0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Află cum să rezolvi cele mai frecvente 5 probleme care apar la alăptare 

       

      Alăptarea la sân poate fi incitantă și înspăimântătoare în același timp. Pregătirea pentru alăptare este un punct de plecare grozav, dar, în cazul anumitor mame, acele momente neprețuite pot fi însoțite de sughițuri și diferite alte probleme. Acestea fac parte din minunata experiență a alăptării, iar existența unor răspunsuri clare la întrebările privind alăptarea te poate ajuta să te relaxezi.

       

      Dacă bebelușul tău nu vrea să prindă sânul cu gura, mameloanele sunt crăpate sau dacă simți o durere generalizată în timpul alăptării, nu ești singură! Aici vei găsi câteva sfaturi și tehnici care să te ajute să depășești momentul. Suntem lângă tine, dar sfaturile noastre nu pot înlocui recomandările medicului tău. Consultă întotdeauna medicul dacă ești îngrijorată cu privire la problemele de alăptare. 

      Care sunt cele 5 probleme obișnuite de alăptare


      1. „Bebelușul meu nu prinde mamelonul cu gura” 


      Prinderea mamelonului cu gura poate dura puțin timp, dar nu fi prea aspră cu tine: trebuie să învățați amândoi. Prinderea mamelonului cu gura este una dintre cele mai obișnuite probleme de alăptare și poate fi unul dintre motivele pentru care alăptarea este dureroasă uneori. Pentru a reduce stresul legat de modul în care se hrănește bebelușul, specialiștii recomandă ca părinții să aibă la îndemână și solutii alternative.

       

      Dacă bebelușul nu vrea să prindă mamelonul cu gura, pot apărea mai multe probleme, motiv pentru care este important să ceri ajutor dacă tu și copilul faceți eforturi pentru a obține o prindere bună. Printre indiciile care îți spun că bebelușul nu prinde mamelonul corect se pot număra următoarele:

       

      • Te dor mameloanele în timpul alăptării
      • Bebelușul prinde numai mamelonul 
      • Buzele bebelușului sunt retrase
      • Auzi plescăituri sau zgomote puternice de supt
      • Bebelușul este frustrat după ce încearcă să se hrănească
      • În timp, rezerva de lapte matern scade, chiar dacă îți hrănești des bebelușul. Este una dintre situațiile în care folosirea pompei de san poate salva și prelungi alăptarea.
      • Bebelușul scade în greutate

       

       

      2. „Mă dor mameloanele” 


      În primele zile, este destul de normal să ai o sensibilitate mai mare a mameloanelor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să suporți durerea. Durerea în mameloane poate fi asociată cu cauze multiple, de la o sensibilitate a pielii la o poziționare greșită. Următoarele sfaturi te pot ajuta să gestionezi problema în primele câteva zile:

       

      • Extrage tot laptele. Este important să extragi complet laptele din sâni în timpul meselor. Dacă ți se pare că a mai rămas lapte, recomandăm pomparea pentru golirea completă a sânilor. 
      • Poziționarea. Asigură-te că bebelușul prinde mamelonul corect în timpul meselor. Întregul mamelon și aproape toată partea inferioară a areolei trebuie să se afle în gura bebelușului. Testează mai multe pozitii de alaptat pentru a găsi varianta confortabilă pentru amândoi.
      • Folosește comprese calde și reci. Folosește o pernuță cu gel pentru a-ți răci sânii sau aplică o compresă caldă. Poți folosi această metodă în combinație cu un masaj, pentru a-ți putea calma mameloanele inflamate.
      • Dacă durerea persistă, recomandăm să apelezi la un consultant în lactație, pentru a remedia rapid problema. Uneori, dacă problemele persistă o perioadă prea mare, pot apărea neplăceri în legătură cu sânii, cum ar fi deficitul de lapte sau mastita.

      3. „Mameloanele mele sunt crăpate” 


      O altă problemă obișnuită în rândul mamelor care aleg să alăpteze este reprezentată de mameloanele crăpate, deseori cauzată de o prindere superficială. Aceasta are loc atunci când copilul nu apucă suficient țesut mamar cu gura, și, în schimb, suge mamelonul, ceea ce poate duce la apariția crăpării sau a inflamării mameloanelor. Problema trebuie tratată cu promptitudine pentru a evita accentuarea durerii sau apariția infecțiilor. 

       

      Iată câteva dintre metodele optime pentru calmarea și protejarea mameloanelor, pentru a putea alăpta confortabil:

       

      • Pune laptele matern extras pe mameloane. Da, este adevărat, chiar îți poți folosi propriul lapte matern pentru a vindeca mameloanele crăpate. Aplică doar câteva picături de lapte matern pe mameloane și lasă-le să se usuce natural. 
      • Stimulează debitul de curgere a laptelui înainte de mese. Aplicarea unor comprese calde pe zona respectivă și extragerea unei cantități mici de lapte matern înainte de hrănirea copilului te vor ajuta să stimulezi debitul de curgere a laptelui. 
      • Protejează-ți mameloanele dureroase cu ajutorul protectoarelor pentru mameloane. Și, dacă tot încerci să îți vindeci mameloanele dureroase, de ce să nu scapi parțial de durerea din sâni în timpul alăptării cu ajutorul protectoarelor pentru mameloane? Aceste protectoare pentru mameloane te pot ajuta să reduci disconfortul resimțit la nivelul mameloanelor în timpul alăptării. De asemenea, aplicarea unei creme pentru mameloane după mese te ajută să calmezi și să hidratezi zona.
      • Împiedică iritarea între alăptări cu ajutorul cupelor pentru sân. Protejează-ți mameloanele împotriva iritării între alăptări, provocate de haine, cu ajutorul acestor cupe pentru sâni. Poartă-le în sutien, pentru a preveni iritarea mameloanelor și pentru a colecta laptele matern în exces. De asemenea, este bine să iei în considerare și folosirea tampoanelor pentru sân pentru a nu-ți păta hainele cu lapte matern. 
      • Folosește o tehnică de poziționare adecvată. Uneori, pentru a evita mameloanele dureroase sau crăpate, cel mai simplu este să folosești o pernă pentru a ridica bebelușul la piept sau îl poți așeza într-o poziție diferită de prindere a mamelonului cu gura.
      • Încearcă pernuțele termice înainte și după mese. Pentru calmarea mameloanelor dureroase, răcește-le și folosește-le după mese.
      • Cere ajutor. În cazul în care crăpăturile nu se vindecă sau mai ai și alte întrebări, nu uita să ceri ajutor. Apelează la medicul tău.

      Breast cups
      Avent Tampoane pentru sâni

      4. „Bebelușul meu tușește în timpul alăptării” 


      În calitate de proaspătă mămică este normal să produci un debit puternic de lapte, pentru formarea rezervei de lapte. Acest debit rapid de curgere a laptelui poate face bebelușul să se înece, să tușească sau să scuipe laptele în timpul meselor. Deși această problemă dispare, de obicei, pe măsură ce rezerva de lapte se stabilizează, există câteva tehnici care te pot ajuta:

       

      • Trucul „foarfecei” făcute cu degetele. În timpul mesei, restricționează debitul de curgere a laptelui prin formarea unei „foarfece” delicate cu degetele pe mamelon.
      • Poziția culcată sau extragerea laptelui înainte de alăptare. Poate fi util să încerci o poziție culcată în timpul alăptării copilului, pentru a-ți încetini debitul de curgere a laptelui. Un alt truc pentru încetinirea debitului este să încerci să extragi o cantitate mică de lapte matern, înainte de a începe alăptarea. Învață despre cum se pastreaza laptele matern, căci ar fi păcat să îl arunci.

      5. „Am mameloane ombilicate sau aplatizate”


      Frumusețea corpului feminin constă în faptul că sânii diferă între ei. Mameloanele au diferite forme și mărimi. Unele sunt aplatizate, unele sunt ombilicate, și unele sunt mari. 

       

      Deoarece nou-născutul trebuie să prindă complet mamelonul și sânul pentru o alăptare reușită, mameloanele ombilicate sau aplatizate necesită un ajutor suplimentar pentru ca bebelușul să reușească să prindă corect mamelonul. În primul rând, trebuie să știi că nu ești singură: până la 10% dintre femei au aceeași problemă.[1] Iată câteva sfaturi utile dacă alăptezi cu mameloane aplatizate sau ombilicate:

       

      • Folosește-ți degetele. Poți încerca să îți folosești degetele pentru a-ți extinde mameloanele. 
      • Folosește Niplette. Gândește-te la posibilitatea de a folosi această soluție simplă, nechirurgicală, care îți scoate delicat mameloanele în exterior, pentru a-ți ajuta copilul să prindă mamelonul cu gura.
      • Discută cu medicul tău. Dacă ești îngrijorată sau preocupată cu privire la mameloanele tale, nu ezita să discuți cu medicul. 

      Alăptarea corectă la sân - sfaturi

       

      Iată câteva sfaturi de alăptare pe care trebuie să le reții, pentru a-ți încuraja bebelușul să prindă mamelonul corect:

       

      • Creează un mediu calm. Cheia pentru o masă confortabilă este să fii calmă și relaxată. Așază-te în pat cu perne în jur sau stai într-un scaun confortabil. 
      • Ține bebelușul la piept, direct pe piele. Ține bebelușul pe pieptul dezgolit, între sâni, pentru un contact pe piele relaxant. 
      • Nu forța prinderea mamelonului cu gura. Lasă-ți bebelușul să preia inițiativa în timpul sesiunilor de alăptare. Este bine să îl ghidezi și să îl sprijini, dar în niciun caz nu trebuie să forțezi prinderea mamelonului cu gura. 
      • Găsește o poziție confortabilă. Uneori, este important să știi care poziții funcționează și care nu. Explorează diferite poziții de alăptare  care îți pot ajuta bebelușul să prindă mamelonul. Descărcă ghidul de alăptare Philips Avent pentru a descoperi sugestiile de poziții. 
      • Folosește o tehnică de prindere optimă. Începe prin a freca mamelonul de nasul copilului, pentru a-i activa simțurile. În acest fel, bebelușul va putea să deschidă gura larg, ceea ce îl va ajuta să prindă cu gura o parte mai mare din areolă. 

      Îngrijește-ți sânii, pentru a evita durerile persistente 

       

      Dacă simți durere sau disconfort în timpul alăptării, amintește-ți că acestea sunt normale, dar nu trebuie să le înduri. Indiferent dacă alăptezi pentru prima dată sau ești la al patrulea copil, fiecare pereche mamă-bebeluș este diferită și nicio experiență a alăptării nu seamănă cu alta. Descoperă cum să îți îngrijești corect sânii, astfel încât să te poți bucura de experiența alăptării.
       

      O parte a frumuseții de a fi mamă este să îți cunoști bebelușul din ce în ce mai bine. Alăptarea îți permite să te bucuri de prețioasele momente ale contactului cu pielea împreună cu nou-născutul, ajutându-vă pe amândoi să experimentați un moment de apropiere și o stare de bine.

      Sursa foto: Philips

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.