0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› De ce varsă bebelușii după masă? Află ce măsuri să iei, astfel încât cel mic să fie în siguranță

    Home ›› De ce varsă bebelușii după masă? Află ce măsuri să iei, astfel încât cel mic să fie în siguranță

    De ce varsă bebelușii după masă? Află ce măsuri să iei, astfel încât cel mic să fie în siguranță

     

    Să-ți ții copilul în brațe pentru prima dată este un sentiment care nu se compară cu nimic altceva ce ai trăit în această viață. Să îi auzi mica inimioară bătând, să îi atingi pielea fină, să îl adulmeci, să îi simți respirația pe pieptul tău - aceste clipe sunt greu de descris în cuvinte și imposibil de comparat cu alte trăiri. 

     

    La fel de dificil de explicat sunt și fricile care vin odată cu statutul de părinte. Îți tresare inima la fiecare scâncet, la fiecare grad în plus pe termometru, la fiecare nară înfundată. Practic, în orice moment de disconfort al copilului, pe care îl consideri amenințător pentru sănătatea ori siguranța lui. Iar unul dintre acestea, întâlnit în special în rândul bebelușilor, este atunci când aceștia vomează. Dar de ce varsă bebelușii după masă?

    Colici și vărsături 

     

    Atunci când bebe este foarte mic, cele mai mari batai de cap vin de la colici și vărsături. De ce varsă bebelușii după masă este una dintre principalele întrebări aflate pe buzele mămicilor de pretutindeni și la care vom răspunde în rândurile care urmează. 

     

    Pentru că sunt două situații pe cât de des întâlnite, pe atât de diferite, trebuie mai întâi să facem diferența dintre vărsături și regurgitare, două fenomene ușor de confundat de tinerii părinți: 

     

    Regurgitarea la bebeluși  

     

    Se petrece, în general, în primele 4 luni de viață, imediat după ce mănâncă. Este acea situație în care, la finalul mesei, odată cu eructarea (râgâiala), bebelușul elimină și o mică parte (de obicei,surplusul) din laptele înghițit. Există însă și situații în care bebe regurgitează lichid incolor. 

     

    Fenomenul are loc indiferent dacă alăptarea se face la sân sau cu biberonul și este cauzat de imaturitatea sfincterului esofagian. Acest lucru, cumulat de cele mai multe ori cu un stil de mâncat pofticios, în timpul căruia copilul înghite și aer, sunt motivele pentru care regurgitează bebelușii.

    cute baby

     

    Cât despre modul în care se produce regurgitarea la bebeluși - cantitatea de lichid eliminată este mică, prelingându-se ușor din gurița copilului. În plus, regurgitarea nu are niciun impact asupra stării generale a celui mic, acesta fiind în continuare vesel și cu poftă de mâncare.   

     

    Vărsături în jet la bebeluși

     

    Deși conținutul eliminat poate avea același aspect ca în cazul regurgitării (bebe varsă lapte brânzit), vărsăturile în jet la bebeluși sunt, însă, diferite și pot anunța o afecțiune mai gravă, în funcție de factorii declanșatori. Trebuie reținut faptul că bebe varsă laptele de la sân în aceeași măsură în care îl varsă și pe cel de tip formulă. Avantajul acestuia din urmă este că poate fi găsit inclusiv în variante fără lactoză, care ajută în timpul episoadelor de vomă și/ sau diaree. 

     

    Iată de ce varsă bebelușii după masă:

     

    • supraalimentație;
    • alergie la proteinele din lapte;
    • gastroenterită;
    • reflux gastro-esofagian;
    • au înghițit din greșeală o substanță toxică;
    • infecție ORL (otită, amigdalită);
    • obstrucție anatomică la nivelul unui segment digestiv (de cele mai multe ori, intestinală);
    • infecție puternică. 

     

    Dintre toate cele de mai sus, cel mai adesea gastroenterita acutǎ (virala sau bacteriana) şi boala de reflux gastro-esofagian sunt răspunsul la întrebarea de ce varsă bebelușii după masă. 

     

    În cazul vărsăturii, conținutul stomacal este eliminat în întregime, sub formă de jet. Cel mai probabil, copilul va plânge după acest episod, starea lui generală nu va fi deloc una bună, iar dacă va accepta mâncarea, sunt șanse foarte mari să o verse din nou.  

     

    👉 Pentru că plânsul îl poate agita și mai tare pe cel mic, îl poți liniști cu o suzeta potrivita varstei. Alege-o pe cea potrivită copilului tău!

    cute baby

     

    Cel mai important după un episod de vomă este repausul gastric. Medicii recomandă ca, timp de minimum o oră, copilul să nu înghită nimic, pentru ca stomacul să se liniștească. Poți apoi să îi dai câte o linguriță de lapte sau soluție de rehidratare la intervale de 5-10 minute. Dacă vărsăturile revin, cel mai probabil va fi nevoie să ceri ajutor medical. 

     

    Și asta pentru că cea mai periculoasă în cazul unui astfel de episod este deshidratarea, care poate surveni extrem de repede, mai ales când copilul este foarte mic. Iar acesta este și principalul gând, atunci când încercăm să aflăm de ce varsă bebelușii după masă. De aceea este extrem de important să apelezi la un medic dacă episoadele de vomă se întind pe mai mult de câteva ore. 

     

    Dacă ajungi la spital, bebelușului i se vor administra atât medicamente care să oprească vărsăturile,cât și săruri de rehidratare - ambele de obicei intravenos, tocmai pentru a nu mai forța stomacul deja sensibilizat de vărsături.   

     

    Cum îți dai seama că bebelușul este deshidratat și are nevoie de ajutor specializat?

     

    • limba și buzele îi sunt uscate, ori chiar crăpate;
    • ochii sunt și ei uscați și mai înfundați decât de obicei;
    • pielea începe să i se usuce și să se lase;
    • plânge fără lacrimi;
    • urinează rar și puțin, iar urina este închisă la culoare;
    • fontanela (moalele capului) este înfundată;
    • este apatic și morocănos.

     

    Când să mergi la medic

     

    Deși poate crea panică în rândul tinerelor mame, vărsătura în jet la bebeluși nu este tot timpul un motiv de îngrijorare. Având în vedere că, în primul an de viață, mușchiul dintre stomac și esofag (sfincterul esofagian inferior) nu este suficient dezvoltat, este normal ca cel mic să mai verse, în special când mănâncă prea mult sau prea repede. Așadar, dacă episoadele de vomă nu sunt foarte dese, starea generală a copilului este bună, are în continuare poftă de mâncare și ia în greutate, atunci nu este cazul să îți faci griji.

    When to go to the doctor

    Când nu știm exact de ce varsă bebelușii după masă, putem totuși să luăm câteva măsuri care să ne facă  viața mai ușoară:

     

    • nu îi lăsăm să mănânce prea repede sau cu poftă;
    • îi ajutăm să râgâie cât mai des posibil, pentru a elimina aerul din stomac;
    • ne asigurăm că gaura biberonului are mărimea potrivită ritmului de hrănire (atunci când îl ținem invers, picură câțiva stropi). Printr-o gaură prea mare, laptele curge prea repede, iar copilul nu apucă să înghită, iar printr-una prea mică cantitatea de lapte care vine este insuficientă și copilul înghite aer;
    • fie că este praf sau matern, laptele poate fi ușor îngroșat cu cereale sau fiertură de orez. Este însă recomandată o discuție cu pediatrul înainte de a recurge la această măsură;
    • dacă alăptăm, suntem atente și la propria alimentație, întrucât anumite produse din dieta noastră le-ar putea face rău celor mici.

    👉 Dacă bebelușul tău nu este hrănit la sân, te poți baza cu toată încrederea pe biberoanele anti-colici din gama Avent. Concepute special pentru a reduce colicile, gazele și refluxul, acestea ajută bebelușul să înghită mai puțin aer în timpul mesei. 

     

    Când bebe are mai puțin de 2 luni de viață, episoadele de vomă sunt dese (vomează zilnic sau după fiecare masă), neîntrerupte (vomează la intervale scurte de timp, deși nu mai are nimic în stomac), sunt însoțite și de alte simptome precum febră sau diaree, atunci trebuie să ajungi cu el de urgență la medic.

     

    Semnale de alarmă sunt și prezența sângelui în scaun sau în lichidul eliminat, dar și vomarea unui lichid verde, galben sau asemănător zațului de cafea.  

     

    Nici burtica umflată și sensibilă ori pielea și corneele îngălbenite nu sunt semne bune. Iar dacă vărsăturile vin după o lovitură la cap, atunci bebe are neapărat nevoie de îngrijire specializată.

    Reguli generale de urmat după masa bebelușului

     

    Pentru copiii cu probleme de digestie se recomandă cantitățile mici de hrană. Cu cât mâncarea este mai puțină, cu atât riscul ca ea să fie eliminată scade. Alege, așadar, să-i dai să mănânce mai des, dar în cantități mai mici.

    General rules to follow after the baby's meal

    Este foarte important ca, după ce mănâncă, bebelușul să fie ținut ridicat pentru aproximativ jumătate de oră. Asta îl va ajuta în primul rând să eructeze (râgâie), dar îi va și da timp stomacului să înceapă digestia. Apoi, amână cât poți de mult activitățile care îl agită din punct de vedere fizic - cum ar fi schimbatul scutecului sau zgâlțâitul pe genunchi. 

     

    Dacă trebuie să îl culci, dar ți-e teamă că va vărsa, alege pentru somn o poziție confortabilă pentru stomac. Poate fi într-o scoică de mașină sau un balansoar. Iar dacă îl pui în pătuț, fie așază-l pe o parte, fie ridică-i zona în care stă capul.

    👉 Profită de somnul copilului și câștigă timp pentru tine cu sistemele de monitorizare audio-video pentru copii de la Philips. Îți știi micuțul în siguranță și îl supraveghezi în permanență, fără să mai fie nevoie să intri în cameră din 5 în 5 minute. 

    Tratament vărsături bebeluși 

     

    Oricât de tentată ai fi să îi administrezi bebelușului diverse medicamente pentru a-i calma starea de vomă, îți recomandăm să nu faci asta înainte de a consulta un medic. Administrarea de medicamente „după ureche”, a celor destinate adulților sau copiilor mai mari, îi poate face micuțului tău mai mult rău decât bine. Cel mai important și util lucru pe care poți să îl faci este să îl hidratezi.

    Baby vomiting treatment

     

    Dacă puiul tău este alimentat exclusiv la sân:

     

    • hrănește-l câte puțin (1-2 înghițituri), la intervale de 5-10 minute, timp de aproximativ 2 ore;
    • poți crește perioadele de alimentare doar atunci când observi semne de îmbunătățire a stării de sănătate;
    • dacă bebe continuă să verse, ia legătura cu medicul;
    • poți reveni la programul normal de masă după cel puțin 8 ore de absență a vărsăturilor.

     

    Copiilor alimentaţi cu formule de lapte:

     

    • li se vor administra des (la intervale de 15-20 de minute) cantități mici (1-2 lingurițe) de soluţie oralǎ de electroliţi, preferabil nearomatǎ;
    • dacă soluția este vărsată, încercați din nou după minimum 10 minute, dar cu o doză mai mică;
    • dacă vărsăturile nu revin timp de câteva ore, doza de soluție poate fi crescută progresiv până la aproximativ 120 ml/alimentare. 

    👉 Când devii mamă, nu doar prioritățile se schimbă, ci și valoarea timpului. Iar faptul că îți hrănești bebelușul cu lapte matern nu ar trebui să stea în calea momentelor tale cu tine. Alege pompele de san din gama Philips Avent inspirate de bebeluși, eficiente pentru mame. 

    Chiar dacă micuțul lasă senzația că ar mai vrea, nu-i administra doze crescute. Acestea vor irita mucoasa gastrică, accelerând procesul de vomă. De evitat sunt și soluțiile de rehidratare preparate în casă, apa plată simplă (poate perturba nivelul de electroliți) - poți dilua în ea puțin zahăr, dar și sucurile de fructe, mai ales dacă vărsăturile sunt însoțite și de diaree.

     

    În cazul în care vǎrsǎturile sunt asociate cu febră, doar la recomandarea medicului și conform indicațiilor acestuia i se pot administra copilului supozitoare de paracetamol și/sau ibuprofen.

     

    Următoarea cea mai importantă după hidratare este odihna. În timpul somnului, conținutul stomacului trece spre intestin, dispǎrând astfel senzaţia de greaţǎ.  

     

    Odată ce organismul este hidratat și odihnit, va reveni și pofta de mâncare (după 24-48 de ore). Până atunci, nu insista și nu forța copilul să mănânce. 

     

    Sursa foto: Shutterstock

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.