0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Trucuri pentru gatit ►Trucuri pentru curatarea bucatariei, a vaselor si a ustensilelor ►Trucuri pentru alegerea, prepararea si curatarea alimentelor ►

      40 de trucuri în bucătărie

      40 de trucuri în bucătărie
      care îți ușurează viața și te ajută să mănânci mai gustos și mai sănătos

       

      Oricât de mult ți-ar plăcea să gătești, viața în bucătărie poate fi uneori mai dificilă decât ai vrea. De la depozitarea alimentelor perisabile, durata prea mare de preparare a mâncării preferate sau mirosul pregnant al anumitor ingrediente, există o serie de probleme de care te poți lovi în bucătărie.

       

      Descoperă soluțiile care îți pot salva timp și te vor face să îndrăgești din nou gătitul!

      1. Fructe și legume

      Fructe si legume

      1. Dacă vrei să descojești mai ușor usturoiul, desprinde cățeii de usturoi și pune-i într-un borcan cu capac. Agită borcanul cu putere și usturoiul se va descoji singur.

       

      2. Taie fructul de avocado pe jumătate, în jurul sâmburelui, și desprinde cele două jumătăți. Înfige apoi lama unui cuțit în sâmbure pentru a-l extrage cu ușurință.

       

      3. Folosește un pai de băut pentru a curăța căpșunele. Înfige-l în partea inferioară a fructelor și împinge spre frunzulițe.

       

      4. Pentru a curăța mai ușor cartofii fierți în coajă, transferă-i după fierbere, pe rând, într-un vas cu apă rece. Coaja se va desprinde singură! Este important să îi speli temeinic înainte de fierbere.

       

      5. Pentru a stoarce mai ușor lămâile, presează-le cu mâna pe un fund de lemn înainte de a le tăia, mișcând înainte și înapoi de câteva ori.

       

      6. Dacă ai de tocat ceapă și ți-e teamă că ți-ar putea irita ochii, las-o timp de câteva minute într-un vas cu apă rece, după ce ai curățat-o.

       

      7. Vrei ceapă caramelizată în cel mai scurt timp? Adaugă un praf de bicarbonat de sodiu în tigaia în care o prăjești.

       

      8. Dacă vrei să scurgi apa din dovleceii cruzi pentru a prepara dovlecei pane sau chifteluțe, sărează-i puțin după ce i-ai tăiat sau dat pe răzătoare și șterge-i cu un prosop de hârtie după câteva minute sau stoarce-i între palme.

       

      9. Dacă ai tăiat castraveți, lămâie, dovlecei sau alte fructe ori legume care s-ar putea usca repede și nu le folosești integral, folosește capetele lor pentru a le acoperi perfect și fixează-le cu o scobitoare.

       

      10. Dacă vrei să tai roșiile cherry în jumătăți perfecte, aliniază-le pe un tocător, pune capacul ușor și drept al unei caserole deasupra lor pentru a le fixa și taie-le orizontal cu un cuțit ascuțit.

      2. Atunci când gătești

      Cand gatesti

      11. Dacă folosești unt pentru prepararea unui aluat, îți va fi mai ușor să îl încorporezi dacă îl congelezi și dai pe răzătoarea mică înainte de a-l adăuga.

       

      12. Dacă vrei să împiedici ciorba sau supa să se reverse peste marginile oalei în timpul fierberii, pune o lingură de lemn deasupra oalei, pe orizontală.

       

      13. Dacă ai pus prea multă sare în mâncare, poți folosi o felie de cartof pentru a remedia problema. Acesta va absorbi excesul de sare și va îmbunătăți gustul mâncării.

       

      14. Umezește un prosop dublu de hârtie și pune-l pe blatul de bucătărie, sub tocător, pentru a împiedica alunecarea acestuia în timp ce feliezi sau toci.

       

      15. Folosește un prosop de bumbac sau un suport din silicon pentru oale pentru a conferi aderență bolului în care prepari maioneza, frișca sau alte sosuri și creme similare.

       

      16. Dacă vrei să fii sigură că nu ți se lipesc clătitele, folosește o sticlă de ulei cu pulverizator și pulverizează tigaia încinsă înainte de fiecare măsură de aluat.

       

      17. Indiferent dacă îl prepari la cuptor sau pe grătar, peștele va avea o aromă mai bună și nu se va lipi dacă îl așezi pe un pat din felii de lămâie.

       

      18. Pentru a toca mai fin pătrunjelul, mărarul, leușteanul sau alte verdețuri, spală frunzele desprinse după înlăturarea tulpinilor și rulează-le în folie alimentară. Pune cilindrul astfel obținut în congelator timp de 20-30 de minute, apoi scoate-l, îndepărtează folia și taie felii subțiri din el.

       

      19. Dacă visezi să nu ți se mai taie niciodată maioneza, adaugă două ingrediente în rețeta ta: un praf de sare de lămâie și o linguriță de albuș.

       

      20. Unge ardeii grași cu o pensulă îmbibată în ulei de măsline cât sunt cruzi, înainte de a adăuga umplutura și de a-i pune la fiert, dacă vrei ca ardeii tăi umpluți să își păstreze culoarea și să aibă o textură fermă.

      3. După ce gătești

       

      21. Pentru a scăpa de mirosul de usturoi de pe mâini, freacă o lingură metalică între degete; aceasta va atrage mirosul sulfuros.

       

      22. Folosește zeamă de lămâie sau oțet pentru a curăța și dezinfecta blatul de bucătărie și tocătorul, pulverizând generos și lăsând să acționeze timp de 15-20 de minute înainte de a le clăti.

       

      23. Dacă ai pătat cu ulei prosoapele de bucătărie, tapițeria mobilierului sau chiar hainele tale, pune sare sau bicarbonat de sodiu pe pată și lasă zece minute să acționeze. Ulterior va fi mai ușor de curățat pata.

       

      24. Pentru a curăța exteriorul cratițelor, al tigăilor sau al tăvilor, folosește o pastă din bicarbonat de sodiu și oțet, las-o să acționeze și folosește apoi un burete abraziv pentru a freca petele.

       

      25. Dacă ți s-a ars mâncarea și s-a lipit de fundul recipientului în care ai gătit, folosește cola sau altă băutură carbogazoasă cu ingrediente similare pentru a înmuia arsura. După câteva ore, vei reuși să speli cu ușurință recipientul.

       

      26. Atunci când prepari paste, păstrează un pahar din apa în care au fiert și folosește-o atunci când le reîncălzești, pentru a-și păstra textura și gustul.

       

      27. Dacă reîncălzești pizza sau produse de panificație ori de patiserie în cuptorul aragazului sau în cel cu microunde, adaugă un recipient cu apă alături, pentru a împiedica uscarea acestora.

       

      28. Dacă ai nevoie să optimizezi spațiul din frigider, acoperă oalele cu capacul pus invers și folosește-le ca suporturi pentru alte caserole sau vase.

       

      29. Nu pune mâncarea caldă în caserole sau vase din plastic, deoarece acestea pot elibera la căldură o substanță numită dioxină, dăunătoare pentru sănătate.

       

      30. Dacă vrei să tai prăjiturile sau tortul fără cusur, înmoaie cuțitul înainte de a-l folosi într-un pahar cu apă caldă.

      4. Trucuri inedite de care nu ai auzit

       

      31. Pune câteva boabe de orez pe fundul solniței și al recipientului în care păstrezi piperul, pentru a absorbi umiditatea.

       

      32. Coaja de citrice poate preveni formarea bulgărașilor de zahăr, așa că folosește-o cu încredere în recipientul în care îl păstrezi.

       

      33. Pentru a te asigura că ouăle sunt proaspete, pune-le într-un pahar cu apă, întregi, înainte de preparare. Dacă se scufundă, sunt proaspete; dacă plutesc, nu.

       

      34. Pentru a alege fructele de avocado coapte și nealterate, desprinde ușor rămășița crenguței din vârful acestora și asigură-te că au culoarea și textura potrivite.

       

      35. Pentru a înmuia untul și a-l face tartinabil, acoperă-l cu un pahar fierbinte preț de câteva secunde sau încălzește la flacără cuțitul cu care-l vei întinde pe pâine.

       

      36. Nu folosi niciodată recipiente sau ustensile metalice pentru prepararea sosurilor de usturoi, deoarece acestea le pot face să oxideze și le conferă un gust neplăcut.

       

      37. Atunci când prepari salata de vinete, este important să le lași să se scurgă bine după coacere și descojire, cel puțin 30 de minute, pentru ca preparatul final să nu aibă un gust amărui.

       

      38. Dacă vrei ca anumite preparate care conțin maioneză să fie mai ușoare și mai sănătoase, folosește doar jumătate din cantitatea obișnuită de maioneză și completează cu iaurt.

       

      39. Presară puțină făină în tigaie înainte de a prăji ouăle sau alte alimente care se lipesc și nu vei mai avea această problemă.

       

      40. Dacă prăjești ficăței, cartofi sau alte alimente similare, presară un vârf de cuțit de sare în recipientul cu ulei. Acesta nu va mai sări, bucătăria ta va rămâne mai curată și tu vei fi în deplină siguranță.

       

      Nu îți înăbuși pasiunea pentru bucătărie din cauza unor inconveniențe minore. Folosește-te de aceste trucuri și fă-ți munca mai ușoară și mai rapidă. Nu uita să ne spui în comentarii ce alte secrete de bucătărie mai cunoști. Spor la gătit!

      Sursă foto: Philips

      Citește în continuare

      • Îngrijirea casei
        Nu lăsa pe mâine ce poate face stația de călcat azi

        Nu lăsa pe mâine ce poate face stația de călcat azi

        Află mai multe
        Mai multe:
      • Sănătate și dietă
        Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

        Retete vegetariene delicioase pentru masa de Craciun

        Iti doresti mancare vegetariana de Craciun? Lasa-te inspirat de cele mai bune idei ale lui Chef Philips pentru masa de Craciun – totul cu vegetale!

        Află mai multe
        Mai multe:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.