Cand este bine sa alaptezi ✅ Pastrarea unui orar fix ✅ Alaptarea culturala ✅ Sfaturi din partea expertului
Alăptarea conform unui program este un subiect intens dezbătut printre mame, cele mai multe susțin că bebelușii au nevoie de un program. Anca Bălășoiu, moașă licențiată și expert în alăptare, ne lămurește în cazul acestui ”alăptat cultural”.
Nu ar trebui să restricționăm acest proces deoarece alăptarea este un act natural și mamele trebuie sprijinite de familie și comunitate. Suptul începe de la naștere și continuă din ce în ce mai des în primele săptămâni.
Alăptarea culturală, cum mai este cunoscută alăptarea pe baza unui orar fix, presupune o alimentație rigidă, diminuează durata suptului și a apărut pornind de la ideea separării mamei de copil pe durata somnului, din cauza faptului că este periculos. Asta nu înseamnă că părinții nu ar trebui să fie pregătiți pentru circumstanțe diverse. Comandă pachetele pentru primele 1000 de zile de viață ale copilului și ești echipată pentru orice situație neașteptată.
Alăptarea la program duce la o înțărcare a copilului la o vârstă mai mică (4-6 săptămâni până la 3 luni). Argumentațiile referitoare la folosirea suzetei, pro și contra, demonstrează că și acestea pot încuraja renunțarea prematură la sân.
Alimentația culturală are diferite efecte, dintre care, cele mai des întâlnite sunt : un sugar obosit de plâns, scăderea lactației mamei, ”fobia” cântarului, introducerea mai rapidă a lichidelor și solidelor în alimentație și închiderea canalelor galactofore.
Alăptarea la program nu aduce nici un beneficiu medical. Dimpotrivă, ea se poate asocia incidenței crescute a problemelor la alaptare.
Nici un specialist în domeniu nu recomandă acest tip de alăptare. Sistemul medical promovează alăptarea nelimitată, de aceea s-a adoptat rooming-ul, mama în aceeași cameră cu copilul, în maternitate.
Nu e nevoie să stabilim un program de alăptat, fiecare copil este diferit și își face propriul program. De asemenea, cat mananca un bebelus la o masă este la alegerea lui și nu ar trebui insistat.
Sursa: www.totuldespremame.ro *Articol dezvoltat în parteneriat cu „Totul despre mame”
You are about to visit a Philips global content page
Continue