0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Canale înfundate la sân: semne, simptome și tratament 

     

    Una dintre cele mai des întâlnite probleme pe care le poate avea o proaspătă mămică în timpul alăptării este blocarea canalelor galactofore. Dar cum poți afla dacă ai de-a face cu canale înfundate? Sânii astfel afectați pot fi ușor de recunoscut prin prezența unei proeminențe sensibile, dureroase și inconfortabile. 


    Află în acest articol ce să faci atunci când te confrunți cu un canal blocat în alăptare: de la simptomele după care poți recunoaște înfundarea canalelor la sân, până la metodele de tratament pentru dezobstrucție, precum și sfaturi utile pentru a preveni această problemă. Ca de obicei, consultă-ți medicul dacă nu ești sigură dar și pentru a obține orice alte informații de care ai putea avea nevoie.

    Semne ale unui canal înfundat la sân

     

    Este posibil să te întrebi: ce este un canal blocat? Sânul cu canale galactofore blocate arată sau se simte diferit comparat cu cazul altor afecțiuni similare, cum ar fi mastita? Atunci când fluxul de lapte din sân este obstrucționat, consecința este golirea incompletă a canalelor mamare; aceasta determină formarea unor proeminențe sensibile în interiorul sânului, și disconfort în zona afectată.1


    Atunci când ai un canal înfundat, alăptarea poate fi însoțită de următoarele simptome:2

     

    • Durere concentrată într-o zonă a sânului
    • O protuberanță sensibilă într-o zonă a sânului
    • O foarte ușoară încălzire a suprafeței zonei afectate

     

    Știm care este senzația pe care o dau canalele galactofore blocate, dar cum arată acestea? Pe lângă protuberanța menționată anterior, este posibil să observi o pată albă de mici dimensiuni pe suprafața mamelonului. 

    Pe scurt, un canal înfundat la sân se manifestă printr-o protuberanță localizată, inconfortabilă pe sân, fără alte semne de boală sau febră. Dacă disconfortul este însoțit de febră sau de alte simptome de tip gripal, iar sânii sunt calzi la atingere, e posibil să suferi de mastită.

    Canale mamare înfundate: cauze

     

    Există câteva cauze frecvente care pot determina blocarea canalelor galactofore: 

     

    • Sânul nu a fost golit complet în timpul sesiunii de alăptat
    • Bebelușul nu prinde complet mamelonul în timpul alăptării, neputând să extragă tot laptele
    • Angorjarea sânului3
    • Excesul de lapte disponibil
    • Oprirea bruscă din alăptat
    • Presiunea aplicată asupra sânului 

     

    De cele mai multe ori, blocarea canalelor galactofore se datorează golirii incomplete de lapte a sânului sau aplicării de prea multă presiune asupra acestuia pe perioade îndelungate de timp. 

    Cum să deblochezi un canal blocat în alăptare

     

    Este important să tratezi cât mai repede un canal blocat; sânul poate fi în caz contrar mai expus infecțiilor. Iată câteva sfaturi privind ce trebuie să faci pentru a trata eficient probleme de înfundare a canalelor la sân4:

    1. Continuă alăptarea

     

    Pentru a debloca un canal înfundat, alăptarea trebuie să continue, iar mămica să se asigure, la fiecare sesiune, că bebelușul extrage tot laptele disponibil din sân. De asemenea, mamele pot încerca să își alăpteze sugarul pe partea canalului înfundat la fiecare două ore, pentru a stimula fluxul de lapte și deblocarea canalului afectat. 


    Stimularea continuă a fluxului de lapte este principala metodă de tratament a unui canal înfundat la sân. Tampoanele de unică folosință pentru sâni te pot ajuta să îți păstrezi hainele curate și fără pete de lapte, permițându-ți să alăptezi cu ușurință atunci când este nevoie, indiferent unde te-ai afla.

    2. Masează-ți sânii și colectează laptele între sesiunile de alăptat

     

    Înaintea fiecărei sesiuni de alăptat, masează-ți delicat sânul, dinspre exterior către mamelon, stimulând astfel fluxul de lapte înainte de a așeza bebelușul la sân. După terminarea sesiunii de alăptare, colectează tot laptele rămas în canalele galactofore blocate, pentru a asigura golirea completă a sânului.


    Menținerea fluxului de lapte poate ajuta la prevenirea apariției de canale înfundate în timpul alăptării, dar există momente în care mamele nu pot fi, din diferite motive, pregătite să alăpteze. Colectarea manuală a laptelui este deosebit de importantă în aceste situații, pentru a menține un flux constant de lapte; o pompă electrică poate să îți ușureze această sarcină, în special atunci când ai un timp limitat la dispoziție.

    3. Acordă importanța cuvenită poziției de alăptare

     

    Poate ajuta la deblocarea acestuia, poziționarea sugarului la sân, în așa fel, încât bărbia acestuia să fie îndreptată spre canalul înfundat. Bebelușul își va concentra astfel efortul de a suge asupra zonei înfundate, ajutând la deblocarea canalelor galactofore. 


    De asemenea, mamele pot încerca diferite poziții pentru alăptare, în așa fel încât, bebelușul să poate extrage tot laptele din toate părțile sânului.

    4. Folosește o compresă caldă

     

    O compresă caldă poate reduce disconfortul din sânul cu canale galactofore blocate. Aplică un prosop moale și umed pe suprafața afectată de câteva ori pe zi, masând, în același timp, delicat sânul.

    5. Poartă haine largi și confortabile

     

    Una dintre cauzele apariției canalelor înfundate în timpul alăptării este aplicarea de prea multă presiune asupra sânilor pentru perioade îndelungate de timp: purtatul de haine largi și confortabile poate ajuta la alinarea simptomelor existente.


    Sutienele și hainele strâmte pot îngreuna evaporarea transpirației, având ca rezultat înfundarea porilor. Mamele sugarilor ar trebui să poarte, în principal, haine confortabile și largi, care ajută la deblocarea porilor și a canalelor galactofore blocate.

    Dacă nu ai reușit să scapi de canale înfundate în timpul alăptării aplicând aceste remedii, este indicat să îți contactezi doctorul, pentru a preveni o eventuală infecție.

    Cum să previi blocarea canalelor galactofore 

     

    Într-o lume ideală, fiecare mamă își dorește să evite cu orice preț înfundarea canalelor la sân. Chiar dacă nu există o rețetă general aplicabilă care să te învețe ce să faci atunci când ai de-a face cu canale galactofore blocate, iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta:

    • Asigură-te că sânul este complet golit de lapte la sfârșitul fiecărei sesiuni de alăptat
    • Alăptează regulat și la intervale fixe
    • Colectează laptele din sâni între sesiunile de alăptare, manual sau cu ajutorul unei pompe
    • Evită pozițiile care exercită presiune asupra sânilor
    • Poartă haine largi, confortabile și sutiene fără suport de sârmă

    Nu ezita să cauți ajutorul unui profesionist

     

    Blocarea canalelor galactofore nu trebuie să fie un motiv de panică. Chiar dacă acestea sunt inconfortabile și dureroase, canalele înfundate la sân sunt normale și de regulă dispar imediat după ce ai eliminat cauza apariției lor. Dacă ești îngrijorată și ai probleme care persistă mai multă vreme, nu ezita să îți contactezi medicul pentru ajutor specializat.

    Citește în continuare

    Nu avem un manual pentru meseria de părinte, dar avem o echipă care te poate ajuta

    Doreşti să primeşti gratuit sfaturi personalizate şi cele mai noi informații referitoare la produsele noastre?

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.