0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Tot ce trebuie sa stii cand alegi robotul de bucatarie


      Cum functioneaza robotul de bucatarie ► Care sunt functiile unui robot de bucatarie profesional si practic ► Sfaturi utile si recomandari ca sa alegi robotul de bucatarie potrivit ► Cum trebuie sa intretii aparatul in mod corect ca sa folosesti mai mult timp

      Ghid complet pentru alegerea robotului de bucătărie

       

      Primul robot de bucătărie a apărut în anul 1946, iar de-a lungul timpului a beneficiat de numeroase îmbunătățiri care l-au transformat în unul dintre ajutoarele indispensabile din gospodărie. Acest aparat electrocasnic multifuncțional ne ajută să preparăm diverse mâncăruri într-un timp mai scurt și cu mai puțin efort.

       

      În acest articol o să afli tot ce trebuie să știi despre robotul de bucătărie, cum să alegi cel mai eficient aparat, dar și care sunt funcțiile sale principale.

      1. Cum funcționează robotul de bucătărie

       

      Robotul de bucătărie este disponibil în diferite modele, de la cele mici și până la cele cu capacitate mare, și pot avea numeroase funcții care sunt utile când vrei să prepari rapid mâncarea.

       

      În comparație cu un blender, care amestecă, toacă sau macină, robotul de bucătărie are o utilitate mai largă. Pe lângă funcțiile pe care le are și un blender, robotul de bucătărie este util și  când vrei să amesteci compozitia pentru prăjituri, să feliezi sau să storci fructe.

       

      Practic, aparatul de bucătărie este multifuncțional și cuprinde funcțiile mai multor aparate electrocasnice, precum râșnița, mixer de bucătărie, blender, storcător de fructe, răzătoare sau mașină de făcut aluatul, toate într-un sigur aparat practic.

      Ca să beneficiezi de toate aceste funcții, trebuie să știi cum să alegi robotul de bucătărie potrivit, care să aibă toate accesoriile necesare.

       

      În continuare o să descoperi ce funcții trebuie să îndeplinească un robot de bucătărie, astfel încât să îți ușureze munca, dar și care sunt caracteristicile de care trebuie să ții cont când cauți un robot de bucătărie profesional.

      2. Care sunt funcțiile unui robot de bucătărie

       

      Ca să alegi robotul de bucătărie potrivit pentru tine trebuie să te gândești la scopul și la modul în care vrei să-l folosești. Mai jos îți prezentăm care sunt aspectele pe care trebuie să le ai vedere, dar și câteva recomandări utile în alegerea acestuia:

       

      • tocatul și mărunțitul alimentelor - este o funcție îndeplinită de majoritatea roboților de bucătărie. În funcție de puterea aparatului și calitatea lamelor, acesta poate toca și mărunți diverse alimente, de la fructe și legume moi, până la alimente tari, precum ciocolată, nuci sau morcovi. Poți să alegi un robot de bucătărie care are o putere de peste 700 W și accesorii care te ajută să toci rapid alimentele. Pentru tocatul cărnii, alege un robot de bucatarie cu o putere mai mare, cu care vei toca rapid și ușor carnea pentru sarmale, chiftele sau cârnați 
      • feliere - un robot de bucătărie poate fi util și pentru felierea alimentelor. Acesta este compus dintr-un vas care are la bază o lamă pe care o poți schimba în funcție de necesități, feliere sau răzătoare, și un capac de protecție, prevăzut cu tub pentru introducerea alimentelor.
      • râșnire - există roboți de bucătărie care pot îndeplini și funcția unei râșnițe, de mare folos atunci când vrei să prepari o cafea proaspătă de dimineață.
      • stors fructe - funcția de stoarcere este ideală pentru prepararea sucurilor naturale și proaspete din fructe sau legume. Dacă nu ai nevoie să prepari mult suc, poți să optezi pentru un storcător care să aibă un rezervor cu o capacitate de un litru, suficient pentru 3-4 pahare cu suc.

      Stoarcere fructe

      • amestec ingrediente - ingredientele sunt amestecate și tocate mărunt într-un vas prevăzut la bază cu o lamă ascuțită. Această funcție este asemănătoare cu cea a unui blender și te ajută să prepari rapid supe cremă, sosuri sau smoothie-uri.

       

      • frământat aluat - se pot prepara diverse tipuri de aluat și cu un robot clasic, această funcție fiind utilă pentru prepararea aluatului de prăjituri, cozonaci și chiar pentru pâine.

      3. Cum alegi robotul de bucătărie în funcție de caracteristici - sfaturi și recomandări

       

      Pe lângă aspectul legat de multifuncționalitatea unui robot de bucătărie, există și alte elemente care influențează nu doar prețul, ci și eficiența acestuia:

       

      • puterea motorului și consumul de energie - puterea motorului este unul dintre criteriile esențiale de care trebuie să ții cont atunci când alegi robotul de bucătărie. Dacă vrei să îl folosești pentru mai multe operațiuni, alege un robot de bucătărie cu putere mare, între 700 W și 800 W. Roboții de bucătărie profesionali, care funcționează rapid și fără efort, sunt cei care au o putere de peste 1000 W, mai ales dacă vrei să frămânți aluatul.
      • accesoriile unui robot de bucătărie - un robot de bucătărie multifuncțional, care îndeplinește mai multe operațiuni, trebuie să aibă cât mai multe accesorii. Acestea pot fi lamele pentru feliat, ras, tocat sau mărunțit, râșniță, storcător de fructe, palete sau telul pentru mixer, recipiente de diferite dimensiuni, blender.

      Accesorii robot

      • dimensiunea sistemului de alimentare - ar trebui să fie cât mai mare astfel încât să poți introduce alimentele cu ușurință, fără să fie nevoie să le tai în bucăți mici
      • treptele de viteză viteză - acestea te ajută să reglezi intensitatea vitezei, în funcție de nevoile tale și de tipul de alimente pe care le prepari. Este recomandat să alegi un robot de bucătărie cu cel puțin 4 sau 5 trepte de viteză. Modelele simple oferă de obicei 2 sau 3 trepte de viteză, în timp cee un robot de bucătărie profesional are până la 8 trepte de viteză.
      • nivelul de zgomot - dacă vrei un robot de bucătărie silențios, alege un aparat cu un nivel de zgomot cuprins între 70 și 75 dB. De obicei, nivelul de zgomot al unui robot de bucătărie nu scade sub 60 dB și pot ajunge până la 90 dB. Ca să îți faci o idee, zgomotul traficului din oraș ajunge până la 80 dB.
      • funcții de siguranță - ca să eviți producerea unor accidente neprevăzute, optează pentru un robot de bucătărie cu funcții de siguranță. Funcția auto-oprire asigură oprirea automată a motorul atunci când se încinge prea tare, funcția anti-alunecare împiedică alunecarea aparatului de pe blat sau suport (are piciorușe cu care se fixează bine de blat), funcția de pornire controlată te asigură că robotul de bucătărie va porni numai atunci când toate componentele sunt asamblate corect.
      • capacitatea recipientelor - alege recipiente încăpătoare, care să fie suficient de mari încât să poți prepara cantități mai mari de mâncare. Capacitatea optimă unui bol de blender ar trebui să fie minim de 1,5 litri, iar bolul principal să aibă în jur de 2 litri.

      4. Alte aspecte de care trebuie să ții cont

       

      Când alegi robotul de bucătărie potrivit, ține cont de necesitățile tale și de cât de des o să-l folosești. Cu cât acesta îndeplinește mai multe funcții, cu atât este mai util în bucătărie și îți va ușura gătitul și prepararea alimentelor.

       

      Alte câteva aspecte de care trebuie să ții cont când alegi robotul de bucătărie sunt următoarele:

      • dimensiunea și greutatea robotului - un robot de bucătărie poate să aibă dimensiuni destul de mari și numeroase accesorii, așa că trebuie să te asiguri și că ai spațiu suficient de depozitare.
      • curățare ușoară - de obicei, poți să cureți accesoriile robotului de bucătărie în mașina de spălat vase.
      • garanția - această poate să varieze în funcție de model, însă o garanție minimă de 24 de luni este optimă pentru un robot de bucătărie.

      5. Sfaturi utile de întreținere a robotului pentru o utilizare cât mai îndelungată

       

      În primul rând, este recomandat să respecți indicațiile din manualul de utilizare dacă vrei ca robotul de bucătărie să funcționeze la nivel optim pentru o perioadă mai lungă de timp. În al doilea rând, ține cont de câteva sfaturi utile:

       

      • curăță și spală robotul de bucătărie după fiecare folosire - resturile de mâncare rămase pe bol sau pe lamele aparatului îi pot reduce durata de viață. Curăță bine toate accesoriile cu detergent de vase și apă. Nu introduce sub apă robotul în sine deoarece componentele electronice se pot defecta.
      • lasă motorul să se răcească - evită să folosești robotul de bucătărie fără să faci pauze scurte, deoarece vei suprasolicita motorul și se va defecta. Ca să eviți acestă situație, optează pentru un robot de bucătărie cu funcție auto-oprire, care oprește automat motorul atunci când se încinge prea tare.
      • nu depăși cantitatea maximă de ingrediente - vei forța motorul aparatului, iar ingredientele nu vor fi amestecate suficient de bine. Respectă cantitățile indicate în manualul de utilizare. În cazul în care observi că motorul scoate un sunet diferit, oprește-l și scoate cantitatea suplimentară de ingrediente.


      Dacă obișnuiești să gătești mult, un robot de bucătărie este ideal pentru tine, deoarece îți ușurează munca în bucătărie. Alege un model care să aibă funcțiile necesare pentru nevoile tale. Un robot de bucătărie profesional este ajutorul de nădejde în orice bucătărie.

      Sursă foto: Shutterstock

      Citește în continuare

      • Îngrijirea casei
        Nu lăsa pe mâine ce poate face stația de călcat azi

        Nu lăsa pe mâine ce poate face stația de călcat azi

        Află mai multe
        Mai multe:
      • Sănătate și dietă
        Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

        Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

        Iti doresti mancare vegetariana de Craciun? Lasa-te inspirat de cele mai bune idei ale lui Chef Philips pentru masa de Craciun – totul cu vegetale!

        Află mai multe
        Mai multe:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.