0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

    Home ›› Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

    În acest articol puteți afla mai multe despre

     

    Rețete vegetariene delicioase pentru masa de Crăciun

     

    1.  Aperitive vegetariene pentru Crăciun
    2.  Felul întâi
    3.  Felul doi
    4.  Garnituri
    5.  Deserturi

    Rețete vegetariene delicioase pentru masa de Crăciun

     

    Este timpul să umpli masa de Crăciun cu legume, verdețuri, salate și fructe, deoarece Crăciunul vegetarian este acum ceva obișnuit. Asta nu înseamnă că felurile de mâncare vor fi mai puțin apetisante ca în anii trecuți! Inspiră-te din rețetele preferate, bazate pe vegetale, ale lui Chef Philips. 

    Rețete vegetariene delicioase pentru masa de Crăciun

     

    Tocănițe cu carne, fripturi și altele asemenea? Nu, mulțumim. Anul acesta, la masa de Crăciun vom mânca mai puțin tradițional. Este momentul să umplem masa cu legume, salate și fructe! Nu avea nicio grijă, Chef Philips a ales deja cele mai savuroase rețete vegetariene pentru cina de Crăciun. De la aperitive cu verdețuri și până la feluri principale bogate în legume, te vei bucura de o masă gătită acasă, alături cu prietenii și familia. 

     

    ● Aperitive

    ● Felul întâi

    ● Felul doi

    ● Garnituri

    ● Deserturi

    Aperitive vegetariene pentru Crăciun

     

    Începe masa festivă cu un aperitiv – o gustare ce va stimula, după cum se dorește, apetitul oaspeților. 

     

    Mini pizza cu busuioc și broccoli

     

    Aceste mini pizza cu busuioc și broccoli sunt tentante atât pentru copii cât și pentru adulți. Fă un aluat de pizza din 500 g de făină, un pachețel de drojdie, 2 linguri de ulei de măsline și 250 ml de apă. Frământă aluatul și apoi lasă-l într-un bol timp de 30 de minute, acoperit cu folie transparentă.

     
    Între timp, fierbe 300-400 g de broccoli în apă cu sare timp de 3-4 minute. Pune bucățile de broccoli fiert într-un bol și adaugă 30 g de busuioc proaspăt și un cățel de usturoi mărunțit. Adaugă 200 ml de smântână pentru gătit și asezonează acest sos verde după gust. 

     

    Aluatul crescut se împarte în mai multe părți mici, cărora li se dă o formă circulară. Tu decizi cât de mici sau mari vor fi aceste bucăți. Toarnă peste fiecare mini pizza câte un pic de sos verde cu busuioc și decorează cu câteva bucățele de broccoli, la care adaugi ceapă verde și brânză rasă. Pune aceste mici gustări în cuptor pe mijloc și lasă-le să se coacă 15 minute la 220°C. În curând te vei bucura de niște aperitive sănătoase!

     

    Pâine cu topping de roșii și măsline


    Dacă nici măcar mirosul și aspectul acestei pâini cu roșii și măsline nu-ți vor ademeni oaspeții, atunci nimic nu o va face. Pune într-un robot de bucătărie compact 800 g de făină, un pachețel de drojdie, 0,5 litri de apă fierbinte, o linguriță de zahăr, 1,5 lingurițe de sare, un ou și 3 linguri de ulei de măsline. Lasă-l să proceseze aluatul între 3 și 7 minute, apoi pune această cocă la crescut pentru cel puțin o oră. 


    Încălzește cuptorul la 200 de grade. Întinde aluatul pe o tavă de copt. Taie în inele 75 g de ceapă roșie, mărunțește 2 căței de usturoi și amestecă-i cu 150 g de roșii uscate, 50 g de ulei de măsline și 50 g de măsline verzi. Pune tot amestecul peste aluatul întins. Condimentează cu sare și piper, unge marginile aluatului cu ulei de măsline și ține-l 20 de minute la cuptor. Dacă ești o fire creativă, poți experimenta adaugând și alte ingrediente pentru topping. 

    Felul întâi

     

    Acum, pentru că delicioasele aperitive ne-au deschis pofta, să trecem la felul întâi. Îți poți impresiona musafirii cu oricare dintre rețetele de mai jos.

     

    Supă de morcovi și mango

     

    Răsfață-ți papilele cu această supă de morcovi și mango, cu gustul ei dulce-sărat. Ia 300 g de morcovi curățați și 150 g pulpă de mango. Taie-le pe toate în cuburi de 2-3 cm. Amestecă aceste cuburi într-un blender împreună cu 750 ml de zeamă (supă) de legume, sucul de la o limetă și 5-10 tulpini de coriandru. Închide capacul și selectează programul pentru supă cremă. Desăvârșește gustul supei adăugând puțin piper și smântână – asta e tot! Așa-i că a fost ușor? În plus, chef-ul nostru spune că supa aceasta e bună și rece. 

    Ginger soup

    Anghinare cu salsa verde


    Pentru un fel întâi deosebit, încearcă o rețetă cu anghinare. Taie frunzele și tulpinile în așa fel încât anghinarea să poată sta vertical. Unge marginile cu jumătatea unei lămâi. Cealaltă jumătate taie-o felii subțiri. Pune câte o felie pe fiecare anghinare și gătește la abur timp de 35 de minute.


    Între timp poți prepara salsa verde. Amestecă 2 căței de usturoi cu 2 linguri de capere, un fileu de anșoa mărunțit, o lingură de muștar Dijon și una de zeamă de lămâie. Le poți amesteca manual, însă este mai ușor la blender. Adaugă 100 ml de ulei de măsline și sosul este gata. 

     

    Servește anghinarea gătită la aburi împreună cu salsa verde.

    Felul doi

     

    E timpul să ne concentrăm pe piesa de rezistență a mesei de Crăciun – felul doi sau felul principal. Chiar dacă acesta va fi în totalitate vegetal, va fi garantat starul serii.

     

    Tartă de smochine cu brânză de capră și miere


    Combinația de brânză de capră cu miere nu dă greș niciodată. Pentru un plus de savoare, am adăugat smochine la această rețetă de tartă rapidă și ușoară. O poți face la cuptor, cât și în Airfryer, folosind accesoriile de la tigaia Grill. Întinde 7 foi de plăcintă în vasul metalic (acestea pot depăși marginile vasului). Amestecă 200 ml de iaurt grecesc (cu 0% grăsime) cu 2 linguri de miere, sare și piper. Întinde amestecul pe foietaj. Feliază subțire 100 g de brânză de capră și așază feliile deasupra, apoi presară-le cu oregano uscat. Taie felii 6 smochine proaspete și așază-le frumos deasupra – acestea vor fi decorul tartei. Coace timp de 20 de minute la 170 de grade. Servește tarta cât e călduță și, dacă o preferi mai dulce, adaugă niște miere deasupra. 

     

    Legume de iarnă coapte


    Prin culoarea lor, aceste legume de iarnă gratinate îți vor însufleți negreșit masa de Crăciun. Le poți face la cuptor dar și în Airfryer. Începe prin a încălzi Airfyer-ul la 200 de grade. Curăță 300 g de păstârnac, 300 g de țelină și 2 cepe roșii. Taie ceapa în felii groase, iar țelina și păstârnacul cuburi. Taie in jumate un dovleac plăcintar și îndepărtează semințele – coaja o poți lăsa. Amestecă toate legumele cu cimbru și ulei de măsline, apoi cu sare și piper. Pune acest amestec în Airfyer, coace-l timp de 20 de minute și este gata! 

    Garnituri

     

    Cum ar fi felul principal fără o garnitură? Nu ezita să îl completezi cu una dintre aceste salate de Crăciun pline de savoare:

     

    Salată de cartofi dulci

     

    Salata de cartofi dulci este proaspătă și totodată sățioasă. În plus, este foarte ușor de preparat. Decojește 500 g de cartofi dulci și taie-i în felii groase (wedges). Unge-le cu ulei de nuci și presară praf de chili. Gătește-le la aburi timp de 15 minute. 

    Fă un dressing din oțet, ulei de măsline, ulei de nuci, sare și piper. Toarnă-l apoi peste cartofii răciți și adaugă 250 g de roșii cherry, rucola și germeni de lucernă. Poți presăra și câțiva muguri de pin. Per total, îți ia doar 25 de minute să faci această salată minunată pentru masa de Crăciun. 

     


    Sfeclă rumenită

     

    Dacă vrei o salată ieșită din comun, încearcă această delicioasă sfeclă rumenită. Chef-ul nostru recomandă să luăm mai multe tipuri de sfeclă, pentru diversitate (de exemplu roșie și albă). Sfecla se curăță și se taie în sferturi. Se condimentează cu sare, piper, cimbru, 2 frunze de dafin și se toarnă puțin ulei de măsline. Se amestecă bine. Dacă gătești la Philips Multicooker, setează temperatura la 250 de grade. Când s-a încălzit, introdu amestecul și setează timpul de copt la 30 de minute. Când este gata, presară coaja rasă de la o portocală mică și adaugă o lingură de oțet balsamic. Apoi, pune din nou la copt timp de 30 de minute. Sfecla va deveni lipicioasă și foarte gustoasă. Este un fel ideal pentru zilele geroase de iarnă. 

    Deserturi

     

    Dacă stomacul tău mai poate duce, nu e vremea să renunți! Avem până și idei pentru un desert delicios de Crăciun. 

     

    Tartă Tatin


    Vrei ca masa de Crăciun să capete un aer franțuzesc? Tarta Tatin este alegerea ideală. Începe prin a încălzi Airfryer-ul la 200°C. Amestecă 25 g de unt în bucăți cu 100 g de făină și un gălbenuș de ou, apoi adaugă câteva picături de apă și fă un aluat sferic. Întinde acest aluat astfel încât să faci un rotund de aproximativ 15 cm. 
    Curăță de coajă un măr și taie-l în 12 felii. Mai pune 35 g de unt în tigaia de la Airfryer și presară zahăr peste. Feliile de măr se pun deasupra și se acoperă cu aluatul întins, care se apasă în jos, la margini. 
    Pune la copt cu timpul setat la 25 de minute. După coacere, pune o farfurie deasupra tartei și răstoarn-o. Servește-o fierbinte sau caldă, alături de înghețată sau sos de vanilie. 

     


    Jeleu de citrice cu migdale mărunțite

     

    Te-ar tenta mai degrabă un desert mai puțin tradițional? Atunci include în meniu acest jeleu de citrice cu migdale mărunțite. Pune 6 foițe de gelatină la înmuiat în apă rece. Curăță 4 mandarine, desfă fiecare felie și îndepărtează părțile albe. La robotul de bucătărie, selectează accesoriul pentru citrice și stoarce alte 12 mandarine împreună cu o lămâie. Toarnă sucul într-o tigaie cu fundul gros, adaugă 100 g de zahăr și pune la fiert. Amestecă încontinuu până se dizolvă zahărul. 


    Stoarce gelatina de apă și dizolv-o în zeama fierbinte de la citrice, în care ai adăugat și câteva frunze de mentă. Tigaia pune-o acum într-un vas cu apă rece ca gheața și lasă compoziția la răcit până capătă consistență de jeleu. Cu o lingură, distribuie uniform (și cu grijă!) feliile de mandarină și frunzele de mentă în jeleu. Acum îl poți pune într-o formă și lăsa 2-3 ore la frigider. 


    Încălzește cuptorul la 180ºC. Bate un albuș de ou cu o lingură de miere, iar după aceea încorporează 100 g de fulgi de migdale sau migdale mărunțite. Întinde amestecul obținut într-o tavă și coace-l timp de 15-20 de minute. După ce s-a răcit, rupe-l în bucăți mari. 


    După ce au trecut cele 2-3 ore, scoate jeleul de la frigider și pune-l să stea în apă fierbinte, ca să se desprindă. Scoate jeleul și secționează-l, apoi garnisește-l cu amestecul de migdale. Un astfel de desert va fi foarte apreciat de copii, dar și de adulți!


    Vrei mai multe rețete de Crăciun? Chef Philips îți oferă idei pentru mâncăruri gătite în casă pentru mulți ani de acum înainte. Sărbători fericite!

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.