0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de lectură: 5 min.

    Pagina principală ›› Natura vindecă: descoperă beneficiile naturii pentru sănătatea mintală

    Pagina principală ›› Natura vindecă: descoperă beneficiile naturii pentru sănătatea mintală

    Natura vindecă: descoperă beneficiile naturii pentru sănătatea mintală

     

    Te simţi revigorat după o plimbare în parc sau în pădure? Te atrage ideea de a petrece timp în natură, mai ales atunci când te simţi stresat? Nu eşti singurul! Un studiu a constatat că 95 % dintre cei intervievaţi au declarat că starea lor de spirit s-a îmbunătăţit după ce au petrecut timp în aer liber1. Deşi nu au fost efectuate studii randomizate, controlate asupra efectului naturii asupra sănătăţii mintale, dovezile în acest sens din alte studii sunt destul de solide. Chiar dacă oamenilor de ştiinţă le este greu să stabilească o relaţie clară, este de ajuns să petreci câteva ore în natură pentru a simţi beneficiile pe care ţi le aduce. Să explorăm beneficiile timpului petrecut în aer liber şi câteva sfaturi despre cum să incluzi natura în viaţa de zi cu zi!

    Natura îţi poate îmbunătăţi starea generală de spirit

    cuplu în vârstă râzând

    După cum am menţionat, un studiu a constatat că 95 % dintre persoanele intervievate au declarat că starea lor de spirit s-a îmbunătăţit după ce au petrecut timp în aer liber1. Oamenii s-au simţit mai puţin deprimaţi, stresaţi şi neliniştiţi şi s-au simţit mai calmi şi mai echilibraţi. Alt studiu a arătat că timpul petrecut în natură este asociat cu o stare de spirit pozitivă, bunăstare psihologică, găsirea de sens şi vitalitate2. Pe scurt: oamenii care se conectează mai mult cu natura tind să fie mai fericiţi. 

    Natura poate reduce stresul

    o femeie care meditează

    Să-ţi faci timp să ieşi afară este adesea ultimul lucru la care te gândeşti când eşti stresat. Este mai probabil să continui activitatea pe care o faci, probabil doar pentru a o termina. Cu toate acestea, cercetările arată că poate fi nevoie să regândeşti această strategie. Studiile au arătat că timpul petrecut în natură acţionează ca un antidot pentru stres, atâta timp cât oamenii se simt în siguranţă. Nu numai că natura poate să scadă tensiunea arterială, să reducă excitarea sistemului nervos şi să îmbunătăţească funcţia sistemului imunitar, dar poate să crească, de asemenea, stima de sine, să reducă anxietatea şi nivelul hormonilor de stres şi să îmbunătăţească starea de spirit. Beneficiile sunt nenumărate!  

    Natura poate grăbi vindecarea

    O femeie care bea apă

    Un studiu asupra pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale la vezica biliară a dezvăluit un alt beneficiu interesant al naturii asupra bunăstării noastre3. Jumătate dintre pacienţi „aveau o vedere neobstrucţionată asupra unei mici zone cu copaci” în timp ce stăteau în pat. Cealaltă jumătate avea vedere la un zid de cărămidă maro. Rezultatele au arătat că pacienţii cu vedere la copaci au fost spitalizaţi o perioadă mai scurtă de timp, au primit mai multe note pozitive de la asistenţii medicali (de exemplu, „stare de spirit bună” sau „evoluează bine”) şi au primit adesea analgezice mai slabe comparativ cu celălalt grup. Desigur, rezultatele acestui studiu nu au o legătură directă cu sănătatea mintală. Dar faptul că simplul privit la copaci ar putea face o astfel de diferenţă evidenţiază puterea vindecătoare a naturii. Şi este posibil ca aceste puteri curative să depăşească recuperarea fizică. 

    Natura ne poate conecta 

    un bărbat care ţine un copil

    Toate studiile menţionate mai sus sugerează că natura ne aduce beneficii ca indivizi. Dar şi numărul de studii care arată că natura aduce beneficii societăţii în ansamblu este în creştere. Un studiu a constatat că persoanele care au petrecut 60 de secunde uitându-se în sus la copaci înalţi au fost mai susceptibile să prezinte sentimente de admiraţie4. Aceasta este deja o perspectivă pozitivă, dar asta nu e tot. Oamenii care s-au uitat la copaci înalţi timp de doar un minut au fost, de asemenea, mai predispuşi să ajute un străin şi s-au simţit mai puţin preocupaţi de sine decât cealaltă jumătate a grupului de testare, care s-au uitat la o clădire (la fel de înaltă) timp de un minut.  

     

    Acest studiu se referă la o problemă mai largă numită „privarea de natură”, o lipsă a timpului petrecut în lumea naturală. Acest lucru se datorează adesea numărului mare de ore petrecute în faţa ecranelor TV sau de computer. Privarea de natură are un impact grav asupra bunăstării noastre, deoarece a fost asociată cu depresia, pierderea empatiei şi lipsa altruismului5.

    Cum să incluzi natura în viaţa de zi cu zi

    un bărbat care ascultă muzică

    În adâncul nostru, ştim cu toţii că ar trebui să petrecem mai puţin timp în faţa ecranelor şi mai mult timp afară. Opiniile cercetătorilor variază în privinţa timpului pe care ar trebui să îl petrecem în mod ideal afară pentru a ne îmbunătăţi sănătatea mintală, variind de la 2 ore pe săptămână6 la 90 de minute pe zi7. Cu toate acestea, un lucru cu care majoritatea cercetătorilor sunt de acord este faptul că simpla admirare a naturii are beneficii limitate. Trebuie să te cufunzi în natură pentru a obţine beneficiile depline. Japonezii ştiu asta de ceva timp. „Băile de pădure” (shinrin-yoku) sunt populare de zeci de ani în Japonia. Acestea implică o experienţă senzorială deplină a mediului exterior, care poate fi obţinută plimbându-te fără grabă şi conştient.  

     

    Avem, de asemenea, o veste bună pentru tine dacă nu ai mult timp la dispoziţie (sau natură aproape), dar vrei totuşi să te bucuri de beneficii.  Cercetările arată că, deşi sunt artificiale, chiar şi imaginile, sunetele şi mirosurile naturii pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii8. Ascultarea sunetelor din natură în căşti, de exemplu, este un mod foarte accesibil de a deveni parte din natură. Îţi poate îmbunătăţi starea de spirit, îţi poate reduce nivelul de stres şi te poate face să te simţi mai conectat cu cei din jur.

     

    Surse utilizate:

    1www.cpre.org.uk/discover/peace-of-mind/

    2www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157607/

    3www.healthdesign.org/chd/knowledge-repository/view-through-window-may-influence-recovery-surgery  

    4www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspi0000018.pdf

    5academic.oup.com/bioscience/article/65/12/1141/223866  

    6www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3

    7www.pnas.org/content/early/2015/06/23/1510459112  

    8time.com/4405827/the-healing-power-of-nature/

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.