Deși alăptarea este unul dintre cele mai naturale lucruri pe care le poate face o femeie, nu este întotdeauna ușoară. Alături de momentele speciale, proaspetele mămici, pot întâmpina și câteva probleme frecvente ale alăptării. Una dintre acestea este mastita, o afecțiune care provoacă dureri și inflamații ale țesutului mamar. Un amplu studiu de cohortă a descoperit că în primele trei luni de la naștere, puțin sub 10% dintre femeile americane se confruntă cu mastită4. Aceasta apare mai ales la femeile care alăptează; cu toate acestea, femeile care nu alăptează pot dezvolta un tip de mastită care se numește mastită periductală. Aceasta este cauzată de o infecție bacteriană, la nivelul canalelor galactofore, ca urmare a unui mamelon crăpat sau inflamat ori chiar a unui piercing din zona mamelonului. Mastita de lactație reprezintă o îngrijorare, deoarece poate provoca o alăptare dureroasă, poate împiedica conexiunea dintre mamă și copil sau chiar compromite producția laptelui. Trebuie tratată cu promptitudine, pentru a ajuta mama și bebelușul să fie sănătoși, să se simtă confortabil și pentru a proteja producția laptelui matern. Deci "ce este mastita la sân", "cum se dezvoltă mastita", "care sunt simptomele mastitei" și "poți alăpta având mastită"? Aici vom răspunde celor mai frecvente întrebări despre mastită și cum să îi faci față. Pentru informații suplimentare solicită sfatul medicului specialist.
Care sunt simptomele mastitei? De asemenea, pe lângă durere și disconfort, simptomele mastitei pot include oboseală și lipsă de vlagă. Semnele timpurii ale mastitei includ1: Aceste simptome ale mastitei sunt similare cu cele ale angorjării sânilor, dar există totuși o diferență cheie între cele două afecțiuni. Mastita diferă de angorjare prin faptul că, de obicei, afectează doar o parte a sânului mai degrabă decât ambii sâni în întregime.
În timp ce mastita poate apărea în orice moment, în cazul unei proaspete mămici, aceasta apare cu o frecvență ridicată în primele două până la trei săptămâni de la naștere. O cauză des întâlnită a acestei afecțiuni, este distanța mare de timp dintre sesiunile de alăptare, cum ar fi momentul în care bebelușul începe să doarmă toată noaptea. Alte cauze ale mastitei2: Pe scurt, mastita la femeile care alăptează este de obicei cauzată de laptele care rămâne nemișcat în sân prea mult timp, ceea ce este cunoscut sub numele de staza laptelui. Dezvoltarea bacteriană ca urmare a stazei laptelui este cea, care duce la mastită și simptomele acesteia, cum ar fi durerea și febra. Prin urmare, este important să se asigure că laptele este îndepărtat în mod corespunzător din sâni pentru a evita probleme cum ar fi mastita și angorjarea.
Vestea bună este că există multe modalități pentru prevenirea mastitei la sân în alăptare. Mai jos sunt câteva sfaturi și trucuri despre cum să o eviți3:
Pompă manuală de sân
SCF430/10
Pompă de sân electrică Plus
SCF391/11
Tampoane pentru sâni
SCF254/61
Protector de mamelon
SCF153/03
Una dintre cele mai frecvente întrebări pentru mamele care alăptează și suferă de mastită este dacă "mai pot alăpta?" Răspunsul este da. De fapt, dacă mamele au mastită, alăptarea poate ajuta la eliminarea infecției fără a provoca daune sau efecte secundare3,4,5. Contactează medicul dacă simptomele mastitei nu se ameliorează după 24 de ore. Medicul vă va prescrie, de obicei, antibiotice, acetaminofen sau ibuprofen pentru a ajuta la ameliorarea mastitei, asigurându-se că medicamentele prescrise sunt recomandate în timpul alăptării.
Mastita poate cauza disconfort, dar nu trebuie să te panichezi sau să te descurajezi. Este o problemă obișnuită pe care multe proaspete mămici o au atunci când învață să alăpteze. Mamele pot reduce riscul apariției mastitei urmând sfaturile din acest articol, însă nu ar trebui să ezite să solicite sfatul medicului dacă sunt îngrijorate.
References:
You are about to visit a Philips global content page
Continue