Ce trebuie sa stii cand alegi o statie de calcat ● Statie de calcat vs fier de calcat clasic ● Ce criterii conteaza in alegerea statiei de calcat perfecte
Călcatul rufelor este una dintre cele mai laborioase activități casnice. Iar dacă un fier de călcat de calitate este esențial pentru ca hainele tale să arate cât mai bine, în cazul unui volum mare sau dacă vrei să îndrepți cutele încăpățânate, o stație de călcat este alegerea potrivită. Cu o cantitate superioară de abur și cu funcții moderne, acest tip de aparat te va ajuta să reduci timpul acordat acestui proces anevoios și să te bucuri de haine călcate perfect.
O stație de călcat constă într-un fier de călcat modern conectat printr-un furtun la o bază de unde se alimentează cu apă dintr-un rezervor de dimensiuni considerabile, care asigură sesiuni de călcare de durată mai lungă și neîntrerupte. Mai voluminoasă decât un fier de călcat clasic, stația include un rezervor pentru apă și un boiler pentru încălzirea ei, care generează abur. Dacă ai de călcat multe cămăși, pantaloni office sau haine din țesături delicate, o stație de călcat este o alegere bună. Tehnologiile încorporate te asigură că hainele tale vor fi călcate profesionist, mult mai repede decât înainte și nu va mai trebui să îți faci griji că rochia preferată s-a ars (există funcții speciale în acest sens).
Spre deosebire de un fier de călcat cu aburi clasic, stația de călcat îți asigură o cantitate mai mare de aburi la o temperatură mai ridicată, iar recipientul pentru apă oferă o autonomie de călcare de până la câteva ore. Dacă ai de călcat multe rufe, aceste aspecte sunt deosebit de importante. În plus, puterea aparatului, alături de cantitatea mare de aburi (net superioară fierului de călcat clasic), va înlesni chiar și călcarea materialelor groase, aburii pătrunzând adânc în țesătură, astfel încât hainele vor deveni perfect netede fără prea mult efort. Pe lângă efectul estetic adus hainelor, cantitatea mare de aburi are și un rol igienic, călcarea hainelor cu ajutorul unei stații de călcat eliminând bacteriile de la suprafața țesăturilor, dar și din profunzimea acestora.
Pentru a beneficia de avantajele unei stații de călcat, trebuie să acorzi puțină atenție unor criterii care deosebesc o stație de călcat performantă de una banală. Pe lângă preferințele personale (design, culoare), ar trebui să ții cont și de: puterea jetului de abur, presiunea aburului, funcțiile aparatului, materialul din care este confecționată talpa, orificiile prin care este distribuit aburul, greutatea, confortul și garanția. Analizăm mai jos toate aceste aspecte.
Un jet mare de aburi se traduce într-o cantitate mare de rufe, indiferent de material, călcate într-un timp cât mai scurt. Alege o stație de călcat cu un jet de aburi mai mare de 250 de grame pentru un regim de călcat de 1-3 ori pe săptămână sau o stație cu cel puțin 350 de grame dacă ai de călcat în mai multe sesiuni. Există și modele cu un jet de abur mai mic (100-150 de grame), însă nu pot fi utilizate pe toate tipurile de materiale și sunt mai potrivite pentru retușuri rapide.
Cu cât jetul de aburi este mai mare, cu atât presiunea aburului este mai ridicată, aburii pătrunzând mai bine în țesătură. Orientează-te spre modele cu o presiune de cel puțin 5 bari (în cazul aparatelor performante acesta poate ajunge chiar și la 8 bari). Un jet mare de aburi se traduce într-o cantitate mare de rufe, indiferent de material, călcate într-un timp cât mai scurt. Alege o stație de călcat cu un jet de aburi mai mare de 250 de grame pentru un regim de călcat de 1-3 ori pe săptămână sau o stație cu cel puțin 350 de grame dacă ai de călcat în mai multe sesiuni. Există și modele cu un jet de abur mai mic (100-150 de grame), însă nu pot fi utilizate pe toate tipurile de materiale și sunt mai potrivite pentru retușuri rapide. Un jet mare de aburi se traduce într-o cantitate mare de rufe, indiferent de material, călcate într-un timp cât mai scurt. Alege o stație de călcat cu un jet de aburi mai mare de 250 de grame pentru un regim de călcat de 1-3 ori pe săptămână sau o stație cu cel puțin 350 de grame dacă ai de călcat în mai multe sesiuni. Există și modele cu un jet de abur mai mic (100-150 de grame), însă nu pot fi utilizate pe toate tipurile de materiale și sunt mai potrivite pentru retușuri rapide.
Puterea stației de călcat este foarte importantă. Cu cât acestă valoare este mai mare, cu atât aparatul este mai performant. În acest sens, pe ambalajul stației de călcat trebuie să fie trecută o putere de cel puțin 2400 W. Este bine de știut că puterea dispozitivului are un impact major asupra timpului necesar încălzirii tălpii, dar și asupra menținerii aburilor la o temperatură constantă.
Pentru a te bucura cu adevărat de stația ta de călcat, trebuie să iei în considerare și funcțiile sale, care îți pot ușura procesul de călcare, dar și timpul rezervat acestei activități. Astfel, o stație de călcat performantă poate avea, în funcție de model, o serie de funcții care îți pot face viața mai ușoară: Un jet mare de aburi se traduce într-o cantitate mare de rufe, indiferent de material, călcate într-un timp cât mai scurt. Alege o stație de călcat cu un jet de aburi mai mare de 250 de grame pentru un regim de călcat de 1-3 ori pe săptămână sau o stație cu cel puțin 350 de grame dacă ai de călcat în mai multe sesiuni. Există și modele cu un jet de abur mai mic (100-150 de grame), însă nu pot fi utilizate pe toate tipurile de materiale și sunt mai potrivite pentru retușuri rapide.
Pentru rezultate scontate, talpa fierului de călcat trebuie să fie învelită în material antiaderent. În general, majoritatea stațiilor de călcat includ un fier de călcat cu o talpă din teflon, aluminiu, inox sau paladiu, metale care asigură încălzirea rapidă a tălpii, dar care se zgârie destul de ușor. Pentru o folosire îndelungată, aderență redusă (o alunecare ușoară) și o distribuție uniformă a căldurii, un astfel de model reprezintă o alegere excelentă. Nu uita să urmărești dacă fierul are orificii pentru abur și în vârful tălpii - acest lucru asigură călcarea fără dificultăți a zonelor cu probleme, precum gulerele cămășilor.
Pentru rezultate imediate este bine să te orientezi spre stațiile de călcat al căror fier de călcat are un număr mare de orificii pentru eliberarea aburului. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât procesul de călcare are loc mai repede. Mărimea acestor orificii pentru distribuția aburului este și ea importantă - modelele medii au găuri puține, dar de mari dimensiuni, în timp ce modelele de calitate au multe orificii cu dimensiuni de doar câțiva milimetri.
De regulă, un fier de călcat legat de o stație are o greutate asemănătoare cu un fier de călcat clasic. Cel mai important aspect când vorbim despre greutate este legat de cât cântărește fierul, pentru că acela este instrumentul care va fi mânuit. De exemplu, modelul de aici cântărește 1,2 kilograme. Gândește-te și la locul în care vei călca. Dacă ai o masă de călcat clasică, un model greoi trebuie evitat, pentru că va dezechilibra masa. Ia în considerare și locul în care vei depozita stația de călcat și cât spațiu ai la dispoziție.
Câteva lucruri specifice, cărora nu multă lume le acordă atenție, pot spori confortul atunci când folosești stația de călcat. Un rezervor pentru apă de cel puțin 1,5 litri (există și modele cu rezervor de până la 1,8 litri) suficient pentru câteva ore de călcare, timpul necesar încălzirii fierului de călcat (două minute de așteptare este un timp bun), un fier de călcat cu o greutate redusă, un sistem de stocare a furtunului dintre stație și fier sau un sistem de transport sunt doar câteva dintre elementele care nu trebuie ignorate atunci când alegi o stație de călcat. O stație de călcat, spre deosebire de un fier clasic, îți oferă o cantitate superioară de aburi la o presiune mai mare și îți promite nu doar că hainele tale vor fi la fel de netede ca atunci când le duceai la curățătorie, ci și scurtarea procesului de călcare, pentru ca tu să îți dedici cele mai importante ore din zi lucrurilor care contează cu adevărat.
Sursă foto: Philips
Iti doresti mancare vegetariana de Craciun? Lasa-te inspirat de cele mai bune idei ale lui Chef Philips pentru masa de Craciun – totul cu vegetale!
Află mai multeYou are about to visit a Philips global content page
Continue