0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Cum să îţi familiarizezi bebeluşul cu alimentele solide

    Aproximativ în jurul vârstei de 6 luni, bebeluşul va putea să se aventureze în lumea alimentelor solide. Până acum, bebeluşul a primit toată hrana de care avea nevoie prin lapte. Laptele va rămâne o sursă principală de alimentaţie până când bebeluşul va împlini 2 ani, însă acum că sistemul lui digestiv este puţin mai robust, a sosit momentul să experimenteze gusturile şi texturile. Prepara mancare aromata, cu valoare nutritiva mare, adecvată pentru primele mese solide.

    Semnele că bebeluşul tău este pregătit pentru înţărcat

     
    • Abilitatea de a sta în şezut şi a-şi ţine capul drept
    • Bună coordonare mână-ochi şi gură (poate privi alimentele, le poate apuca şi pune în gură)
    • Abilitatea de a înghiţi alimentele oferite, fără a le mai scuipa.

    Familiarizarea cu alimentele solide


    Primul aliment solid introdus în dieta bebeluşilor este de multe ori orezul pentru bebeluşi amestecat până la o consistenţă moale şi lichidă. Deşi nu există reguli stricte cu privire la ce alimente ar trebui să încerce bebeluşul mai întâi, este indicat să nu pui presiune prea repede pe un sistem digestiv micuţ. Pentru început, alege piureuri uşoare pregătite în casă, precum cel de pere. Prepară mai mult şi congelează-l în cuburi pentru a economisi timp odată ce papilele gustative ale bebeluşului se obişnuiesc cu noul regim. Există mai multe protocoale de diversificare a bebelusilor, iar medicul pediatru e cel mai îndreptățit să propună unul dintre ele.

    Alăptează sau hrăneşte bebeluşul cu biberonul ca de obicei, apoi oferă-i puţin piure utilizând o linguriţă cu vârf moale. Începe cu numai o linguriţă pe zi. Ai răbdare ca întregul proces să devină parte a rutinei bebelusului. Alege un moment din zi când bebeluşul nu este obosit sau agitat. Măreşte treptat cantitatea de piure, lăsând bebeluşul să stabilească ritmul. Aşteaptă cel puţin trei zile înainte să introduci un nou tip de aliment, pentru a avea timp să detectezi eventualele semne de alergie şi consultă imediat un medic dacă suspectezi că bebeluşul ar avea o reacţie alergică. După ce bebeluşul s-a obişnuit cu mâncarea moale, treci la alimente pasate sau strecurate precum cartoful dulce şi măreşte frecvenţa hrănirii la de două ori pe zi, continuând alăptarea ca de obicei.

    Fiecare etapă a înţărcării presupune ca bebeluşul să deprindă noi abilităţi, aşa că ai răbdare. Alimentele cu consistenţă mai groasă vor ajuta bebeluşul să se obişnuiască să-şi folosească limba pentru a împinge alimentele pe cerul gurii şi a le înghiţi. Etapa finală a înţărcării o reprezintă introducerea bucăţilor de alimente pe care bebeluşul le poate apuca şi ţine în mână, precum biscuiţi fără sare, bucăţi de fructe sau chiar mici felii de pâine prăjită sau forme de paste preparate. Dacă bebeluşul scuipă sau respinge anumite alimente, nu trebuie să-l forţezi. Scoate-le din meniu timp de câteva zile şi introdu-le din nou ulterior.

    În jurul vârstei de 8 luni, dieta bebeluşului ar trebui să includă un amestec de diferite tipuri de alimente, printre care cereale, fructe, legume şi o cantitate mică de proteine, cum ar fi carne de pui sau linte. Este important să încurajezi bebeluşul să se hrănească singur pentru a-l ajuta să dezvolte abilităţi motorii de precizie şi coordonarea.

    De asemenea, este benefic pentru bebeluş să ia masa împreună cu părinţii. Faptul că vede alte persoane mâncând o varietate de mâncăruri poate preveni şi comportamentul mofturos la mâncare când creşte. Oferă-i diverse alimente pentru bebeluşi pe care le poate apuca şi ţine în mână, precum babană sau miniprăjituri cu orez şi lasă-l să exploreze cu tine la masă.

    Aşteaptă-te la multă murdărie atunci când bebeluşul se joacă şi experimentează, însă asigură-te că supraveghezi statul la masă. Mamele sunt sfătuite ca, atunci cand stiu ca bebe e satul sau că și-a pierdut interesul pentru mâncare, să nu insiste și în nici un caz să nu încerce să îl forțeze să mai mănânce.

     

    Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.