0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Timp de citire: 5 Min

    Home ›› Alimentația în timpul alăptării: sfaturi pentru o dietă corespunzătoare

    Home ›› Alimentația în timpul alăptării: sfaturi pentru o dietă corespunzătoare

    Alimentația în timpul alăptării: sfaturi pentru o dietă corespunzătoare

     

    Laptele matern este cel mai important aliment pentru bebelușul tău, însă la fel de importantă, după naștere, este și alimentația ta. De ea depinde calitatea laptelui matern și starea ta de sănătate, inclusiv nivelul energiei. În continuare poți citi un ghid despre cum afectează alimentația calitatea laptelui matern, ce alimente susțin lactația, ce alimente să eviți în alăptare și multe altele.

    Cum influențează alimentația calitatea laptelui

     

    De dieta mamei depinde conținutul nutrițional al laptelui. Ca regulă generală, concentrația unor vitamine și a Omega 3 este mai mult influențată decât alte aspecte. O dietă echilibrată și variată va oferi cantitatea necesară de minerale, grăsimi, zahăr și proteine. 
      
    Dacă mama consumă cantități variate de Omega 3, laptele matern va avea un conținut mai mare al acestei grăsimi sănătoase. De fapt, acizii grași Omega 3 au un rol esențial pentru dezvoltarea creierului copilului. 
      
    Vitamina C și complexul de vitamine B prezente în laptele matern sunt, la rândul lor, influențate de dieta mamei. Femeile care consumă cantități mici de produse animale trebuie să asigure un nivel optim de vitamina B12, prin consumul de soia, alimente îmbogățite sau prin suplimente. Există cazuri de copii cu deficit de vitamina B12 la mamele vegetariene sau vegane. 
      
    Mai apoi, prezența vitaminelor A, D, E și K din lapte este influențată de alimentația mamei. O atenție deosebită ar trebui acordată vitaminei D, deoarece laptele matern conține puțină, iar copiii alăptați la sân au un risc mai mare de carențe. Prin urmare, medicii recomandă luarea unui supliment de vitamina D. 
      
    Unii doctori recomandă chiar continuarea administrării de multivitamine prenatale și în perioada de alăptare. 
      
    În general, laptele matern oferă toți nutrienții necesari nevoilor copilului și reprezintă cea mai bună alegere pentru primele șase luni. 
      
    Vezi aici categoria noastră de POMPE DE SÂN 

    Cum influențează alimentația starea de sănătate a mamei după naștere

     

    Prima regulă pentru o alăptare eficientă este să nu fii (prea) obosită. Ușor de zis, greu de făcut, ai putea spune. Încearcă să te odihnești când ai timp, de preferință regulat și la aceleași ore și nu neglija alimentația și hidratarea. 
      
    Multe femei se pot confrunta cu deficit nutritiv după naștere, iar acesta poate accentua oboseala resimțită. Lasă-ți suficient timp pentru a urma o alimentație echilibrată. Limitează produsele procesate, bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate și trans. 
      
    În lipsa timpului și a unui program, multe mame amână masa, iar atunci când au puțin timp pentru ea, optează pentru produse ultraprocesate. Urmările sunt durerea de stomac și epuizarea. 
      
    Nutriția femeilor gravide este deseori menționată, însă rareori ni se spune că femeia care alăptează are nevoi nutriționale mai mari decât cea gravidă. 
      
    Pentru a avea energia necesară provocărilor zilnice vei avea nevoie de alimente bogate în fier, magneziu, vitamina C și D. Zincul și iodul ajută la reglarea hormonală, iar acizii grași Omega 3 reduc riscul de depresie postpartum.

    women feeding baby

    Care alimente susțin lactația

     

    Există câteva alimente care sprijină alăptarea și producția de lapte matern. Poate cel mai cunoscut este berea fără alcool sau fulgii de drojdie de bere. Similar, plante precum feniculul, anasonul sau frunzele de zmeură roșie, pătrunjel, mentă, anghinare. 

     

    Lintea, migdalele, nucile, curmalele și cajuul au o influență pozitivă asupra calității și cantității de lapte. La acestea se adaugă orezul, carnea de pui, orzul, malțul. 

     

    Ce poți face pentru a stimula lactația

     

    Multe femei nu au probleme cu lactația dacă urmează sfaturile de mai jos:

     

    • Alăptează-ți micuțul la cerere, cu hrăniri frecvente și lungi;
    • Hidratează-te corespunzător;
    • Odihnește-te cât mai mult – oboseala poate duce la scăderea lactației;
    • Urmează o dietă echilibrată, cu trei mese pe zi și două gustări. 

     

    Vezi aici categoria de ÎNCĂLZITOARE ȘI STERILIZATOARE. Astfel vei fi pregătit în orice moment pentru a-ți hrăni puiul!

    Ce vitamine sunt necesare în alăptare

     

    Vitamina D este esențială atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Contribuie la dezvoltarea oaselor tale și ale celui mic. Cea mai simplă modalitate prin care o poți obține este prin expunerea la soare.


    Dacă locuiești într-o zonă cu puțină lumină naturală sau este iarnă, este posibil să ai nevoie de un supliment de vitamina D. Pentru mai multă siguranță, vorbește cu medicul înainte de a lua un supliment. 

     

    De asemenea, calciul se consumă rapid în alăptare. Crește consumul de iaurt, lapte, brânză și produse non-animale, precum legume cu frunze verzi, nuci, tofu, semințe de susan. 

     

    Proteinele nu ar trebui nici ele să lipsească în perioada de alăptare. Consumă carne slabă de pui și pește, ouă și brânzeturi. 

     

    Vitamina C este implicată în buna funcționare a sistemului imunitar al mamei și al copilului. Consumă fructe de pădure, ardei gras, căpșuni, kiwi, portocale, zmeură, cireșe etc.

    mother with baby

    Care alimente sunt indicate în alăptare

     

    Doctorii descurajează urmarea dietei în alăptare. Acum este momentul în care trebuie să te asiguri că atât tu, cât și copilul primiți nutrienții de care aveți nevoie. Grăsimea acumulată în sarcină contribuie la producția de lapte matern. 

     

    Dacă slăbești sau te îngrași mai mult de un kilogram pe săptămână este indicat să vorbești cu medicul pentru schimbarea alimentației. 

     

    Ca regulă generală, mamele care alăptează au nevoie de 500-1000 de calorii în plus pe zi față de cele care nu alăptează. Nevoile tale energetice pot fi diferite de-a lungul alăptării. Cantitatea de calorii depinde și de vârsta ta, apetitul bebelușului, nivelul de activitate, indicele de masă corporală, dacă alăptezi un copil sau ai gemeni. 

     

    Urmarea unei diete sănătoase, variate și echilibrate pe durata alăptării aduce numeroase beneficii:

     

    • Satisface nevoile nutriționale ale mamei și bebelușului;
    • Asigură creșterea și dezvoltarea sugarului;
    • Asigură producția unei cantități suficiente de lapte matern, de calitate ridicată;
    • Acoperă nevoile mamei pe durata alăptării;
    • Permite dezvoltarea simțului gustului copilului, dacă ai o alimentație variată.

     

    Totuși, ce alimente se consumă pe durata alăptării? Dieta proaspetei mămici ar trebui să fie una simplă și variată. Este necesar să consumi suficiente proteine, grăsimi și vitamine. 

     

    Laptele matern poate avea arome și mirosuri diferite, în funcție de alegerile alimentare, ceea ce îi permite bebelușului să se familiarizeze cu diverse gusturi. Sunt indicate trei mese pe zi și 1-2 gustări, precum și concentrarea asupra fructelor și legumelor de sezon. 

     

    Carnea slabă, lactatele slabe, ouăle, fructele, legumele, nucile și semințele, cerealele integrale nu ar trebui să lipsească din alimentație. 

     

    Peștele conține acizi grași Omega 3 care contribuie la dezvoltarea creierului copilului. Totuși, este important să optezi pentru pește prins local, cât mai proaspăt. Peștele de mari dimensiuni are un risc mai mare de contaminare cu mercur. Consumă cu precauție rechin, ton, pește-spadă sau alt pește mare. 

     

    Poți consuma fără probleme sardine, hering, macrou, păstrăv de crescătorie, somon și pești mici. Consumă inclusiv pește la conservă. Oasele acestuia conțin calciu.

    Ce alimente să eviți în alăptare

     

    Unele alimente ar trebui consumate cu moderație sau evitate cu totul. Mai jos sunt câteva dintre ele:

     

    • Fructele uscate, mai ales prune sau caise. Acestea favorizează tranzitul intestinal și pot crește riscul de diaree la copil;
    • Unii pești – crapul, somnul, dorada, anghila, rechinul sau peștele-spadă ar trebui evitați sau consumați doar la recomandarea medicului;
    • Alimente cu potențial alergen – dacă ești alergică la arahide sau ai intoleranță la lactoză poți evita alimentele alergene. Totuși, consumul lor poate crește toleranța copilului pentru acestea. Dacă nu ai alergii, poți consuma fără griji fructe de mare, nuci, ouă sau alte alimente. În cazul în care ai alergii sau partenerul are alergii alimentare, este recomandat să ceri sfatul medicului;
    • Cafea și ceai negru/alb/verde – cafeina poate fi transmisă prin lapte. De aceea, dacă dorești să bei cafea, optează pentru varianta decofeinizată sau pentru un ceai din plante. Poți consuma fără griji apă sau compot;
    • Băuturile energizante;
    • Alcoolul – poate trece în laptele matern. Consumul poate afecta dezvoltarea copilului, precum și luarea în greutate.

    mother feeding baby

    Ce să mănânci pentru a preveni colicii

     

    Ai grijă, în primul rând, să nu pui totul pe seama colicilor. Astfel, poți rata o altă problemă. De exemplu, unii bebeluși au nevoie de mai multă afecțiune, timp în doi și să fie ținuți mai des în brațe. 

     

    Mai mult, alți bebeluși pot avea reacții alergice sau reflux gastro-esofagian. Înainte de a ne uita pe alimentele care trebuie evitate pentru a preveni colicii la bebeluși, este important să verifici dacă bebelușul ia în greutate, dacă suge bine și dacă râgâie suficient. 

     

    Următorul pas constă în întocmirea unui jurnal alimentar în care să notezi ce mănânci și care sunt reacțiile copilului. Astfel, se identifică mai ușor intoleranțele alimentare. Odată ce se confirmă prezența colicilor, poți începe să folosești biberoane anti-colici. Folosite corect, acestea au rolul de a reduce colicii, gazele intestinale și refluxul gastric.

    În ceea ce privește alimentele care previn colicii, acestea includ:

     

    • Mere;
    • Pere;
    • Sparanghel;
    • Morcov;
    • Varză kale;
    • Porumb;
    • Banane;
    • Papaya;
    • Dovleac plăcintar;
    • Dovlecel;
    • Ciuperci;
    • Ceai de mușețel.

    Exemple de meniuri pentru mama care alăptează

     

    Este tentant să te concentrezi asupra alimentației bebelușului și să te mulțumești cu biscuiți sau dulciuri. Însă, acest lucru nu face bine nici corpului tău și nici copilului. 

     

    Optează, în schimb, pentru mese rapide și nutritive. Include în alimentație omleta, spanacul, puiul la grătar, orezul brun, terciul de ovăz. Păstrează la îndemână nuci, migdale sau caju. Pentru o gustare rapidă, taie fructe sau legume și ține-le la frigider. Când ți se face foame, tot ce ai de făcut este să le scoți. Aceste soluții reprezintă o alternativă mai bună la alăptarea cu o mână și decojirea unei banane cu mâna cealaltă. 

     

    Mai jos, poți vedea un exemplu de meniu pentru o mamă care alăptează: 

     

    Micul dejun poate fi format din:

     

    • Cereale: biscuiți din cereale integrale sau puțin gem cu cereale sau 1-2 felii de pâine integrală cu avocado și puțină brânză;
    • Lactate: un pahar de lapte sau un iaurt sau 2-3 felii de brânză;
    • 1 fruct proaspăt: măr, pară, banană etc;
    • 1 băutură: apă, ceai de plante sau cafea decofeinizată.

     

    Prânzul poate fi format din:

     

    • Legume: o salată de legume crude sau fierte cu puțin ulei vegetal;
    • Proteine: o porție de carne de pui sau 150 g de pește sau 1-2 ouă;
    • Alimente bogate în amidon: pâine, paste, orez, cartofi, linte, năut;
    • Lactate: o felie de brânză de vaci sau un iaurt;
    • 1 fruct proaspăt.

     

    Cina poate fi formată din:

     

    • Legume: o salată de crudități;
    • Proteine: carne slabă sau pește sau ouă;
    • Alimente bogate în amidon: preferabil din cereale integrale.

     

    Gustările pot fi formate din:

     

    • Lactate: un pahar de lapte sau un iaurt sau 2-3 felii de brânză;
    • Cereale: 2-3 biscuiți din cereale integrale sau o felie de pâine integrală;
    • 1 fruct proaspăt.

     

    women feeding baby

    Care sunt ceaiurile recomandate în alăptare

     

    Uneori, consumul de ceai poate ajuta în cazul în care producția de lapte este redusă sau întârzie să apară. Ceaiurile de acest fel sunt cunoscute și sub numele de „galactogene”. Acest cuvânt înseamnă că favorizează secreția de lapte. 

     

    Dintre acestea, ceaiul de schinduf este probabil cel mai cunoscut, fiind ingredientul principal în ceaiurile pentru stimularea lactației. Deoarece are un gust amar, se combină cu alte ceaiuri pentru a-i masca acest gust. 

     

    Conform unui studiu american publicat în anul 2011, ceaiul de schinduf ar putea avea efect galactogen. Pentru acest studiu un grup a consumat ceai de schinduf, iar celălalt un placebo sub forma unui ceai obișnuit. 

     

    Rezultatele au arătat că bebelușii ale căror mame au consumat ceai pe bază de schinduf au luat în greutate mai repede decât grupul placebo. De asemenea, volumul de lapte a fost mai mare. 

     

    Un alt ceai util în stimularea lactației este ceaiul de semințe de fenicul. Acesta are gust de lemn dulce sau de anason, în funcție de sortiment. Se crede că feniculul calmează tulburările digestive și balonarea. Mai mult, are un efect benefic asupra echilibrului hormonal, mai ales pe timpul lactației. 

     

    Conform unui studiu din 2014, consumul de ceai de fenicul în alăptare crește volumul de lapte și creșterea sugarilor de la 0 la 4 luni. Rezultatele au apărut după un consum zilnic timp de patru săptămâni. 

     

    La fel de interesante au fost concluziile și în cazul unui ceai format din plante de urzică, melissa, chimen, fenicul și lemongrass. Potrivit unei cercetari, femeile care au născut prematur și au băut acest ceai au produs mai mult lapte după doar o săptămână de administrare. Se pare că grupul care a consumat ceaiul a avut o creștere a cantității de lapte cu 80%.

    Sfaturi utile pentru mămicile care alăptează

     

    Pentru a produce laptele necesar bebelușului, organismul are nevoie de calorii suplimentare. Unele dintre acestea provin din rezervele acumulate în timpul sarcinii, iar restul sunt luate din dieta zilnică. Așadar, pentru a produce suficient lapte, este necesar să respecți următoarele sfaturi:

     

    • Adoptă o dietă echilibrată și variată;
    • Ascultă-ți corpul și odihnește-te după fiecare alăptare;
    • Evită să ții dietă pe durata alăptării;
    • Ia trei mese pe zi și două gustări sănătoase sub formă de fructe, legume, lactate slabe sau cereale integrale;
    • Ia un supliment alimentar dacă urmezi un regim vegetarian sau vegan;
    • Bea apă – dacă urina este închisă la culoare, acest lucru poate indica deshidratarea. Bea apă, ceaiuri de plante, supe, compot etc.;
    • Include la fiecare masă proteine animale sau vegetale – carne de pui, pește, ouă, soia, fasole, linte, năut;
    • Gătește cu alimente de sezon și evită produsele procesate;
    • Introdu un aliment nou în fiecare săptămână pentru familiarizarea gustului celui mic.

    Vezi aici întreaga categorie de SETURI CADOU PENTRU BEBELUȘI

     

    Alăptarea este o perioadă foarte importantă în dezvoltarea copilului, însă nu trebuie să devină un motiv de îngrijorare deoarece bebelușul va simți acest lucru. Odihnește-te, relaxează-te și bucură-te de timpul petrecut alături de puiul tău!

     

    Sursa foto: Shutterstock

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.