0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Află cum să scapi de purtarea mănușilor și cele mai potrivite sfaturi referitoare la cum să îi faci manichiura celui mic.

    Manichiura bebelușului: ghid pentru tăierea și îngrijirea unghiilor*

    Manichiura bebelușului: ghid pentru tăierea și îngrijirea unghiilor*

    Am să încep cu povestea mea. Am văzut prima oară un bebeluș cu mănuși în tinerețea mea timpurie și sincer vă mărturisesc că am fost convinsă că motivul purtării lor este temperatura. Mult timp am crezut că bebelușii au nevoie de o temperatură foarte ridicată ca să poate rezista în afara uterului. Dar asta e ce credeam eu când eram o jună fără niciun plan de viitor.

     

    Anii mai târziu, când prietenele mele au trecut în rândul mamelor, am aflat și adevăratul motiv din spatele purtării mănușilor la bebeluși. Unghiile!

     

    Ba chiar, când am fost însărcinată și făceam cumpărături pentru copilul meu, am descoperit că acestea sunt nelipsite din seturile de hăinuțe pentru nou-născuți.

    1. De ce?

     

    Pentru că există, din străbuni, acel mit conform căruia, la bebeluș, ”unghiile nu se taie, se rod!”. Și nu! Nu se rod singure, ci mama îi face copilului manichiura cu dinții. Ce-i drept, în zilele noastre, când avem sterilizatoare și videomonitoare și când cumperi aparate moderne de preparare a hranei pentru cei mic, găsesc această metodă destul de nelalocul ei. Pe de altă parte, respect generația manichiurii roase pentru că, totuși, excludea folosirea mănușilor. Se întâmplă să văd, destul de frecvent, în plină vară, bebeluși cu mănuși sau chiar șosețele peste mâini dintr-un singur motiv: se zgârie pe față.

     

    Cum si cand trebuie sa taiem unghiile bebelusului

    2. Nu te speria de tăiatul unghiilor la bebeluși!

     

    Da, se nasc cu unghiile crescute! Vă spun asta pentru că acesta a fost șocul meu. L-am născut pe băiatul meu cu unghiile tocmai bune de tăiat. Ba chiar mi s-a recomandat în maternitate să-i pun ”mânușele”. I-am pus, dar doar pentru că nu eram pregătită cu tot ce-mi trebuie pentru a mă ocupa acolo de problemă.

     

    Ajunsă acasă, am luat măsuri. Am vrut, efectiv, să evit metoda care presupunea dinții mei și am ales altceva. Rosul unghiilor, indiferent cine îl face, contravine din punctul meu de vedere principalelor reguli de igiena la copii. Am dezinfectat și sterilizat forfecuța mea (aceea pentru pielițe) și am ales momentul potrivit: când bebe dormea. Am trecut cu bine de prima manichiură. Și am trecut cu bine și de multele care i-au urmat. Dar eu am avut unul dintre acei copii care avea un somn ce nu putea fi deranjat de nimic și să-i manipulez degetele în timp ce dormea era floare la ureche. Ce ne facem, deci, cu unghiile la bebeluși?

     

    Salată de pui cu avocado și castravete

    O combinație pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sănătoasă, care are la bază pieptul de pui și fructul de avocado.

     

    Ingrediente

    • o cană de boabe de soia
    • 1 piept de pui
    • ¼ castravete, curățat de coajă
    • ½ avocado
    • sucul de la ½ lămâie
    • 2 lingurițe ulei de măsline
    • 1 linguriță semințe asortate
    • ½ salată verde

     

    Mod de preparare

    Mai întâi, fierbem boabele de soia pentru aproximativ 3 minute, după care le lăsăm  împreună cu pieptul de pui și castravetele într-un bol. Într-un blender, amestecăm miezul de la avocado, o parte din sucul de lămâie și uleiul de măsline, după care adaugăm acest amestec peste conținutul din bol.

     

    Pe o farfurie, desfășurăm câteva frunze de salată, adăugăm deasupra amestecul pregătit în bol, iar la final, presărăm câteva semințele asortate și puțin din sucul de lămâie rămas.

    3. Ustensilele speciale pentru tăierea unghiilor la bebeluși

     

    Tăierea unghiilor nu trebuie să vă sperie. Cu ustensilele potrivite, nimic rău nu se poate întâmpla. Există diferite variante pe piață, le găsiți în farmacii sau în magazinele cu produse pentru copii. Nu costă o avere și sunt special concepute fără vârfuri ascuțite în care copilul să se poată înțepa. Depinde numai de voi să identificați momentul cel mai potrivit în care bebe să stea (cât de cât) nemișcat pentru a-i putea tăia unghiile: fie când doarme, fie după ce tocmai a fost hrănit sau chiar în momentele în care sunteți numai voi doi și vă alintați. Odată ce manevra intră în rutina bebelusului, nici măcar nu o va mai băga în seamă.

    3. Nu le mai ”tăiați” copiilor unghiile cu dinții!

     

    De ce? Am stat de vorbă cu medicul pediatru Anca Cochino despre această metodă.

     

    „Este periculos ca mama să roadă unghiile bebelușului! În gura sunt foarte mulți microbi, iar pielea bebelușului se poate infecta foarte ușor. Mușcătura de om este foarte septică, transmite mulți microbi diferiți deodată. Este mai periculoasă decât mușcătura de câine, de exemplu” - Medicul Anca Cochino recomandă tăierea unghiilor la bebeluș cu forfecuțe mici speciale, cu vârf rotunjit sau cu unghiere speciale pentru bebeluși.
    Etapele de dezvoltare a bebelusului sunt presărate cu tot felul de provocări - tăiatul unghiilor este una dintre primele!

    *Articol dezvoltat în parteneriat cu "Totul despre mame"

    Citește în continuare

    • Perioada sarcinii
      Bagajul pentru maternitate. Lista cu tot ce ai nevoie

      Bagajul pentru maternitate. Lista cu tot ce ai nevoie

      Află mai multe
      Ghid
      îngrijirea mamei și copilului
    • Bebeluși
      Totul despre colicile la bebelusi

      Totul despre colicile la bebelusi

      Află mai multe
      6-12 luni
      0-6 luni
      Hrănire cu biberonul
      Ghid
      îngrijirea mamei și copilului

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.