0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Reading Time: 5 Min

    Home ›› Beneficiile nutriționale ale cafelei - Ce ne dă și ce ne ia cafeaua?

    Home ›› Beneficiile nutriționale ale cafelei - Ce ne dă și ce ne ia cafeaua?

    Beneficiile nutriționale ale cafelei - Ce ne dă și ce ne ia cafeaua?  

     

    O ceașcă de cafea aburindă preparată la espressorul de cafea favorit este pretextul ideal pentru momente de relaxare, de energizare și de stare de bine, fie că este savurată în singurătate, cu planul unei zile proaspete în față, la o poveste, alături de cei dragi, sau în tihnă, după o masă copioasă. Iubim cafeaua pentru gustul și aroma ei, pentru ritualul pregătirii, pentru plăcerea pe care ne-o dă consumul ei, dar și pentru starea de bine pe care o lasă în urmă. Totuși, cât de des ne întrebăm, este cafeaua sănătoasă? Care sunt beneficiile ei asupra organismului, devine dăunătoare de la un anumit punct și ce aport nutrițional ne aduce? Iată câteva răspunsuri la aceste întrebări, care ne vor ajuta să consumăm acest lichid magic într-o manieră (chiar și) mai asumată.  

    Câtă cofeină are o cafea și care este consumul recomandat într-o zi?

     

    Cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea diferă în funcție de o serie de factori, precum vârsta boabei de cafea, modul de prăjire, granulația rezultată în urma procesului de măcinare și felul în care este pregătită. Conform Asociației americane pentru băuturi non-alcoolice, o ceașcă de 200 ml de cafea conține o cantitate de 115-175 mg de cofeină dacă este preparată la filtru, aproximativ 100 mg dacă este preparată la espressorul de cafea, 80-135 g dacă este preparată la ibric și doar 65-100 g dacă este vorba despre o ceșcă de ness. 

     

    Doza zilnică recomandată pentru un adult sănătos ar trebui să nu depășească 2-300 mg cofeină pe zi. Raportându-ne la indicii menționați anterior, rezultă că o cană mai consistentă de cafea la filtru (300-350 ml) este suficientă pentru a atinge pragul maxim recomandat pe zi, echivalentul a 6-10 căni de espresso (50-100 ml/ cană). Ca și în orice alt domeniu al vieții, un consum excesiv poate dăuna, în timp, organismului. 

    Câte calorii are o cafea cu lapte?

     

    Caloriile dintr-o ceașcă de cafea simplă sunt neglijabile, aproximativ o calorie la 100 ml de lichid. Diferența o fac suplimentele de lapte, îndulcitori sau diverse arome pe care le adăugăm în timpul preparării. Iată cum poți calcula singur câte calorii conține cafeaua ta, în funcție de felul în care o prepari. O linguriță rasă de zahăr conține 20 de calorii, una cu vârf 30, iar 30 ml lapte cu 1.5% grăsime conțin 16 calorii. Astfel că, dacă alegi să bei o cană de cafea de 200 ml cu o linguriță generoasă de zahăr și puțin lapte, aportul caloric va crește de la 2 la 48 calorii/ ceașcă.  

     

    Cu cât tipul de cafea este mai complex, cu atât numărul de calorii crește. O ceașcă de machiatto are peste 50 calorii, una de latte în jur de 72, una de mocha 130 de calorii, iar un latte aromatizat va depăși 130-140 calorii, în funcție de numărul de arome adăugat. Cafeaua în sine nu este un pericol pentru sănătate sau siluetă însă, în funcție de modul în care alegem să o preparăm, poate deveni. 

    Care sunt beneficiile consumului de cafea?

     

    Consumată în cantități moderate și preparată într-o manieră cât mai simplă, cafeaua aduce numeroase beneficii atât pentru corpul, cât și pentru mintea noastră. Conform specialiștilor, printre beneficiile ei pentru sănătate se numără faptul că: 

     

    • înlătură oboseala și starea de somnolență; 
    • ne îmbunătățește performanța fizică, datorită aportului de energie pe care îl furnizează; 
    • reduce riscul de boli neurologice, precum Parkinson și Alzheimer;
    • reduce riscul de apariție a unor tipuri de cancer; 
    • protejează ficatul și reduce riscul de ciroză; 
    • stimulează arderea grăsimilor, astfel că o ceașcă după o masă copioasă este mai mult decât binevenită; 
    • înlătură riscul de depresie și ne face mai fericiți. 

     

    Cu atât mai tare ne putem bucura acum de cafeaua preferată, știind câte beneficii ne aduce, pe lângă simpla plăcere a preparăii și savurării ei. 

    Care sunt dezavantajele consumului de cafea asupra organismului? 

     

    Ca orice lucru consumat în exces, și cafeaua poate avea, în timp, efecte adverse, precum: 

     

    - insomnii;

    - stări de agitație și nervozitate; 

    - incapacitate de concentrare; 

    - creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale; 

    - tremur muscular; 

    - probleme gastrointestinale. 

     

    Mai mult decât atât, consumată frecvent și în cantități foarte mari poate duce la dependență și la o funcționare precară în lipsa dozei zilnice, însoțită de dureri de cap, amețeli și stare accentuată de oboseală.   

    Cu ce pot înlocui cafeaua?

     

    Dacă dorești să beneficiezi de efectele pozitive ale cafelei, dar fără a consuma cofeină, iată câteva idei cu care o poți înlocui:

     

    • cafeaua din cicoare – preparată într-un fel foarte asemănător cu cafeaua și cu un gust aromat, nu conține cofeină și, mai mult decât atât, vine cu numeroase beneficii pentru sănătate;
    • ceaiul Matcha – este un tip de ceai verde, foarte sănătos, care poate înlocui cu succes cafeaua și care eliberează energia în organism în ritm lent, astfel că te poți bucura de beneficiile lui timp de 6-8 ore;
    • smoothie energizant – un smoothie din câte mai multe legume și plante verzi, la care poți adăuga și o cantitate mică de fructe poate fi un substitut ideal pentru energia provenită din cafea.

     

    Iată deci, cum consumată în cantități moderate și preparată într-o manieră care să nu aducă un aport caloric nedorit, cafeaua poate rămâne un camarad de nădejde al fiecărei zile, care să ne încarce cu energia și pofta lui de viață. Alege un stil de viață sănătos, în care să integrezi într-un mod cât mai natural bucuria cafelei de zi cu zi. Iar dacă îți dorești să completezi sănătatea și vitalitatea cu un gust desăvârșit, poți oricând să alegi espressorul de cafea potrivit nevoilor tale, din oferta Philips. 

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.