0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Cât de des se schimbă biberoanele? | Ghid complet

    Home ›› Cât de des se schimbă biberoanele? | Ghid complet

    Cât de des se schimbă biberoanele? | Ghid complet

     

    Din multitudinea de lucruri pe care bebelușii le bagă în gură în primele luni de viață, biberonul este obiectul care va ajunge cel mai frecvent acolo. De la a le potoli foamea până la a funcționa ca o suzetă improvizată, biberoanele oferă mamelor o pauză și, în același timp, îl fac fericit pe bebeluș.

     

    Astfel, biberoanele au cea mai mare durată de utilizare, dar au parte și de cea mai mare uzură. Deși pare că sunt foarte rezistente, având în vedere sarcinile cărora le fac față, biberoanele nu rezistă o veșnicie și este recomandat să fie înlocuite periodic.

     

    Iată ce ar trebui să știi despre curățarea și înlocuirea biberoanelor, pentru a te asigura că hrănirea copilului se realizează în condiții de igienă.

    Când se recomandă schimbarea biberoanelor?

     

    Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun mamele care își hrănesc bebelușii cu biberonul este când trebuie să înlocuiască biberoanele și tetinele. Această dilemă are la bază îngrijorările privind îngrijirea bebelușului și este firesc să caute răspunsuri cât mai elocvente, mai ales că mediul în care cresc copiii trebuie să fie unul sigur si curat.

     

    Pentru sănătatea și siguranța bebelușului tău, este bine să înlocuiești biberoanele la fiecare 4-6 luni, din motive de igienă. Recomandarea se aplică tuturor tipurilor de materiale, chiar dacă se utilizează sterilizarea prin fierbere și sterilizatoare de biberoane.

    Însă, dacă observi fisuri, scurgeri, cioburi sau decolorări, trebuie să le înlocuiești imediat. 

     

    Unele biberoane din plastic rezistent sunt mai puțin susceptibile de a se deteriora rapid și pot rezista la temperaturi de până la 180°C. 

     

    Atunci când le speli, evită să folosești bureți aspri sau lavete de curățat care vor face ca plasticul să se zgârie, favorizând dezvoltarea bacteriilor. În cazul în care utilizezi biberoane care conțin BPA, atunci nu le pune direct în apă clocotită. Aceste biberoane pot pierde o cantitate mică de BPA, atunci când intră în contact cu apa clocotită. Resturile pot rămâne în interior și se pot amesteca împreună cu laptele bebelușului, chiar și după o sterilizare corespunzătoare. În schimb, fierbe apa și ia-o de pe foc, apoi scufundă componentele biberonului timp de cel puțin 15 minute. 

     

    Înainte de a înlocui un biberon, indiferent că este din plastic sau din sticlă, îl poți supune unei inspecții vizuale amănunțite. Dacă nu observi crăpături sau zgârieturi adânci, atunci poți urma recomandarea de bază de a-l înlocui la fiecare patru-șase luni. 

     

    Însă, dacă observi pete persistente, zgârieturi sau decolorări pe biberon, consideră-le indicii pentru a lua în considerare schimbarea biberoanelor.

     

    Biberoanele din sticlă rezistă ceva mai mult, cu condiția să nu fie scăpate pe jos. Așchiile sau crăpăturile de pe sticlă pot afecta pielea bebelușului, dacă intră în contact cu acestea, și pot servi drept teren de reproducere pentru bacterii și alți germeni dăunători.

     

    Chiar dacă există o singură zgârietură, este mai bine să înlocuiești biberonul de sticlă. În cazul în care biberonul prezintă crăpături sau o colorare nefirească, este mai bine să îl înlocuiești. 

     

    Unele tipuri de biberoane sunt prevăzute cu garnituri pentru tetină. Acestea sunt folosite pentru a păstra biberonul curat, previn infiltrarea aerului și ajută la reducerea gazelor și agitației. Astfel de garnituri se regăsesc și la unele biberoane nou-născuți anticolici.

     

    Dacă preferi sterilizatorul de biberoane ca metodă principală de curățare, este necesar să plasezi biberonul la cel puțin 3 cm distanță de peretele interior/plafonul unde se află ventilația aerului. Astfel, eviți deteriorarea biberonului.

     

    Cu toate acestea, sterilizatoarele UV pot degrada prematur biberonul, mai ales dacă acesta este supus sterilizării repetate. Prin urmare, recomandăm inlocuirea biberonului atunci când acesta începe să se decoloreze sau când suprafața sa devine mată.

    Cum să sterilizezi biberoanele pentru a le utiliza în condiții de igienă?

     

    Acumularea de bacterii în biberon sau resturile contaminate pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea bebelușului. De aceea, biberoanele trebuie să fie curățate și sterilizate regulat. Pentru o igienă corespunzătoare, se recomandă sterilizarea biberoanelor de cel puțin două ori pe zi.

     

    Trebuie, însă, să știi că spălarea și sterilizarea biberoanelor pentru a evita acumularea de bacterii și alți germeni reprezintă, de asemenea, factori ce contribuie la degradarea biberonului. Totuși, pentru a fi sigur că biberonul rezistă în condiții bune de utilizare, este nevoie ca procesul de sterilizare să se desfășoare corespunzător, mai ales atunci când nu utilizezi un sterilizator de biberoane.

     

    Iată cum este recomandat să sterilizezi biberoanele, pentru a nu le deteriora prematur și a te asigura că reziduurile și bacteriile sunt eliminate complet.

    Baby smiling

     

    1. Separă componentele biberonului și așază-le pe un prosop curat.

     

    2. Pregătește o soluție din apă și săpun lichid delicat. Evită să folosești detergent pudră sau alte substanțe chimice dure. Spală toate părțile sticlei cu această soluție cu săpun, inclusiv capacul.

     

    3. Apoi, spală din nou toate piesele cu apă curată.

     

    4. Pentru a steriliza componentele biberonului, umple o oală mare cu apă și adu-o la fierbere. Pune flacăra la foc mic, scufundă toate componentele biberonului în cratiță și acoper-o cu un capac. Lasă să fiarbă pentru cel puțin 10 minute. De preferat, sterilizează separat tetinele.

     

    5. Lasă componentele biberonului scufundate în apă fierbinte, pentru o perioadă de timp. Apoi, scoate-le și usucă-le în mod natural, așezându-le pe o suprafață curată. În cazul în care dorești să folosești o lavetă pentru a usca părțile biberonului, asigură-te că aceasta este spălată și curățată în prealabil.

     

    Sfat de urmat: dotează kit-ul de hrănire a bebelușului cu două sau trei seturi de biberoane, astfel încât, de fiecare dată când pregătești un set pentru sterilizare, să îl poți folosi pe celălalt pentru a hrăni copilul.

    Au biberoanele termen de valabilitate?

     

    Nu este greșit să spunem că biberoanele expiră. Plasticul este un material care se deteriorează pe măsură ce este utilizat, iar acest lucru este valabil și pentru biberoane.

     

    Odată cu evoluția tehnologiei materialelor, a proceselor de fabricație îmbunătățite și a preocupărilor legate de mediu, materialele plastice pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt de o calitate mult mai bună decât cele folosite cu ceva timp în urmă. O calitate mai bună înseamnă că acestea vor rezista mai mult, însă nu și că sunt imune la uzură.

    Cele mai bune biberoane pentru nou-născuți

     

    Cele mai bune biberoane pentru nou-născuți sunt cele realizate din sticlă sau plastic fără BPA și a căror tetină are o singură gaură, pentru a asigura un flux lent. Este recomandat să optezi pentru un biberon fără BPA, deoarece utilizarea acestor substanțe se află în legătură cu o serie de afecțiuni în rândul copiilor. Acest proces nu ar trebui să fie dificil, din moment ce biberoanele fără BPA reprezintă standardul în zilele noastre. Acest lucru înseamnă că în compoziția produsului nu se regăsește compusul organic Bisfenol A și că acesta nu eliberează substanțe chimice cu activitate estrogenică, atunci când este supus presiunii sau temperaturii ridicate.

     

    În general, biberoanele fără BPA vor avea menționat acest lucru pe etichetă. Este o idee bună să faci o fotografie a etichetei și a informațiilor de pe ambalaj, pentru a ști când este cazul să înlocuiești biberonul. 

     

    În trecut, multe produse din plastic, cum ar fi biberoanele, farfuriile și tacâmurile, recipientele de depozitare și sticlele de băutură, au fost fabricate folosind BPA.

     

    Sugarii și copiii mici sunt printre cei mai expuși la BPA, din cauza biberoanelor și a paharelor fabricate din plastic cu BPA. Atunci când biberoanele sunt spălate, sterilizate în apă caldă sau încălzite, cantități mici de BPA se descompun din plastic.

     

    Biberoanele din plastic ar trebui înlocuite la fiecare patru-șase luni. Biberoanele fără BPA pot fi utilizate aproximativ șase-opt luni, înainte de a fi înlocuite. Dacă observi că biberonul, chiar dacă acesta conține sau nu BPA, începe să prezinte semne de decolorare, atunci trebuie înlocuit imediat.

     

    Dacă există instrucțiuni pe ambalaj cu privire la durata de viață a biberonului și dacă este indicată o perioadă de utilizare, este recomandat să se respecte această indicație. Când nu ești sigur dacă produsul conține sau nu BPA, se recomandă să îl înlocuiești, după trei luni de utilizare.

    Descoperă gama de biberoane pentru Natural Philips Avent ce nu contine BPA

    mother looking at the baby

    Cât de des trebuie înlocuite tetinele la biberoanele bebelușilor de 1 lună vs. biberoane copii de un an? 

     

    Tetinele biberoanelor sunt supuse unei uzuri mai mari, decât biberonul în sine. În timp ce biberonul poate fi supus doar câtorva lovituri sau crăpături, tetinele se uzează mai des, din cauza suptului și a mușcăturilor. De asemenea, acestea ar trebui sterilizate cu mai multă atenție, deoarece sunt în mod constant în contact cu gura bebelușului. Din aceste motive, tetinele trebuie să fie înlocuite mai des decât biberonul, chiar și la una-două luni.

    Când se schimbă mărimea tetinei?

     

    Pe măsură ce copilul crește, tetinele vor fi înlocuite cu cele de dimensiunea adaptată nevoii de hrănire a bebelușului. Astfel, tetinele pot avea de la una la 4 găuri, în funcție de vârsta celui mic. Tetinele pentru nou-născuți au o singură gaură, în timp ce tetina nr. 2 poate fi oferită după primele 2 luni de viață ale bebelușului.

     

    Pentru a te putea orienta mai bine cu privire la momentul când se schimbă mărimea tetinei, este indicat să observi cum suge bebelușul tău, dacă o face cu ușurință sau dacă se îneacă din când în când.

    Când este necesară înlocuirea tetinelor?

     

    Verificările periodice ale tetinei asigură înlocuirea lor la timp. La fel precum în cazul biberoanelor, o simplă verificare vizuală te va ajuta să determini când este momentul să le înlocuiești. 

     

    Cele mai frecvente semne la care trebuie să fii atent sunt:

     

    Lichidul curge în jet: acest lucru indică faptul că gaura a devenit prea mare, din cauza tendinței naturale a cauciucului de a se dilata ca urmare a utilizării frecvente. Tetinele sunt proiectate în așa fel încât lichidul din interior, indiferent că este vorba de lapte, apă sau suc, să se scurgă într-un mod constant. Când acesta iese prea repede, înseamnă că este timpul să o înlocuiești.

     

    Decolorarea: la fel precum în cazul biberoanelor, decolorarea tetinei indică deteriorarea acesteia, deci trebuie înlocuită imediat.

     

    Subțierea: subțierea mamelonului este un semn că tetina se deteriorează. Tetinele sunt construite pentru a rezista la mușcături și supt continuu. Pe măsură ce tetina se slăbește, aceasta este mai predispusă la rupturi. Pentru a testa rezistența unui mamelon, ciupește și trage puternic de bulb. Când îi dai drumul, acesta ar trebui să revină la forma inițială. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că tetina trebuie înlocuită.

     

    Porțiuni lipicioase sau denivelări: dacă mamelonul este lipicios la atingere, după curățare, sau dacă este umflat ori bombat pe alocuri, acestea sunt semne de deteriorare.

     

    Fisuri sau rupturi: acestea ar putea împinge mai mult lichid decât este necesar și ar putea exista pericolul de sufocare. Acestea sunt mai frecvente în cazul biberoanelor pentru copiii de 1 an, în perioadele în care erup dinții, când copilul este posibil să roadă biberonul pentru a se calma.

     

    Modul de fixare: tetina trebuie să se potrivească perfect pe biberon. Dacă nu se potrivește corect, ar putea apărea scurgeri sau semne de subțiere a tetinei și, prin urmare, ar trebui înlocuită.

    Așadar, deși nu există reguli standard pentru înlocuirea biberoanelor și a tetinelor, există câteva linii directoare ce pot fi utilizate în acest sens. Bebelușii sunt sensibili la procesul de hrănire, iar o tetină care se subțiază sau un biberon zgâriat le poate strica experiența. De aceea, este recomandat să înlocuim periodic biberoanele.

     

    Sursă foto: Shutterstock.com

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.