1
0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  • 30 zile drept de retur

  • Livrare gratuită

  • Accesorii originale Philips

  • NOU! Plătește în rate cu ING Credit Card

  Produse

   Pompa de san este un instrument foarte util pentru hranirea bebelusilor cu lapte matern ● Tipuri de pompe de sân ● Ce model de pompa de san ti se potriveste?
   Cum să alegi pompa de sân potrivită pentru tine și bebelușul tău

   Cum să alegi pompa de sân potrivită pentru tine și bebelușul tău

    

   Alăptarea bebelușului este, potrivit medicilor pediatri, cea mai bună metodă de a transmite copilului vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Pompa de sân este un accesoriu indispensabil pentru ca cel mic să primească toate substanțele nutritive din laptele matern, dar și pentru a-i ușura viața mamei.

   1. Ce este și cum se folosește o pompă de sân

    

   O pompă de sân este un dispozitiv manual sau electric folosit de mamele care au lactație pentru a extrage laptele ce urmează a fi consumat mai târziu de bebeluș. În felul acesta, laptele poate fi consumat de copil chiar și atunci când mama nu este acasă.

    

   Este recomandat să cumperi o astfel de pompă de sân cu câteva săptămâni înainte de folosirea propriu-zisă, pentru a te obișnui cu ea și pentru a fi sigură că ai ales modelul cel mai confortabil pentru tine. Hrănirea cu biberonul poate fi făcută de tată sau de o altă persoană, atunci când ești la locul de muncă sau te odihnești.

   Când și cum se folosește pompa de sân

    

   Poți hrăni bebelușul cu laptele colectat de o pompă de sân după câteva săptămâni de la naștere. Excepțiile de la această regulă sunt cazurile de naștere prematură sau depistarea unor malformații congenitale care vor împiedica bebelușul să se hrănească la sân imediat după naștere.

    

   De asemenea, poți începe să folosești o pompă de sân dacă nu s-a instalat lactația (dispozitivul stimulând producția de lapte), în cazul în care copilul are probleme cu atașarea la sân sau adoarme imediat ce este pus la sân. Mameloanele ombilicate sunt un alt motiv pentru a alege să îți iei o pompă de sân mai devreme decât anticipai.

    

   În general, o pompă de sân extrage între 750 și 1.000 de mililitri de lapte în 24 de ore, iar pentru depozitarea în siguranță a laptelui la frigider sau la congelator, pompa de sân vine la pachet cu accesorii speciale.

    

   Folosirea unei pompe de sân nu este deloc dificilă. Iată care sunt pașii pe care ar trebui sa-i parcurgi când vrei să extragi laptele:

   • citește instrucțiunile de pe ambalaj;
   • asigură-te că pompa are baterii funcționale;
   • asamblează pompa;
   • spală-te bine cu apă și săpun;
   • caută un loc liniștit și un scaun sau un fotoliu confortabil;
   • pune partea centrală a pompei în zona sânului și introdu mamelonul prin deschiderea pompei. Dacă folosești o pompă dublă, este important să urmezi procesul pentru ambii sâni.
   • apasă butonul de pornire (extragerea durează între 10 și 20 minute);
   • începe cu o viteză mare și o opțiune de sucțiune mică până când laptele începe să curgă, apoi modifică viteaza la opțiunea „mediu” și crește progresiv puterea de sucțiune în funcție de cât de confortabil te simți;
   • odată ce laptele începe să scadă, crește viteza puțin și apoi redu-o pentru a vedea dacă a mai „rămas” ceva;
   • oprește pompa de sân.

   Depozitează laptele în recipiente sterile, la frigider sau la congelator. Laptele astfel recoltat poate fi păstrat la rece 3-5 zile la o temperatură de maximum 4 grade Celsius.

   2. Tipuri de pompe de sân

    

   Pompele de sân pot fi clasificate în două mari grupe: pompe manuale și pompe electrice. Pompele electrice pot fi împărțite, la rândul lor, în pompe electrice simple, duble (pentru ambii sâni), duble alternative, cu sistem închis și cu sistem deschis.

    

   De asemenea, în funcție de cantitatea de lapte produsă și de nivelul zgomotului, există pompe cu motor mai puternic (care stimulează lactația) sau pompe silențioase, cu motor care are o putere mai redusă, potrivite pentru cantități mici de lapte.

   Pompă manuală sau pompă electrică: argumente pro și contra

    

   Diferențele dintre aceste două opțiuni sunt semnificative și nu ar trebui ignorate.

    

   Principala deosebire dintre o pompă manuală și una electrică ține de faptul că cea manuală necesită apăsarea și eliberarea unui mâner cu mâna, în timp ce pompa electrică se folosește de un motoraș pentru a aspira laptele.

    

   O altă diferență importantă este aceea că pompele electrice stimulează lactația și o menține la un ritm constant prin sucțiune (numărul de pompări pe minut), lucru care nu se întâmplă întotdeauna în cazul pompelor manuale.


   De asemenea, folosirea unei pompe manuale îți ia mai mult timp. În schimb, pompa de sân electrică simplă, dublă sau dublă alternativă (este extras lapte când dintr-un sân, când din celălalt) te ajută să extragi laptele mai repede.

    

   Pompe de sân manuale

    

   Pompele pentru sân manuale sunt, în general, recomandate mamelor care mulg lapte o dată pe zi. O astfel de pompă cântărește mai puțin de un kilogram și este ceva mai ieftină în comparație cu pompele electrice.

    

   Pompa pentru sân manuală implică împingerea unui piston sau strângerea unui mâner pentru a crea sucțiune. Vei avea nevoie de ambele mâini pentru a folosi acestă pompă.

    

   Ca dezavantaj al pompelor de sân manuale, este nevoie de mai mult timp, dar și de mai mult efort pentru a obține laptele. Unele mame spun că aceste pompe se mișcă încet, în timp ce altele spun că nu le golește sânii, fapt care duce la scăderea cantității de lapte produse pe termen lung.

    

   Pompe de sân electrice simple

    

   Pompele de sân electrice îți dau posibilitatea de a varia durata unui ciclu (a numărului de pompări pe minut), dar și a intensității puterii de sucțiune. Multe pompe de sân electrice mimează obiceiurile de hrănire ale bebelușului: încep cu pompări scurte și rapide pentru a stimula fluxul de lapte și apoi trec la un ritm mai redus..

    

   În general, o pompă electrică are aproximativ 2.5 kilograme și vine la pachet cu câteva accesorii: pungi pentru depozitarea laptelui, etichete pentru sticle, protecții pentru mamelon.

    

   Pompe de sân electrice duble

    

   Funcționează la fel pompele electrice simple, cu diferența că ambii sâni sunt goliți în același timp. Pompele de sân electrice duble vin în ajutorul mamelor care vor să extragă laptele rapid și eficient.

    

   Pompe de sân duble alternative

    

   O pompă de sân dublă alternativă este foarte asemănătoare cu o pompă electrică dublă simplă, singura diferență fiind că pompa pentru sân extrage lapte când de la un sân, când de la celălalt, nu de la ambele în același timp, apropiindu-se astfel ceva mai mult de mișcarea naturală a bebelușului.

    

   Pompe de sân electrice cu sistem închis sau deschis

    

   Pompele de sân electrice se mai deosebesc unele de altele prin felul în care sunt așezate componentele în interior. Pompele de sân cu sistem închis includ o membrană care împiedică laptele să ajungă la motorul pompei (acesta nu poate fi curățat). Astfel, ai și garanția că laptele nu va fi contaminat cu bacterii. O astfel de pompă este mult mai igienică.


   Pe de altă parte, în cazul pompelor de sân cu sistem deschis există posibilitatea ca laptele să ajungă la motor prin furtunul care leagă zona de colectare de partea electrică. Din acest motiv, acel furtun trebuie să fie spălat și sterilizat după fiecare folosire a pompei.

   3. Caracteristici ale pompelor de sân electrice

    

   Caracteristicile unei pompe de sân electrice reprezintă adesea factori determinanți în alegerea modelului potrivit pentru fiecare mamă. Este important de știut că alegerea unei pompe electrice din multitudinea celor de pe piață depinde strict de nevoile tale.

    

   Vrei să te întorci la scurt timp după naștere la serviciu? Vrei să folosești pompa de două ori pe zi? Mai jos sunt cele mai importante caracteristici care trebuie luate în considerare înainte de a decide achiziționarea unui anumit model.

    

   Frecvența ciclurilor unei pompe electrice de sân

    

   Frecvența ciclurilor unei pompe electrice pentru sân este o funcție foarte importantă. Bebelușii sug la sân de circa 45-55 de ori într-un minut. Cu cât frecvența ciclurilor este mai aproape de acest segment, cu atât vei putea extrage mai mult lapte.

    

   Pe de altă parte, dacă frecvența este în jurul valorii de 30 de cicluri pe minut, nu doar că va fi mai dureros pentru sân, ci se va și exercita o presiune mai mare asupra sânului.

    

   Puterea de sucțiune a pompei de sân electrice

    

   Puterea de sucțiune a pompei de sân electrice este, de asemenea, importantă. Ea ar trebui să fie cuprinsă între 150 și 250 mmHg.

    

   Dacă puterea de sucțiune scade sub aceste limite, pompa devine ineficientă, iar dacă aceasta depășește 250 mmHg, vei simți un disconfort, aparatul punând o mai mare presiune asupra sânului.

    

   Nivelul de zgomot

    

   Nivelul de zgomot al pompei electrice pentru sân depinde de motorașul acesteia. Dacă motorul este mai mare, permite o extragere mai rapidă, dar face zgomot mai mult. Pe de altă parte, un motor mic necesită ceva mai mult timp pentru extragerea laptelui, însă este mai silențios și poți folosi pompa în timp ce bebelușul doarme.

    

   Numărul de viteze

    

   Se spune că dacă viteza pompei este mai mare, extracția se va face mai repede. Nimic mai fals!

    

   Medicii pediatri recomandă ca viteza să fie redusă spre medie, pentru a fi stimulată o alăptare naturală și pentru ca întreg procesul (care și așa este stresant pentru unele mame) să fie cât mai confortabil. O viteză prea mare face ca folosirea pompei pentru sân să devină dureroasă.


   4. Cum alegi o pompă de sân potrivită

    

   Pe lângă caracteristicile unei pompe de sân electrice, alegerea acestui tip de produs depinde foarte mult de atribute precum frecvența de utilizare, timpul disponibil sau autonomia acestuia. Mai jos poți citi care sunt aspectele ce trebuie luate în seamă pentru a alege pompa electrică potrivită ție.

    

   Frecvența utilizării

    

   În funcție de frecvența de folosire, pompele de sân sunt clasificate în pompe pentru utilizare ocazională, pompe pentru utilizare zilnică și pompe pentru utilizare specială.

    

   În general, pentru folosirea ocazională sunt recomandate pompele manuale, pentru folosirea zilnică sunt recomandate pompele de sân electrice (simple, duble sau duble alternative), iar pompele pentru cazuri speciale sunt folosite mai ales în spitale, după naștere sau dacă apar probleme de sănătate.

    

   Timpul pe care îl ai la dispoziție

    

   Multe femei au nevoie de o pompă de sân rapidă și ușor de folosit. De exemplu, dacă folosești pompa la serviciu sau când ai puțin timp la dispoziție, poți alege o pompă electrică dublă sau dublă alternativă.

    

   Unde folosești pompa?

    

   În funcție de locul în care extragi laptele, ai de ales între o pompă standard și un model ergonomic.

    

   De asemenea, trebuie să iei în considerare modul de alimentare. Dacă ai o pompă electrică pe baterii, vei avea nevoie de baterii de rezervă, pentru a fi sigură că nu se oprește pompa în mijlocul procesului de extragere a laptelui.

    

   La fel, dacă pompa este la priză, trebuie să te asiguri că ai o priză pe aproape atunci când vrei să extragi lapte.

    

   Autonomia

    

   Pentru unele femei, cablurile reprezintă o grijă în plus. De aceea, multe mame aleg să folosească o pompă electrică acasă și un model manual atunci când sunt la birou, datorită locului mic ocupat și a formei ergonomice. Singurul neajuns? Va trebui să îți petreci mai mult timp mulgând sânii.

    

   Aici vin în ajutor pompele pentru sâni pe baterie, cu o autonomie de aproximativ 2.5 ore, timp arhisuficient pentru a extrage laptele.

    

   Accesorii disponibile

    

   Multe pompe de sân electrice vin la pachet cu recipiente pentru depozitarea laptelui (minimumul este de 118 mililitri) și suport pentru pompă. Alte accesorii - precum pungile speciale de păstrare a laptelui, supapele care pot fi prinse de pompă pentru un plus de confort și tampoanele încălzite pentru sân (care calmează sânii după colectarea laptelui) - pot fi cumpărate separat.

    

   Mai mult, în timp ce unele pompe sunt reglabile pentru a fi potrivite fiecărui sân, altele vin pe dimensiuni de la S la XL, în funcție de lungimea bazei mamelonului.

    

   Din ce material este pompa de sân

    

   Materialul cupei pompei de sân, dar și al celorlalte componente, este foarte important, majoritatea producătorilor folosind silicon medical pentru cupă și polipropenă pentru restul accesoriilor.

    

   Asigură-te că pentru nicio componentă a pompei tale de sân nu s-a folosit Bisfenol A (BPA). Acestă substanță reglementată la nivel european poate fi preluată din recipient în laptele pe care îl consumă bebelușul. Așadar, este important să te asiguri că această substanță periculoasă pentru cel mic lipsește din producția pompei de sân și a recipientelor sterile pe care le depozitezi mai apoi la frigider.

    

   De asemenea, este important să alegi produse de calitate, rezistente, care să facă față temperaturilor extreme, pentru că recipientele de lapte se țin la congelator și cupa pentru pompă trebuie sterilizată în apă fierbinte.

    

   Durata de viață și garanția pompei de sân

    

   În funcție de modelul ales, o pompă pentru sân are o durată de viață exprimată în garanția producătorului (1-2 ani) sau în număr de ore de folosință (un număr în jurul a 1.000 de ore).

    

   Garanția este foarte utilă în cazurile (extrem de rare, ce-i drept) în care primești pompă de sân cu defecte din fabrică sau cu vreo piesă lipsă. Produsul îți va fi înlocuit cu unul nou, pe baza garanției (pune acest document într-un loc sigur).

   5. Cum se întreține o pompă de sân

    

   Curățarea și sterilizarea fiecărei piese a pompei de sân, cu excepția părții electrice, sunt vitale atât înainte de prima folosire, cât și în fiecare zi. Astfel, te asiguri că bacteriile nu vor ajunge la bebeluș.

    

   Piesele se spală cu apă și săpun lichid sau detergent de vase fără miros - unele modele pot fi spălate chiar și la mașina de spălat vase. Ulterior, piesele se fierb pentru cinci minute în apă pentru a fi sterilizate.


   Pune piesele pe o bucată de hârtie de bucătărie sau pe un suport și, în niciun caz, nu le șterge cu hârtie sau cu o cârpă (pot prelua bacterii care mai apoi, în timpul folosirii pompei, pot trece în lapte). Asamblează pompa și depoziteaz-o într-un loc ferit de umezeală, soare puternic sau temperaturi foarte scăzute.

    

   Un accesoriu indispensabil, pompa pentru sân va atenua din grijile mămicilor și le va  permite să se bucure de una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții alături de bebelușul lor.

   Sursă foto: Philips

   Citește în continuare

   • Perioada sarcinii
    Alimente de evitat in timpul sarcinii

    Alimente de evitat in timpul sarcinii

    Află mai multe
    Ghid
    Mother and child
   • Perioada sarcinii
    Cadouri pentru femei insarcinate - idei si sfaturi

    Cadouri pentru femei insarcinate - idei si sfaturi

    Află mai multe
    Pentru EA
    Ghid
    Mother and child

   Primii paşi în meseria de părinte. Nu există un manual pentru aşa ceva, dar avem o echipă care te poate ajuta

   Doreşti să primeşti gratuit sfaturi personalizate şi reduceri direct în inbox?
   Pictogramă E-mail