1
0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

  5 locuri în care
  merită să bei o cafea bună

  by Razvan Pascu

   

  Băutul cafelei a devenit unul dintre cele mai banale obiceiuri ale noastre. O bei în zorii zilei, când nici nu te-ai dezmeticit prea bine după o noapte prea scurtă. O bei la birou, ca parte din rutina zilnică. O bei acasă, în weekendurile liniștite, ascunși - tu și partenerul - în confortul canapelei din sufragerie sau pe terasă, în aerul acela special, de duminică. Și o mai bei probabil la amurg, dacă e decafeinizată, doar așa…pentru că simți nevoia să te alinți. (Mmm, pe asta nu aș numi-o chiar cafea!)

   

  Dar dincolo de efectul cafelei, pentru mine contează foarte mult întreaga experiență: atmosfera, locul, oamenii. Și în mod cert experiența unei cafele nu este completă fara mirosul boabelor de cafea proaspăt măcinate.

   

  Vorba zicalei: ”Good coffee is always best with great friends”. Cafeaua cu gust de amintiri, de voie bună, de plăcere simplă, râsete și povești este cea mai bună din lume! Dacă la toate acestea adaugi și un cadru de poveste, poți să spui că trăiești cele mai frumoase clipe din viață. În fond, farmecul vieții îl dau bucuriile simple, nu cele fabricate cu costuri foarte mari, pentru care te îndatorezi la bancă. Când vrei să evadezi din orașul tău, deschide harta! Las-o pe cea a lumii pentru alte vise mărețe și scoate-o pe cea a României. Vezi că e în sertarul acela din colț, uitată și îngălbenită de vreme, printre agendele tale vechi.

   

  Și acum hai să-ți arăt 5 locuri din România în care merită să bei o cafea bună, alături de prietenii tăi. Sunt încercate chiar de mine, așa că poți să le marchezi pe hartă cu încredere și să-ți organizezi apoi ”ieșirea la cafea”.

   

  Gura Portiței. Dacă nu ai auzit până acum de acest loc de poveste, e timpul să pornești la drum. Gura Portiței este unul din puținele locuri din țară păstrate în stadiul de sălbăticie ușor controlată. Poți să ajungi în acest loc minunat dacă iei vaporașul din Jurilovca, o altă localitate tulceană de poveste. Gura Portiței este atestată documentar încă din 1710, acum fiind locuită de lipoveni, care nu s-au amestecat prea mult în voia naturii și au preferat să lase lucrurile așa cum le-a lăsat Dumnezeu. Au mai construit pe ici, pe colo, căsuțe de lemn pentru turiștii iubitori de frumos și le-au vopsit în alb și albastru (pentru că nu se cădea să folosească alte culori care ar fi jignit marea), au înfipt în nisipul fierbinte câteva umbrele din stuf, încadrate perfect în imaginea de ansamblu și au lăsat verdeața să-și facă veacul pe unde a vrut – dacă nu se încăpățâna să deranjeze trecătorii. Ce poate fi mai frumos decât să bei o cafea bună, proaspat macinata, pe nisipul fierbinte de la Gura Portiței, printre cochilii de melc cu miros de mare, ascultând zecile de sunete diferite ale păsărilor și povestind pe îndelete în ușoara adiere a brizei de vară? Nu se compară cu nicio cafenea din lumea asta, fie ea și cu ștaif, iar gustul cafelei cu iz de mare e inegalabil și nu poate fi surprins în niciun instantaneu. Alb, albastru, verde și negru cu spumă – sunt patru nuanțe de care, alături de mirosul boabelor de cafea proaspăt măcinate, îți vei aminti cu siguranță multă vreme dacă ajungi la Gura Portiței. Măcar pentru o cafea.

   

  Delta Dunării. Dacă ar fi să iau în calcul doar Delta Dunării, și tot pot să spun cu mâna pe inimă că România este o țară binecuvântată. Este suficient să ajungi o singură dată în acest loc și îți garantez că te vei îndrăgosti iremediabil de el. Întreaga Deltă este minunată și, dintre toate localitățile ei, îți este imposibil să o alegi pe ”cea mai cea”. Orice popas în acest paradis, fie că este la Mila 23, la Crișan, Sulina, Chilia Veche, Caraorman, Murighiol, Dunavăț, Sfântu Gheorghe sau la Jurilovca, îți va umple sufletul de energie și frumusețe. Delectează-te cu delicioasele preparate lipovenești tradiționale, cu chifteluțele lor de pește (din cel mai bun și mai proaspăt pește mâncat vreodată) și borșul de pește de-a dreptul divin! Și încheie acest festin cu o cafea bună, alături de oamenii minunați ai acestui loc, bucuroși să-ți asculte poveștile și să ți le împărtășească pe ale lor. Ai să te întrebi imediat dacă mai există în lumea asta mare un loc de o asemenea frumusețe virgină, precum Delta Dunării. Poate mai sunt astfel de locuri, dar pe acesta îl avem aproape de noi, “profitaṭi” de el!

   

  Fundata. Ce-ai zice de o cafea bună băută la Fundata? Este localitatea aflată la cea mai mare altitudine din țară, unde ai să respiri aerul cel mai pur. Și este locul în care poți să te ascunzi de lume, pentru că multe locații de acolo sunt văduvite de banalul semnal la telefon. Și zău dacă îți va păsa! Îți garantez că nu ai să vrei să dai cafeaua băută în vârful muntelui, singur sau cu prietenii, cu ochii spre Piatra Craiului sau Cheile Grădiștei pentru nicio discuție telefonică sau vreo navigare pe net. Momentele alea, când stai întins pe iarba grasă, când simți miros de brad și de munte de-ți vine să alergi și să te rostogolești la vale ca un copil sunt pur și simplu unice. Și simple. Fundata este un loc în care merită să mergi în orice perioadă a anului; natura are grijă să-ți ofere oricând alte și alte frumuseți. Iar dacă îți place să asculți lemnele trosnind în șemineu și să povestești la gura sobei, Fundata este locul potrivit. Verile sunt atât de răcoroase uneori, încât poți să uiți că este august, să arunci un lemn în sobă și să stai de povești la o cafea bună. Cu cine vrei tu. Fiecare zi acolo începe, nu cu o alarmă de telefon, ci cu un miros puternic de cafea proaspăt măcinată.

   

  Cetatea Câlnic. Un alt loc unic din România, aflat în județul Alba, între Sebeș și Sibiu, Cetatea Câlnic face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Poți să și înnoptezi în ea dacă vrei și dacă îți faci rezervare din timp. Astfel vei putea admira în voie întreaga curte a cetății țărănești, aflată în grija comunității săsești. Iarba este impecabil îngrijită, iar florile la fel. Și da, merită să bei o cafea bună și în acest loc minunat, încărcat de istorie și neafectat de timp. Poți să te plimbi apoi pe străduțele satului, printre gospodăriile la fel de frumos îngrijite.

   

  Plaiul Foii. De ce n-ai bea o cafea bună pe urmele lui Jude Law și Nicole Kidman? Nu trebuie să mergi la Hollywood pentru asta, ci aici, la doi pași – la Plaiul Foii, în județul Brașov. Întregul platou și cărările de munte care pornesc din acest loc au fost filmate pentru celebrul Cold Mountain, filmul în care au jucat cei doi actori. O cafea băută lângă cabană sau lângă râu, în compania munților Piatra Craiului și a peisajului mirific se va transforma cu siguranță într-o altă experiență memorabilă. Chiar dacă alegi Plaiul Foii pentru un week-end întreg sau doar pentru o zi – o pauză de cafea -, vei descoperi (sau redescoperi) un tărâm de poveste care îți va reîncărca bateriile pentru multă vreme.

   

  Acestea sunt doar 5 sugestii de locuri pe care merită să le vizitezi când ai chef de o escapadă romantică sau o ieșire din cotidian. Cred însă că vei descoperi mult mai multe și în alte zone sau altele deviate chiar din aceste trasee; nu-ți refuza plăcerea de a le admira atunci când ai ocazia. Nu de alta, dar poți să folosești toate aceste amintiri la un pahar de vorbă cu prietenii. Sau la încă o cafea, învăluiți de mirosul boabelor de cafea proaspăt măcinate.

   

  by Rǎzvan Pascu |www.RazvanPascu.ro

  Articole similare

  Libertate

  Libertate

  Redescoperirea comunitatii

  Redescoperirea comunitatii

  Produse conexe

  Incanto Executive Espressor automat | Philips

  Incanto Executive Espressor automat | Philips

  Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.