Productivitatea este adesea asociată cu a face şi mai mult şi a da prioritate serviciului. În consecinţă, rămâne mai puţin timp pentru somn. În realitate, productivitatea şi performanţa au de suferit dacă acorzi mai puţină importanţă somnului. Legătura dintre somn şi productivitate nu este o surpriză. Mulţi oameni simt efectele unui somn de noapte prost. De fapt, sondajul Philips anual privind somnul realizat la nivel global arată că 61 % dintre adulţi consideră că memoria lor funcţionează mai puţin bine atunci când nu au dormit bine, în timp ce 75 % recunosc că sunt mai puţin productivi după un somn prost. Acest lucru are sens, având în vedere rolul important pe care somnul şi somnul profund în special s-au dovedit că îl joacă în consolidarea optimă a memoriei şi îmbunătăţirea performanţei. Dacă vrei să abordezi problemele legate de somn şi să îţi îmbunătăţeşti performanţa, este important să înţelegi valoarea somnului şi comportamentul de somn sănătos.
Pentru mulţi dintre noi care lucrăm acum de acasă în timp ce avem grijă de copii mici sau rude în vârstă, poate fi dificil să ne păstrăm concentrarea şi să funcţionăm la capacitate maximă. În căutarea productivităţii, este important să fim conştienţi de rolul pe care îl joacă sănătatea şi mai ales somnul.
Mai mult, cercetările arată legătura dintre somn şi starea generală de bine. De exemplu, un sondaj în rândul a peste 4.000 de angajaţi de la patru mari companii din SUA a constatat că participanţii care au suferit de insomnie sau nu au dormit suficient au avut cea mai mare scădere a productivităţii. Printre altele, ei au petrecut de trei ori mai mult timp gestionându-şi timpul, s-au simţit mai puţin motivaţi şi au avut dificultăţi de concentrare, memorie şi la luarea deciziilor.
Cercetările au arătat că somnul insuficient afectează negativ memoria, vigilenţa, luarea deciziilor şi rezolvarea problemelor, toate jucând un rol important în obţinerea unei productivităţi optime[1]. Potrivit Dr. David White, Chief Medical Officer Philips Sleep and Respiratory Care, „O noapte de somn insuficient (considerat, de obicei, sub şapte ore) poate avea deja un impact asupra stării de spirit, performanţei şi stării de bine generale. Mai multe astfel de nopţi la rând au efecte mai mari.”
„O noapte de somn insuficient (considerat, de obicei, sub şapte ore) poate afecta starea de spirit, performanţa şi starea de bine generală. Mai multe astfel de nopţi la rând au efecte mai mari.”
Dr. David White
Chief Medical Officer Philips Sleep and Respiratory Care
Soluţiile rapide, cum ar fi cafeaua şi băuturile energizante, sunt remedii des folosite pentru un somn prost. Şi în timp ce mulţi oameni cu probleme de somn recomandă cofeina, care s-a dovedit că îmbunătăţeşte într-adevăr performanţa în anumite cazuri, Dr. White indică unele efecte secundare negative. Cofeina creşte ritmul cardiac şi tensiunea arterială şi are un efect diuretic. În plus, nu este un substitut suficient sau comparabil pentru somn, deoarece nu oferă aceleaşi beneficii, cum ar fi îmbunătăţirea memoriei şi eliminarea proteinelor toxice din creier. În loc să se bazeze pe stimulente, Dr. White recomandă următoarele pentru îmbunătăţirea somnului:
You are about to visit a Philips global content page
Continue