0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Refluxul gastric la bebe – semnele acestuia și ce să faci

     

    În primele luni de zile, se întâmplă des ca bebelușii să regurgiteze după alăptare. De multe ori, cei mici nu își vor da seama, iar semnele de reflux gastric la bebeluși se pot șterge ușor cu un șervețel. De obicei, este inofensiv și perfect normal, dar ca părinte, merită să știi ce cauzează refluxul gastroesofagian la bebeluși și cum să-l tratezi.

     

    Dacă te întrebi "de unde știu dacă bebelușul meu are reflux?", ești în locul potrivit. Aici vom vorbi despre ce este refluxul la bebeluși, semnele și simptomele acestuia, alimentația copilului cu reflux gastroesofagian și despre cum putem ajuta un copil cu reflux. Ca întotdeauna, dacă ai nevoie de informații suplimentare consultă un medic specialist.

    Ce este refluxul gastroesofagian la bebeluși?

     

    Refluxul acid, cunoscut și ca reflux gastroesofagian (RGE), este refluxul normal care apare în rândul sugarilor. Dat fiind că 40-65% dintre bebeluși au acest reflux, cum poți ști dacă și bebelușul tău are reflux acid? Dacă regurgitează lapte după alăptare - ceea ce poate fi cauzat de mai mulți factori- există o șansă mare să fie RGE, pentru că regurgitarea este unul dintre cele mai frecvente simptome de reflux gastroesofagian la copil. Pe măsură ce bebelușii cresc, RGE dispare, de obicei, de la sine, fără a fi necesară vreo intervenție. Până atunci, ia anumite măsuri simple legate de modul de hrănire și cumpara un set de biberoane adecvate pentru a rezolva situația.

     

    Deci, știm că refluxul este obișnuit, dar ce cauzează refluxul gastroesofagian la sugari? Deoarece sugarii nu au încă un sfincter esofagian inferior (SEI) complet dezvoltat – mușchiul din partea de jos a esofagului care se deschide și se închide pentru a permite alimentelor să ajungă în stomac și pentru a le menține acolo – alimentele pot aluneca cu ușurință înapoi în esofag.

     

    În cazul în care un copil dezvoltă complicații mai mari decât regurgitarea unei cantități mici de lapte - cum ar fi dificultăți la alăptare și disconfort - poate avea BRGE. Simptomele BRGE sunt următoarele1:

     

    • Arcuirea spatelui în timpul hrănirii sau după masă
    • Plânge mai mult de trei ore pe zi, fără nicio cauză medicală
    • Tuse
    • Reflux care simulează vomatul sau dificultăți la înghițire
    • Stare de iritabilitate după mese
    • Lipsa poftei de mâncare sau refuzul de a mânca - bebelusul refuza biberonul
    • Creștere ponderală redusă sau scădere ponderală
    • Probleme de respirație
    • Vărsături puternice sau frecvente

     

    BRGE apare, de obicei, atunci când mușchiul SEI este slăbit sau se relaxează atunci când nu ar trebui, ceea ce determină întoarcerea conținutului din stomac în esofag.

    Ce este refluxul silențios la bebeluși și cât durează?

     

    Un alt tip de reflux este refluxul silențios. Refluxul silențios la bebeluși, denumit și reflux laringofaringian (RLF), are loc atunci când conținutul stomacului unui copil se revarsă în caseta vocală, partea din spate a gâtului și pasajele nazale. Acest tip de reflux nu provoacă întotdeauna simptome exterioare, motiv pentru care este descris ca fiind "silențios".

     

    Este posibil ca bebelușii să experimenteze BRGE și reflux silențios în același timp, dar cele două afecțiuni au simptome ușor diferite. Mai jos sunt câteva dintre simptomele de reflux silențios la bebeluși2:

     

    • Probleme de respirație
    • Reflux care simulează vomatul
    • Tuse cronică
    • Dificultăți la hrănire
    • Regurgitare
    • Creștere ponderală redusă sau scădere ponderală

     

    De cele mai multe ori, RGE și refluxul silențios dispar de la sine. În general, bebelușii trec peste refluxul silențios și alte tipuri de reflux în primul an de zile. În cazul în care, un copil, prezintă simptome persistente de reflux silențios dincolo de această perioadă, părinții ar trebui să solicite sfatul medicului și recomandări despre alegerea biberonului potrivit.

     

    În mod similar, în cazul în care un copil prezintă vărsături puternice, sânge în scaun sau oricare dintre simptomele de mai sus ale BRGE, părinții ar trebui să contacteze medicul de familie3.

    Cum să ajuți un bebeluș cu reflux sau BRGE

     

    Simptomele de reflux gastroesofagian la bebeluși trec, de obicei, de la sine, însă următoarele sfaturi pot ajuta la ameliorarea simptomelor între timp4:

     

    1. Îngroașă hrana cu, cereale din orez sau cu îngroșător special din lapte.

    2. Ține biberonul într-un unghi care umple tetina cu lapte în totalitate pentru a reduce cantitatea de aer pe care o înghite bebelușul. Descoperă cele mai bune pozitii de alaptat cu biberonul pentru micuțul tău. Acest lucru poate ajuta la prevenirea colicilor, flatulenței și refluxului. Va fi de ajutor, utilizarea unui biberon pentru hrănire naturală care imită forma sânului sau a unui biberon cu supapă anti-colici AirFree conceput pentru a reduce aerul înghițit de către bebeluș.

    3. Ajută bebelușul să râgâie în timpul hrănirii cât și după hrănire. În cazul bebelușilor hrăniți cu biberonul, părinții îi pot ajuta să râgâie la fiecare 28 până la 56 de grame de lapte băut. Iar dacă îți alăptezi bebelușul, îl poți ajuta să râgâie înainte să schimbi sânul cu care îl alăptezi.

    4. Ține bebelușul în poziție verticală după hrănire. În general, bebelușii sunt ținuți în poziție verticală timp de 10 până la 15 minute după hrănire pentru a preveni regurgitarea laptelui. Însă dacă un copil are simptome de reflux, părinții pot încerca să-l țină în poziție verticală pentru mai mult timp.

     

    Aceste sfaturi sunt concepute pentru a ameliora simptomele, dar nu ar trebui să înlocuiască sfatul unui medic. Nu schimba laptele praf al bebelușului fără să discuți mai întâi cu medicul de familie sau un cadru medical.

    Nu te panica

     

    Iată vestea bună: RGE și refluxul silențios la bebeluși sunt foarte frecvente în primele trei luni de zile și majoritatea copiilor le depășesc fără efecte pe termen lung. Deși BRGE este o afecțiune puțin mai gravă, există o mulțime de tratamente și metode pentru a o gestiona și a ajuta nou-născuții.

     

    Nu ezita să te adresezi medicului tău cu orice întrebări sau nelămuriri pe care le-ai avea.

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.