0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Cand este recomandat sa incepi diversificarea hranei la bebelusi ► Ce alimente poti sa introduci in alimentatia lor ► Sfaturi utile pentru o alimentatie corecta ► Top 10 retete de piureuri hranitoare si sanatoase

      Ce trebuie să ştii despre diversificarea la bebeluşi

      Ce trebuie să ştii despre diversificarea la bebeluşi.
      10 reţete de piureuri rapide şi sănătoase

      Diversificarea la bebeluşi este o etapă esenţială pentru o dezvoltare armonioasă şi sănătoasă, în care copilul începe să se obişnuiască cu hrana solidă şi cu noi alimente. Cea mai bună modalitate de a începe diversificarea este să prepari piureuri de legume sau fructe.

       

      Piureurile preparate în casă sunt mai sănătoase decât cele din comerţ şi le poţi găti rapid şi uşor.

       

      Ţi-am pregătit mai jos un articol cu sfaturi utile pentru diversificarea alimentaţiei la bebeluşi, dar şi câteva reţete de piureuri savuroase.

      1. Când începe diversificarea hranei pentru bebeluși

       

      Diversificarea la bebeluși poate începe de la 6 luni, iar înainte să o începi este important ca bebeluşul să manifeste următoarele semnale:

       

      • poate sta în fund singur şi îşi ţine capul drept
      • îşi coordonează bine mâinile, ochii şi gura, astfel încât se poate uita la mâncare, o poate apuca cu mâinile şi o poate duce singur la gură
      • nu mai are reflexul de a respinge mâncarea cu limba, ceea ce l-ar împiedica să înghită hrana

      2. Sfaturi utile atunci când începi diversificarea hranei la bebeluşi

       

      Înainte de a începe diversificarea la bebeluşi, trebuie să ţii cont de câteva aspecte importante:

       

      • introdu câte un singur aliment nou la fiecare 4 zile
      • odată ce ai introdus un aliment nou, obişnuieşte-l progresiv să mănânce. Începe cu o linguriţă, apoi 2 şi 3 linguriţe, până ajungi la cantitatea recomandată pentru vârsta bebeluşului. Cand stii ca bebe e satul, oprește-te pentru a nu crea aversiuni și opoziție.
      • nu adăuga zahăr sau sare atunci când prepari mâncărurile pentru bebeluş. Cantităţile necesare se găsesc în legume şi fructe, iar folosirea lor în exces poate provoca probleme de sănătate, mai ales că rinichii bebelușilor nu pot procesa sarea până la vârsta de un an
      • asigură-te că bebeluşul nu este alergic la unele ingrediente sau alimente pe care le foloseşti pentru a prepara mâncarea 
      • odată ce ai început diversificarea, nu trebuie să încetezi să îi mai oferi lapte. Pe măsură ce se va adapta noii alimentaţii, bebeluşul va începe să consume treptat mai puţin lapte, lăsând loc meselor solide.

      Investeste intr-un sistem inteligent de preparare a hranei pentru bebeluș, astfel încât să îi poți oferi alimente bogate în vitamine și minerale.

      Sfaturi utile

      3. Ce alimente poţi să introduci în diversificare

       

      Primele alimente cu care poţi să începi diversificarea la bebeluşi pot fi legumele, fructele sau cerealele. Medicul pediatru îţi poate recomanda cu exactitate care este grupa de alimente potrivită pentru bebeluş. În general, bebeluşii care au o greutate mică trebuie să înceapă diversificarea cu cereale, însă, în cele mai multe cazuri, diversificarea poate începe prin introducerea fructelor şi legumelor. Debutul diversificării coincide cu momentul în care trebuie să îi oferi și apă celui mic, așadar caută cea mai buna cana anticurgere pentru bebelusi.

       

      Cea mai uşoară modalitate de a introduce hrana solidă în alimentaţia bebeluşului este să prepari piureuri hrănitoare, care să îi asigure cantitatea necesară de vitamine şi nutrienţi pentru o dezvoltare armonioasă.

       

      • în prima etapă de diversificare este indicat să foloseşti câte un singur ingredient atunci când prepari piureurile pentru bebeluşi. Astfel, vei putea să observi mult mai uşor dacă bebeluşul este alergic la unul dintre ingredientele pe care le foloseşti. Odată ce ai siguranţa că poate tolera anumite ingrediente, poţi încerca să le combini, pentru a da mâncărurilor mai multă savoare
      • odată ce copilul se obişnuieşte cu noile alimente, poţi începe sa diversifici meniul şi cu piureuri preparate cu mai multe ingrediente. Numărul de mese zilnice va creşte treptat, astfel că între 6 şi 8 luni, copilul poate avea 2-3 mese pe zi, urmând ca până la vârsta de un an să aibă 4 mese pe zi, dar şi maximum 2 gustări sănătoase, în special fructe
      • între 7 si 9 luni poţi începe să introduci alimente precum sparanghelul, sfecla, spanacul, kiwi, pepenele sau afinele
      • de la 8 - 9 luni poţi adăuga în piure şi puţină smântână, iar în jurul vârstei de 8 luni poţi introduce şi cerealele în alimentaţia bebeluşului, în cazul în care nu ai început diversificarea cu ele
      • evită alimentele care pot provoca flatulenţă până la vârsta de un an. Acestea pot fi fasolea, ceapa, varza sau broccoli.

      4. Top 10 reţete de piureuri pentru bebeluşi

       

      Piureurile pentru bebeluşi se prepară uşor şi rapid. Îţi prezentăm mai jos câteva reţete sănătoase şi hrănitoare de piureuri, pentru diversificarea la bebeluşi:

      Piure de morcovi

       

      Pentru prepararea piureului ai nevoie de doi morcovi de dimensiune medie pe care îi cureţi de coajă, îi clăteşti bine în apă rece, îi tai rondele şi îi pui la fiert timp de 20 de minute. Dacă ai un aparat de gătit cu aburi, poţi pregăti morcovii în acesta, mult mai rapid. Când sunt fierţi, îi poţi pasa folosind o furculiţă sau un blender, până când devin ca o pastă fină. Adaugă la final o lingură de lapte sau formulă (preparată, nu praf) pentru a mai înmuia puţin piureul de morcovi. Poţi prepara acest piure şi cu morcovi copţi, care sunt mai aromaţi si mai dulci decât cei fierţi. Începând cu vârsa de 8-9 luni poţi adăuga în piure şi puţin ulei de măsline.


      Beneficii: morcovii sunt bogaţi în vitamina A şi betacaroten, care îmbunătăţesc vederea şi ajută la menţinerea sănătăţii ochilor.

      Piure de morcovi

      Piure de dovlecel

       

      Curăţă dovlecelul de coajă şi de sâmburi şi apoi trece-l printr-un jet de apă rece. După ce îl feliezi, îl poţi prepara la aburi sau îl poţi fierbe în puţină apă. Când este fiert, îl amesteci bine într-un blender până devine o pastă consistentă.


      Beneficii: piureul de dovlecel pentru bebeluşi este bine tolerat de sistemul digestiv, mai ales dacă au probleme cu constipaţia. Dovlecelul este bogat în vitamine (A, C şi B), minerale (magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan) şi are un conţinut ridicat de fibre care ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.

      Piure de cartof dulce

       

      Ai nevoie de un cartof dulce pe care să îl cureţi de coajă şi să îl clăteşti bine sub un jet de apă. Îl tai apoi în cuburi mici şi îl pui la fiert în apă. Odată ce cartoful a fiert, îl poţi pasa cu un blender până când devine o pastă fină.


      Beneficii: cartofii dulci sunt nutritivi şi conţin vitamine, minerale (potasiu, magneziu) şi fibre. La fel ca morcovii, sunt o sursă bogată de betacaroten.

      Piure de piersici

       

      Pentru prepararea piureului ai nevoie de şase piersici pe care le cureţi de coajă şi apoi le tai felii subţiri. Le poţi fierbe la baie de aburi sau într-un steamer, timp de 15 minute. Când piersicile sunt gata, le pasezi cu un un blender şi le serveşti după ce piureul se răceşte.


      Beneficii: piersicile conţin betacaroten, vitaminele B,C, E şi minerale şi ajută la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățesc vederea şi combat afecţiunile digestive, în special constipaţia.

      Piure de mere

       

      Ai nevoie de 2 sau 3 mere mari, care pot fi şi din soiuri diferite. Spală merele sub un jet de apă, curăţă coaja, taie-le în felii subţiri şi pune-le la fiert în apă. După ce au fiert bine, pasează-le cu un blender până când devin un piure fin. Poţi adăuga şi o linguriţă de scorţişoară, pentru mai multă aromă.


      Beneficii: mărul este printre primele alimente recomandate pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului. Merele sunt o sursă bogată de vitamina C, iar un măr mediu conţine opt miligrame de vitamina C, ceea ce înseamnă 40% din doză zilnică recomandată pentru un bebeluş de șase luni. Pe lângă vitamina C, merele mai conţin potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru şi fier. Acestea susţin tranzitul intestinal şi ajută bebeluşii care au probleme cu constipaţia.

      Piure de avocado

       

      Ai nevoie de un avocado copt, 50 ml de lapte şi o linguriţă de zeamă de lămâie. Taie avocado în jumătate şi curăţă miezul cu o lingură. Pune miezul într-un blender şi amestecă-l cu lapte până ce capătă o textură cremoasă. La final, adauă şi o linguriţă de zeamă de lămâie. Aceasta va împiedica piureul de avocado să oxideze, schimbându-şi culoarea şi gustul.


      Beneficii: Avocado conţine mai mult potasiu decât o banană, dar şi acid folic, vitamina B6 şi magneziu. În plus, avocado oferă necesarul de fibre care ajută la reglarea tranzitului intestinal al bebeluşului.

      Piure de mazare cu mentă

       

      Piureul de mazăre cu mentă îl poţi introduce în hrana copilului după 7 luni. Pune la fiert într-o oală cu apă 500 gr de mazăre şi câteva frunze de mentă. După ce au fiert bine, pune-le în blender şi amestecă bine până când devine o pastă omogenă.


      Beneficii: Mazărea este bogată în fibre, esenţiale pentru o digestie sănătoasă, energizează organismul şi întăreşte sistemul imunitar. Totodată, mai conţine vitaminele A,B,C, K, calciu, fier şi cupru.

      Piure de mazare

      Piure de pepene galben şi banane

       

      Adaugă într-un blender o cană de pepene galben tăiat cubuleţe, o jumătate de cană de banane şi două linguri de iaurt. Amestecă bine ingredientele până devin o pastă omogenă.


      Beneficii: bananele conţin potasiu, fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi şi ajută la menţinerea unui tranzit intestinal echilibrat. Pepenele galben conţine vitaminele A şi C şi este o sursă bogată de betacaroten, care ajută la îmbunătăţirea vederii.

      Piure de pere şi banane

       

      Spală bine para şi curăţă-i coaja. Taie apoi para în felii şi adaugă şi banana, taiată felii. Aşază bucăţile de fructe pe o hârtie de copt, pe care o strângi din capete, ca pe un coşuleţ. Pune apoi hârtia de copt cu fructele într-un vas de sticlă termorezistent şi lasă-le la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. După de se răcesc, le poţi pune în blender şi mixa până când amestecul devine omogen.

       

      Perele pentru piure mai pot fi preparate la abur pentru că vor păstra cei mai mulţi nutrienţi.


      Beneficii: perele conţin cupru şi cobalt, necesare pentru sinteza vitaminei B2, dar şi potasiu, fier, calciu şi magneziu. Perele ajută la menţinerea unui tranzit intestinal echilibrat.

      Piure de mere cu ovaz și goji

       

      Spală mărul sub un jet de apă, curăţă-l de coajă şi taie-l felii. Adaugă-le într-o oală cu apă, împreună cu câteva fructe goji şi lasă-le să fiarbă. După ce au fiert, pune o mână de ovăz peste fructe şi mixează bine folosind un blender.

       

      Beneficii: ovăzul, fiind o sursă bogată de fibre solubile, calciu, mangan, seleniu, zinc, proteine vegetale, vitaminele E şi B1 previne constipaţia, iar vitamina B1 este esenţială pentru a-i oferi energie bebeluşului.

       

      Diversificarea la bebeluşi trebuie să fie facută într-un mod echilibrat şi este perioada în care copiii se pot obişnui cel mai uşor cu noi alimente. Prepararea unor piureuri de legume şi fructe este o modalitate rapidă şi uşoară de a-i oferi bebeluşului o mâncare sănătoasă şi delicioasă.

      Sursă foto: Shutterstock și Philips

      Citește în continuare

      • Bebeluși
        Ghid manichiura bebelusului

        Ghid manichiura bebelusului

        Află mai multe
        6-12 luni
        0-6 luni
        Mother and Child
        Ghid
      • Bebeluși
        Ce e permis și ce nu în diversificarea bebelușului

        Ce e permis și ce nu în diversificarea bebelușului

        Află mai multe
        6-12 luni
        Diversificare
        Ghid
        îngrijirea mamei și copilului

      Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

       

      Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

      Descarcă acum:

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.