1
Produse

    Sosuri delicioase pentru friptura facute in casa

    Sosuri de casa pentru friptura de porc, vita, pui sau curcan ➤ Sos de mere ➤ Sos de piper verde ➤ Sos de hrean ➤ Sos de portocale

    Sosuri delicioase pentru friptura facute in casa

    Sosuri de casă pentru friptură
    4 rețete pentru preparate savuroase

     

    Toate restaurantele din lume, de la cele cocoțate în vârf de munte, la cele premiate cu stele Michelin, au în meniul lor o listă cu fripturi, iar cele mai întâlnite sunt cele de porc, vită, pui sau curcan. În prepararea unor asemenea mâncăruri delicioase, secretul pe care nu toți bucătarii îl divulgă este sosul în care se pune carnea la macerat sau care o însoțește în farfurie.

     

    Acestea dau savoare cărnii și au avantajul că se prepară în mai puțin de 15 minute, dând un gust aparte felului principal. În plus, nu necesită multă muncă: poate deveni chiar o pasiune care te relaxează, dacă ai aparatele de gătit necesare preparării complete, de la tocat la blenduit și apoi la gătit.

    Avance Collection Robot de bucătărie

     

    Mai jos, am selectat câteva sosuri ieșite din comun care înnobilează orice friptură pregătită în casă.

    1. Sos de mere cu ghimbir

    Sos de mere

    Sosul de mere cu ghimbir are o consistență ușoară și un gust bogat. Această variantă de sos se recomandă alături de carnea de porc sau de vită.

     

    Ingrediente:

     

    • Două mere verzi
    • 300 de mililitri de apă
    • 20 de grame de ghimbir
    • Sare și piper

     

    Mod de preparare:

     

    • Se curăță merele de coajă. Se taie în sferturi și se înlătură cotorul.
    • Se curăță ghimbirul de coajă și se taie în două bucăți.
    • Se fierb împreună pentru zece minute ingredientele în 300 de mililitri de apă.
    • Se pun în blender și se pasează până la consistența dorită.
    • Se condimentează sosul obținut și se servește alături de friptura de porc și de legume la cuptor sau înăbușite.
    Blender de mare viteză cu mixare în vid

    2. Sos de piper verde și coniac

    Sos de piper verde

    Acest sos de piper verde, fin și aromat, are un gust potențat de intensitatea coniacului. Având o consistență cremoasă, este alegerea perfectă pentru orice friptură din carne de vită, pește sau porc.

     

    Ingrediente:

     

    • Două linguri de boabe de piper verde în saramură (bine scurs)
    • Un vârf de cuțit de sare
    • O lingură de ulei
    • O lingură de coniac de calitate
    • 150 de mililitri de smântână naturală (cu 30% grăsime) pentru frișcă

     

    Mod de preparare:

     

    • Se prăjesc într-o tigaie boabele de piper verde scurse bine de saramură.
    • Se adaugă lingura de coniac și se așteaptă evaporarea alcoolului.
    • Se adaugă smântâna pentru frișcă și se lasă la foc mic, până dă în clocot.
    • Se adaugă sare după gust și se amestecă ușor, până obții un sos consistent.

    3. Sos de hrean cu smântână și lămâie

    Sos de hrean

    Sosul de hrean cu smântână și lămâie, cu un gust ușor iute, dar suficient îmblânzit de smântână, este întotdeauna o alegere perfectă, pentru că se prepară ușor și are o savoare deosebită alături de friptura de vită sau de porc.

     

    Ingrediente:

     

    • 150 de mililitri de smântână
    • 50 de grame de hrean
    • 20 de mililitri de zeamă de lămâie
    • Sare și piper după gust

     

    Mod de preparare:

     

    • Se pun ingredientele pe rând într-o tigaie și se încălzesc la foc mic.
    • Se amestecă până se obține consistența dorită.

    4. Sos de portocale

    Sos de portocale

    Sosul de portocale aduce o asociere exotică de ingrediente la masă, mai ales când e servit alături de carne de rață sau de curcan. Cu o consistență ușoară, dulceagă, aproape de cea a unui desert, acesta are o aromă inedită care merită încercată.

     

    Ingrediente:

     

    • 200 de mililitri de suc de portocale
    • 200 de mililitri de supă de pui
    • 200 de grame de gem de portocale
    • O lingură de amidon

     

    Mod de preparare:

     

    • Se pun la fiert într-o oală mică supa de pui, sucul și gemul de portocale.
    • Când începe să fiarbă, se mai lasă la foc mic un sfert de oră.
    • Pentru un sos mai consistent, se iau două linguri de lichid și se amestecă alături de amidon.
    • Această compoziție se adaugă în sosul de pe foc și se lasă la fiert până când se îngroașă.

     

     

    Cu ajutorul rețetelor de sosuri de mai sus, vei putea răsfăța papilele gustative ale prietenilor aflați în vizită, transformând cu ușurință un fel principal obișnuit într-unul de care își vor aminti mereu cu poftă.

    Sursă foto: Shutterstock și Philips

    Citește în continuare