0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Mastita la sân în timpul alăptării: simptome, cauze, și ajutor

     

    Deși alăptarea este unul dintre cele mai naturale lucruri pe care le poate face o femeie, nu este întotdeauna ușoară. Alături de momentele speciale, proaspetele mămici, pot întâmpina și câteva probleme frecvente ale alăptării. Una dintre acestea este mastita, o afecțiune care provoacă dureri și inflamații ale țesutului mamar.

     

    Un amplu studiu de cohortă  a descoperit că în primele trei luni de la naștere, puțin sub 10% dintre femeile americane se confruntă cu mastită4. Aceasta apare mai ales la femeile care alăptează; cu toate acestea, femeile care nu alăptează pot dezvolta un tip de mastită care se numește mastită periductală. Aceasta este cauzată de o infecție bacteriană, la nivelul canalelor galactofore, ca urmare a unui mamelon crăpat sau inflamat ori chiar a unui piercing din zona mamelonului.

     

    Mastita de lactație reprezintă o îngrijorare, deoarece poate provoca o alăptare dureroasă, poate împiedica conexiunea dintre mamă și copil sau chiar compromite producția laptelui. Trebuie tratată cu promptitudine, pentru a ajuta mama și bebelușul să fie sănătoși, să se simtă confortabil și pentru a proteja producția laptelui matern.

     

    Deci "ce este mastita la sân", "cum se dezvoltă mastita", "care sunt simptomele mastitei" și "poți alăpta având mastită"? Aici vom răspunde celor mai frecvente întrebări despre mastită și cum să îi faci față. Pentru informații suplimentare solicită sfatul medicului specialist.

    Mastită - simptome

     

    Care sunt simptomele mastitei? De asemenea, pe lângă durere și disconfort, simptomele mastitei pot include oboseală și lipsă de vlagă. Semnele timpurii ale mastitei includ1:

     

    • Febră și/sau simptome asemănătoare gripei
    • Greață
    • Vărsături
    • Scurgere mamelonară gălbuie
    • Sâni calzi sau fierbinți la atingere
    • Sâni cu aspect roz sau roșu

     

    Aceste simptome ale mastitei sunt similare cu cele ale angorjării sânilor, dar există totuși o diferență cheie între cele două afecțiuni. Mastita diferă de angorjare prin faptul că, de obicei, afectează doar o parte a sânului mai degrabă decât ambii sâni în întregime.

    Mastită - cauze

     

    În timp ce mastita poate apărea în orice moment, în cazul unei proaspete mămici, aceasta apare cu o frecvență ridicată în primele două până la trei săptămâni de la naștere. O cauză des întâlnită a acestei afecțiuni, este distanța mare de timp dintre sesiunile de alăptare, cum ar fi momentul în care bebelușul începe să doarmă toată noaptea.

     

    Alte cauze ale mastitei2:

     

    • Prinderea incorectă a sânului
    • Scurgerea incompletă a laptelui din sâni, de exemplu, ca urmare a unui canal de lapte înfundat
    • Netratarea sânilor angorjați
    • Presiune regulată pe o parte a sânului
    • Traumatisme la nivelul sânului cauzate prin răni sau impact

     

    Pe scurt, mastita la femeile care alăptează este de obicei cauzată de laptele care rămâne nemișcat în sân prea mult timp, ceea ce este cunoscut sub numele de staza laptelui. Dezvoltarea bacteriană ca urmare a stazei laptelui este cea, care duce la mastită și simptomele acesteia, cum ar fi durerea și febra. Prin urmare, este important să se asigure că laptele este îndepărtat în mod corespunzător din sâni pentru a evita probleme cum ar fi mastita și angorjarea.

    Cum să previi mastita

     

    Vestea bună este că există multe modalități pentru prevenirea mastitei la sân în alăptare. Mai jos sunt câteva sfaturi și trucuri despre cum să o eviți3:

     

    • Ai grijă de sâni pentru a preveni iritarea mamelonului. Îngrijirea sânilor prin masarea zonei, menținerea mameloanelor uscate și prin utilizarea tampoanelor moi pentru sâni pot ajuta la prevenirea mastitei. Află mai multe despre accesoriile de care ai nevoie atunci când alăptezi.

    • Alăptează frecvent. Alăptarea corectă, constantă și la timp este importantă pentru golirea completă a sânilor. Chiar dacă bebelușul doarme, părinții ar trebui să-l trezească dacă este timpul să-l hrănească. Dacă nu pot fi cu bebelușul lor în timpul hrănirii, mamele ar trebui să se asigure că sânii sunt goliți de lapte folosind o pompă de sân electrică dublă. Aceasta ajută la reducerea timpului de utilizare, în timp ce o pernă stimulează ușor fluxul laptelui.

    • Asigură-te că bebelușul prinde sânul corect. Se pot evita multe complicatii ale alăptării dacă bebelușul prinde sânul corect. Descoperă diferitele poziții de alăptat care pot încuraja o prindere adecvată și pot ajuta la prevenirea apariției mastitei dar și a altor probleme inconfortabile.

    • Încetinește treptat alăptarea. Pentru a minimiza riscul apariției unor complicații, oprește treptat alăptarea, prin reducerea sesiunilor de alăptare, una câte una.

    Tratament pentru mastită

     

    Una dintre cele mai frecvente întrebări pentru mamele care alăptează și suferă de mastită este dacă "mai pot alăpta?" Răspunsul este da. De fapt, dacă mamele au mastită, alăptarea poate ajuta la eliminarea infecției fără a provoca daune sau efecte secundare3,4,5.

     

    Contactează medicul dacă simptomele mastitei nu se ameliorează după 24 de ore. Medicul vă va prescrie, de obicei, antibiotice, acetaminofen sau ibuprofen pentru a ajuta la ameliorarea mastitei, asigurându-se că medicamentele prescrise sunt recomandate în timpul alăptării.

    Bucură-te de călătorie

     

    Mastita poate cauza disconfort, dar nu trebuie să te panichezi sau să te descurajezi. Este o problemă obișnuită pe care multe proaspete mămici o au atunci când învață să alăpteze. Mamele pot reduce riscul apariției mastitei urmând sfaturile din acest articol, însă nu ar trebui să ezite să solicite sfatul medicului dacă sunt îngrijorate.

    Citește în continuare

    Nu avem un manual pentru meseria de părinte, dar avem o echipă care te poate ajuta

    Doreşti să primeşti gratuit sfaturi personalizate şi cele mai noi informații referitoare la produsele noastre?

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.