0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      De ce trebuie sterilizate biberoanele si tetinele bebelusilor ► Modalitati de sterilizare: prin fierbere, la rece si la abur, cu ajutorul sterilizatorului ►

       Cum poți steriliza biberoanele și tetinele  - de ce este important să faci asta

      Cum poți steriliza biberoanele și tetinele 
      - de ce este important să faci asta

       

      Primele luni din viața unui copil sunt vitale pentru dezvoltarea acestuia din toate punctele de vedere. Inclusiv sistemul său imunitar este deosebit de fragil în această perioadă și tocmai de aceea atenția acordată igienei trebuie să fie sporită.

       

      Prin sterilizare se elimină orice fel de agenți patogeni și cu potențial periculos pentru sănătatea nou-născuților și a bebelușilor. Crearea unui mediu steril, lipsit de bacterii și microorganisme dăunătoare, devine astfel o prioritate pentru părinți, mai ales când vine vorba despre obiecte cu care micuții au contact direct, așa cum sunt biberoanele și tetinele.

       

      Află totul despre sterilizarea acestor obiecte, despre rolul ei și despre modalitățile prin care o poți realiza.

      1. Rolul sterilizării

       

      Pentru că sistemul imunitar se află în plin proces de formare în primul an de viață, expunerea la „șocuri”, precum cele cauzate de diferiți agenți patogeni, poate fi destul de periculoasă în această perioadă. Echipează-te cu tot ceea ce ai nevoie pentru masa bebelusului, ținând cont și de necesitatea sterilizării periodice a biberoanelor.

       

      Sterilizarea este singura modalitate prin care paraziții, virusurile și bacteriile pot fi îndepărtate eficient de pe obiecte precum biberoanele sau tetinele. În cazul în care aceasta nu se realizează sau este făcută incorect, aceste microorganisme îți pot îmbolnăvi copilul și pot provoca reacții precum voma, diareea, apariția unor pete sau iritații pe pielea acestuia, episoade febrile sau alte simptome specifice diferitelor tipuri de infecții.

      Până când este necesară sterilizarea biberoanelor și a tetinelor

       

      Sterilizarea acestor obiecte este vitală în primele șase luni din viața copilului tău. Cei mai mulți părinți prelungesc însă această perioadă până la împlinirea vârstei de un an, dar renunță treptat la sterilizarea anumitor obiecte, cum ar fi lingurițele sau castroanele, odată cu începerea diversificării.

       

      De altfel, renunțarea treptată este recomandată, deoarece, în alte condiții, ar putea presupune un șoc prea mare pentru sistemul imunitar al copilului tău. De altfel, specialiștii sunt de părere că renunțarea la sterilizare vine natural, odată cu diversificarea și cu primele încercări ale copilului de a se deplasa singur.

       

      În ceea ce privește începerea mai timpurie a diversificării, este recomandată sterilizarea veselei în primele luni, din același motiv: evitarea expunerii copilului la virusuri, bacterii sau paraziți care îi pot provoca probleme de sănătate. Astfel, sterilizarea se poate face în aceleași modalități ca pentru biberoane și tetine și pentru bolurile, lingurițele și farfuriile din care mănâncă bebelușul.

      2. Tipuri și procedee de sterilizare

      Sterilizarea recipientelor din care mănâncă și beau bebelușii se poate face în mai multe moduri. Înainte de a începe însă sterilizarea propriu-zisă, biberoanele, tetinele și celelalte ustensile trebuie să fie curățate cu ajutorul unei perii și cu detergent de vase, pentru îndepărtarea resturilor și a impurităților. Acest lucru trebuie făcut și în cazul obiectelor noi, nu doar al celor utilizate. Ține cont, în alegerea biberonului, și de metoda de sterilizare pe care o preferi.

      Află, în cele ce urmează, care sunt avantajele fiecărei modalități și cum trebuie să procedezi, pas cu pas, pentru a steriliza eficient obiectele folosite pentru hrănirea și hidratarea micuțului tău:

      Sterilizarea prin fierbere

      Pentru a realiza astfel sterilizarea biberoanelor, ai nevoie de o oală mare cu capac, pe care o vei umple cu apă și o vei pune la fiert. Când începe să fiarbă apa, vei scufunda complet biberoanele și tetinele spălate în prealabil, fără ca acestea să prindă aer, și vei acoperi oala. După zece minute, poți opri focul. Biberoanele și tetinele pot fi scoase imediat cu ajutorul unei palete și apoi puse la uscat pe un prosop curat și dezinfectat. O recomandare bună pe lista sfaturilor pentru hranirea cu biberonul este să lași recipientul să se răcească complet înainte de a-l folosi.

      Sterilizarea la rece sau cu ajutorul soluțiilor chimice

       

      Sterilizarea la rece poate fi realizată doar cu ajutorul unor soluții de dezinfectare chimice. Acestea se găsesc sub formă lichidă sau solidă (capsule) și se dizolvă în apă rece. În mod normal, vei găsi instrucțiuni de utilizare și dozare pe ambalajul lor și astfel vei ști câtă apă să folosești și de cât timp de acțiune este nevoie pentru ca biberoanele și tetinele să devină sterile în urma scufundării în soluțiile diluate.

      Sterilizarea cu aburi

      sterilizarea cu aburi

       

      Sterilizarea cu aburi este o metodă modernă, confortabilă și rapidă de a steriliza biberoanele. Aceasta se realizează cu ajutorul aparaturii specifice, după cum urmează:

       

      ●     Cu ajutorul sterilizatorului electric : acesta este un aparat care funcționează cu energie electrică, prin conectarea la o priză; conform instrucțiunilor de utilizare, în sterilizatorul electric se adaugă o anumită cantitate de apă, în funcție de tipul acestuia și de capacitate, după care se introduc obiectele care au nevoie de sterilizare, se acționează aparatul cu ajutorul unui buton și se așteaptă între 6 - 15 minute, în funcție de model, timp după care biberoanele și tetinele vor fi sterile și răcite. Procesul este automat în cazul aparatelor de nouă generație, așa că nu implică oprire manuală sau cronometrare.

      ●     Cu ajutorul sterilizatorului pentru cuptorul cu microunde: principiul de funcționare a acestuia este similar cu cel al sterilizatorului electric, doar că apa nu va fi încălzită cu ajutorul rezistențelor proprii, ci cu ajutorul microundelor; cantitatea de apă necesară, capacitatea și timpul, respectiv puterea recomandată de încălzire în cuptorul cu microunde - lipsește acțiunea, verbul. De regulă, timpul de așteptare variază între 1,5 și 7-8 minute.

       

       

      Indiferent de metoda aleasă, nu face rabat de la sterilizare când vine vorba de biberoanele copilului tău. Astfel vei putea evita o mulțime de pericole în ceea ce privește sănătatea lui și îi vei acorda suficient timp sistemului său imunitar să evolueze corespunzător. Citește și ce idei poți aplica în cazul în care bebe refuza biberonul.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      • Alăptare
        Totul despre pompa de san. Cum sa o alegi pe cea mai buna

        Totul despre pompa de san. Cum sa o alegi pe cea mai buna

        Află mai multe
        6-12 luni
        0-6 luni
        Pompe de sân
        Ghid
        îngrijirea mamei și copilului
      • Alăptare
        Orarul fix compromite alaptarea

        Orarul fix compromite alaptarea

        Află mai multe

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.