0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum prepari carnea perfectă la un grătar electric

       

      Fie că te-ai hotărât să adopți un regim sărac în grăsimi și ai exclus din meniu carnea prăjită în ulei, fie că vrei să te bucuri în confortul casei de aroma cărnii la grătar, ai la îndemână soluția potrivită. Grătarele electrice îți scurtează timpul de gătire și te ajută să obții preparate fragede din carne și legume zemoase. Profitând de setările puse la dispoziție de diferitele modele disponibile, ai ocazia să îți perfecționezi rețetele și chiar să să inventezi unele noi, potrivite cu gusturile fiecărui membru al familiei.

      Avantajele unui grătar electric

       

      Există multe beneficii atunci când folosești un grătar electric, pe lângă rapiditatea cu care poți face fripturi savuroase. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

       

      • gătire fără fum

      Lipsa cărbunilor sau a lemnelor înseamnă, în cazul celor mai multe grătare electrice, lipsa fumului. Grătarul electric emană doar aroma îmbietoare a fripturii, ceea ce îl face potrivit în special pentru a fi folosit în bucătărie.

       

      • siguranță în utilizare

      Un grătar care nu folosește jar se încălzește uniform. După ce ai preparat carnea sau legumele, doar îl scoți din priză, iar el se răcește în câteva minute.

       

      • curățare ușoară

      Datorită faptului că unele grătare electrice au tăvi de scurgere a grăsimilor și componente detașabile ce pot intra în mașina de spălat vase, curățarea grătarului este la fel de ușoară ca folosirea lui.

       

      • portabilitate

      Un grătar convențional este greu de transportat, iar fiecare utilizare adaugă și lemnele sau cărbunii. Dacă te bucuri de atmosfera unei petreceri barbeque la curte, dar ai nevoie să consumi friptură sănătoasă, poți folosi un grătar electric ce încape chiar și într-un bagaj de mână.

       

      • depozitare ergonomică

      Grătarul electric nu este nici pe departe la fel de voluminos precum cel convențional, iar după folosire poate fi depozitat în orice corp de mobilier sau în spații înguste. 

      Grătar de masă

      Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

      Cum prepari carnea de vită

       

      Dacă îți susții dieta echilibrată cu ajutorul unui grătar sănătos, există posibilitatea să preferi carnea de vită. Există, însă, unele detaliile importante de care depinde reușita unui fripturi de vită ca la carte.

      Pregătire

       

      Taie carnea în bucăți de cel mult 200 de grame, iar dacă nu ai la îndemână un cântar de bucătărie, o poți felia la o grosime orientativă de două degete. În cazul în care textura cărnii este tare, recomandarea ar fi să începi pregătirile cu o zi înainte, cu un sos marinat în care aceasta să se frăgezească. Dacă ești în căutare de inspirație, află aici cele mai bune rețete de sosuri de casă pentru friptură.

       

      În lipsa timpului necesar maturării cărnii, poți prepara rapid un amestec de usturoi, rozmarin, sare de mare și piper cu care să freci bine fiecare bucată de carne. Cele mai recomandate pentru grătarul de vită sunt antricotul și mușchiul, dar poți avea o surpriză foarte plăcută dacă vei alege ceafa, o idee adoptată de curând și de bucătarii marilor restaurante.

      Rumenire

       

      Un grătar dotat cu o plită groasă îți oferă avantajul unei temperaturi care se menține foarte ridicată pe o perioadă de timp mai mare. Cel mai indicat grad de rumenire al cărnii de vită este medium rare, fiindcă păstrează cel mai bine gustul și suculența. Pentru a-l obține, trebui să ții carnea pe grătar timp de 3-4 minute pe fiecare parte. Crestează carnea și verifică aspectul din interiorul ei. Dacă mijlocul este rozaliu, moale și suculent, dar exteriorul are culoarea maronie și o textură fermă, poți lua carnea de pe grătar.

      Cum prepari carnea de porc

       

      Carnea cea mai prietenoasă cu amatorii de grătar nu prea iscusiți în bucătărie este cea de porc. Datorită texturii acestei cărni, nu trebuie întoarsă foarte des de pe o parte pe alta, iar savoarea ei este fără egal.

      Pregătire

       

      Bucățile de carne de porc se taie la aproximativ doi centimetri grosime, pentru ca temperatura ridicată să nu le usuce. Prin conținutul ridicat de grăsime, cele mai potrivite bucăți pentru pregătirea la grătar sunt ceafa și fleica. Cotletul sau mușchiul sunt potrivite pentru dietele bogate în proteine. În cazul în care alegi să pregătești la grătar cârnați, poți obține o aromă mai bună, dacă îi vei fierbe ușor înainte, poate chiar înlocuind apa cu berea. Condimentele care merg cel mai bine cu friptura de porc la grătar sunt rozmarinul, oregano, măghiranul sau chiar salvia.

      Rumenire

       

      Carnea de porc are o mare rezistență la temperaturile înalte ale grătarului electric. Friptura poate să fie expusă la căldură pentru o perioadă de până la 10 minute, iar cârnații fierți în prealabil, chiar și 12 minute. Cei cruzi, însă, îți vor solicita până la 20 de minute pe grătar. Toate acestea trebuie supravegheate cu atenție, pentru a evita rumenirea lor neuniformă.

      Cum prepari carnea de pasăre

       

      A doua carne, după cea de porc, din punctul de vedere al popularității, este cea de pasăre. Puiul este cel mai savuros, dar carnea de curcan are jumătate din caloriile celei de pui, în timp ce grăsimile sunt de nouă ori mai puține.

      Pregătire

       

      Pieptul de pui și de curcan nepregătite corespunzător la grătar vor fi fi uscate și greu de mestecat, așa că vei începe prin a bate carnea cu un ciocan special, după care o vei marina. Pentru asta, poți folosi un amestec de ulei de măsline, sare, piper, ierburi uscate și usturoi, în care lași carnea timp de patru ore. Pulpele de de pui se lasă și ele la marinat, dar partea superioară a lor trebuie crestată, pentru ca aromele sosului să pătrundă cât mai în profunzime. 

      Rumenire

       

      Dacă pieptul de pasăre este tăiat gros, poți să-l ții la grătar chiar și 10 minute, dar va trebui să îl întorci des, pentru ca textura să devină crocantă și să prindă o nuanță aurie. Folosește termostatul cu reglare a grătarului electric, pentru a seta o temperatură cât mai ridicată. Pulpele au nevoie de o expunere la căldură de trei minute pe fiecare parte, fără să fie mișcate. Dacă simți nevoia ca grătarul să fie mai pătruns, poți apăsa delicat bucățile cu furculița.

      Cum prepari carnea de pește

       

      Suculent și puternic aromat, peștele la grătar este o ispită pe care n-o poți refuza, odată ce ai prins poftă pentru acest preparat. Simplu și foarte rapid de preparat la grătar, peștele are, totuși, câteva secrete. 

      Pregătire

       

      Grătarul tău îmbietor va fi gata cât ai zice… pește, mai ales dacă nu vei petrece timp ca să tai bucăți mărunte.
      Alege pește deja eviscerat și spală-l bine, cu apă rece, atât la interior, cât și la exterior. Unge-l cu ulei de măsline pe ambele părți și presară sare și piper, după gust, iar apoi este gata să sară pe grătar. 

      Rumenire

       

      Reglează grătarul electric în jurul temperaturii de 200 de grade Celsius și lasă peștele la fript pentru circa zece minute, fără să îl întorci pe partea cealaltă. Poți face asta abia când observi că ochii peștelui au prins culoarea albă și că acesta are tendința de a se desprinde de grătar. Dacă vrei să eviți cu totul riscul lipirii, folosește suprafața netedă a grătarului electric, mai blândă cu pielița subțire.

      Temperatura înaltă a unui grătar electric și combinația dintre plita striată și cea netedă transformă preparatul fripturii într-o joacă. Nu trebuie să ieși în aer liber și nici să fie vară, ca să te poți bucura de un grătar pe cinste.

       

      Credit foto: Philips

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.