Laptele matern face mult mai mult decât doar să umple burtica bebeluşului. Descoperă mai jos beneficiile sale uimitoare pentru sănătate, precum şi metodele prin care îţi poţi ajuta corpul să îl producă.
În termeni simpli, laptele matern este produs în baza cererii şi ofertei. Corpul tău produce în mod natural suficient lapte pentru a satisface apetitul bebeluşului. Totuşi, dacă bebeluşul nu se hrăneşte mult şi sânii rămân plini, corpul tău va interpreta aceasta ca un semn de a reduce producţia de lapte. Aceasta se poate întâmpla din când în când din diverse motive, spre exemplu când bebeluşul nu se simte bine.
Alăptatul nu are nicio legătură cu mărimea cupei. De fapt, mărimea sânilor nu are nicio influenţă asupra cantităţii de lapte pe care o pot depozita. Capacitatea de depozitare a sânilor diferă de la o mamă la alta. Nu există motive de îngrijorare, dacă ai o capacitate mică, bebeluşul se va hrăni în mod natural mai des.
Este foarte uşor să te neglijezi şi să sari peste mese atunci când ai grijă de un bebeluş. Însă pentru a creşte producţia de lapte, este foarte important să mănânci bine şi să îi asiguri corpului combustibilul de care are nevoie pentru a produce lapte. Bea multe lichide şi fă tot posibilul să mănânci regulat alimente echilibrate din punct de vedere nutritiv.
Dacă un membru al familiei sau un prieten se oferă să te ajute cu treburile casnice, acceptă! Corpul tău se va relaxa şi va produce lapte mai uşor dacă nu te stresezi cu obligaţiile casnice.
Alăptările regulate vor stimula în mod natural corpul să producă mai mult lapte. Dacă vrei să măreşti producţia şi mai mult, programează o repriză suplimentară de colectare în fiecare zi pentru a-ţi determina organismul să producă mai mult lapte. Nu uita, cu cât mai mare este cererea, cu atât mai mult lapte vei produce.
Dacă alăptezi la sân, nu există o metodă certă de a şti cât de mult lapte bea bebeluşul. Însă atât timp cât creşte în greutate şi este vioi, fericit şi sănătos, poţi să fii sigură că faci o treabă bună.
Dacă bebeluşul se hrăneşte mai tot timpul, este normal să te întrebi dacă produci suficient lapte. Reţine însă că este posibil ca aceasta să nu aibă legătură cu producţia ta de lapte. Este posibil ca bebeluşul să prefere să bea puţin şi des. În plus, nou-născuţii au stomacul micuţ, puţin mai mare decât un bob de mazăre, aşadar nu este de mirare că trebuie să se hrănească atât de des. Vei observa că bebeluşul bea mai mult decât de obicei în timpul unui puseu de creştere. Nu uita că nevoile de hrănire ale bebeluşului se vor schimba pe măsură ce creşte. Continuă să îl hrăneşti la cerere şi îi vei satisface nevoile în mod natural. Zilele proaste sunt normale, chiar şi pentru bebeluşi. În unele zile este posibil să se simtă puţin irascibil sau capricios. Aceasta îi poate afecta obiceiurile de hrănire pe termen scurt. Fiecare mamă are îndoieli privind producţia de lapte la un moment dat în cariera sa de alăptare. Nu trebuie să suferi în tăcere. Dacă eşti îngrijorată sau ai nevoie de încurajare, contactează un consultant în alăptare pentru a primi sfaturi şi sprijin.
Pot exista oricum cazuri în care te vei întreba dacă produci suficient lapte:
Te rugăm să fii conştientă de faptul că informaţiile oferite în aceste articole sunt doar sfaturi cu caracter general şi nu trebuie considerate în niciun caz ca un substitut al sfaturilor medicale de specialitate. Dacă tu, familia sau copilul tău prezentaţi simptome sau condiţii grave sau persistente, apelează la asistenţă medicală de specialitate. Philips Avent nu poate fi făcut răspunzător pentru nicio daună care ar putea rezulta în urma utilizării informaţiilor furnizate pe acest site web.
You are about to visit a Philips global content page
Continue