Reţete pentru bebeluşi şi copii mici
Atunci când bebeluşul tău este pregătit pentru primul lui aliment solid, începe prin a pasa doar un singur fel de fruct sau de legumă şi apoi încearcă să introduci treptat feluri noi.
Piure simplu din fructe sau legume
Piure de mere şi pere
Cele mai multe fructe şi legume pot fi preparate în acelaşi mod elementar. Alimentele ideale pentru început sunt piersicile, merele, perele, dovlecii, conopida sau broccoli. De regulă, o bucată de fruct reprezintă o porţie.
Ingrediente
1 măr
1 pară
Se obţin 2 porţii.
Alte combinaţii excelente sunt bananele cu piersici sau piersicile cu prune.
Metoda
- Decojiţi mărul şi para
- Scoateţi sâmburii şi tăiaţi fructele în bucăţele
- Adăugaţi 10 linguri de apă într-o tigăiţă
- Fierbeţi mărul şi para, la foc scăzut, până se frăgezesc
- Pasaţi-le cu miniblenderul sau zdrobiţi-le cu furculiţa
Înapoi la reţete
Piure de broccoli şi cartofi
Ingrediente
1 cartof
1 broccoli mic
Se obţin 2 porţii.
Alte combinaţii excelente de legume sunt mazărea cu morcovi, dovlecelul cu cartofi dulci.
Metoda
- Îndepărtaţi cotoarele de la broccoli şi tăiaţi bucheţelele în bucăţi mici
- Curăţaţi, tăiaţi în bucăţele şi fierbeţi cartoful
- Puneţi broccoli într-un aparat de gătit cu aburi şi aşezaţi-l peste un castron cu apă clocotită
- Acoperiţi şi fierbeţi la aburi timp de aproximativ 10 minute sau până când se frăgezeşte
- Pasaţi-le cu miniblenderul sau zdrobiţi-le cu furculiţa
Înapoi la reţete
Delicatese din vinete
Ingrediente
1 roşie, decojită, fără seminţe şi tăiată
1/3 dintr-o vânătă, decojită şi feliată
1 lingură de stafide
2 linguri de orez fiert
Un vârf de linguriţă de scorţişoară (opţional)
Metodă
- Puneţi vânăta şi roşia într-o tigaie cu puţină apă
- Aduceţi la punctul de fierbere
- Adăugaţi stafidele. Nu puneţi prea multe stafide, când gustul lor este foarte pregnant
- Fierbeţi până se frăgezesc (aproximativ 15 minute)
- Adăugaţi scorţişoară după gust
- Scurgeţi, păstrând puţină din apa în care au fiert ingredientele, pentru a subţia mâncarea dacă e nevoie
- Adăugaţi orezul şi pasaţi toate ingredientele
- Serviţi copilului o porţie şi puneţi restul în frigider sau la congelator
Înapoi la reţete
Pui cu roşii şi cartofi
Ingrediente
1 roşie, decojită, fără seminţe şi tăiată
1 cartof mic, decojit şi tăiat în cuburi
30 g de piept de pui, tăiat
Metodă
- Puneţi cartoful şi pieptul de pui într-o tigaie cu puţină apă
- Aduceţi la punctul de fierbere
- Fierbeţi la foc mic până se frăgezesc (aproximativ 15 minute)
- Adăugaţi roşia în ultimele 2 minute de fierbere
- Scurgeţi, păstrând puţină din apa în care au fiert ingredientele, pentru a subţia mâncarea dacă e nevoie
- Pasaţi ingredientele
Înapoi la reţete
Cod cu broccoli
Ingrediente
1 cartof mic, decojit şi tăiat în cuburi
85 g broccoli spălat, decojit şi tăiat fin
30 g de cod
Metodă
- Aduceţi cartoful şi broccoli la punctul de fierbere
- Adăugaţi codul şi fierbeţi-l la foc mic până se frăgezeşte (aproximativ 15 minute)
- Pasaţi şi adăugaţi puţin din laptele pe care-l daţi de obicei bebeluşului, până ce amestecul are o consistenţă potrivită
Înapoi la reţete
De la 6 - 7 luni, poţi începe să îi dai copilului tău alimente mai solide - bucăţile mici şi moi de alimente stimulează masticaţia.
Mixtură de legume
Ingrediente
2 cartofi, decojiţi şi tăiaţi cubuleţe
1 dovlecel, spălat şi tăiat
1 vânătă, spălată şi tăiată
140 g de ciuperci, spălate şi feliate
1 ceapă, decojită şi feliată
Câţiva căţei de usturoi
Boboci proaspeţi de rozmarin
Sare
Piper măcinat proaspăt
Ulei de măsline
Porţii pentru doi adulţi şi un bebeluş. Gata în 60 de minute.
Metodă
- Preîncălziţi cuptorul la 200° C
- Ungeţi o tavă de cuptor cu uleiul de măsline
- Puneţi cartofii şi legumele în tavă
- Strecuraţi căţeii de usturoi şi firele de rozmarin între legume
- Păstraţi pentru bebeluş o porţie fără usturoi, ceapă, verdeaţă şi condimente
- Stropiţi cu ulei de măsline
- Coaceţi pe grilajul de la mijloc al cuptorului timp de 45 de minute, acoperit cu folie de aluminiu în primele 30 de minute
- Pentru adulţi, adăugaţi sare şi piper măcinat după gust
- Pasaţi o porţie pentru bebeluş
Înapoi la reţete
Spaghetti cu sos
Ingrediente
40 g de spaghete
1 roşie mică, decojită, fără seminţe şi tăiată
2 morcovi, decojiţi şi feliaţi
1 lingură de mazăre congelată
40 g de carne tocată de vită
Ulei de măsline sau margarină vegetală
Metodă
- Fierbeţi spaghetele în conformitate cu instrucţiunile de pe pachet
- Adăugaţi morcovii şi mazărea când au mai rămas 5 minute
- Adăugaţi roşia în ultimul minut de fierbere
- Încălziţi uleiul de măsline sau margarina şi prăjiţi carnea de vită tocată până se pătrunde bine (aproximativ 10 minute)
- Scurgeţi spaghetele şi legumele, păstrând puţin din apa în care au fiert
- Pasaţi până la consistenţa dorită
Înapoi la reţete
Pui cu orez
Ingrediente
60 g de broccoli spălat şi tăiat fin
1/2 dintr-o nectarină, decojită, fără sâmburi şi feliată
30 g de piept de pui, tăiat
Ulei de măsline sau margarină vegetală
40 g de orez
Metodă
- Încălziţi aproximativ 90 ml de apă într-o cratiţă cu capac
- Adăugaţi orezul şi fierbeţi-l la foc mic până când se umflă
- Adăugaţi broccoli şi feliile de nectarină în ultimele 6-8 minute
- Cea mai mare parte a apei de gătit se va evapora
- Prăjiţi pieptul de pui în ulei de măsline sau margarină până se pătrunde bine (aproximativ 10 minute)
- Amestecaţi puiul cu orezul, nectarina şi broccoli
- Pasaţi până la consistenţa dorită
Înapoi la reţete
Copiii de un an pot consuma o varietate de alimente şi sunt pregătiţi să se alăture rutinei de masă în familie. Poţi începe să adaugi puţină sare în mâncarea copilului, însă ierburile şi condimentele sunt mai bune pentru savoare. Acordă-i copilului tău timp să se obişnuiască cu orice gusturi şi texturi noi.
Cuşcuş cu legume pasate
Ingrediente
115 g de cuşcuş
1 roşie, decojită, fără seminţe şi tăiată
1/4 ceapă curăţată şi tăiată fin
1/2 ardei roşu sau galben decojit şi tăiat fin
1/4 dintr-un dovlecel spălat şi tăiat cubuleţe
Ulei de măsline sau margarină vegetală
100 g de carne tocată de vită
ierburi uscate
Metodă
- Fierbeţi cuşcuşul în conformitate cu instrucţiunile de pe pachet
- Încălziţi uleiul de măsline sau margarina într-o tigaie
- Prăjiţi carnea de vită tocată până se rumeneşte bine
- Adăugaţi ceapa, ardeiul, dovlecelul şi roşia
- Adăugaţi verdeţurile uscate după gust
- Fierbeţi la foc mic până se frăgezesc legumele (aproximativ 10 minute)
- Serviţi copilului o porţie şi puneţi restul în frigider sau la congelator
Înapoi la reţete
Piure de paste
Ingrediente
60 g de penne rigate
2 roşii decojite, fără seminţe şi tăiate sau 10-12 roşii cherry, tăiate în jumătate
1 lingură de ulei de măsline normal sau de margarină vegetală
Busuioc
Aproximativ 0,5 oz de brânză rasă
Metodă
- Fierbeţi pastele penne rigate în conformitate cu instrucţiunile de pe pachet
- Încălziţi uleiul de măsline sau margarina într-o tigaie sau într-un wok
- Prăjiţi roşiile la foc mic până se îngroaşă sosul
- Adăugaţi busuioc după gust
- Scurgeţi pastele penne rigate şi adăugaţi-le peste sosul de tomate
- Adăugaţi şi brânza rasă
Înapoi la reţete
Orez prăjit
Ingrediente
60 g de orez
5 păstăi
2 morcovi
2 mănunchiuri de conopidă
45 g de piept de pui
1-2 linguriţe de unt de arahide (opţional)
Metodă
- Fierbeţi orezul în conformitate cu instrucţiunile de pe pachet
- Spălaţi legumele şi tocaţi-le mărunt
- Tăiaţi cubuleţe pieptul de pui
- Fierbeţi legumele şi pieptul de pui într-o cantitate mică de apă până se frăgezesc (aproximativ 15 minute)
- Scurgeţi şi adăugaţi orezul
- Adăugaţi unt de arahide pentru gust şi omogenizaţi bine
Înapoi la reţete
Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.