0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

      Trucuri și sfaturi practice ca sa cureți părul de pisica sau de cățel de pe orice tip de suprafață ► Cum poți să previi răspândirea părului în casa și cum trebuie să îți ingrijești animalul de companie ► Ce afecțiuni poate provoca părul de animale

      Animale

      Cum scapi de părul de animale din casă. Ghid util cu sfaturi și soluții practice

       

      Animalele de companie sunt prieteni de nădejde care ne înveselesc fiecare zi. Însă pentru iubitorii de animale, părul este una dintre probleme cu care trebuie să învețe să se descurce dacă vor să se bucure de compania lor.

       

      Din fericire, soluțiile pentru eliminarea și prevenirea părului din casă sunt mai simple decât ai crede și le-am adunat pe toate în articolul de mai jos.

      1. Aparate electrocasnice pentru eliminarea părului de animale din casă

       

      Ca să cureți cu ușurință părul de câine sau de pisică, poți să folosești aparate electrocasnice, care au funcții speciale pentru eliminarea părului de animale din casă și de pe toate tipurile de suprafețe:

       

      • aspirator cu perii speciale - este una dintre cele mai eficiente soluții care te ajută să scapi rapid de părul de animale din casă. Caută un aspirator care să aibă integrate perii speciale pentru îndepărtarea părului de animale, în special pentru covor sau canapea. O altă alternativă eficientă este folosirea unui aspirator vertical, pe care poți să îl folosești pentru toate suprafețele și care poate fi transformat cu ușurință într-un aspirator de mână, pentru locurile greu accesibile în care există păr de pisică sau de câine. Dacă folosești un aspirator clasic, este recomandat ca acesta să aibă integrat un filtru HEPA, care nu va permite prafului să ajungă înapoi în aer.
       
      • mașină de spălat cu program special pentru părul de animale - dacă ai animale de companie, poți să optezi pentru o mașină de spălat cu funcții speciale de spălare care elimină părul de animale de pe haine.
       
      • purificator de aer - dacă ai animale de companie, trebuie să știi că firele de păr nu rămân doar pe canapea sau covor, ci pot să ajungă și în aer și provoca alergii. Tocmai de aceea este necesar să ai casă un aparat pentru purificarea aerului care să elimine părul de animale și care menține totodată calitatea aerului.

      2. Alte instrumente ca să cureți părul animalelor de companie

       

      În afară de aparatele electrocasnice care te ajută să scapi rapid de părul animalelor de companie, ai la dispoziție și alte soluții practice:

       

      • perii de curățare - o perie aspră și cu peri deși este utilă atunci când vrei să cureți părul de animale de pe covor. O poți umezi într-o soluție cu apă călduță, detergent de covoare, balsam de rufe sau oțet și apoi curăța în profunzime covorul pentru a aduna părul de animale în exces. Atunci când prepari soluția, ai grijă ca aceasta să nu facă multă spumă deoarece favorizează lipirea firelor de păr de material.
      • mănuși de cauciuc - deși probabil nu te-ai fi gândit la această soluție, mănușile de cauciuc sunt utile și atunci când vrei să cureți părul de animale de pe canapea sau parchet. Pune-ți mănușile, umezește-le cu puțină apă și plimbă-le apoi pe suprafața pe care vrei să o cureți. Firele de păr de vor lipi de mănuși rapid și cu puțin efort. Când mănușile s-au umplut de păr, clătește-le și reia procesul până când îndepărtezi tot părul de pisică sau câine.
      • mop umezit - dacă nu ai reușit să îndepărtezi toate firele de păr cu ajutorul aspiratorului, poți folosi la final și mopul, ușor umezit cu apă, ca să elimine firele de păr mărunte care nu au fost aspirate.
      • burete de vase ușor umezit - folosește partea abrazivă a buretelui de vase ca să înlături părul de animale de pe canapea, perne sau alte suprafețe textile. Ține cont că buretele de vase nu are capacitate să rețină toate firele de păr, așa că multe dintre ele vor cădea pe podea, de unde le vei putea curăța cu un aspirator sau cu un mop.
      • benzi adezive - benzile adezive sunt eficiente în curățarea părului de animale din casă. Poți folosi role de bandă adezivă sau îți poți înfășura în jurul mâinii o bucată de bandă adezivă lată pe care apoi să o plimbi pe suprafața pe care vrei să o cureți. Poți chiar să lipești banda adezivă de suprafața respectivă și apoi să o dezlipești rapid, până când elimini tot părul de animale.
      • cârpă sau mop electrostatic - mopul electrostatic este prevăzut cu o cârpă care adună rapid părul de animale de pe podea, parchet sau alte suprafețe lucioase. Poți găsi și cârpa electrostatică separat în comerț sau în curățătoriile profesionale.
      • role de scame - nu sunt utile doar pentru a curăța scamele de pe haine, ci și pentru a îndepărta părul de pisică sau câine de pe orice tip de suprafață textilă. Schimbă hârtia atunci când se umple de păr și continuă procesul până când ai curățat în totalitate părul de animale.
      • mătura de cauciuc - este eficientă în special pentru firele de păr încăpățânate care se depun pe orice tip de suprafață. Datorită energiei statice care este produsă prin frecarea cauciucului de suprafețe, firele de păr se atașează rapid de mătură.

      Alte instrumente cu care sa cureti parul de la animale

      3. Soluții ajutătoare ca să cureți mai repede părul de animale

       

      Ca să cureți mai ușor părul de animale, poți prepara rapid niște soluții cu ingrediente pe care le ai deja în casă. Dacă le aplici înainte să folosești aparatele pentru curățat, vei reuși să strângi mai rapid firele de păr de pe orice tip de suprafață:

       

      • bicarbonat de sodiu - poți să îl presari direct pe covor, masând ușor țesătura pentru ca pulberea să pătrundă mai bine în țesătură. Lasă să acționeze timp de câteva minute și apoi aspiră. Acesta slăbește fire de păr din țesătură, facilitează desprinderea lor cu ușurință și totodată elimină mirosurile neplăcute din covor.
      • balsam de rufe - folosit în mașina de spălat rufe elimină rapid părul de animale de haine. Poți să îl folosești și într-o soluție cu apă călduță în care să înmoi o perie aspră cu care să cureți apoi covorul.
      • oțet de mere - îl poți folosi amestecat cu apă călduță în care să înmoi peria sau mopul atunci când vrei să cureți părul de animale de pe covor sau de pe parchet. La final poți aspira ca să elimini cât mai bine firele de păr de pe covor.

      4. Cum poți să previi răspândirea părului de animale

       

      Dacă vrei să scapi de problema părului de animale din casă, este necesar să îți îngrijești corect animalul de companie astfel încât să reduci cantitatea de păr care cade, în special odată cu venirea primăverii, când este perioada de năpârlire. Uite la ce soluții poți să apelezi:

       

      • periază părul animalelor - în funcție de tipul de păr sau de cantitatea de blană a animalului de companie, este necesar să îl periezi zilnic sau cel puțin o dată la 2-3 zile cu o perie rară, ușor umezită sau cu niște mănuși speciale pentru curățarea părului de animale pe care le poți găsi în comerț. Poți să folosești și un pieptene cu trimmer cu care vei înlătura mai ușor firele de păr.

      Cum poti sa previi

       

      • oferă-i animalului suplimente speciale - există situații în care părul pisicilor sau câinilor poate să cadă din cauza unor dereglări hormonale, așa că în cazul în care observi că există o mare cantitate de păr care cade, ar fi cazul să apelezi la sfatul medicului veterinar. Acesta îți va recomanda suplimentele necesare sau tipul de hrană potrivit, în cazul în care animalul tău de companie este alergic la anumite alimente. Suplimentele bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6 îi oferă pisicii sau cățelului tău o blană lucioasă și sănătoasă.
      • folosește produse speciale de îngrijire - poți preveni căderea părului dacă folosești un șampon bogat în vitamine. Acesta va curăța în profunzime blana animalului tău de companie și va stopa căderea părului.

      Produse speciale de ingrijire

      5. Este sau nu este periculos părul de animale?

       

      Părul de animale nu este atât de periculos pentru sănătatea oamenilor. Ideea că părul de animale este periculos este datorată unui parazit care trăiește în blana animalelor și care poate să afecteze organele interne ale corpului uman. Dacă animalul de companie este vaccinat și deparazitat de către un medic veterinar, atunci părul de animale nu mai este periculos.

       

      Dacă părul animalelor de companie este înghițit, aceasta nu va afecta organele interioare deoarece conține keratină, substanță care nu poate fi digerată de stomac. Ca urmare, firele de păr vor fi eliminate din organism în scaun. Cu toate acestea, există o afecțiune care poate afecta atât adulții, cât și copiii.

       

      Alergia este cea mai comună afecțiune provocată de părul animalelor de companie. Însă alergia nu este declanșată de firele de păr, ci de o anumită proteină care poate fi găsită în urina, saliva sau scaunul animalelor sau chiar în șamponul folosit pentru îngrijirea lor.

       

      În cazul pisicilor, această proteină se numește FEL D1, iar la câini este de două tipuri, CAN F1 și CAN F2. Simptomele alergiei includ congestie nazală, tuse, strănut și iritații ale pielii. Din păcate, aceste tipuri de alergeni pot să rămână în interiorul locuinței pentru mult timp, mai ales dacă nu aerisești sau nu folosești un purificator de aer. În plus, dacă părinții sunt alergici la părul de animale, copiii pot moșteni această alergie.

      Sursă foto: Shutterstock

      Citește în continuare

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue

      Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.