0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Secretele cafelei:
      modurile în care o poți savura și rețetele inedite la care să o adaugi

       

      Dacă nu te mai saturi de gustul inconfundabil al cafelei și ai senzația că ai încercat până acum toate sortimentele, poți porni într-o călătorie a senzațiilor stârnite de noi stimuli. Desigur, există multe băuturi ale căror asemănări cu cafeaua te-ar putea satisface, dar pofta și curiozitatea te pot conduce către unele preparate culinare pe care nu le-ai fi asociat niciodată cu robustețea băuturii din boabe negre.

      Retete inedite cu cafea

      Informații generale

       

      Ne-am obișnuit să ne începem fiecare zi cu un espresso, sorbit în grabă, la prima oră a dimineții, sau să marcăm o pauză în program savurând o cafea lungă. Aceeași băutură este, la nevoie, pretext pentru a revedea vechi prieteni sau pentru a stabili noi legături, pe parcursul unei ieșiri în oraș. Fie că o savurăm preparată la un espressor modern, cu funcții multiple, la cafetieră sau la ibric, cafeaua ne face ziua mai plăcută și ne oferă mai mult decât energie. Un studiu al specialiștilor de la Oxford Academic citează cafeaua drept o sursă cu 64% mai abundentă în antioxidanți decât fructele.

       

      Gustul amărui al cafelei o recomandă însă nu doar pentru a fi băută, ci chiar ca ingredient ce poate fi combinat ușor cu alte arome puternice. Băutura tonică poate fi un excelent punct de pornire pentru cocktailuri alcoolice și nealcoolice, dar și secretul surprinzător pentru numeroase tipuri de deserturi și de feluri principale. Aciditatea naturală a cafelei și uleiurile al căror parfum se dezlănțuie imediat după prăjire au un efect de potențare a aromelor preparatelor tale preferate. Cu asemenea proprietăți, nu este de mirare că poți include cafeaua pe lista de condimente.

      Series 5000 Espressoare complet automate

      Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

      Rețete cu cafea: mâncăruri diverse

       

      Data viitoare când plănuiești să îți inviți prietenii la cină, folosește un strop de inspirație și oferă-le ocazia de a savura ceva familiar, dar totodată uimitor. Dacă vei include și cafeaua printre ingredientele din preparatele tale culinare, nu vei avea de pierdut decât senzația de rutină în bucătărie. 

      Mancaruri cu cafea

      Costițe de vită la cuptor, în crustă de cafea

       

      Poate că, la prima vedere, combinația dintre costiță și cafea nu pare foarte la îndemână, pentru că ambele au un caracter puternic și o aromă robustă. Totuși rezultatul este surprinzător de savuros și de plăcut pentru ochi. Folosită cu rol de dressing, cafeaua măcinată, amestecată cu sarea grunjoasă, marinează carnea și îi potențează aromele, în timp ce întreaga combinație se transformă la cuptor într-o crustă delicioasă.

       

      Ingrediente:

       

      ●     un sfert de ceașcă de cafea, măcinată la granulație medie

      ●     două linguri de sare de mare grunjoasă

      ●     o lingură de piper măcinat

       

      Preparare:

       

      Amestecă sarea și cafeaua, până când pulberea devine omogenă. Vei folosi amestecul obținut pentru frecarea costițelor, până când întreaga suprafață a acestora este acoperită uniform. Între timp, cuptorul se preîncălzește la 220 de grade Celsius, iar după așezarea cărnii în tava acoperită cu hârtie de copt, aceasta este supusă tratamentului termic timp de 15 minute.

       

      După toate acestea, va trebui să cobori temperatura la 160 de grade Celsius și să ții carnea la cuptor timp de încă două ore. La final, după ce i-ai dat fripturii suficient timp pentru a se răci puțin, vei răzui cu mai mare ușurință excesul de cafea. Poftă bună!

      Quinoa cu chili

       

      În spatele denumirii aparent exotice se ascunde o tocăniță de fasole, înnobilată cu arome speciale. Unde își are loc cafeaua, mai exact, în toată această combinație, vei afla parcurgând rețeta de mai jos.

       

      Ingrediente:

       

      ●     un sfert de cană de quinoa

      ●     500 de grame de carne de vită tocată

      ●     o conservă de fasole neagră

      ●     o conservă de roșii întregi

      ●     o linguriță de ulei de măsline

      ●     o ceașcă de cafea preparată la cafetieră

      ●     doi ardei iuți uscați sau patru lingurițe de boia iute

      ●     o ceapă mare

      ●     doi căței de usturoi

      ●     o linguriță de oregano uscat

      ●     o linguriță de chimion măcinat

      ●     sare și piper, după gust

       

      Preparare:

       

      Toacă ceapa și usturoiul cât mai mărunt, iar ardeii în bucăți mari, apoi clătește fasolea cu apă rece. Roșiile trebuie tăiate cubulețe, iar ceapa verde, în rondele. Încinge uleiul într-o tigaie wok sau într-o oală adâncă, după care adaugă carnea tocată, ceapa și usturoiul, pe care le vei lăsa la prăjit timp de 7-8 minute, la foc mediu. După ce carnea a căpătat o culoare brună, adaugă ardeii iuți tăiați, alături de quinoa, oregano, chimion sare și piper.

       

      Tot acum este momentul pentru a turna ceașca de cafea, iar după 2-3 minute este rândul ca fasolea și roșiile să fie și ele adăugate. După ce vei turna o cană de apă, lasă fasolea să dea în clocot, micșorează focul și acoperă vasul pentru 20 de minute. Poți decora farfuria cu rondele de ceapă verde, iar pentru o servire în stil sud-american poți adăuga lipii de tortilla.

      Friptură de porc cu sos de caise și cafea 

       

      Această friptură, din categoria preparatelor pe care ai impresia că le cunoști suficient încât să nu te mai poată surprinde, și-a găsit o reinterpretare neașteptată. Pusă în contrast cu dulceața din caise, carnea de porc nu riscă să piardă nimic din gustul robust, datorită cafelei din rețetă, care moderează întreaga combinație.

       

      Ingrediente:

       

      ●     un kilogram de mușchi de porc

      ●     120 de mililitri de supă concentrată de pui

      ●     doi căței de usturoi

      ●     trei sferturi de linguriță de cuișoare măcinate

      ●     două linguri de muștar

      ●     două linguri de cafea instant

      ●     200 de grame de dulceață de caise

      ●     o jumătate de linguriță de piper

      ●     3-4 lingurițe de sare

      ●     o lingură de ulei de măsline

       

      Preparare:

       

      Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Pentru ca mușchiul de porc să nu se deformeze pe parcursul întregului proces, leagă-l bine cu o sfoară, în 2-3 puncte. Unge-l apoi cu ulei și condimentează-l cu sare și piper. Așază carnea pe tava de copt, acoperă cu folie de aluminiu și rumenește-o timp de 30 de minute.

       

      Cât timp mușchiul se coace, amestecă dulceața de caise și cafeaua instant, adăugând muștarul și usturoiul, alături de cuișoare, totul la foc mediu, până ce dă în clocot. Vei folosi amestecul pentru a unge carnea de porc, imediat ce ai scos-o din cuptor, dar vei păstra jumătate din compoziție pentru finalul celei de-a doua etape de coacere, întinsă pe alte 30 de minute.

      Pâine cu cafea

       

      Bogat în specialități și în soiuri de toate felurile, universul de savoare al pâinii nu putea fi lipsit de influența unică a aromei de cafea. Dacă vrei să îți surprinzi invitații cu un preparat de casă ce nu seamănă cu nimic altceva, poți alege rețeta pâinii îmbogățite cu cafea.

       

      Ingrediente:

       

      ●     două cești de cafea

      ●     un sfert de ceașcă de apă

      ●     trei lingurițe de pudră de cafea

      ●     o cană mică de mălai

      ●     250 de grame de făină albă

      ●     două lingurițe de zahăr

      ●     patru lingurițe de sare

      ●     15 grame de drojdie

       

      Preparare:

       

      Vei începe prin a topi drojdia și zahărul în apă caldă, după care vei pune jumătate din cantitatea de făină, pe măsură ce încorporezi apa și cafeaua. Adaugă apoi cealaltă jumătate din cantitatea de făină și continuă să amesteci timp de 20 de minute.

       

      După o perioadă de dospire, de până la trei ore, trebuie ca aluatul să își dubleze volumul. Acesta se pune la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt peste care ai presărat mai întâi mălaiul, pentru a evita lipirea. După 25 de minute de coacere, pâinea ta este gata să-i încânte pe toți cei adunați în jurul mesei. 

      Prăjituri și gustări cu cafea

      Prajituri cu cafea

      De la pudra de cacao la cafea, distanța este atât de mică încât nu există niciun motiv pentru care nu ai include-o pe cea din urmă în rețeta cât mai multor deserturi delicioase. Iată câteva moduri în care poți da un final cât mai plăcut unei cine copioase, folosind boabele sau pudra de cafea.

      Prăjitură cu cafea

       

      Ingrediente:

       

      ●     6 ouă

      ●     8 linguri de zahăr

      ●     un sfert de ceașcă de apă

      ●     un sfert de ceașcă de ulei

      ●     un vârf de linguriță de sare

      ●     6 linguri de făină

      ●     3 linguri de cafea măcinată

      ●     2 linguri de cacao

      ●     un pahar de apă

      ●     2 linguri de miere

      ●     200 de grame de zahăr

      ●     un sfert de pahar de cafea

      ●     250 de grame de unt gras

       

      Preparare:

       

      Separă albușurile de gălbenușuri, iar pe primele dintre ele mixează-le la turație maximă, alături de sare. Adaugă zahărul și continuă să mixezi, până obții o spumă tare și lucioasă. Făina se amestecă cu pudra de cacao și cu cafeaua, iar apoi se combină cu spuma albușurilor, amestecând lent cu o spatulă. Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp în care vei tapeta o tavă cu hârtie de copt. Blatul se toarnă în tavă, iar după 30 de minute de coacere se combină cu siropul obținut din fierberea apei alături de miere.

       

      Crema se prepară din gălbenușurile mixate cu zahăr, pe măsură ce adaugi treptat cafeaua., totul la foc mic, până ce compoziția capătă o textură cât mai groasă, ca o budincă. Odată luată de pe foc, crema se lasă la răcit, iar după aceea se mixează alături de untul lăsat la temperatura camerei. Jumătate din cremă se toarnă între blaturi, iar cealaltă se folosește ca glazură pentru întreaga prăjitură. După câteva ore la rece, desertul este gata de servire.

      Iaurt grecesc cu compot de smochine și cafea

       

      Ingrediente:

       

      ●     o cană de cafea fără zahăr

      ●     200 de grame de smochine uscate

      ●     un vârf de linguriță de cuișoare măcinate

      ●     un vârf de linguriță de nucșoară măcinată

      ●     o jumătate de linguriță de scorțișoară

      ●     coaja rasă a unei portocale

      ●     un sfert de cană cu miere

       

      Preparare:

       

      Fierbe totul într-un vas mic timp de 20 de minute sau până ce smochinele se înmoaie foarte bine. Lasă compoziția să se răcească, apoi pur și simplu adaugă iaurt.

      Mousse de ciocolată cu cafea

       

      Ingrediente

       

      ●     150 de grame de ciocolată neagră cu minimum 50% cacao

      ●     200 de grame de smântână grasă

      ●     2 linguri de zahăr pudră

      ●     un sfert de ceașcă de cafea, pregătită la espressor

      ●     biscuiți

       

      Preparare:

       

      Topește ciocolata într-un vas și amestecă până când obții o cremă omogenă. Bate smântâna până o transformi într-o frișcă foarte consistentă. Amestecă ciocolata topită și frișca, apoi toarnă-le în cești sau în cupe. Pentru o servire cât mai elegantă, păstrează mousse-urile la rece, nu înainte de a decora recipientele cu biscuiți sau cu ciocolată rasă.

      Brownie cu nuci pecan și cafea

       

      Ingrediente:

       

      ●     3 ouă

      ●     6 linguri de cafea

      ●     170 de grame de chipsuri de ciocolată

      ●     90 de grame de nuci pecan tocate

      ●     150 de grame de făină;

      ●     o jumătate de linguriță de sare

      ●     80 de grame de cacao

      ●     3 linguri de cafea măcinată

      ●     215 grame de unt

      ●     380 de grame de zahăr

       

      Preparare:

       

      Amestecă zahărul, untul, pudra de cacao, cafeaua măcinată și sarea într-un vas mare. Mixează până ce untul se topește și toate ingredientele se omogenizează. Adaugă apoi ouăle și extractul de vanilie, alături de făină și de nucile pecan. Odată turnat în tava de copt, aluatul se lasă la copt 25 de minute, timp în care chipsurile de ciocolată și cafeaua încălzită sunt amestecate bine. Compoziția obținută se toarnă peste brownie, iar la final prăjitura se ornează cu ghimbir confiat.

      Cremă de zahăr ars cu cafea

       

      Ingrediente:

       

      ●     3 ouă

      ●     500 de mililitri de lapte

      ●     100 de grame de zahăr

      ●     o lingură de cafea solubilă

      ●     3 linguri de zahăr

      ●     0,5 litri de apă

       

      Preparare:

       

      Mai întâi, fierbe zahărul în apă, până când lichidul devine auriu, iar apoi toarnă-l în vasul ce urmează să fie dat la cuptor. Bate ouăle, alături de zahăr, lapte și de cafeaua solubilă, după care toarnă întreaga compoziție în tavă și setează cuptorul la cel mult 200 de grade Celsius, timp de 30 de minute. După răcire, ornează cu frișcă și savurează desertul alături de o ceașcă de cafea.

      Tiramisu clasic

       

      Ingrediente:

       

      ●     un pachet de pișcoturi

      ●     750 de mililitri de cafea tare

      ●     5 ouă

      ●     250 de grame de zahăr

      ●     250 de grame de unt cu 85% grăsime

      ●     un vârf de linguriță de sare

      ●     o linguriță de cacao

       

      Preparare:

       

      După prepararea cafelei, 100 de mililitri din ea se folosesc la prepararea cremei, iar restul se păstrează pentru mai târziu. Freacă bine gălbenușurile cu 200 de grame de zahăr și adaugă sarea, până ce compoziția capătă un aspect spumos. Gălbenușurile se diluează în cantitatea cea mai mică de cafea, iar apoi sunt adăugate la cafeaua de pe foc, până la obținerea unei texturi de budincă.

       

      Untul se freacă până se transformă în spumă și se adaugă la cremă, amestecând energic. Bate spuma cu puțin zahăr, pentru a o întări, iar după ce o lași la rece pentru 15 minute, cufundă pișcoturile în ea. La final, poți așeza pișcoturile pe un platou, în straturi separate de rânduri de cremă. Poți adăuga pudră de cacao, pentru un aspect mai îmbietor.

      Sosuri pe bază de cafea

       

      Din moment ce te-ai hotărât să transformi cafeaua în ingredient pentru preparatele culinare, un sos bun este indispensabil în obținerea rezultatelor dorite. Cu rețeta potrivită, poți să îmbogățești gustul fripturilor sau al deserturilor pe bază de cafea.

      Sos de cafea pentru preparate din carne

       

      Ingrediente:

       

      ●     240 de mililitri de cafea

      ●     200 de grame de ketchup

      ●     2 lingurițe de sos de soia

      ●     2 linguri de zahăr brun

      ●     o linguriță de pudră de ceapă

      ●     o linguriță de pudră de usturoi

      ●     o linguriță de pudră de chili

      ●     2 lingurițe de piper

      ●     2 lingurițe de oțet balsamic

       

      Preparare:

       

      Amestecă toate ingredientele într-un bol, fără să incluzi oțetul, piperul și sosul de soia. Fierbe compoziția la foc mic, pentru 10 minute, până ce prinde grosimea potrivită. Adaugă la final ingredientele lăsate deoparte și continuă să mai amesteci timp de câteva minute, până când tot amestecul se omogenizează. 

      Sosuri cu cafea

      Sos de cafea pentru preparate dulci

       

      Ingrediente:

       

      ●     120 de mililitri de lapte

      ●     50 de grame de zahăr

      ●     o lingură de unt

      ●     100 de grame de ciocolată

      ●     2 linguri de cafea măcinată

       

      Preparare:

       

      Pune pe foc un vas în care ai adăugat zahărul și laptele și fierbe compoziția la foc mic, până ce se îngroașă ușor. Oprește focul, apoi adaugă ciocolata, untul și cafeaua.

      Cocktailuri cu aromă de cafea

       

      Dacă ești în căutarea altor interpretări ale gustului de cafea, dar tot acel moment în care o bei îți aduce cu adevărat satisfacție, ai posibilitatea de a o folosi ca ingredient în cocktailuri. Nu ai nevoie de un instrumentar complex, dar, dacă vei respecta regulile pentru întreținerea corespunzătoare a espressorului, rezultatele vor fi mereu uimitoare. 

      Siciliano

       

      Ingrediente:

       

      ●     60 de mililitri de vermut

      ●     45 de mililitri de lichior

      ●     45 de mililitri de espresso

      ●     30 de mililitri de sirop de zahăr

      ●     apă minerală

      ●     o felie de portocală, pentru ornare

       

      Preparare:

       

      Dizolvă zahărul în apă, apoi amestecă siropul, vermutul, lichiorul și cafeaua, cu ajutorul unui shaker. Adaugă gheață și apă minerală, apoi continuă să amesteci. La final, toarnă conținutul într-un pahar înalt și ornează cu o felie de portocală.

      Espresso Martini

       

      Ingrediente:

       

      ●     45 de mililitri de vermut

      ●     30 de mililitri de votcă

      ●     30 de mililitri de cafea espresso

       

      Preparare:

       

      Amestecă vermutul, votca și cafeaua într-un shaker umplut cu cuburi de gheață și agită pentru câteva zeci de secunde. La final, toarnă băutura într-un pahar de martini și ornează cu trei boabe de cafea.

      Black Russian

       

      Ingrediente:

       

      ●     45 de mililitri de votcă

      ●     15 mililitri de lichior de cafea

       

      Preparare:

       

      Combină ingredientele într-un pahar plin cu gheață, adăugând mai întâi lichiorul de cafea, apoi votca. Amestecă până la omogenizare sau lasă cele două băuturi separate.

      Smoothie-uri și sucuri care conțin cafea

       

      Dacă ai un blender și îți plac băuturile bogate în substanțe nutritive, nu este niciodată târziu să folosești cafeaua pentru a-ți energiza dimineața și în alte feluri decât cele pe care le știi deja.

      Băutură cu suc de merișoare și cafea

       

      Lasă 200 de mililitri de cafea într-o infuzie de 200 de mililitri de apă rece timp de 12 ore. Adaugă 300 de mililitri de limonadă, 250 de mililitri de sirop de merișoare și multe cuburi de gheață și s-ar putea să descoperi o nouă băutură răcoritoare.

      Smoothie de cafea, cacao și chia

       

      Amestecă o ceașcă de cafea rece cu o lingură de cacao, o banană întreagă și o linguriță de chia. Adaugă lapte de vacă, iar dacă urmezi un regim vegetarian, poți alege în locul acestuia lapte de soia. 

      Smoothie de cafea și ananas

       

      Lapte și fulgi de cocos, o banană întreagă și cuburi de gheață - pe toate le vei amesteca la blender, nu înainte de a adăuga o doză de espresso sau o ceașcă întreagă de cafea la filtru.

      Apreciată din cele mai vechi timpuri, cafeaua va mai rămâne alte câteva secole alături de noi, pe măsură ce modalitățile în care aceasta poate fi savurată se vor înmulți pe timp ce trece. Dintre toate combinațiile disponibile, este greu de crezut că nu vei găsi exact acel gust care să îți dea poftă de viață.

       

      Credit foto: Philips și Shutterstock

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.