0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cum alegi și cum gătești corect carnea de vită - tipuri de carne și sfaturi pentru preparare

       

      Pe cât de savuroasă este o friptură de vită bine gătită, pe atât de pretențios este acest tip de carne. De la bucata potrivită de carne, la marinare, la temperatura și timpul de coacere, există numeroase criterii care pot face diferența între o friptură suculentă și una tare și fără gust.
       

      În cele ce urmează vei afla tot ce trebuie să știi despre tipurile de carne de vită, cum le alegi pe cele potrivite și cum trebuie să le gătești corect.

      Cum alegi și cum gătești corect carnea de vită

      Cum alegi carnea de vită - principalele tipuri de carne


      Există mai multe tipuri de carne de vită, fiecare dintre ele cu particularitățile sale când vine vorba de textură, frăgezime sau modalitatea de gătire. Pentru început însă, e bine de știut că aceasta poate proveni de la vaci, boi sau tauri, dar poate proveni și de la vițel tânăr sau chiar de la vițel de lapte.

       

      Carnea de vită este, în general, mai tare decât cea de porc, însă mult mai sănătoasă, fiind o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive. Carnea de vită proaspătă are o culoare roșu închis, iar cea care provine de la vițel poate fi de un roz-deschis sau puțin albicioasă, fiind totodată mult mai moale decât cea care provine de la o vacă matură sau de la un bou.

      Principalele tipuri de carne de vită


      Dacă ai mai gătit până acum carne de vită sau te-ai gândit să prepari, însă nu știi ce să alegi, cel mai probabil că ai întâlnit diferite denumiri pentru anumite bucăți de carne. Vita este împărțită în mai multe secțiuni, iar fiecare corespunde unui anumit tip de carne, fie că vorbim de antricot, coaste sau pulpe.

       

      Chiar dacă la început poate să pară dificil să alegi bucata de carne potrivită, ține cont că în funcție de ceea ce alegi vei putea să prepari o friptură delicioasă. Mai jos am adunat tot ce trebuie să știi despre fiecare tip de carne și care este modalitatea potrivită de gătire pentru fiecare în parte.

      Antricot


      Provine din zona mușchilor dorsali, lângă coaste. Este o carne moderat fragedă, care trebuie gătită, de regulă lent, la foc mic, fiind potrivită pentru preparare într-un aparat slow cooker. Antricotul poate fi afumat, asezonat din plin cu condimente sau marinat și poate fi atât cu os, cât și fără os, un preparat cunoscut fiind friptura T-bone.

      Vrăbioară


      Provine de pe spatele vitei, în apropiere de pulpe. Este moderat fragedă, poate fi asezonată din plin și este recomandat să fie gătită lent și la foc mic.

      Pulpă și spată


      Este o carne tare care necesită o gătire lentă, la temperaturi mici. Aceste bucăți de carne mai pot fi găsite și sub denumirea de rasol alb, capac sau chiulotă. În cazul în care pulpa provine de la vițel tânăr, aceasta poate fi preparată rapid, carnea fiind mult mai fragedă decât cea provenită de la o vită matură.

      Rasol


      Carnea provine de pe picioarele vitei, chiar de sub pulpă și spată. Carnea este tare, cu multe tendoane, însă, dacă este gătită suficient de mult timp, poți obține preparate delicioase.

      Piept


      Provine din partea inferioară, sub gât. Pieptul de vită este tare și trebuie preparat lent, la foc mic. Pentru o carne gustoasă, poți asezona pieptul cu condimente, îl poți marina sau afuma. Pieptul împreună cu gâtul, ceafa, capul de piept și garful formează carcasa vitei, iar bucățile de carne sunt asemănătoare ca textură.

      Fleică


      Provine din zona burții, lângă pulpe și sub mușchi. Această carne este moderat fragedă și poate fi gătită lent la temperaturi joase, asezonată din plin cu condimente.

      Coaste


      Pot fi superioare, de lângă fleică, sau inferioare, de lângă piept, acestea din urmă având o carne mai fragedă decât cele superioare. Este recomandată gătirea lentă.

      Mușchi


      Provine din zona lombară, între coaste, vrăbioară și fleică. Este o carne fragedă care trebuie gătită la temperaturi mari, într-un timp scurt, astfel încât carnea să rămână suculentă. Mușchiul este, de regulă, acoperit cu o membrană tare care nu trebuie îndepărtată, deoarece carnea se va strânge prea mult în timpul gătirii. Poate fi preparat la tigaie sau pe grătar, unul dintre preparatele populare fiind Beef Wellington.

      Limbă


      Aceasta este acoperită de o membrană aspră, care trebuie îndepărtată înainte de gătire. Poate fi folosită pentru diferite mâncăruri, cu condiția să fie fiartă separat înainte.

      Coadă


      Pe lângă cartilaje și oase, coada conține și carne care trebuie gătită lent, fiind ideală pentru supe.

      Picioare


      Acestea pot fi folosite pentru a da aromă supelor, însă de multe ori sunt feliate și preparate la cuptor pentru măduva delicioasă.

      Cum gătești corect carnea de vită - sfaturi practice

      Cum gătești corect carnea de vită

      Carnea de vită poate fi preparată în numeroase moduri: la grătar, prăjită sau fiartă, în supe și ciorbe. Însă, indiferent de modul în care vrei să o prepari, există câteva trucuri care te pot ajuta să obții mereu o carne delicioasă și fragedă:

       

      • Scoate carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte să o gătești, ca să ajungă la temperatura camerei.
      • Dacă prepari friptură de vită, carnea trebuie să fie uscată înainte să o pui în tigaie sau pe grătar. Tapotează carnea cu un șervețel, ca să elimini excesul de apă. De asemenea, asigură-te că grătarul este bine încins înainte să adaugi bucățile de carne. Dacă folosești un grătar electric, poți seta cu exactitate temperatura de gătire.
      • Dacă prepari carne tocată de vită (chifteluțe, burgeri), nu trebuie să amesteci foarte mult carnea. Adaugă condimentele și amestecă puțin. În caz contrar, carnea își va pierde frăgezimea.
      • Dacă gătești carnea de vită la cuptor, preîncălzește-l la 240 de grade Celsius și redu temperatura la 200 de grade Celsius când introduci carnea în cuptor. Pentru o carne gătită medium e nevoie de o oră de gătire, pentru medium rare scoate carnea cu 5-10 minute mai devreme, iar pentru well done lasă carnea la cuptor pentru încă 10-15 minute.
      • Gătește cantitățile mari de carne la foc mic, pentru a reduce riscul ca aromele să se risipească, iar carnea să devină tare.
      • Dacă vrei să fierbi carnea de vită, este recomandat să folosești o oală sub presiune, pentru a scurta timpul de gătire și pentru a te asigura că se va găti uniform și nu se va întări.
      • Nu apăsa cu furculița sau cu spatula bucățile de carne, deoarece își vor pierde sucurile care dau aromă și frăgezime cărnii de vită.
      • Nu înțepa carnea în timpul gătirii și nu întoarce bucățile de carne cu furculița, deoarece se vor scurge sucurile. În schimb, poți întoarce bucățile de carne cu ajutorul unui clește.
      • Condimentează carnea de vită cu sare înainte de preparare. Astfel, carnea va rămâne suculentă.
      • După gătire, lasă carnea să se odihnească înainte să o tai, pentru cel puțin 10 minute și cel mult 20 de minute pentru bucățile mai groase de carne. Carnea va rămâne suculentă.

      Daily Collection Grătar de masă

      Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

      De asemenea, este important să gătești carnea de vită la temperatura potrivită în funcție de tipul acesteia, așa cum am prezentat mai sus. Bucățile de carne fragedă, precum mușchiul de vită, se gătesc mai bine la temperaturi mari, într-un timp mai scurt, fiind recomandată prepararea la grătar sau prăjirea. În caz contrar, carnea se va întări și nu va fi suculentă.
       

      Citește și Cum prepari carnea perfectă la un grătar electric

      Când știi că e gătită carnea de vită

       

      Gătirea cărnii de vită depinde de modul în care preferi să o savurezi. Poți opta pentru o carne bine făcută sau pentru o friptură în sânge, însă este important să știi când a atins gradul de coacere dorit și cum îți dai seama că e timpul să o dai la o parte de pe grătar:

       

      • Blue - mijlocul cărnii este roșu și relativ rece, cu o temperatură cuprinsă între 46-49 de grade Celsius;
      • Rare - mijlocul cărnii este roșu și are o temperatură cuprinsă între 42-55 de grade Celsius;
      • Medium rare - mijlocul cărnii este ușor rozaliu, cu o temperatură între 55-60 de grade Celsius;
      • Medium - mijlocul cărnii este roz și ceva mai ferm, cu o temperatură între 60-65 de grade Celsius;
      • Medium well - mijlocul cărnii este roz, cu o temperatură între 65-69 de grade Celsius;
      • Well done - mijlocul cărnii este maroniu și ferm, iar temperatura trece de 71 de grade Celsius.

      Când știi că e gătită carnea de vită


      Poți verifica temperatura cărnii cu ajutorul unui termometru pentru fripturi, astfel încât să știi cu siguranță că a atins gradul de coacere potrivit. Apoi, nu-ți mai rămâne decât să te bucuri de o friptură delicioasă de vită.

      Sursa foto: Shutterstock

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.