0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Cum să scapi de sughițul bebelușului și să îl previi

    Home ›› Cum să scapi de sughițul bebelușului și să îl previi

    Cum să scapi de sughițul bebelușului și să îl previi

     

    Bebelușul tău trece prin reprize îndelungate și/ sau frecvente de sughiț și, oricât de adorabil ar fi, nu poți să nu te întrebi dacă ceva este în neregulă. Oare e neplăcut pentru el să sughițe atât? Ar trebui să fac ceva să îi treacă mai repede?


    Înainte de a intra în panică, amintește-ți că bebelușul sughiță încă de pe vremea când se afla în burtică, deci, e puțin probabil să fie ceva rău. Toți bebelușii sughiță încă din perioada vieții intrauterine. În acest articol poți afla care sunt cauzele sughițului, cum poți ajuta la scurtarea episoadelor și ce ai de făcut ca să rărești frecvența lor.

    De ce sughiță bebelușii?

     

    Autorii unui studiu efectuat în anul 2012 au demonstrat că sughițul, un reflex, contribuie la eliminarea surplusului de aer din stomac - iată de ce sughiță bebelușii după masă. Dar nu se știe, deocamdată, dacă există și o altă funcție a sughițului.


    Sughițul este un reflex declanșat de contracțiile spastice ale diafragmului, mușchiul care separă cavitatea abdominală de cutia toracică. În acel moment corzile vocale se închid, iar aerul împins prin acestea creează sunetul specific.


    Sughițul la bebeluși nu pare să aibă un motiv anume, dar momentul mesei poate determina, uneori, contracția diafragmului. Aceasta se poate produce atunci când bebelușul:

     

    • mănâncă prea mult;
    • mănâncă prea repede;
    • înghite prea mult aer.

     

    Toți acești trei factori pot determina dilatarea stomacului, care ajunge să preseze diafragmul și să provoace spasmele menționate. Atunci când sughițul apare frecvent și devine inconfortabil pentru micuț, este posibil să existe și o altă cauză declanșatoare, de tipul refluxului gastroesofagian. Dar adevărul este că sughițul poate fi declanșat și de factori necunoscuți, fără nicio legătură cu mâncarea.

    Cum previi sughițul la bebeluși?

     

    Sughițul nu este neapărat inconfortabil pentru bebeluș, dar poate determina anxietate în rândul părinților și îi poate face pe aceștia să apeleze la tot felul de remedii populare ciudate pentru a-l opri, prin urmare, e mai simplu să îl previi. În continuare, câteva recomandări.

    1. Fă pauze dese pentru ca bebe să elimine aerul

     

    Atunci când sug, mai ales atunci când sunt hrăniți cu biberonul, bebelușii au tendința de a înghiți cantități relativ mari de aer care se acumulează în stomac și pot determina sughițul. Fă mai multe pauze în timpul mesei și ridică-l pe bebeluș la verticală, sprijinit de umărul tău, astfel încât să îl încurajezi să râgâie și să elimine din aer.

    Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie este ca bebelușii hrăniți cu biberonul să fie susținuți astfel, pentru a râgâi, la fiecare 60-90 ml de lapte înghițit.

    2. Folosește o tetină anticolici

     

    Tetina anticolici este concepută în așa fel încât să reducă la minimum cantitatea de aer pe care o îngurgitează bebelușul în timpul suptului. Cu ajutorul ei, părinții reușesc adeseori să reducă intensitatea și frecvența durerilor de burtică, suptul fiind mai asemănător cu cel de la sân decât atunci când se folosește o tetină normală. Gama Philips Avent include tehnologia Air Free care menține tetina plină cu lapte chiar și în poziție orizontală, astfel încât să diminueze cantitatea de aer ingerată și să mențină biberonul într-o poziție cât mai naturală. 

    3. Folosește un sterilizator pentru biberoane

     

    Da, mamele noastre fierbeau biberoanele, dar chiar ai timp disponibil și îți dorești să procedezi la fel? Sterilizatoarele pentru biberoane au un concept modern, care te scutește pe tine de bătăi de cap: pur și simplu, speli biberoanele și tetinele, le pui în aparat, apeși un buton, iar el își vede de treaba lui. Atunci când ai nevoie, găsești în interior un biberon curat, fără germeni, uscat, gata de a fi folosit. 

     

    Dacă nu ești convins, află că sterilizatorul pentru biberoane poate fi folosit cu succes și pentru suzete, pompe de sân, inele de dentiție și alte accesorii pe care le folosești pentru bebe. 

    4. Oferă laptele la temperatura potrivită

     

    Dacă în primele săptămâni de viață este important să oferi laptele praf la temperatura corpului, pe măsură ce bebe crește, pediatrii moderni afirmă că el poate fi preparat și la temperatura camerei. În cazul unora dintre bebeluși, cei mai sensibili, laptele (mai) rece poate declanșa spasme la nivelul diafragmului și poate genera sughițul.


    E stresant să reușești să potrivești temperatura laptelui astfel încât să aibă fix 37 de grade și să faci asta cu un bebeluș nemulțumit și flămând în brațe. Dar un incalzitor de biberoane îți poate păstra apa călduță chiar și în miez de noapte: adaugi în ea porția de lapte praf, agiți și masa e gata! 

    5. Hrănește bebelușul înainte de a fi foarte flămând

     

    Un bebeluș foarte flămând va mânca lacom și, evident, va înghiți o cantitate mai mare de aer. Urmărește semnalele pe care ți le transmite și hrănește-l de îndată ce începe să se foiască și să se agite, astfel încât să sugă liniștit, cât este calm.

    6. Hrănește bebelușul frecvent, cu cantități mai mici de lapte

     

    Un bebeluș alăptat la cerere va suge des, cantități relativ mici de lapte. Hrănirea la intervale fixe de 3 ore, cu porții mai mari decât volumul normal al stomacului sugarului, nu face decât să destindă inutil spațiul gastric și să exercite presiune pe diafragm.


    Pediatria modernă recomandă hrănirea bebelușului la cerere, indiferent dacă e vorba despre lapte matern sau lapte praf, așa cum este natural, de altfel.

    mother stop's baby hiccups

    Cum oprești sughițul bebelușului?

     

    În mod normal, sughițul nu îi face niciun rău bebelușului. Deși adulții îl consideră inconfortabil, micuții nu par să fie cu adevărat deranjați. Acesta este motivul pentru care părinții sunt încurajați, în general, să îl lase pe bebe în pace, să se oprească singur din sughițat. Dar dacă episoadele durează foarte mult, e o idee bună să apelezi la un consult medical. 


    Odată declanșat episodul de sughiț, poți încerca să îi oferi bebelușului suzeta. Mișcarea de supt pe care o efectuează acesta contribuie la relaxarea diafragmului și, implicit, la oprirea sughițului. Cel mai bun și mai simplu lucru pe care îl poți face este să lași bebelușul în pace. Sughițul de va opri de la sine, în cele din urmă, fie că asta se va întâmpla în 2 sau în 10 minute. 

    Ce să nu faci niciodată?

     

    Când vine vorba despre sughițul la bebeluș, remedii populare sunt multe. Unele dintre ele pot fi caraghioase la adulți, toate sunt inutile, iar majoritatea pot deveni periculoase atunci când îi sunt aplicate unui bebeluș.


    Nu încerca niciodată să oprești sughițul aplicând vreuna dintre următoarele metode:

     

    • Nu scutura, brusca sau presa abdomenul copilului. Este periculos și îl poți răni grav.
    • Nu îi oferi zeamă de lămâie sau alte substanțe din aceeași categorie. Lămâia pentru sughiț la bebeluși nu face decât să irite stomacul.
    • Nu speria bebelușul; este inutil, raportat la sughiț.
    • Nu țopăi cu bebelușul în brațe; riști să îi declanșezi sindromul bebelușului scuturat.
    • Nu te apuca să tragi bebelușul de limbă.
    • Nu îi oferi lapte sau apă cât timp îl ții cu capul în jos. 

    Sughițul bebelușului nu este un motiv real de îngrijorare. Majoritatea bebelușilor sughiță destul de des și de mult în primul lor an de viață, fără ca asta să îi deranjeze sau să aibă vreo semnificație patologică. 

     

    Sursa foto: Shutterstock 

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.