Blenderul se numără printre cele mai utile şi practice electrocasnice pe care le poţi avea în bucătărie, un dispozitiv care îţi uşurează foarte mult activităţile gastronomice de zi cu zi. Cu ajutorul acestuia poţi mărunţi şi amesteca rapid o mulţime de ingrediente, inclusiv pe cele dure sau congelate, pentru a pregăti reţete delicioase. Blenderul a devenit un aparat indispensabil în orice gospodărie, motiv pentru care ţi-am pregătit mai jos un ghid care te va ajuta să îl alegi pe cel mai bun pentru tine.
Blenderele sunt dotate cu lame din oţel inoxidabil, care pot tăia ingredientele în bucăţi foarte mici în doar câteva zeci de secunde. În plus, datorită turaţiei mari, alimentele din interiorul vasului sunt foarte bine amestecate, preparatul fiind gata chiar şi într-un minut. Spre deosebire de mixer, un alt instrument folosit la amestecul ingredientelor, blenderul este mult mai rapid, are şi funcţia de mărunţire şi omogenizează compoziţia până când aceasta capătă o consistenţă lichidă, foarte fină. Primele modele de blender, destul de rudimentare, au apărut în anii ‘20, invenţia fiind patentată de un american de origine poloneză, Stephen J. Poplawski. În zilele noastre, blenderul a devenit un obiect indispensabil în bucătărie, un aparat care te ajută să pregăteşti rapid diverse preparate şi să câştigi timp pentru tine.
Blenderul este un aparat electrocasnic de bucătărie, al cărui rol este acela de a mărunţi diferite ingrediente (poate sfărâma inclusiv gheaţa) şi de a pregăti rapid smoothie-uri de fructe, supe-cremă, piureuri de fructe şi legume, deserturi, sosuri, aluatul pentru prăjituri şi multe alte preparate.
Dacă te-ai hotărât să îţi iei un blender sau să îl schimbi pe cel vechi, trebuie să ştii că ai de ales între mai multe tipuri de aparate, fiecare având particularităţile sale. Bineînţeles, toate au în comun vasul în care pui ingredientele, motorul şi lamele de mărunţire.
Este modelul static de blender, care se aşază pe masă sau pe orice altă suprafaţă plană, având o stabilitate bună, putere mare de lucru şi mai multe trepte de viteză. Acesta vine la pachet cu unul sau mai multe vase gradate, dar şi cu mai multe tipuri de lame, pe care le poţi utiliza în funcţie de nevoile tale.
În plus, blenderul de mână este mai mic şi poate fi depozitat cu ușurinţă într-un sertar, spre deosebire de cel standard, care are nevoie de un spaţiu pe care să fie aşezat atunci când este pus în funcţiune.
Are o viteză de turaţie mai mică decât blenderul clasic, dar îţi oferă mai multă libertate de mişcare, pentru că poţi mărunţi şi amesteca alimentele direct în vasele în care vrei să le găteşti sau să le serveşti. Asta înseamnă că nu mai trebuie să le pui înainte în recipientul blenderului şi să le transferi apoi într-un alt vas. În felul acesta, vei avea şi mai puţine lucruri de spălat.
Un aparat de bucătărie, care încearcă să ofere soluţii la cât mai multe dintre provocările care apar în bucătărie, robotul de bucătărie merită luat în calcul dacă ştii sigur că te vei folosi de funcţiile sale, pe lângă cea de blender, bineînţeles. Este un aparat electrocasnic destul de mare, aşa că va trebui să te gândeşti dacă ai unde să-l depozitezi.
Sunt mai multe aspecte de care să ţii cont atunci când vine vorba de un blender, aşa că a venit momentul să le detaliem, pentru a lua cea mai bună decizie de achiziţie:
Cele mai slabe dintre ele au o putere a motorului de minimum 300 de waţi şi pot prepara cu uşurinţă specialităţi din fructe şi legume. Cele de 600-700 de waţi dau randament şi cu ingredientele dure, cum sunt, de exemplu, cuburile de gheaţă sau fructele congelate. Iar dacă vrei să alegi un model performant, care să omogenizeze foarte bine ingredientele, păstrându-le proprietăţile nutriţionale, orientează-te către un blender cu o putere de minimum 1.000 de waţi.
Performanţa motorului blenderului este un prim criteriu pe care să-l urmăreşti înainte de a opta pentru un nou aparat. În funcţie de capacitatea sa, blenderul va putea amesteca, mărunţi şi pasa diferite tipuri de alimente.
În ceea ce priveşte materialul din care este făcut vasul blenderului, cea mai bună variantă este sticla, care poate rezista la fluctuaţiile de temperatură şi nu se zgârie uşor. Chiar şi aşa, majoritatea blenderelor au vase din plastic, o opţiune mai ieftină, dar care, de asemenea, rezistă foarte bine la variaţiile de temperatură. Dezavantajul plasticului este că, uneori, poate prinde miros, aroma ingredientelor rămânând impregnată în pereţii vasului, o problemă pe care nu au o au recipientele din sticlă. O altă opţiune este vasul metalic, din oţel inoxidabil, care este cel mai rezistent. Inconvenientul acestuia este că nu este transparent şi nu poţi vedea prin el conţinutul care se pregăteşte.
Multe blendere vin la pachet cu mai multe vase gradate, dar capacitatea standard pentru aceste recipiente este de 1-1,5 litri. Desigur, sunt şi modele cu vase mai mari, care pot ajunge la 5 litri, însă acestea sunt folosite acolo unde se găteşte într-o cantitate mare (de exemplu, în bucătăriile restaurantelor).
De asemenea, funcţiile unui blender ar trebui să te ghideze în pregătirea celor mai bune specialităţi. Recomandarea noastră este să alegi unul cu funcţie Turbo sau Pulse, care turează motorul la maximum atunci când ţii apăsat un buton, accelerând procesul de mărunţire şi amestecare a ingredientelor. Mai mult decât atât, unele blendere au programe speciale pentru anumite acţiuni (sfărâmarea gheţii, prepararea smoothie-urilor etc.). În cazul lor, trebuie doar să apeşi butonul dedicat şi să laşi aparatul să îşi facă treaba.
Un blender ar trebui să aibă cât mai multe trepte de viteză, care să fie ajustate în funcţie de preparatul pe care vrei să îl obţii.
Este recomandat ca lama să aibă mai multe cuţite, care să mărunţească bine preparatul, dar şi să amestece ingredientele până se omogenizează cum trebuie. Cele mai comune lame sunt cele în forma literei S.
Condiţia principală este ca acestea să fie din oţel inoxidabil, un material rezistent, care poate toca mărunt şi cele mai dure ingrediente.
Este indicat să alegi un blender stabil, cu o bază solidă, care să nu se deplaseze la viteze mari. De asemenea, uită-te cu atenţie la sistemul de fixare a vasului. Acesta trebuie să se închidă etanş, pentru a preveni scurgerile sau desprinderea în timpul folosirii blenderului.
De regulă, un blender este alcătuit din carcasa care îmbracă motorul, vasul în care se amestecă ingredientele şi accesoriile pe care le mai poate avea în pachet (mai multe vase, lame suplimentare, dispenser de suc, tub pentru separarea pulpei de suc etc.).
În general, blenderul poate fi curăţat cu uşurinţă cu apă şi detergent sau poate fi introdus în maşina de spălat vase. Tot ce ai de făcut este să îi detaşezi părţile componente şi să le cureţi pe rând.
Dacă eşti în căutarea unui blender, avem pentru tine două propuneri de modele practice şi uşor de folosit:
Este un blender foarte rapid, care te ajută să obţii preparate cu o textură omogenă şi un gust delicios. Printre beneficiile sale se numără:
Dacă îți dorești cel mai bun blender pentru smoothie, de exemplu, acest model nu te va dezamăgi Cum funcţionează această metodă? Tehnologia de mixare în vid presupune aspirarea oxigenului din vasul blenderului înainte ca acesta să amestece ingredientele. Cum ajută ea la menţinerea prospeţimii preparatelor? Atunci când intră în contact cu aerul, fructele şi legumele oxidează şi fermentează, pierzând din cantitatea de substanțe nutritive. Preparatele făcute în blenderul cu mixare în vid au mai puţine bule, mai puţină spumă, dar mai mult gust şi mai multă prospeţime. Printre proprietăţile şi beneficiile oferite de Philips Blender de mare viteză cu mixare în vid se numără:
Graţie tehnologiei de mixare în vid, acest blender te ajută să obţii preparate deliciose, gustoase, care îşi păstrează prospeţimea.
Din păcate, acest produs nu mai este disponibil
Acestea fiind spuse, este timpul să alegi un nou blender şi să începi să experimentezi cu diferite preparate delicioase. Spor la treabă! Sursa foto: Philips
Îngrijirea casei
Descopera diferenta dintre o cafea buna si cafeaua perfecta, cu espressorul automat Saeco Xelsis Suprema!
Află mai multeÎngrijirea casei
Cand si cum poti folosi un aparat de calcat vertical cu aburi ➤ Cand este recomandata utilizarea statiei de calcat ➤ Care sunt avantajele acestora
Află mai multeYou are about to visit a Philips global content page
Continue