Cand apar primii dinti ✅ Care sunt simptomele eruptiei dentare ► Cum ameliorezi durerile gingivale: gel pentru gingii si alte remedii ► Igiena orala a bebelusilor
Erupțiile dentare, la fel ca perioada în care apar colicile la bebelusi, pot fi supărătoare pentru cei mici, mai ales că de cele mai multe ori provoacă dureri și inflamații ale gingiilor. Deși fiecare bebeluș poate reacționa diferit atunci când încep să apară primii dințișori, este important să știi cum recunoști semnele specifice și cum poți ameliora durerile.
De obicei, dentiția la bebeluși începe să apară în jurul vârstei de șase luni, însă în unele cazuri poate să apară și mai devreme, în jurul vârstei de trei luni sau chiar mai târziu, după vârsta de un an. Totodată, la unii bebeluși, dinții pot să erupă câte unul pe rând, în timp ce la alții apar în perechi. Poți observa din infograficul de mai jos care este evoluția primilor dinți la bebeluși:
Așa cum arată infograficul, primii dinți care apar sunt cei doi incisivi centrali din partea de jos, urmați de cei patru incisivi din partea de sus. Treptat, încep să apară și ceilalți dinți, de obicei în perechi, până când toți cei 20 de dinți (10 pe maxilarul inferior și 10 pe maxilarul superior) cresc în totalitate. Erupția dentară durează până în jurul vârstei de doi ani și jumătate până spre trei ani, iar dinții încep apoi să cadă în jurul vârstei de șase spre șapte ani. Dentiția de lapte, care se mai numește și dentiția decidua, este formată din opt incisivi, opt molari și patru canini. Câteva aspecte importante pe care ar trebui să le știi despre erupția dinților la bebeluși sunt următoarele:
Simptomele apariției dinților la bebeluși pot să difere de la un caz la altul, însă principalele semne care indică erupția dentară sunt următoarele: Ține cont de faptul că la unii bebeluși poate să apară doar unul dintre aceste simptome, în timp ce alții pot experimenta mai multe simptome. De obicei, simptomul cel mai comun în rândul bebelușilor atunci când încep să apară primii dinți este durerea.
Diagnosticarea erupției dentare la bebeluși se stabilește prin observarea cu atenție a simptomelor. Dacă apar mai multe simptome în același timp, cel mai probabil este vorba de o erupție dentară. În același timp, este important să nu confuzi unele simptome. De exemplu, febra și iritabilitatea severă nu sunt asociate cu apariția dinților și ar trebui să mergi la medicul pediatru pentru un control. Pe de altă parte, infecțiile la nivelul urechii pot fi asociate cu erupția dinților. Un sfat important este să mergi la medicul stomatolog în primele șase luni de la apariția primului dinte sau după împlinirea vârstei de un an. Acesta poate monitoriza mai atent evoluția erupției dentare și îți poate recomanda un tratament specific care să amelioreze durerile.
Durerea este principalul simptom care apare atunci când încep să crească primii dinți, iar din acest motiv bebelușii pot deveni agitați. Deși acesta este un proces natural prin care trebuie să treacă, este important să ții cont de câteva remedii care pot alina durerile. Iată câteva sfaturi utile: Totodată, trebuie să cureți constant saliva din jurul gurii, deoarece aceasta poate duce la iritația pielii și apariția unor erupții cutanate.
Deoarece gingiile bebelușului devin mai sensibile odată cu erupția dinților, este recomandat să știi ce anume trebuie să eviți în această perioadă:
Este foarte important ca bebelușii să aibă o rutină de igienizare corespunzătoare, începând cu dentiția temporară. Astfel, îngrijirea orală trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, prin reguli adaptate nevoilor celor mici. Apoi, odată cu apariția primului dinte, poți începe să folosești o perie din silicon cu peri moi și puțină apă. Abia după vârsta de un an poți să folosești și o pastă de dinți fără fluor. Curățarea dinților trebuie efectuată zilnic. Erupția dinților la bebeluși este o etapă normală pentru cei mici și tocmai de aceea ar trebui să știi care sunt simptomele asociate, dar și ce poți să faci ca să alini durerile ce însoțesc apariția primilor dinți. Din fericire, există câteva soluții simple pentru ameliorarea durerilor, dar și medicamente pe care trebuie să le folosești doar la recomandarea medicului.
Igiena dentară poate să înceapă chiar înainte de apariția primului dințișor. Astfel, poți folosi o compresă sterilă înmuiată în apă ca să cureți gingiile bebelușului de bacterii și să îl acomodezi cu acest proces.
Sursă foto: Shutterstock și Philips
You are about to visit a Philips global content page
Continue