Îngrijirea mamei şi copilului
Îngrijirea mamei şi copilului
Philips AVENT - Easy recipes for kids

Reţete uşoare pentru copii

Copiii se bucură când vă ajută în bucătărie şi cel mai adesea sunt dispuşi să guste din mâncărurile la prepararea cărora au participat şi ei. Încercaţi să vă implicaţi copilul în pregătirea mâncării cât mai des posibil.

Philips AVENT - Easy recipes for kids

Gătitul de către copii

Îl poţi implica pe copilul tău când desfăşori activităţi simple, precum aranjarea mâncării pe o farfurie de servit sau amestecarea unui sos. Amestecarea alimentelor şi numărarea sau cântărirea ingredientelor sunt mijloace excelente pentru copilul tău să îşi dezvolte coordonarea fizică şi abilităţile de matematică şi să înceapă să înveţe să gătească.

Gătitul poate asigura un timp de calitate împreună atâta timp cât permiţi să nu încerci să grăbeşti lucrurile. Vor exista întotdeauna greşeli şi murdărie, însă aşteaptă-te la acestea şi nu îţi mustra copilul. Oricine are accidente. Cel mai important beneficiu este faptul că copilul tău dezvoltă o atitudine foarte pozitivă față de alimente.

Nişte indicaţii generale pentru un gătit plăcut alături de copilul tău:

  •  Ţineţi cuţitele şi mixerele în locuri inaccesibile copiilor mici.
  • Oferă-i sarcini simple şi corespunzătoare vârstei, dar implică-l în cât mai multe etape de gătire posibile.
  • Descrie ceea ce faci.
  • Nu îţi face griji pentru greşeli, mâncarea probabil va avea încă gust bun.

Pizza

Salată cu paste

Rondele pufoase

Mini Trifle

Feţe pe rondele de orez

Zâmbete de măr

Cremă de brânză de vaci cu beţişoare de legume

Banane coapte cu ciocolată

Gem de zmeură

Pizza

Este distractiv să îi laşi pe copii să aleagă propriul topping de pizza şi totodată un mijloc de a distra un grup mic. Cu imaginaţie, copiii pot face feţe sau simple imagini. Însă o pizza nu este chiar o masă completă şi trebuie servită cu supliment de legume.         

2 baze de pizza, disponibile în toate magazinele alimentare mari

6 linguri de piure sau sos de roşii

1 lingură de oregano uscat

Varietatea de legume toate pe diferite farfurii, de exemplu ardei tăiaţi cubuleţe, dovlecei zucchini, ciuperci, roşii feliate, porumb dulce la conservă scurs

45g/1 oz şi jumătate de şuncă sau de pui fript, în bucăţele mici

4 linguri de brânză răzuită, amestec de cheddar şi parmezan

6-8 felii subţiri de brânză mozzarella

Adultul: Pregăteşte legumele prin feliere.

Copilul: Întinde piureul sau sosul de roşii pe baza de pizza. Pune oregano. Deasupra pune legume şi carne la alegere. Adăugă brânza răzuită. Adaugă felii de brânză mozzarella.

Adultul: Introdu în cuptor şi coace până când brânza face bule şi devine arămie.

Serveşte cu beţişoare de ţelină sau cu castravete ori cu o salată

Se obţin 2-4 porţii

Salată cu paste

Dacă toci, găteşti şi căleşti totul, copilul tău poate adăuga şi amesteca ingredientele. Vorbiţi despre diferite culori între timp. Poţi obţine un preparat de prânz dacă adaugi bucăţi de somon sau şuncă tăiată.

330g/12oz de spirale de paste sau alte forme

1 lingură de ulei

170g/6oz de legume asortate precum broccoli, varză, morcovi, dovlecei zucchini, castraveţi, mazăre, ardei roşii şi verzi, ceapă verde, fasole franţuzească şi roşii cherry.

Pentru dressing:

4 linguri de ulei de măsline

Sucul de la 1 lămâie sau lime

1 lingură de oţet balsamic

1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat

1 lingură de busuioc proaspăt, tocat

45g/1 oz şi jumătate de brânză parmezan rasă

1 lingură de muştar dulce

Un pic de piper negru

Adultul: Pune la fiert un vas mare cu apă. Adaugă 1 lingură de ulei de măsline şi formele de paste. Redu căldura, acoperă şi lasă să fiarbă încet timp de 10 - 12 minute până când pastele sunt aproape moi. Scurge, clăteşte cu apă fierbinte şi lasă la răcit. Pregăteşte legumele tăind morcovii, varza, dovleceii şi castraveţii în beţişoare. Adaugă mazărea.

Copilul: Rupe broccoli în floricele mici.

Adultul: Feliază subţire ardeii roşii şi verzi, ceapa verde şi fasolea verde. Introdu toate legumele, cu excepţia castravetelui şi a roşiilor, într-un castron cu apă în fierbere şi lasă la fiert redus timp de 3 minute pentru a le căli. Scurge. Lasă la răcit.

Copilul: Pune pastele în castronul de salată şi apoi amestecă legumele călite. Amestecă şi castraveţii şi roşiile cherry. Adaugă toate ingredientele sosului, amestecă bine şi adaugă salata. Amestecă salata cu dressingul.

Timp de preparare: 25 de minute Se obţin 4–6 porţii

Rondele pufoase

Pentru variaţie, topeşte puţină ciocolată şi lasă-l pe copil să înmoaie un capăt al desertului în sos. Lasă la răcit şi serveşte cu fructe ca desert sau ca gustare.

1 ou mare

3 linguri rase de zahăr tos

4 linguri rase de făină albă

1–2 linguri de zahăr pudră

Adultul: Preîncălzeşte cuptorul la 200°C/400°F/treapta 6 de gaz. Tapetează uşor cu ulei 2 tăvi de copt. Pune laolaltă împreună cu copilul toate ingredientele.

Copilul: Sparge oul (cu ajutor) într-un castron de amestec. Măsoară zahărul şi pune-l în castron.

Adultul şi copilul împreună: Ţine bătătorul electric şi bate oul şi zahărul pentru a forma un amestec gros cremos. Aceasta durează câteva minute şi poate că trebuie să termini fără copil.

Copilul: Măsoară făina şi toarnă peste amestec, câte jumătate odată. Încorporează cu ajutorul unei linguri metalice (va trebui să îi arăţi copilului tău cum se încorporează, nu se amestecă deoarece este important să se păstreze aerul în amestec). Lasă să cadă linguri de amestec pe tava de copt unsă. Asigură-te că laşi suficient loc pentru întindere.

Adultul: Introdu-le în cuptor şi coace-le timp de 7 - 10 minute până când devin aurii şi pufoase. Scoate-le din cuptor. Lasă-le să se răcească timp de câteva secunde şi apoi, cu ajutorul unui cuţit lat, scoate-le pe un platou din sârmă pentru a se răci.

Copilul: Cu ajutorul unei site mici, acoperă-le cu zahăr pudră.

Acestea sunt delicioase dacă se consumă puţin calde.

Timp de preparare: 10 minute

Obţii 10–12 rondele pufoase

Mini Trifle

Dacă faci această budincă tradiţională, copilul tău se va amuza. Foloseşte orice fruct moale de sezon sau un fruct în suc propriu de la conservă.

4 rondele pufoase de pandişpan/chec sau 2 cornuri feliate

2 linguri de suc de portocale

1 piersică coaptă, feliată

În jur de 12 căpşuni, spălate şi curăţate de codiţe

150 ml de cremă de ouă gata de servit sau cremă de casă

2 linguri de frişcă bătută - opţional

Bombonele decorative pentru ornat - opţional

Copilul: Pune 2 rondele pufoase sau 1 felie de corn în fiecare dintre cele două vase de servit. Pune o lingură de suc de portocale peste fiecare bază de prăjitură. Acoperă cu felii de piersică şi căpşuni. Pune o lingură de cremă de ouă deasupra. Acoperă cu frişcă şi cu bombonele decorative. 

Feţe pe rondele de orez

Un prânz foarte simplu, amuzant de realizat împreună. Utilizează alte fructe sau legume pentru a face feţele.

1 rondelă mare de orez simplă

2 linguri de cremă de brânză sau de hummus

3 stafide

1 măr tăiat felii subţiri - în formă de gură

Un morcov mic ras fin

Adultul: Taie mărul în sferturi, scoate mijlocul şi taie o felie subţire. Rade morcovul.

Copilul: Întinde crema de brânză sau hummusul pe rondela de orez, realizează o faţă cu stafidele şi cu felia de măr. Acoperă cu morcovul ras pentru păr sau sub gură pentru barbă.

Serveşte cu felii suplimentare de măr sau cu bastonaşe de legume.

Timp de preparare: 5-10 minute

Se obţine 1 faţă

Zâmbete de măr

Acestea reprezintă o gustare distractivă, grozav de realizat împreună atunci când ai invitat câţiva copii la joacă.

1 măr roşu

3–4 linguri de unt de arahide moale

Cereale din orez expandat

Adultul: Taie mărul în felii şi şterge-l cu un şervet de hârtie pentru a-l usca (aceasta ajută untul de arahide să se prindă). Acoperă o parte a fiecărei felii de măr cu unt de arahide. Realizează un sandviş cu câte 2 felii şi presează-le puţin pentru ca unul de arahide să iasă puţin în exteriorul sandvişului de măr. Pune 4-5 bucăţi de cereale expandate în untul de arahide pentru a forma dinţii (coaja roşie a mărului reprezintă buzele).

Timp de preparare: 10 minute

Se obţin 5-6 zâmbete

Cremă de brânză de vaci cu beţişoare de legume

1 tub de brânză de vaci de 250 g

2 fire de ceapă verde - tocate

Un sfert sau o jumătate de ardei roşu - tăiate fin

Un sfert de linguriţă de muştar Dijon

Jumătate de linguriţă de ierburi uscate

Amestec de legume precum varză, morcovi, floricele de broccoli - tăiate în beţişoare sau în bucăţi mici

Adultul: Prepară toate legumele. Un copil mai mare ar putea ajuta dacă este supravegheat.

Copilul: Pune toate ingredientele într-un castron, măsoară ierburile şi muştarul şi amestecă totul.

Serveşte cu beţişoare de legume

Timp de preparare: 10 minute

Banane coapte cu ciocolată

2 banane mari, necojite

55g/2oz de ciocolată simplă sau cu lapte,

Adultul: Taie capetele bananelor, dar nu le decojeşte. Preîncălzeşte cuptorul la 180C/350F/marcajul 4 pe aragaz.

Copilul: Pune bananele pe tava de copt pe o bucată de folie de gătit. Rupe ciocolata în bucăţi mici.

Adultul: Se face o tăietură pe lungime în banană pe deasupra pe coajă şi în pulpă, dar fără a ajunge la partea de jos a cojii.

Copilul: Apasă bucăţile de ciocolată în tăietură. Înveleşte bananele cu folia pentru a forma un pachet strâns.

Adultul: Introduce în cuptor şi coace timp de 25 de minute.

Lasă-le să se răcească, apoi scoate folia. Coaja bananei se va înnegri, însă amestecul de pulpă de banană lipicios şi ciocolată poate fi scos cu o lingură.

Se obţin 2-4 porţii

Gem de zmeură

Copiii adoră „Să culeagă fructe” şi faptul că fac gem din fructul pe care l-au cules le dă un sentiment profund de împlinire. Dacă faceţi gem din fructe proaspete se asigură o cantitate mare de flavonoizi, fără arome şi coloranţi artificiali.

1 Kg/2lbs de zmeură culeasă de voi

1 Kg/2lbs de zahăr

Copilul: Spală fructele şi le pune pe coli de hârtie la uscat. Pune zmeura într-o cratiţă mare. Zdrobeşte zmeura, presând cu un instrument de pasat cartofi.

Copilul: Cântăreşte zahărul. Spală 2 borcane pentru gem, le usucă şi le pune în cuptor la încălzit şi la uscat.

Adultul: Dă în fiert zmeura zdrobită încet şi la foc mic. Adaugă zahăr, amestecă cu o lingură de lemn până la dizolvare. Fierbe timp de încă 5 minute. Cu o lingură de lemn, pune o picătură sau două de gem pe o farfurioară, iar copilul se poate uita dacă se formează o peliculă când se răceşte, astfel încât picătura să îşi păstreze forma şi să nu se împrăştie în farfurioară. Dacă nu se formează nicio peliculă, fierbe gemul în continuare timp de încă 5 minute şi încearcă din nou. Când se formează o peliculă, este momentul să torni gemul în borcanele calde şi uscate. Lasă-le să se răcească puţin şi pune capacul sau acoperă cu ceva cât timp gemul este cald. Dacă vei depozita gemul pentru ceva timp, asigură-te că borcanul este foarte plin pentru a reduce posibilitatea de formare a mucegaiului.

Timp de preparare: 20 de minute

Se obţin aproximativ 2 borcane mari de gem. 

Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.

Produse corelate

Sfaturi corelate

Alimentaţia copiilor mici – un regim echilibrat

Alimentaţia copiilor mici – un regim echilibrat

Introducerea alimentelor solide

Introducerea alimentelor solide

Sugestii pentru ora de masă a copilului mic

Sugestii pentru ora de masă a copilului mic

Sterilizarea accesoriilor de hrănire a bebeluşului

Sterilizarea accesoriilor de hrănire a bebeluşului