0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Bagaj de vacanta: organizare, obiecte necesare si impachetare


    Cum sa selectezi obiectele esentiale pentru vacanta si cum sa-ti pregatesti bagajul in timp record ▶ Citeste sfaturile noastre si nu vei uita nimic acasa ▶

    Mai multe:

    Ce să incluzi în bagaj pentru un concediu reușit

     

    Te pregătești să evadezi din rutina zilnică, măcar pentru câteva zile, și vrei să te asiguri că nu-ți va lipsi nimic? Ca să fii pregătit pentru orice situație și să te bucuri cu adevărat de vacanță, pregătirea bagajului merită o atenție specială iar noi suntem aici să te ajutăm!

    1. Totul începe cu o bună planificare

     

    Ca să te asiguri că împachetezi toate lucrurile cu adevărat necesare, fără să-ți încarci prea mult bagajul, va trebui să ai în vedere următoarele aspecte cu cel puțin o săptămână înaintea plecării:

     

    • Verifică starea vremii ca să te asiguri că nu se anunță fenomene meteo extreme, care să-ți compromită planurile. Ține cont de previziunea meteo când îți faci bagajul și fii pregătit pentru orice capriciu al vremii.

     

    • Pregătește tipul de bagaj potrivit pentru itinerariul tău. Dacă plănuiești să faci multe drumeții și vrei să ai totul la îndemână, cel mai indicat ar fi să te bazezi pe un rucsac suficient de încăpător, cu multiple compartimente. În schimb, dacă optezi pentru o vacanță all-inclusive, o valiză sau un troller ar fi o opțiune mai potrivită, alături de o geantă de mână, în care să transporți obiectele indispensabile sau cele de valoare.

     

    • Ia în considerare mijlocul de transport cu care te vei deplasa și adaptează-ți bagajul și în funcție de acesta. Dacă vei călători cu avionul, e necesar să respecți restricțiile impuse cu privire la obiectele interzise sau la cantitatea de lichide pe care o poți transporta. Dacă alegi să pleci în vacanță cu mașina, vei avea mai multă libertate în această privință, dar evită să îți încarci portbagajul în mod inutil.

     

    • Întocmește lista obiectelor necesare, în care să incluzi tot ce-ți va trebui, de la haine, la articole de toaletă, la aparatură electronică. Astfel, vei avea din timp o perspectiva de ansamblu asupra tuturor lucrurilor utile și vei putea adăuga pe parcurs tot ce ai omis inițial. Vei avea timp să speli, să calci și să împăturești pe îndelete articolele de îmbrăcăminte preferate, dar și să-ți pui la încărcat toate dispozitivele electronice pe care plănuiești să le iei cu tine.

     

    • Alocă-ți timp pentru o ultimă rundă de cumpărături. Trece pe lista obiectelor necesare și articolele pe care vei avea nevoie să le achiziționezi, astfel încât să-ți planifici din timp și o mică sesiune de cumpărături. Dacă mai ai nevoie de anumite haine sau de câteva cosmetice, ori de gustări pentru drum, achiziționează-le cu câteva zile înainte de momentul plecării. Astfel vei scăpa de grija cumpărăturilor de ultim moment, care sunt adesea impulsive și la suprapreț.

     

    • Comunică itinerariul tău unei persoane apropiate și modul în care vei putea fi contactat. Transmite-i acestei persoane și datele de contact ale pensiunii sau hotelului unde te vei caza, pentru orice eventualitate.

    2. Categoriile de obiecte esențiale pe care să le incluzi în bagaj

     

    Ca să te asiguri că lista ta cuprinde toate categoriile de obiecte de care vei avea nevoie, imaginează-ți cum se va desfășura o zi de călătorie, de la început până la sfârșit, de la toaleta de dimineață până la petrecerile de seară. Oricare ar fi scenariul, cu siguranță va trebui să incluzi în bagaj câteva obiecte din următoarele categorii:

     

     

    • Articole vestimentare și accesorii. Când vine vorba de haine, cu toții avem tendința de a exagera și a ne umple valiza sau rucsacul până la refuz, cu prea multe articole vestimentare. Asigură-te că ai câte un schimb de haine pentru fiecare zi și alege articole vestimentare confortabile, ușor de transportat și întreținut, ca să ai un aspect îngrijit de fiecare dată:

     

    1. Mizează pe articole vestimentare multifuncționale în tonuri neutre, pe care să le poți purta în moduri și combinații diferite și nu uita să le adaptezi la destinația ta și activitățile care te așteaptă acolo, precum și la starea vremii.
    2. Include câteva seturi de lenjerie intimă și câteva perechi de ciorapi sau șosete;
    3. O pereche de pijama sau haine lejere pentru dormit;
    4. Papuci de casă;
    5. Două perechi de pantofi versatili și confortabili;
    6. O pălărie sau șapcă și ochelari de soare;
    7. Căciulă sau mănuși, dacă vremea o impune;
    8. O jachetă pentru serile răcoroase;
    9. O mini-umbrelă și un impermeabil pentru ploile inopinate;
    10. Câteva accesorii, precum un set de bijuterii, o curea sau o eșarfă.

     

    În mod inevitabil, în timpul transportului hainele se vor șifona, indiferent de materialul din care sunt croite sau de modalitatea de a le împacheta. Pentru ca aspectul hainelor să nu-ți dea bătăi de cap și să nu-ți strice pozele de călătorie, include și un aparat de călcat vertical cu abur precum Steam&Go, suficient de compact încât să nu ocupe spațiu prețios în bagaj. Cu un astfel de dispozitiv vei putea netezi hainele rapid, fără să ai nevoie de o masă de călcat. În plus, aburul eliberat de acesta va îndepărta mirosul închis care pătrunde uneori în haine din cauza compresiei acestora într-o valiză neaerisită.

     

    • Bani, documente și bilete. Va fi necesar să ai la tine câteva documente personale și câteva variante de a efectua plăți, astfel încât să nu întâmpini situații neplăcute pe parcursul călătoriei:
    1. Buletinul sau pașaportul;
    2. Carnetul de conducere, în cazul în care vei conduce sau vei închiria o mașină;
    3. Biletele de tren sau avion, ori bilete pentru concerte, spectacole sau intrarea la diferite expoziții;
    4. O sumă de bani cash și câteva carduri pe care să le ții la îndemână, dar nu pe toate în același loc.

     

    În plus, scanează documentele originale și trimite-ți o copie a acestora prin e-mail, pentru a le avea la îndemână în format electronic, în caz că vei rătăci aceste acte.

     

    • Gadgeturi și aparatură electronică. Nu uita să iei cu tine câteva dispozitive esențiale, precum:
    1. Telefonul și laptopul sau tableta;
    2. Un aparat de călcat vertical;
    3. Un set de căști;
    4. Aparatul foto;
    5. Un dispozitiv eReader pentru cărți electronice;
    6. Un adaptor de priză universal.
    7. O baterie externă

     

    Pentru a fi sigur că acestea nu rămân fără baterie atunci când ai mai mare nevoie de ele, încarcă-le chiar în ziua dinaintea plecării și pune într-o husă separată încărcătorul corespunzător fiecărui aparat.

    Steam&Go Aparat de călcat vertical cu aburi portabil

    • Cosmetice și articole de îngrijire personală. Articolele de acest tip, în varianta full-size, ocupă adesea prea mult spațiu și îngreunează bagajul în mod considerabil. De aceea, pentru un city break ar fi mai indicat să îți alcătuiești un set de îngrijire cu toate produsele necesare, în format de călătorie:
    1. pastă și periuță de dinți;
    2. geluri de curățare și creme hidratante;
    3. cosmeticele favorite, inclusiv un balsam de buze hrănitor;
    4. cremă de protecție solară, pe care să o reaplici pe parcursul zilei.

     

    • Remedii și medicamente. Deși nu e cazul să pui în bagaj prea multe produse de acest gen, care ar putea fi respinse la aeroport, ar fi indicat să nu uiți de:
    1. Un set de prim-ajutor care să conțină câțiva plasturi sau bandaje, un spray dezinfectant și ace de siguranță;
    2. Tratamentul medicamentos pe care îl urmezi și pastilele pentru stările de greață care ar putea apărea pe drum, ori migrene sau alergii, dacă e cazul;
    3. Contraceptive și produse de igienă personală.

    3. Împachetarea eficientă este o artă

     

    Pe lângă numărul de obiecte pe care îl pui în bagaj, la fel de important este și modul în care le împachetezi, astfel încât să maximizezi spațiul disponibil. Experții recomandă să începi cu așezarea pantofilor (ambalați corespunzător) în bagaj, astfel încât aceștia să încapă în mod confortabil, fără a ocupa prea mult loc.

     

    Apoi vine rândul obiectelor de mici dimensiuni, care pot încăpea în spațiile rămase libere, între pantofi. În cele din urmă, pe această bază relativ uniformă, se așază articolele vestimentare mari, împăturite sau rulate, în funcție de preferințe.

     

    Toate aceste etape, de la planificare la împachetare, te vor ajuta să ajungi la destinație cu un bagaj light și bine pus la punct, astfel încât să-ți fie ușor să despachetezi și să ai totul la îndemână, iar hainele să arate impecabil. De-acum, nu mai rămâne decât să te bucuri de vacanță!

    Sursa foto: Shutterstock

    Citește în continuare

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.