1
Produse

    Sfaturi pentru alegerea espressorului

    Cum alegem cel mai bun espressor pentru acasă? ✅ Citește aici tot ce trebuie să știi despre principalele criterii de selecție ◆ Tipuri de espressoare ◆

    Sfaturi pentru alegerea espressorului

    Sfaturi pentru alegerea espressorului

     

    O dată la câțiva ani, Tom Hanks le dăruiește jurnaliștilor de la Casa Albă un espressor automat, în semn de susținere a presei libere, dar un astfel de aparat nu poate fi asociat doar cu activitatea de la ziar. Filmele americane ni-i arată pe angajații secțiilor de poliție la fel de atașați de espressor și oricine lucrează într-un birou știe că nu există dimineți productive fără doza obișnuită de espresso. Ce să înțelegem de aici? Da, ceașca pe care ne-o servește espressorul ne ține în picioare când am prefera să revenim în pat. Nu, un espressor nu își are locul doar în birouri.

     

    Aparatul care face espresso a fost inventat la sfârșitul secolului 19, la Torino, iar următoarele modele îmbunătățite au fost produse tot în Italia, așa că, dacă vrem să îl asociem cu ceva anume, iată: folosind un espressor, bem cafeaua ca italienii. Și asta nu doar în cafenele, ci și acasă: în ultimii ani, au fost dezvoltate nenumărate modele simplu de utilizat în propria bucătărie, sau oriunde poate fi creat un “colț al cafelei”.

    1. Cum alegi cel mai bun espressor

     

    Espressorul nu este, desigur, singurul aparat de la care putem obține cafea acasă. Avem de ales între acesta și filtrul de cafea, presa franceză sau clasicul ibric. Este, însă, alegerea ideală atunci când ne dorim o cafea concentrată, aromată, cu spumă fină și dacă ne dorim să preparăm diferite specialități de cafea care au espresso la bază.

     

    Două lucruri fac din cafeaua obținută la espressor un preparat deosebit: pentru că temperatura de fierbere a apei este exact cea recomandată de specialiști, cafeaua își păstrează gustul autentic; în același timp, presiunea aparatului asigură intensitatea aromei cafelei și duce la formarea unei spume catifelate pe care nu o vom putea obține prin alte metode.

     

    Nu toate espressoarele sunt, însă, la fel. Dacă ești în căutarea unui espressor, ține cont și de următoarele recomandări:

    • Cafeaua preparată la un espressor cu presiune mare este mai concentrată. Presiunea ideală trecută pe aparat este de 8-9 bari, sau chiar mai mult, în cazul espressoarelor care folosesc capsule.

     

    • Dacă împarți locuința cu alte persoane sau primești des musafiri, te-ar putea interesa volumul rezervorului de apă și capacitatea compartimentului pentru boabele de cafea. O capacitate a rezervorului de apă de 1,5-1,8 litri este mai mult decât suficientă. În general, espressoarele cu râșniță încorporată sunt mai mari, în timp ce aparatele cu capsule sunt mai puțin complexe și de dimensiuni mai mici.

     

    • Pe piață există espressoare cu numeroase setări de măcinare și setări care îți permit să reglezi temperatura, intensitatea aromei și a concentrației de cafea și de lapte.

     

    • Alte funcții care se pot dovedi utile sunt: afișajul avansat, clătirea automată, filtrul de apă, boilerul cu încălzire rapidă.

     

    • Alege un espressor cu sistem de spumare a laptelui, dacă vrei să te bucuri pe deplin de avantajele unui astfel de aparat. Altminteri, nu vei putea testa rețetele de caffe latte sau cappuccino.

     

    • În ceea ce privește designul aparatului, atenția trebuie să se îndrepte către materialul din care este realizat: materialul ceramic și oțelul inoxidabil  asigură o performanță de durată a râșniței.

     

    2. Tipuri de espressoare în funcție de modul de funcționare

     

    Espressor manual

     

    Acționat cu ajutorul unui piston, espressorul manual este destinat celor cu adevărat pasionați de lumea cafelei și mai puțin începătorilor, care l-ar putea găsi dificil de folosit. Este un aparat tradițional, solid, cu rezultate foarte bune, care cere însă îndemânare.

     

    Espressor semiautomat

     

    În opinia cunoscătorilor, reprezintă varianta ideală, însă folosit alături de o râșniță pentru cafea. Aparatul, care folosește o pompă pentru presiune, este pornit manual și oprit când băutura este gata, permite reglarea temperaturii și a presiunii și oferă o mare libertate utilizatorului, care poate obține astfel cafeaua preferată. 

     

    Espressor automat

     

    Cele mai multe dintre modelele pe care le găsim astăzi sunt de acest tip, avantajele unui espressor automat nefiind deloc puține: reprezintă cea mai comodă variantă și vine echipat cu un mare număr de funcții, care îți permit să controlezi rezultatul în cele mai mici detalii (gradul de măcinare, nivelul de temperatură, intensitatea aromei), printr-o singură apăsare de buton. 

     

    Espressor superautomat

     

    Este vorba despre un espressor automat de mare putere, cu râșniță încorporată, rezervor de apă de capacitate mare și funcții care permit realizarea rapidă a unui număr mare de cafele. Reprezintă un aparat premium, mai degrabă profesional și mai rar destinat utilizării acasă.

     

    Salată de pui cu avocado și castravete

    O combinație pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sănătoasă, care are la bază pieptul de pui și fructul de avocado.

     

    Ingrediente

    • o cană de boabe de soia
    • 1 piept de pui
    • ¼ castravete, curățat de coajă
    • ½ avocado
    • sucul de la ½ lămâie
    • 2 lingurițe ulei de măsline
    • 1 linguriță semințe asortate
    • ½ salată verde

     

    Mod de preparare

    Mai întâi, fierbem boabele de soia pentru aproximativ 3 minute, după care le lăsăm  împreună cu pieptul de pui și castravetele într-un bol. Într-un blender, amestecăm miezul de la avocado, o parte din sucul de lămâie și uleiul de măsline, după care adaugăm acest amestec peste conținutul din bol.

     

    Pe o farfurie, desfășurăm câteva frunze de salată, adăugăm deasupra amestecul pregătit în bol, iar la final, presărăm câteva semințele asortate și puțin din sucul de lămâie rămas.

    Tipuri de espressoare

    3. Tipuri de espressoare în funcție de alimentare

     

    Espressorul poate fi ales și în funcție de modul în care vrei să faci umplerea cu cafea. Espressoarele cu râșniță integrată sunt echipate cu un compartiment pentru cafea, în care se introduc boabele, aparatul ocupându-se singur de măcinare.

     

    Numeroase modele îți permit, însă, să folosești cafeaua gata măcinată, variantă pentru care este bine să achiziționezi și o râșniță, dacă îți dorești o aromă a cafelei proaspătă. Mai poți opta pentru espressorul cu capsule (pastile), care nu îți oferă însă prea multă varietate, sau cel cu pad-uri, cu toate că multe dintre espressoarele semiautomate îți permit să folosești și aceste pliculețe cu cafea măcinată și sunt, deci, o opțiune mai bună.

     

    4. Ce trebuie să știi despre dotările și accesoriile espressorului

     

    • Cele mai scumpe espressoare folosesc două boilere, însă, de cele mai multe ori, vom întâlni un singur boiler, cu dublă utilizare, pentru încălzirea apei și a laptelui. Unele modele au boiler cu încălzire rapidă, care îți oferă o cafea fierbinte de la prima ceașcă.

     

    • Alimentarea cu apă poate fi realizată manual, cu ajutorul unei carafe, sau, în cazul anumitor modele, direct de la robinet, un dezavantaj în cel de-al doilea caz fiind zgomotul pe care îl poate produce un astfel de sistem.

     

    • Alegerea espressorului trebuie să țină cont și de accesoriile care însoțesc aparatul, mai ales dacă ne dorim să obținem acasă diferite specialități de cafea, pentru care vom avea nevoie de mai mult decât un espresso. Printre accesoriile utile s-ar putea număra râșnița, necesară în cazul espressoarelor care nu o au încorporată, presa pentru cafea, sita și carafa pentru lapte.

    5. Cum alegi espressorul în funcție de buget

     

    • 200-500 lei - Dacă te încadrezi aici, te poți orienta spre un espressor cu capsule sau unul semiautomat.

     

    • 500-1000 lei - Numeroase espressoare semiautomate se află în această categorie.

     

    • 1000-1500 lei - Poți începe să cauți un espressor automat, cu râșniță integrată.

     

    • Peste 4000 lei - În categoria premium intră espressoarele automate și superautomate, dar și multe espressoare manuale. Diferența de preț este dată de diversitatea băuturilor preparate, numărul mare de funcții, calitatea râșniței și a finisajelor.

    O combinație pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sănătoasă, care are la bază pieptul de pui și fructul de avocado.

     

    Ingrediente

    • o cană de boabe de soia
    • 1 piept de pui
    • ¼ castravete, curățat de coajă
    • ½ avocado
    • sucul de la ½ lămâie
    • 2 lingurițe ulei de măsline
    • 1 linguriță semințe asortate
    • ½ salată verde

     

    Mod de preparare

    Mai întâi, fierbem boabele de soia pentru aproximativ 3 minute, după care le lăsăm  împreună cu pieptul de pui și castravetele într-un bol. Într-un blender, amestecăm miezul de la avocado, o parte din sucul de lămâie și uleiul de măsline, după care adaugăm acest amestec peste conținutul din bol.

     

    Pe o farfurie, desfășurăm câteva frunze de salată, adăugăm deasupra amestecul pregătit în bol, iar la final, presărăm câteva semințele asortate și puțin din sucul de lămâie rămas.

    6. Modele recomandate

     

    Dacă încă nu te-ai hotărât ce tip de espressor dorești, poți consulta gama completă de espressoare Philips și Saeco, accesând linkurile de mai jos.

    Citește în continuare