiv multicooker sunt de obicei ceramice, iar gătitul la temperaturi joase înseamnă că alimentele nu se lipesc.

       

      Astfel, curățarea recipientelor devine un proces mult mai ușor. În același timp, nu vei fi nevoit să gătești cu mult ulei. Datorită etanșeității aparatelor, în bucătărie nu vor fi nici mirosuri puternice și nici temperaturi prea ridicate.

       

      Însă cel mai important avantaj al gătitului lent este faptul că vei mânca mult mai sănătos. Prepararea termică la temperaturi joase înseamnă că vitaminele din alimente se degradează mai greu, iar mâncarea astfel gătită își păstrează proprietățile nutritive.

      4. Idei de rețete care pot fi preparate la slow cooker

       

      După cum am precizat deja, cu un slow cooker se poate găti aproape orice tip de mâncare. În continuare, vom vedea și câteva rețete de mâncăruri gătite lent.

      Supă cremă de ciuperci

      Supa crema

      Supele cremă nu sunt dificil de preparat, iar gătirea lor lentă nu diferă foarte mult de cea clasică. Deși un multicooker poate găti în numeroase moduri, el nu poate mărunți și amesteca legume. De aceea, pentru a face orice tip de supă cremă, vei avea nevoie și de un blender.

      Ingredientele pentru supa cremă de ciuperci sunt:

       

      • 500 g ciuperci
      • 1 morcov
      • 1 cartof mic
      • 1 rădăcină de pătrunjel
      • 1 fir de praz
      • 60 g de unt
      • sare
      • piper
      • nucșoară

      Spală legumele și taie-le cuburi, iar ciupercile spală-le și lasă-le la uscat într-o sită. Pune jumătate din unt în vasul slow coockerului și adaugă toate legumele (fără ciuperci). Adaugă sare și pune-le să se coacă în unt, la o temperatură mai înaltă, timp de 30 de minute.
       

      Între timp, taie ciupercile felii și adaugă-le peste legume după ce au trecut cele 30 de minute. Adaugă sare, piper, apă cât să le acopere și lasă totul la gătit, la temperatură joasă, timp de o oră. Reține că anumite slow cookere au funcțiile High și Low, unde High înseamnă preparare termică la temperaturi mai înalte, iar Low este slow cookingul propriu-zis, la temperaturi de sub 100o C.
       

      După ce programul cookerului s-a încheiat, scoate legumele și ciupercile cu o spumieră și pune-le în blender. Cu un polonic, adaugă și puțină supă, cealaltă jumătate din unt, puțină nucșoară și amestecă totul cu blenderul până obții o compoziție omogenă.
       

      Dacă vrei să obții o textură mai lichidă, continuă să adaugi supa rămasă în cooker. Opțional, poți adăuga și smântână, iar supa cremă o poți servi cu crutoane.

      Friptură de vită

      Friptură de vită

      Vita este considerată o carne pretențioasă, deoarece îți trebuie ceva experiență pentru a o găti fără să iasă tare. Cu un slow cooker însă poți obține o friptură fragedă și cu un gust foarte bogat.

      Pentru a prepara o friptură de vită, ai nevoie de:

       

      • 600 g carne de vită
      • 2 roșii
      • 4 ardei
      • 3 căței de usturoi
      • 2 linguri de brandy
      • 100 ml oțet din vin roșu
      • 6 linguri de ulei
      • 1 lingură de pastă de tomate
      • 1 linguriță de oregano
      • 1 linguriță de boia
      • sare
      • piper

       

      Începe prin a tăia carnea de vită în cuburi potrivite. Toarnă peste ea brandy-ul, uleiul, oțetul, oregano, boia, sare și piper și las-o în această marinadă cel puțin 30 de minute.

       

      Între timp, taie roșiile cuburi, ardeii bucăți și feliază usturoiul. Opțional, poți rumeni puțin carnea timp de maximum două minute, pe foc, înainte de a o pune în recipientul multicookerului.

       

      Pune legumele peste carne, împreună cu pasta de tomate, sarea și piperul. Gătește carnea la temperatură joasă timp de 6-8 ore.

      Negresă cu dulceață

      Tort de ciocolata

      Negresa este una dintre cele mai simple prăjituri, însă, atunci când este preparată cu ajutorul unui slow cooker, poate fi mult mai gustoasă. În plus, dacă urmează să ai musafiri, vei avea mai mult timp să pregătești și alte mâncăruri, pentru că nu va trebui să verifici deloc prăjitura.
       

      Ingredientele de care ai nevoie sunt:
       

      • 175 g făină
      • 40 g cacao
      • 120 g zahăr brun
      • 120 ml lapte
      • 120 ml ulei de floarea-soarelui
      • 175 g dulceață de vișine
      • 100 g nuci tocate (opțional)
      • 1 plic de praf de copt
      • 1 praf de sare
         

      Toarnă într-un bol laptele, zahărul și dulceața. Amestecă-le bine cu un tel până când zahărul se topește.

       

      Într-un alt bol, amestecă cu o lingură de lemn făina, cacaua, sarea și praful de copt, apoi toarnă peste ingredientele lichide și amestecă bine cu telul. Când compoziția este omogenă, adaugă nucile și amestecă din nou cu lingura.

       

      Tapetează slow cookerul cu foaie de copt și toarnă compoziția. Dacă e nevoie, folosește o spatulă pentru a o întinde. Pentru a evita să se scurgă în prăjitură apa formată pe capac, e recomandat să „îmbraci” capacul cu un prosop de bucătărie.

       

      Gătește negresa timp de trei ore la temperatură joasă. La final, scoate-o cu tot cu hârtia de copt, așaz-o pe un platou și las-o la răcit aproximativ o oră înainte de a o tăia.

       

      Acestea sunt doar câteva rețete, însă posibilitățile de a prepara mâncăruri delicioase folosind slow cookingul sunt aproape nelimitate. Curând, multicookerul poate deveni unealta ta de gătit preferată, înlocuind tigăile, oalele de supă sau chiar tăvile pentru cuptor.

       

      Sursa foto: Shutterstock si Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.