0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Rețete cu căpșuni:
      ingredientele și modurile în care prepari un desert acasă

       

      Delicioase și cu un conținut de calorii de doar 32 kilocalorii la 100 de grame, căpșunile se numără printre cele mai populare și mai cultivate fructe din România. Textura lor cărnoasă și gustul puternic le fac foarte potrivite pentru o serie întreagă de rețete pentru deserturi.

      Retete cu capsuni

      Beneficiile căpșunilor


      Un studiu publicat în Jurnalul de Agricultură și Chimie Alimentară evidențiază efectele benefice ale fructelor din familia Rosaceae. Potrivit acestuia, căpșunile ameliorează simptomele asociate cu stresul oxidativ și cu tulburările inflamatorii. Mai mult, au un efect de combatere a unor afecțiuni patologice precum bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, diabetul sau bolile neurodegenerative. Conținutul bogat de vitamina B din căpșuni le recomandă în dieta femeilor însărcinate, datorită influențelor benefice asupra dezvoltării măduvei spinării.

      Rețete pe bază de căpșuni

       

      Imediat ce apar pe piață căpșunile, tuturor ne place să ne bucurăm de ele în stare naturală, pentru a le simți din plin gustul aromat și pulpa bogată. Totuși, o cale și mai bună prin care ne putem bucura de savoarea inconfundabilă a lor este să le transformăm în principalul ingredient al unor deserturi care să dea și mai mult farmec primăverii.

      Milkshake cu căpșuni

      Milkshake capsuni

       

      Ingrediente:

       

      • o cană de căpșuni;
      • două linguri de miere;
      • 250 de mililitri de lapte.

       

      Mod de preparare:

       

      • Spală căpșunile și lasă-le la scurs.
      • Toarnă mierea și laptele peste căpșuni, într-un blender.
      • Amestecă până când ingredientele se omogenizează, iar culoarea amestecului devine roz.

      Spumă de căpșuni

       

      Ingrediente:

       

      • patru albușuri;
      • 200 de grame de zahăr;
      • 100 de mililitri de apă;
      • o linguriță de sare;
      • un pliculeț de sare vanilinată;
      • 400 de grame de căpșuni.

       

      Mod de preparare:

       

      • Fierbe zahărul într-o cantitate de apă echivalentă cu o cană.
      • Separă albușurile într-un castron și bate-le cu un praf de sare, până se transformă în spumă.
      • Adaugă zahărul vanilinat.
      • Mixează timp de câteva minute conținutul și adaugă progresiv siropul.
      • Amestecă în blender căpșunile, până devin o pastă omogenă.
      • Adaugă căpșunile zdrobite peste spumă și continuă să mixezi.
      • Când spuma capătă o textură cremoasă, poate fi lăsată la răcit și pusă la frigider.

      Smoothie de căpșuni

      Smoothie capsuni

       

      Ingrediente:

       

      • 100 de grame de căpșuni;
      • o linguriță de miere;
      • o jumătate de cană de apă plată.

       

      Mod de preparare:

       

      • Taie căpșunile în jumătăți.
      • Adaugă-le, împreună cu mierea și cu apa, într-un blender cu mixare în vid Philips HR3752.
      • Mixează amestecul până vei obține un lichid omogen și colorat intens.

      Blender de mare viteză cu mixare în vid

      Șarlotă de căpșuni

      Sarlota cu capsuni

       

      Ingrediente:

       

      • un castron mic, umplut cu apă;
      • 300 de grame de pișcoturi;
      • 500 de grame de căpșuni;
      • o ceașcă de frișcă lichidă;
      • 50 de grame de zahăr pudră.

       

      Mod de preparare:

       

      • Înmoaie pișcoturile în apă, cu partea neglazurată.
      • Așază pișcoturile vertical, într-o formă rotundă, cu partea glazurată în exterior.
      • Toarnă jumătate din frișcă într-un castron, alături de zaharul pudră și amestecă folosind mixerul.
      • Spală căpșunile și taie-le în jumătăți, apoi adaugă-le peste frișcă.
      • Toarnă cealaltă jumătate din cantitatea de frișcă peste căpșuni.
      • Așază ultimul strat de pișcoturi și acoperă cu o folie de plastic.
      • Lasă la rece șarlota, timp de cel puțin două ore.

      Dulceață de căpșuni


      Ingrediente:

       

      • un kilogram de căpșuni;
      • un kilogram de zahăr tos;
      • 200 de mililitri de apă rece;
      • zeama unei jumătăți de lămâie;
      • patru grame de sare de lămâie.

       

      Mod de preparare:

       

      • Toarnă zahărul într-o oală, împreună cu o cană de apă.
      • Lasă zahărul la fiert timp de 15 minute.
      • Spală căpșunile și toarnă-le peste zahăr.
      • Ține focul la intensitate medie și lasă toată compoziția la fiert pentru zece minute.

      Tartă cu căpșuni

      Tarta cu capsuni

       

      Ingrediente:

       

      • aluat pentru tartă;
      • 500 de mililitri de lapte;
      • patru gălbenușuri;
      • 150 de grame de zahăr;
      • 50 de grame de amidon;
      • un baton de vanilie;
      • 500 de grame de căpșuni;
      • 100 de grame de jeleu de căpșuni.

       

      Mod de preparare:

       

      • Așază aluatul în forma de copt și coace-l timp de 15 minute, la o temperatură de 180 de grade.
      • Pune la fiert laptele, alături de vanilie;
      • Freacă gălbenușurile de ou într-un castron și adaugă zahărul, apoi amidonul.
      • După fierberea laptelui, adaugă-l peste amestecul format din ou, zahăr și amidon.
      • Continuă să amesteci până la obținerea unui amestec omogen.
      • După răcirea compoziției, adaug-o peste aluat.
      • Taie căpșunile în jumătăți și ornează cu ele aluatul.
      • Toarnă jeleul de căpșuni peste tartă și ține-o la frigider cel puțin o oră.

      Tort cu căpșuni

       

      Ingrediente:

       

      • șapte ouă;
      • 180 de grame de făină;
      • 180 de grame de zahăr;
      • 30 de grame de cacao;
      • o fiolă cu esență de vanilie;
      • un praf de sare;
      • 800 de mililitri de frișcă lichidă;
      • 300 de grame de căpșuni;
      • o linguriță de esență de vanilie;
      • fulgi de migdale și ciocolată.

       

      Mod de preparare:

       

      • Bate ouăle cu mixerul, timp de zece minute, iar în timpul procesului, adaugă sarea, zahărul și esența de vanilie.
      • Adaugă treptat făina și fulgii de cacao și amestecă lent, cu ajutorul unei spatule.
      • Toarnă compoziția în tavă și las-o la cuptor timp de 45 de minute, la 180 de grade Celsius.
      • Mixează frișca lichidă până când capătă o textură cremoasă și adaugă esență de vanilie.
      • Feliază în trei blatul tortului și însiropează-l cu suc de căpșuni sau cu zeama de compot.
      • Acoperă blatul cu frișca și ornează cu jumătățile de căpșuni.

      Chec cu căpșuni

       

      Ingrediente:

       

      • șase ouă;
      • 200 de grame de făină;
      • 200 de grame de zahăr;
      • o lingură de cacao;
      • un pliculeț de praf de copt;
      • 150 de mililitri de ulei;
      • un praf de sare;
      • o cană de căpșuni.

       

      Mod de preparare:

       

      • Bate albușurile, până obții o spumă, și adaugă treptat sarea și zahărul.
      • Când spuma capătă o textură fermă, adaugă gălbenușurile și praful de copt.
      • Folosește o lingură pentru a amesteca și adaugă, apoi, uleiul și laptele.
      • Adaugă făina și continuă să amesteci.
      • Împarte compoziția în jumătăți și amestecă o lingură de cacao într-una din ele.
      • Adaugă într-o tavă aluatul negru, apoi pe cel alb și amestecă lent.
      • Ornează compoziția cu câteva căpșuni;
      • Coace compoziția la cuptor timp de 30 de minute.

      Cheescake cu mascarpone și căpșuni


      Ingrediente:

       

      • 300 de grame de biscuiți;
      • 60 de grame de unt;
      • 500 de grame de mascarpone;
      • 250 de grame de frișcă dulce;
      • o fiolă cu esență de vanilie;
      • 80 de grame de zahăr;
      • un plic de gelatină;
      • 300 de grame de căpșuni;
      • 300 de grame de zahăr.

       

      Mod de preparare:

       

      • Macină biscuiții și toarnă untul topit peste ei.
      • Toarnă compoziția într-o tavă.
      • Amestecă mascarpone cu zahărul și cu esența de vanilie.
      • Adaugă frișca și folosește o lingură pentru a amesteca.
      • Ornează compoziția cu căpșunile tăiate în jumătăți sau în sferturi.
      • Păstrează compoziția la frigider pentru 30 de minute.

      Tiramisu cu căpșuni

       

      Ingrediente:

       

      • 100 de grame de pișcoturi;
      • 250 de grame de mascarpone;
      • 200 de mililitri de frișcă;
      • două gălbenușuri;
      • 150 de grame de zahăr;
      • un plic de zahăr vanilinat;
      • o linguriță cu esență de rom;
      • 400 de grame de căpșuni;
      • o linguriță de cacao;

       

      Mod de preparare:

       

      • Mixează gălbenușurile și adaugă în recipientul robotului de bucătărie jumătate din cantitatea de zahăr, iar apoi adaugă mascarpone.
      • Amestecă compoziția cu esența de rom, vanilia și frișca bătută.
      • Însiropează pișcoturile, cu un sirop de zahăr în care au stat și căpșunile timp de 30 de minute.
      • Spală căpșunile, îndepărtează-le cozile și taie-le în jumătăți.
      • Adaugă crema peste pișcoturi, în două straturi.
      • Adaugă căpșunile și presară peste cremă praful de cacao.

      Iată câteva dintre cele mai gustoase moduri în care poți dezlănțui tot potențialul de gust al unor dintre cele mai îndrăgite fructe de primăvară. Urmează oricare dintre rețetele de mai sus și vei putea să le oferi celor dragi un desert pe cinste.

       

      Credit foto: Shutterstock și Philips

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.