0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Cand apar primii dinti ✅ Care sunt simptomele eruptiei dentare ► Cum ameliorezi durerile gingivale: gel pentru gingii si alte remedii ► Igiena orala a bebelusilor

    Erupția dentară la bebeluși

    Erupția dentară la bebeluși
    - evoluție, simptome și remedii pentru ameliorarea durerilor gingivale

     

    Erupțiile dentare, la fel ca perioada în care apar colicile la bebelusi, pot fi supărătoare pentru cei mici, mai ales că de cele mai multe ori provoacă dureri și inflamații ale gingiilor. Deși fiecare bebeluș poate reacționa diferit atunci când încep să apară primii dințișori, este important să știi cum recunoști semnele specifice și cum poți ameliora durerile.

    1. Când începe erupția primilor dinți la bebeluși și cum evoluează

     

    De obicei, dentiția la bebeluși începe să apară în jurul vârstei de șase luni, însă în unele cazuri poate să apară și mai devreme, în jurul vârstei de trei luni sau chiar mai târziu, după vârsta de un an. Totodată, la unii bebeluși, dinții pot să erupă câte unul pe rând, în timp ce la alții apar în perechi.

     

    Poți observa din infograficul de mai jos care este evoluția primilor dinți la bebeluși:

    Dentitie bebelusi

    Așa cum arată infograficul, primii dinți care apar sunt cei doi incisivi centrali din partea de jos, urmați de cei patru incisivi din partea de sus. Treptat, încep să apară și ceilalți dinți, de obicei în perechi, până când toți cei 20 de dinți (10 pe maxilarul inferior și 10 pe maxilarul superior) cresc în totalitate.

     

    Erupția dentară durează până în jurul vârstei de doi ani și jumătate până spre trei ani, iar dinții încep apoi să cadă în jurul vârstei de șase spre șapte ani. Dentiția de lapte, care se mai numește și dentiția decidua, este formată din opt incisivi, opt molari și patru canini.

     

    Câteva aspecte importante pe care ar trebui să le știi despre erupția dinților la bebeluși sunt următoarele:

     

    • În general, la fiecare șase luni apar câte patru dinți noi.
    • Dinții erup mai devreme la fete decât la băieți.
    • Dinții de pe maxilarul inferior apar înaintea dinților de pe maxilarul superior.
    • Dinții apar de obicei în perechi, pe fiecare maxilar, unul în partea stângă și unul în partea dreaptă.
    • Dinții de lapte sunt mai mici, mai albi și mai puțin ascuțiți decât dinții permanenți, care cresc ulterior.
    • Până la vârsta de doi sau trei ani, toți dinții de lapte ar trebui să crească complet.

    2. Care sunt primele semne și simptome asociate erupției dentare

     

    Simptomele apariției dinților la bebeluși pot să difere de la un caz la altul, însă principalele semne care indică erupția dentară sunt următoarele:

    • durere;
    • salivație abundentă;
    • inflamarea gingiilor;
    • frecarea obrazului, ochilor sau urechii din cauza durerii;
    • stări de neliniște și somn agitat;
    • refuzul de a mânca, din cauza faptului că gingiile sunt inflamate;
    • nevoia de a mesteca diferite obiecte tari sau jucării - cumpara biberoane și tetine noi frecvent în această perioadă și fii atentă la semnele de deteriorare a acestora
    • introducerea constantă a mâinilor în gură.

     

    Ține cont de faptul că la unii bebeluși poate să apară doar unul dintre aceste simptome, în timp ce alții pot experimenta mai multe simptome. De obicei, simptomul cel mai comun în rândul bebelușilor atunci când încep să apară primii dinți este durerea.

    3. Cum poți diagnostica în mod corect apariția primilor dinți la bebeluși

     

    Diagnosticarea erupției dentare la bebeluși se stabilește prin observarea cu atenție a simptomelor. Dacă apar mai multe simptome în același timp, cel mai probabil este vorba de o erupție dentară.

     

    În același timp, este important să nu confuzi unele simptome. De exemplu, febra și iritabilitatea severă nu sunt asociate cu apariția dinților și ar trebui să mergi la medicul pediatru pentru un control. Pe de altă parte, infecțiile la nivelul urechii pot fi asociate cu erupția dinților.

     

    Un sfat important este să mergi la medicul stomatolog în primele șase luni de la apariția primului dinte sau după împlinirea vârstei de un an. Acesta poate monitoriza mai atent evoluția erupției dentare și îți poate recomanda un tratament specific care să amelioreze durerile.

    4. Remedii utile pentru ameliorarea durerilor gingivale și ce trebuie să eviți

     

    Durerea este principalul simptom care apare atunci când încep să crească primii dinți, iar din acest motiv bebelușii pot deveni agitați. Deși acesta este un proces natural prin care trebuie să treacă, este important să ții cont de câteva remedii care pot alina durerile. Iată câteva sfaturi utile:

     

    • Jucării gingivale - jucăriile speciale, sub forma unor inele din silicon solid, pot calma temporar durerile gingivale. Poți ține pune mai întâi inelele gingivale la congelator, ca să se răcească. După ce le scoți din congelator, lasă-le câteva minute la temperatura camerei. Cu cât sunt mai reci, cu atât efectul va fi de durată. Poți răci, similar, suzetele sanatoase pe care le folosești, pentru o alinare temporară. 
    • Gel gingival - aceste geluri speciale sunt folosite pentru a masa gingiile bebelușului, însă este recomandat să consulți medicul pediatru înainte de a le folosi. Acesta va recomanda un produs potrivit și va stabili doza corectă pe care trebuie să o aplici zilnic. În general, aceste geluri conțin analgezic, au efect antiinflamator și antipiretic (combate febra), dar reduc și inflamația gingiilor. Atunci cand se schimba tetinele la biberoane, poți opta cel puțin temporar pentru variantele de silicon, care par să fie preferate în această perioadă.
    • Masaj gingival - o altă metodă prin care poți calma temporar durerea este să masezi ușor cu degetul gingiile bebelușului.
    • Medicamente - în cazul în care aplicarea unui gel local sau folosirea unei jucării gingivale nu funcționează, medicul îți poate recomanda anumite medicamente care conțin analgezic.

     

    Totodată, trebuie să cureți constant saliva din jurul gurii, deoarece aceasta poate duce la iritația pielii și apariția unor erupții cutanate.

    Ce nu trebuie să faci în această perioadă

     

    Deoarece gingiile bebelușului devin mai sensibile odată cu erupția dinților, este recomandat să știi ce anume trebuie să eviți în această perioadă:

     

    • Dacă bebelușul a trecut deja la alimentația din perioada diversificării alimentare, evită alimentele tari și optează pentru iaurt rece sau piureuri. Găsești mai multe informații despre diversificare și rețete de piureri recomandate în această perioadă în acest articol.
    • Hidratarea este esențială în perioada erupției dentare, așa că bebelușul trebuie să bea suficient lapte, apă sau chiar sucuri de legume și fructe, în cazul în care a ajuns la perioada diversificării, adică după sașe luni.

    5. Când poți să începi igiena dentară și cum trebuie să procedezi pe masură ce se dezvoltă dentiția la bebeluși

     

    Este foarte important ca bebelușii să aibă o rutină de igienizare corespunzătoare, începând cu dentiția temporară. Astfel, îngrijirea orală trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, prin reguli adaptate nevoilor celor mici.

    Igiena dentară poate să înceapă chiar înainte de apariția primului dințișor. Astfel, poți folosi o compresă sterilă înmuiată în apă ca să cureți gingiile bebelușului de bacterii și să îl acomodezi cu acest proces.

     

    Apoi, odată cu apariția primului dinte, poți începe să folosești o perie din silicon cu peri moi și puțină apă. Abia după vârsta de un an poți să folosești și o pastă de dinți fără fluor. Curățarea dinților trebuie efectuată zilnic.

     

    Erupția dinților la bebeluși este o etapă normală pentru cei mici și tocmai de aceea ar trebui să știi care sunt simptomele asociate, dar și ce poți să faci ca să alini durerile ce însoțesc apariția primilor dinți. Din fericire, există câteva soluții simple pentru ameliorarea durerilor, dar și medicamente pe care trebuie să le folosești doar la recomandarea medicului.

    Sursă foto: Shutterstock și Philips

    Citește în continuare

    • Alăptare
      Orarul fix compromite alaptarea

      Orarul fix compromite alaptarea

      Află mai multe
    • Bebeluși
      Cum sa alegi un sistem de monitorizare pentru bebelusul tau

      Cum sa alegi un sistem de monitorizare pentru bebelusul tau

      Află mai multe
      6-12 luni
      0-6 luni
      Ghid
      îngrijirea mamei și copilului

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.