0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Totul despre cafea ► Origini şi moduri de preparare ► Influenţe culturale - metoda turcească, armenească, grecească, la nisip ► Aparate pentru prepararea cafelei ► Beneficii pentru sănătate

      Mai multe:
      Cafea

      Secretele preparării unei cafele savuroase 

      Cafeaua are o istorie la fel de bogată ca și gustul său intens. Dacă în trecut era considerată un aliment, în timp cafeaua a devenit o băutură populară și nelipsită din ritualul celor care preferă să își înceapă ziua cu acest stimulent aromat. Prepararea unei cafele trebuie să aibă în vedere folosirea unor cantități potrivite de ingrediente şi respectarea unor pași ai procesului de procesare și preparare. Toate aceste aspecte influențează produsul final astfel încât ceașca ta cu cafea să fie echilibrată şi cea mai bună cu putință.

      1. Cafeaua - origini și mod de preparare

       

      Legenda ne spune că a fost descoperită întâmplător de un păstor etiopian care a observat că animalele sale deveneau agitate după ce consumau această plantă. Regiunea în care a fost descoperită este cunoscută sub numele de „Kaffa“ și se afla pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei. De aici cafeaua s-a răspândit în Yemen, apoi în Arabia, Egipt și India. Cafeaua a intrat în Europa în urmă cu trei secole prin portul Veneția și a fost adusă de negustorii arabi.

       

      În prezent, cele mai populare zone unde se cultivă cafeaua sunt Brazilia, Ecuador, Costa Rica, Etiopia, Vietnam și Indonezia, iar tipurile de cafea preparate în scopuri industriale sunt: Arabica, Liberica, Robusta şi Maragogzpe.

       

      Calitatea boabelor de cafea depinde de sistemul de prăjire care este totodată o artă şi o ştiinţă. Prin prăjire, boabele verzi de cafea capătă acea culoare maro închis şi aroma intensă. Există patru tehnici de prăjire a cafelei:

       

      • light - boabele au culoarea maro deschis, au gust de cereale prăjite şi o mai mare aciditate
      • medium - boabele au o culoare maro, puţin mai închis decât cele prăjite light, nu au gust de cereale prăjite şi au o aciditate echilibrată
      • medium dark - boabele de cafea au o culoare mult mai închisă şi suprafaţa uleioasă, iar aroma este mult mai intensă
      • dark - boabele au o culoare maro închis spre negru, au o suprafaţă lucioasă, iar cafeaua preparată este acidă şi are un nivel scăzut de cofeină

      Boabe de cafea

      După procesul de prăjire, boabele de cafea sunt măcinate şi pot fi folosite pentru prepararea unei cafele. Cafeaua măcinată este destul de delicată și se poate deteriora rapid în contactul cu aerul, lumina, căldura şi umiditatea. Înainte de ambalare, aceasta este depozitată într-un mediu de atmosferă controlată, unde dioxidul de carbon care se formează în mod natural în timpul procesului de prăjire este dispersat într-un timp scurt, menținând astfel aroma cafelei. Ambalajul are rolul de a menţine calitatea cafelei pentru o perioadă îndelungată.

      2. Cafeaua preparată în mod tradiţional - influenţe culturale

       

      Înainte de apariţia aparatelor moderne de preparat cafeaua, cea mai folosită metodă era fierberea cafelei într-un ibric. Deşi poate părea destul de uşor de pregătit, trebuie să ţii cont şi de câteva trucuri şi sfaturi pentru ca rezultatul să fie o ceaşcă cu cafea aromată şi savuroasă. Uite câteva moduri de preparare a cafelei:

      Metoda turcească

       

      Pentru această metodă poţi folosi cafea deja măcinată sau, dacă ai posibilitatea, poţi cumpăra cafea boabe pe care să le macini acasă de fiecare dată când vrei să savurezi o cafea proaspătă. Pune apă rece într-un ibric, în funcţie de cantitatea dorită (pentru fiecare ceaşcă de apă adaugă câte o linguriţă cu vârf de cafea şi una mică de zahăr). Amestecă până când se topesc cristalele de zahar, apoi pune recipientul pe foc, la flacără mică. După ce se umflă cafeaua în ibric, ia recipientul de pe foc. Odată  ce nivelul ei revine la normal, realizează această mişcare de încă două ori. Toarnă apoi puţină cafea în ceşti, pune ibricul cu restul de cafea înapoi pe foc până când băutura începe să se umfle din nou. Toarnă restul de cafea în ceşti. Pentru această metodă de preparare poţi folosi un ibric turcesc din alamă.

      Cafea turcească

      Metoda armenească

       

      Este una dintre metodele populare de preparare a cafelei. Pune apă rece în ibric, apoi pune-l pe foc şi adaugă câte o linguriţă de zahăr pentru fiecare ceaşcă. După ce apa începe să se încălzească, poţi adăuga câte două linguriţe de cafea pentru fiecare ceaşcă, apoi amestecă uşor. Înainte ca băutura să dea în clocot, adaugă încă un vârf de linguriţă de cafea. Ridică ibricul de pe foc atunci când se umfla zaţul şi repetă această mişcare încă o dată. Vei obţine o cafea tare şi aromată.

      Metoda grecească   

       

      Cum prepari o astfel de cafea? Adaugă o lingură plină de cafea şi o cană de apă în ibric. Amestecă până se mai dizolvă cafeaua, apoi pune recipientul pe foc şi lasă-l la foc mediu. Verifică dacă s-a format un inel de spumă în centrul ibricului, semn care demonstrează că băutura este aproape gata. Ţine cont că trebuie să iei băutura de pe foc înainte să înceapă să dea în clocot. Cafeaua poate fi savurată şi cu zahăr, iar dacă vrei să ai un rezultat ideal, este recomandat să foloseşti pentru preparare cafeaua grecească.

      Cafea la nisip

       

      Acesta reprezintă un alt mod turcesc de preparare a cafelei şi presupune folosirea unor boabe de cafea proaspăt prăjite şi măcinate foarte fin. Se foloseşte un ibric de alamă, specific turcesc, în care se adaugă apă călduţă doar pentru o singură ceaşcă. Ibricul se aşază apoi într-un cazan de cupru umplut cu nisip, iar peste apa călduţă se adaugă două linguriţe de cafea şi una de zahăr. Ibricul se mişcă în nisip până când fierbe cafeaua şi se tornă imediat într-o ceaşcă, pentru a păstra caimacul.

      Cafea din cafea

      Cafea opărită

       

      Cafeaua opărită este mult mai uşor de preparat. Adaugă două linguriţe de cafea într-o ceaşcă peste care toarnă apoi apă fierbinte şi amestecă uşor. Cafeaua poate fi servită după ce zaţul se depune la baza ceştii. Cafeaua opărită este considerată mult mai sănătoasă pentru că împiedică eliberarea a doi compuși, gasol şi cafesol, care influențează creșterea nivelului de grăsimi în sânge.

      Cafeaua instant

       

      Deşi are avantajul preparării mult mai rapide faţă de celelalte metode tradiţionale, gustul cafelei instant nu este la fel de intens şi aromat. In plus, cafeaua instant poate conţine coloranţi şi arome artificiale care îi scad calitatea faţă de celelalte tipuri de cafea.

      3. Aparatele pentru cafea - ce, cum și când le folosim 

       

      Aparatele pentru prepararea cafelei au avantajul de a oferi mult mai multe opţiuni şi sortimente diferite de cafea, dar şi o eficienţă sporită şi o calitate sigură a produsului final. Astfel, prin folosirea unui aparat pentru cafea ai siguranţa că te vei bucura de o ceaşcă de cafea intensă şi aromată. Mai jos îţi prezentăm câteva dintre cele mai populare aparate pentru cafea, care sunt beneficiile acestora şi cum pot fi utilizate.

      Cafetiera sau filtrul de cafea 

       

      Cafeaua la filtru se prepară folosind un aparat de cafea cu filtru, acesta fiind unul dintre cele mai întâlnite electrocasnice pentru prepararea cafelei. Unul dintre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere la achiziţionarea unui filtru de cafea este temperatura la care încălzeşte apa. În funcţie de necesităţile tale, îţi poţi alege aparatul ideal. Filtrul pe care îl poţi folosi poate fi de hârtie sau cel metalic permanent. Filtrul metalic permite trecerea mai multor uleiuri şi particule de cafea insolubile prin el, iar cafeaua va avea o aromă mai intensă, în timp ce cu filtrul de hârtie cafeaua va avea un gust mai clar, mai complex şi va fi mai dulce. Este important ca filtrul să fie curăţat după fiecare folosire a aparatului.

      Cafetiera sau filtrul de cafea

      Espressorul  

       

      Metoda de preparare a cafelei folosind espressorul a fost inventată în Italia, iar în timp acesta a devenit din ce în ce mai popular. Cum funcţionează? Espressorul forţează apa fierbinte să treacă prin cafeaua măcinată, iar băutura este turnată apoi direct în ceaşcă. Crema de culoarea caramelei care se formează la suprafaţa cafelei este principala caracteristică a unui bun espresso. Trăsătura caracteristică a procesului espresso este datorat faptului că procesul este foarte rapid, sub 30 de secunde pentru o extracţie bună, iar cafeaua conţine cu 18% mai puţină cofeină decât cea obţinută prin alte metode.

      Series 5000 Espressoare complet automate

      Din păcate, acest produs nu mai este disponibil

      Presa franceză 

       

      Presa franceză este un cilindru de sticlă cu un filtru piston poziționat în capac, folosit pentru a prepara cafeaua americană. În cilindru se adaugă apă fierbinte şi cafea măcinată care este lăsată câteva minute să se opărească, iar la final pistonul este presat în jos pentru a separa lichidul de zaţ. Avantajul folosirii unei prese franceze este posibilitatea de a-l transporta oriunde doreşti datorită micilor sale dimensiuni.

      presa franceza

      Cana Moka  

       

      Acesta este un dispozitiv specific din Italia şi este folosit pentru prepararea unei cafele asemănătoare cu un espresso. Cana Moka este compusă dintr-o cameră inferioară care se umple cu apă, un filtru unde se adaugă cafeaua şi o cameră de colectare unde ajunge cafeaua gata preparată după ce trece prin filtru. Cafeaua este preparată cu ajutorul apei sub presiune, iar datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea.

      4. Beneficiile dovedite ale cafelei

       

      Cana ta zilnică de cafea este nu doar o sursă de plăcere, ci şi un elixir pentru sănătate. Cafeaua are beneficii dovedite pentru organism, însă este recomandat consumul moderat, aşa că 3-4 ceşti de cafea pe zi sunt suficiente pentru a influenţa în mod pozitiv starea mentală şi fizică.

       

      • există o legătură între cafea şi efortul fizic - o cafea băută cu 30 de minute înainte de începerea antrenamentul fizic are efect revigorant, energizant şi ajută la prevenirea oboselii musculare
      • dacă este consumată neagră, fără zahăr sau lapte are mai puţin de 80 de calorii, astfel că nu influenţează aportul de calorii şi ajută la menţinerea echilibrului energiei în organism
      • cafeina ajută la menţinerea concentrării în momente solicitante şi îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt, alungând stările de oboseală care pot apărea în partea a doua a zilei

       

      În concluzie, ceaşca de cafea de dimineaţă, dar şi consumată ceva mai târziu are numeroase beneficii, motiv pentru care rămâne o băutură populară în alegerile noastre zilnice. Iar prepararea cafelei este un ritual în sine - încă de la momentul recoltării boabelor de cafea, prăjirea lor, măcinarea şi prepararea ceştii cu cafea sunt respectați paşi importanţi care asigură calitatea şi aroma sa intensă.

       

      Indiferent că alegi să o prepari în mod tradiţional sau cu un aparat de cafea, dacă ţii cont de sfaturile noastre vei obţine o cafea savuroasă. Însă, dacă nu stăpâneşti trucurile preparării unei cafele în mod tradiţional, aparatele de cafea sunt un ajutor mereu la îndemână cu care nu vei da greş.

       

      Sursă foto: Shutterstock si Philips

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.