Aşa cum ai zile în care părul nu îţi stă bine, poţi avea şi zile în care pielea ta nu este în cea mai bună formă. Dar dacă impurităţile, zonele uscate şi pielea dezechilibrată durează o perioadă mai lungă de timp? Desigur, poţi rezolva destul de multe probleme cu îngrijirea facială potrivită, dar pielea ta este un organ. Şi, ca aproape orice organ, pielea primeşte nutrienţi din ceea ce mănânci şi bei. Alege alimente sănătoase şi îţi vei ajuta pielea. Piele uscată, ternă sau cu acnee? Iată un ghid al alimentelor benefice pentru pielea ta.
Ai pielea uscată, descuamată? Aruncă o privire critică asupra a ceea ce mănânci şi bei. Hidratarea corespunzătoare şi grăsimile sănătoase sunt cruciale pentru combaterea pielii deshidratate. Hidratează-te Câtă apă bei are un impact mare asupra sănătăţii pielii. Încearcă să bei 1,5 până la 2 litri de apă pe zi. Te-ai săturat după câteva pahare? Cafeaua, ceaiul şi legumele sau fructele, cum ar fi castravetele, pepenele verde şi căpşunile, contribuie, de asemenea, la aportul total de lichide. Sau adaugă în apă arome naturale, cum ar fi menta sau lămâia, pentru a-i da un gust puţin mai interesant. Grăsimi sănătoase Un aport suficient de acizi graşi omega-3 este extrem de important dacă ai pielea uscată. Poţi lua suplimente, dar cel mai bine este să-i obţii din alimentaţie. Somonul, macroul, heringul şi păstrăvul conţin o cantitate mare din aceste grăsimi sănătoase. Dar există şi surse vegetale, cum ar fi avocado, nuci, seminţe de floarea soarelui şi produse din soia, precum tofu şi lapte de soia.
Dacă ai pielea uscată, este important să consumi anumite produse. În cazul acneei, este mai mult vorba despre ce să eviţi. Atenţie, spoiler: probabil că nu vei fi mulţumit în legătură cu ceea ce trebuie să elimini!
Produse lactate Laptele este o modalitate excelentă de a obţine calciu, dar nu este bun pentru piele. Oamenii de ştiinţă nu sunt de acord cu privire la motivul pentru care laptele şi acneea nu sunt o combinaţie bună, dar este clar că există o legătură. Sunt incluse aici iaurtul, untul, brânza şi îngheţata. Variantele vegetale bazate, de exemplu, pe migdale sau nucă de cocos, sunt o alternativă bună. Iaurtul sau laptele de soia este o opţiune, dar şi acestea pot declanşa acnee la unii oameni. Pudra proteică Pudra proteică este obţinută din zer, lapte, ouă, soia şi diverse leguminoase. Dacă iei pudră proteică şi ai acnee, alege o variantă vegetală, de preferinţă pe bază de leguminoase. Pudrele cu zer sau lapte au aceleaşi efecte negative ca orice alt produs lactat. Zahăr Mai multe studii indică faptul că zahărul şi pielea sănătoasă nu sunt prieteni buni. Un studiu a arătat că persoanele care mănâncă în mod regulat zaharuri adăugate sunt cu 30 % mai predispuse să dezvolte acnee. Probabilitatea a fost de 20 % la un al doilea grup, ai căror membri mâncau regulat prăjituri şi produse de patiserie. De ce zahărul are un astfel de efect asupra pielii noastre nu este încă complet clar. Nivelurile noastre de zahăr din sânge şi de insulină joacă probabil un rol major în acest sens. Oricum, dacă suferi de acnee, cel mai bine este să eviţi toate formele de zaharuri adăugate. Tot mai ai chef de o gustare dulce? Ciocolata neagră este mult mai puţin nocivă pentru tine decât ciocolata cu lapte şi conţine chiar substanţe benefice, cum ar fi antioxidanţii. Acizii graşi omega-6
În timp ce acizii graşi omega-3 sunt buni pentru piele, acizii graşi omega-6 au un efect negativ. Multe produse preambalate din supermarketurile occidentale conţin ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb şi margarină. Aceste grăsimi sunt bogate în acizi graşi omega-6, ceea ce poate provoca inflamaţii la nivelul pielii. Aşa că evită-le cât mai mult posibil.
Acizi graşi omega-3 La fel ca în cazul pielii uscate, un aport suficient de acizi graşi omega-3 poate avea efecte pozitive şi asupra acneei. Pentru femei, cantitatea recomandată este de aproximativ 2 grame de ALA (acid alfa-linolenic, cel mai cunoscut acid gras omega-3) pe zi, iar pentru bărbaţi este de 3 grame. Poţi obţine omega-3 luând suplimente, dar aceste grăsimi sănătoase se găsesc în cantităţi suficiente şi în alimente. În somon, macrou, hering şi păstrăv, de exemplu. Dar există şi surse vegetale, cum ar fi avocado, nuci şi seminţe de floarea soarelui. Probiotice Nu-ţi subestima intestinul. Acest sistem lung de câţiva metri joacă un rol important în sănătatea ta mintală, fizică şi dermatologică. Cum obţii un intestin sănătos? Printr-o varietate sănătoasă de bacterii. Îţi poţi ajuta organismul luând probiotice, de exemplu, sub formă de suplimente. Consultă întotdeauna medicul sau dieteticianul înainte de a începe să iei probiotice. Vitaminele A, D şi E şi zincul Probabil că nu trebuie să îţi spunem că vitaminele şi mineralele sunt importante pentru tine. Pentru o piele sănătoasă, axează-te în special pe vitaminele A, D şi E şi pe zinc. Vitamina A poate fi găsită în carne (în special ficat), produse din carne, peşte, lactate, gălbenuş de ou şi ca adaos în margarină. Obţii vitamina D prin expunerea la soare, din peşte gras, margarină şi margarină cu conţinut scăzut de grăsimi (ca adaos). Vitamina E se găseşte în uleiul de floarea soarelui, margarina cu conţinut scăzut de grăsimi, margarină, pâine, produse din cereale, nuci, seminţe, legume şi fructe. Iar zincul îl poţi găsi în carne, brânză, produse din cereale, nuci şi fructe de mare, cum ar fi creveţi şi midii.
Stresul, lipsa somnului, fumatul – pielea ternă poate fi cauzată de o mulţime de factori diferiţi. Prin urmare, este important să stabileşti ce schimbări ale stilului de viaţă poţi face pentru a avea grijă nu numai de pielea ta, dar şi de sănătatea ta generală. Nutriţia joacă, de asemenea, un rol important în acest sens. Ca în cazul pielii uscate, hidratarea adecvată şi consumul de grăsimi sănătoase sunt esenţiale pentru o piele strălucitoare. Hidratare Pielea ternă este adesea deshidratată. Prin urmare, asigură-te că bei 1,5 până la 2 litri de lichide pe zi. Paharele de apă, ceai sau cafea şi fructele sau legumele (în special pepenele verde şi castravetele!) toate contribuie la acest consum de 2 litri. Grăsimi sănătoase Aplicarea de ulei pe piele poate asigura o piele radiantă, strălucitoare, dar grăsimile sănătoase te ajută şi în interior. Somonul nu este bogat doar în acizi graşi omega-3, ci conţine şi vitamina E, care e benefică pentru piele. Avocadoul este o alternativă vegetală mai mult decât bună, având un conţinut bogat de grăsimi sănătoase, vitamina E şi antioxidanţi. Proteine Colagenul este un ingredient important pentru o piele fină, strălucitoare. Poate ai văzut acest termen pe ambalajul cremelor de faţă, dar ştiai că ai produs colagen toată viaţa? Este cea mai importantă formă de proteine din corpul tău. Aşa că este esenţial să îţi asiguri cantitatea necesară! Faci asta consumând produse bogate în proteine, cum ar fi ouă, migdale, pui şi fulgi de ovăz. De asemenea, asigură-te că obţii suficientă vitamina C şi minerale, deoarece acestea asigură că proteinele din alimente sunt absorbite corespunzător de organism.
You are about to visit a Philips global content page
Continue