Pe cât de savuroasă este o friptură de vită bine gătită, pe atât de pretențios este acest tip de carne. De la bucata potrivită de carne, la marinare, la temperatura și timpul de coacere, există numeroase criterii care pot face diferența între o friptură suculentă și una tare și fără gust. În cele ce urmează vei afla tot ce trebuie să știi despre tipurile de carne de vită, cum le alegi pe cele potrivite și cum trebuie să le gătești corect.
Carnea de vită este, în general, mai tare decât cea de porc, însă mult mai sănătoasă, fiind o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive. Carnea de vită proaspătă are o culoare roșu închis, iar cea care provine de la vițel poate fi de un roz-deschis sau puțin albicioasă, fiind totodată mult mai moale decât cea care provine de la o vacă matură sau de la un bou.
Există mai multe tipuri de carne de vită, fiecare dintre ele cu particularitățile sale când vine vorba de textură, frăgezime sau modalitatea de gătire. Pentru început însă, e bine de știut că aceasta poate proveni de la vaci, boi sau tauri, dar poate proveni și de la vițel tânăr sau chiar de la vițel de lapte.
Chiar dacă la început poate să pară dificil să alegi bucata de carne potrivită, ține cont că în funcție de ceea ce alegi vei putea să prepari o friptură delicioasă. Mai jos am adunat tot ce trebuie să știi despre fiecare tip de carne și care este modalitatea potrivită de gătire pentru fiecare în parte.
Dacă ai mai gătit până acum carne de vită sau te-ai gândit să prepari, însă nu știi ce să alegi, cel mai probabil că ai întâlnit diferite denumiri pentru anumite bucăți de carne. Vita este împărțită în mai multe secțiuni, iar fiecare corespunde unui anumit tip de carne, fie că vorbim de antricot, coaste sau pulpe.
Provine din zona mușchilor dorsali, lângă coaste. Este o carne moderat fragedă, care trebuie gătită, de regulă lent, la foc mic, fiind potrivită pentru preparare într-un aparat slow cooker. Antricotul poate fi afumat, asezonat din plin cu condimente sau marinat și poate fi atât cu os, cât și fără os, un preparat cunoscut fiind friptura T-bone.
Provine de pe spatele vitei, în apropiere de pulpe. Este moderat fragedă, poate fi asezonată din plin și este recomandat să fie gătită lent și la foc mic.
Este o carne tare care necesită o gătire lentă, la temperaturi mici. Aceste bucăți de carne mai pot fi găsite și sub denumirea de rasol alb, capac sau chiulotă. În cazul în care pulpa provine de la vițel tânăr, aceasta poate fi preparată rapid, carnea fiind mult mai fragedă decât cea provenită de la o vită matură.
Carnea provine de pe picioarele vitei, chiar de sub pulpă și spată. Carnea este tare, cu multe tendoane, însă, dacă este gătită suficient de mult timp, poți obține preparate delicioase.
Provine din partea inferioară, sub gât. Pieptul de vită este tare și trebuie preparat lent, la foc mic. Pentru o carne gustoasă, poți asezona pieptul cu condimente, îl poți marina sau afuma. Pieptul împreună cu gâtul, ceafa, capul de piept și garful formează carcasa vitei, iar bucățile de carne sunt asemănătoare ca textură.
Provine din zona burții, lângă pulpe și sub mușchi. Această carne este moderat fragedă și poate fi gătită lent la temperaturi joase, asezonată din plin cu condimente.
Pot fi superioare, de lângă fleică, sau inferioare, de lângă piept, acestea din urmă având o carne mai fragedă decât cele superioare. Este recomandată gătirea lentă.
Provine din zona lombară, între coaste, vrăbioară și fleică. Este o carne fragedă care trebuie gătită la temperaturi mari, într-un timp scurt, astfel încât carnea să rămână suculentă. Mușchiul este, de regulă, acoperit cu o membrană tare care nu trebuie îndepărtată, deoarece carnea se va strânge prea mult în timpul gătirii. Poate fi preparat la tigaie sau pe grătar, unul dintre preparatele populare fiind Beef Wellington.
Aceasta este acoperită de o membrană aspră, care trebuie îndepărtată înainte de gătire. Poate fi folosită pentru diferite mâncăruri, cu condiția să fie fiartă separat înainte.
Pe lângă cartilaje și oase, coada conține și carne care trebuie gătită lent, fiind ideală pentru supe.
Acestea pot fi folosite pentru a da aromă supelor, însă de multe ori sunt feliate și preparate la cuptor pentru măduva delicioasă.
Carnea de vită poate fi preparată în numeroase moduri: la grătar, prăjită sau fiartă, în supe și ciorbe. Însă, indiferent de modul în care vrei să o prepari, există câteva trucuri care te pot ajuta să obții mereu o carne delicioasă și fragedă:
Din păcate, acest produs nu mai este disponibil
De asemenea, este important să gătești carnea de vită la temperatura potrivită în funcție de tipul acesteia, așa cum am prezentat mai sus. Bucățile de carne fragedă, precum mușchiul de vită, se gătesc mai bine la temperaturi mari, într-un timp mai scurt, fiind recomandată prepararea la grătar sau prăjirea. În caz contrar, carnea se va întări și nu va fi suculentă. Citește și Cum prepari carnea perfectă la un grătar electric
Gătirea cărnii de vită depinde de modul în care preferi să o savurezi. Poți opta pentru o carne bine făcută sau pentru o friptură în sânge, însă este important să știi când a atins gradul de coacere dorit și cum îți dai seama că e timpul să o dai la o parte de pe grătar:
Sursa foto: Shutterstock
Poți verifica temperatura cărnii cu ajutorul unui termometru pentru fripturi, astfel încât să știi cu siguranță că a atins gradul de coacere potrivit. Apoi, nu-ți mai rămâne decât să te bucuri de o friptură delicioasă de vită.
Sănătate și dietă
Cum imbogatesti preparatele culinare cu cafea ➤ Cum prepari prajituri folosind cafea ➤ Cocktailuri pe baza de cafea ➤ Retete inedite cu cafea
Află mai multeSănătate și dietă
Incepe-ti ziua cu o rutina sanatoasa, creata special pentru tine! Aici gasesti modurile in care poti stabili o rutina productiva, care sa includa exercitii de yoga si metode de ingrijire personala.
Află mai multeYou are about to visit a Philips global content page
Continue