Deşi calcarul nu este periculos, prea mult calcar poate influenţa performanţa fierbătorului. Pentru a rezolva această problemă, detartrează fierbătorul.
Poţi utiliza orice tip de agent de detartrare (lichid, pudră sau tabletă) şi trebuie să urmezi instrucţiunile de pe sticlă sau ambalaj pentru a detartra fierbătorul.
Dacă preferi să detartrezi fierbătorul folosind oţet, urmează aceşti paşi:
1. Umple fierbătorul cu apă până la trei sferturi din nivelul maxim şi adu apa la punctul de fierbere.
2. După oprirea fierbătorului, adaugă oţet alb (8 % acid acetic) până la nivelul maxim.
3. Lasă soluţia în fierbător peste noapte.
4. Goleşte fierbătorul şi clăteşte-l bine înăuntru.
5. Umple fierbătorul cu apă proaspătă şi fierbe apa.
6. Goleşte fierbătorul şi clăteşte-l din nou cu apă proaspătă.
7. Repetă procedura dacă în fierbător încă mai este calcar.
Notă: Dacă îţi displace mirosul de oţet, poţi folosi acid citric.
Notă: Detartrarea regulată prelungeşte durata de viaţă a fierbătorului. În cazul utilizării normale (de până la 5 ori pe zi), se recomandă următoarea frecvenţă de detartrare:
- O dată la 3 luni dacă foloseşti apă cu duritate scăzută (până la 18 dH).
- O dată pe lună dacă foloseşti apă dură (peste 18 dH).