0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Părul vopsit are nevoie de o atenție specială, atât înainte, cât și după colorare. Ia în calcul și respectă fiecare dintre aceste sfaturi care vor contribui la frumusețea, sănătatea și strălucirea părului tău vopsit.

    Cum îngrijești corect părul vopsit - sfaturi utile pentru un păr sănătos și strălucitor


    Părul vopsit nu este o practică a omului modern, ci una dintre cele mai vechi și mai des folosite metode de înfrumusețare. La soluția părului vopsit apelează în egală măsură și femeile, și bărbații, deși este evident că reprezentantele sexului frumos o fac mult mai des. Părul vopsit îți permite schimbări fantastice de look, te întinerește, îți aduce un boost de încredere. Dacă procesul de vopsire a părului, cu tot ceea ce presupune acesta, inclusiv decolorare și pregătire pentru a fi vopsit, dar și modul ulterior de întreținere sunt realizate corect, colorarea părului este un beneficiu. În plus, o îngrijire adecvată după ce a fost vopsit va menține mai mult timp nuanța aleasă.

    Trebuie spus, de la bun început, că folosind strategia corectă de vopsire, produse bine alese pentru colorare și nuanțare, un păr vopsit va fi frumos, sănătos și strălucitor. Pentru aceasta, colecția de sfaturi, trucuri și soluții din acest articol îți va fi folos.

    Detalii general valabile despre un păr vopsit


    A-ți vopsi părul înseamnă a permite unor substanțe chimice să pătrundă în profunzimea firului de păr. Vopseaua de păr nu schimbă însă doar culoara, ci aduce modificări și texturii. Cum se schimbă un păr vopsit depinde de caracteristicile inițiale ale părului, de tipul și proprietățile produsului utilizat pentru colorare, dar și de nuanța inițială.

    Astfel, în unele cazuri, părul va avea tendința de uscare, firele vor părea mai groase (mai ales în cazul celui foarte subțire), părul aspru va fi mai moale, cel creț sau ondulat va fi mai drept, după cum părul rebel se va cuminți.

    Un alt aspect pe care merită să-l iei în calcul este că după ce ai luat decizia de a te vopsi, nu te oprești niciodată, iar această practică va intra în rutina de îngrijire. Tocmai de aceea este bine să știi că eventualele probleme, de la cele legate de culoare la starea generală a firului de păr, se pot îmbunătăți și repara, iar modul de îngrijire a părului vopsit ar trebui să-ți fie foarte bine cunoscut.

    E bine să te speli pe cap înainte să te vopsești?


    Răspunsul la această întrebare este categoric nu! Orice hairstilist îți va confirma că este nu doar de dorit, ci chiar necesar ca părul să fie „murdar” înainte de a fi vopsit sau de a aplica soluții pentru decolorare. Asta înseamnă că părul nu mai trebuie spălat cu circa 3-4 zile înainte de a fi vopsit. Acest interval depinde însă de tipul părului. Un păr gras prin natura lui poate fi spălat cu două zile înainte, în timp ce pentru un păr subțire, uscat sau foarte uscat acest interval poate ajunge și la 4-6 zile. Este util să folosești șampoane uscate, fixativ și alte produse de styling în acest interval.

    Sebumul secretat natural protejează părul și pielea scalpului în procesul de vopsire a părului. Acesta este util și atunci când se procedează la decolorare. Protecția este binevenită și împotriva eventualelor iritații pe care compușii din vopsea o pot aduce pielii scalpului. Produsele de îngrijire sau de styling utilizate nu influențează în niciun fel nuanța finală, după vopsire sau decolorare. Mai mult, un păr proaspăt spălat care urmează a fi vopsit poate afecta calitatea culorii finale, inclusiv prin felul în care acesta reușește să prindă nuanța dorită.

    Este important să-ți îngrijești părul înainte să îl vopsești. Asta înseamnă utilizarea unor produse adecvate tipului tău de păr care să hidrateze. În plus, sunt utile măștile sau uleiurile pentru păr, pentru un plus de sănătate și forță. Ideile de masti de par naturale, preparate în casă, sunt foarte apreciate de către femeile care le-au testat. La fel de important este să te asiguri că vârfurile firelor de păr nu sunt despicate și, dacă au probleme, să le tunzi. Îngrijirea părului înainte de vopsit depinde de procesul prin care acesta va trece efectiv, dacă va trebui doar vopsit sau este necesară și decolorarea. În acest ultim caz, folosește și ulei de cocos care va preveni deteriorarea firului de păr.

    Vopseaua de păr afectează părul?


    Și da, și nu. Vopseaua de păr este un amestec de produse chimice. Poate conține amoniac, coloranți chimici, care au în compoziție metale și multe alte substanțe de fixare sau care favorizează pătrunderea culorii în structura firului de păr. Totodată, conține și alte substanțe de îngrijire care oferă protecție și care hrănesc firul de păr vopsit.

    Diferența dintre bine și nociv vine din calitatea vopselelor utilizate, tehnica de aplicare a acestora, dar și din frecvența operațiilor de colorare.

    O altă categorie de factori care pot fi luați în calcul atunci când alegi să te vopsești și când utilizezi un anumit produs pentru decolorare sunt eventualele reacții alergice (respiratorii, oculare, cutanate), toleranța pe care o ai la mirosul specific al vopselurilor, mai ales a celor care conțin amoniac. Acesta este și motivul pentru care orice marcă de vopsea trebuie testată pentru a vedea cum reacționezi la respectivul produs, este necesară prudența sau chiar evitarea vopsitului atunci când ești însărcinată sau alăptezi sau dacă ai în antecedente reacții alergice importante.

    Se poate aplica o vopsea de păr peste altă vopsea?


    Nu doar că se poate, dar este o practică uzuală, la care se apelează pentru a întreține culoarea părului vopsit. Dar, sunt importante câteva detalii, astfel încât soluția „vopsea peste vopsea” să aibă efectul urmărit.

    Dacă vei utiliza o vopsea pentru a intensifica o culoare pe care părul vopsit o are deja nu există niciun fel de restricții sau limitări. Aceeași situație este și dacă vei alege o nuanță mai închisă decât cea pe care părul deja vopsit o are.

    Este posibil și să deschizi culoarea părului vopsit, dar de data aceasta efectul nu va fi cel urmărit decât dacă alegi o vopsea cu cel mult două tonuri mai deschisă față de cea deja folosită. Dacă diferența de nuanță este mai mare, va fi necesară o etapă intermediară de decolorare a părului vopsit.

    Ia în calcul și faptul că, la o primă vopsire, este ideal să folosești un colorant care are cel mult două tonuri mai mult sau mai puțin față de nuanța naturală a părului tău, pentru a avea cele mai bune rezultate. Atunci când alegi nuanțe mai deschise cu mai mult de două tonuri, părul va trebui decolorat înainte, fie că este natural sau deja vopsit.

    Această abordare este utilă atât pentru binele și sănătatea părului care va suferi mai puține tratamente chimice, dar și pentru efectul pe care îl va avea noua nuanță în percepția ta. Este nevoie mereu de timp pentru a te obișnui cu o culoare nouă de păr.

    De ce nu prinde vopseaua pe păr?


    Este oarecum impropriu de spus că „vopseaua nu prinde”. În spatele acestei nemulțumiri se află un rezultat sub așteptări, adică o altă nuanță finală decât cea care a fost dorită. Cauzele sunt variate și depind mai ales de calitatea părului și de tratamentele anterioare la care a fost spus, dar și de diferența de ton dintre culoarea pe care o are părul, fie că este natural sau deja vopsit, și cea care a fost aplicată.

    O diferență mai mare de două tonuri nu va avea un rezultat bun atunci când este vorba despre aplicarea unui produs care să ducă la o culoare finală mai deschisă decât cea inițială, decât dacă se parcurge o etapă intermediară de decolorare sau decapare a părului.

    O altă problemă este cea legată de părul alb, depigmentat. Pe de o parte, acesta va capta mai greu culoarea, pe de alta, nunața finală a părului alb vopsit poate să aibă tonuri mai deschise decât cele dorite. Deseori, pentru vopsirea părului alb sunt folosite preparate specifice, care au în compoziție pigmenți mai puternici.

    Nu este exclus ca o culoare nereușită să fie urmarea faptului că produsul folosit anterior pentru vopsirea părului să fie incompatibil cu cel utilizat în prezent, prepararea soluției să fie greșită sau părul proaspăt spălat.

    Par vopsit

    Cât se lasă vopseaua pe păr?


    Fiecare producător recomandă un timp ideal pentru a lăsa vopseaua să acționeze. Cu toate acestea, intervalul variază în funcție de grosimea firului de păr, de tratamentele anterioare la care a fost supus. Părul care a fost anterior vopsit va avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru ca vopseaua să „lucreze”, după cum un păr care a trecut printr-un proces de decolorare sau decapare să prindă mult mai bine și mai repede culoarea.

    Acesta este unul dintre motivele principale pentru care este necesară testarea vopselei și a modului în care părul reacționează, indiferent dacă a mai fost sau nu vopsit, de fiecare dată când se alege o altă marcă de colorant pentru păr sau un alt ton decât cel uzual.

    Decolorarea părului și îngrijire după decolorare


    Dacă nuanța aleasă este cu mai mult de două tonuri mai deschisă decât cea a părului tău natural sau vopsit, ai nevoie de decolorare. Decolorarea este o metodă utilizată și pentru a obține unele nuanțe de blond sau păr vopsit șuvițe ori păr vopsit în 2 culori și este necesară înainte de colorare, dacă treci de la un păr închis la unul vopsit într-un ton deschis.

    Decolorarea, oricât ar fi de delicată și blândă, este un proces chimic care are ca scop distrugerea pigmenților din fibra părului. Dacă operațiunea aceasta este ocazională, părul nu va avea de suferit și își va putea recăpăta ușor vitalitatea naturală. După decolorare sau chiar înainte este utilă folosirea unui șampon fără sulfați și cu multă keratină, care va restructura fibrele părului. Orice tratament cu keratină este, în esență, binevenit.

    Un alt efect secundar al decolorării îl reprezintă uscarea părului, fragilitatea și vârfurile despicate. Problema poate fi complet rezolvată cu o mască de păr. Frecvența aplicării acesteia depinde de gradul de uzură al firelor de păr. Aplicarea unei măști este binevenită și înainte de decolorare cu 24 de ore.

    În ceea ce privește întreținerea, regulile de bază sunt evitarea expunerii la soare cu părul neprotejat sau folosirea un spray UV specializat sau o cremă de soare pentru păr și clătirea părului cu apă îmbuteliată, pentru a elimina excesul de minerale și clor. La fel de necesară este protecția termică, ceea ce înseamnă evitarea instrumentelor de styling cu temperaturi ridicate sau protejarea, înainte de utilizare, cu un spray de protecție termică.

    Utilizarea șampoanelor blânde și a uleiurilor hidratante, special concepute pentru păr decolorat, e o măsură eficientă care întreține nuanța delicată a acestuia.

    Îngrijirea părului după ce a fost vopsit


    Părul vopsit are nevoie de o îngrijire atentă și dedicată. Pe de o parte, ia în calcul să folosești doar produse îngrijire păr vopsit adaptate perfect structurii podoabei capilare. Acestea au o caracteristică comună, fiind preparate fără sulf și cu stabilizatori de culoare. Sulfații conțin sare care elimină umiditatea, iar pierderea umidității este una dintre principalele cauze ale decolorării părului vopsit.

    După vopsire este recomandat să aștepți cel puțin două zile înainte să te speli pe cap cu șampon. Cuticula firului de păr rămâne deschisă după ce te vopsești, iar dacă îți speli părul prea devreme, culoarea se va scurge. Poți folosi însă un șampon uscat. La fel de important este ca pe părul vopsit să nu utilizezi niciodată șampoane purificatoare. Limitează spălatul părului vopsit la maximum două ori pe săptămână.

    Un element foarte important care contribuie la păstrarea culorii părului vopsit este temperatura apei atunci când te speli pe cap. Uită de apa fierbinte care va avea ca efect deschiderea cuticulelor și pierderea culorii. Folosește apă la temperatura corpului și, dacă este posibil, chiar mai rece de atât. Clătește părul vopsit și decolorat, mereu, cu apă rece. Tot din acest motiv, recomandăm să optezi pentru gama celor mai bune placi de par, care minimizează durata de expunere a părului la căldură.

    Contează și calitatea apei. Apa din rețeaua publică conține inevitabil clor. Dar efectul acestuia este de înălbire, ceea ce poate duce la decolorarea părului. În timp ce părul blond poate căpăta nuanțe verzui, culorile mai închise își pot pierde din intensitate și strălucire. Ferește-ți părul vopsit de apa din piscine, de apa de mare și, dacă se poate, chiar și de cea de la robinet, clătindu-te cu apă îmbuteliată.

    Părul vopsit are nevoie de protecție sporită, în special împotriva razelor UV care pot deteriora firele de păr și care pot duce la pierderea nutrienților necesari pentru un păr frumos. Poți folosi un tratament de tip leave-in ca să îți menții părul hidratat și neted, de preferat produse care au factor ridicat de protecție solară, pentru a preveni decolorarea părului vopsit. Balsamurile de tip  leave-in au și calitatea de a menține firele de păr drepte.

    Indiferent de produsul pe care-l alegi, citește eticheta și respectă strict instrucțiunile producătorului, fie că este vorba despre cantitatea de balsam necesară sau despre intervalul de timp în care trebuie lăsat să acționeze și fă mereu așa cum este menționat în instrucțiuni.


    Citește și Cum să îți protejezi părul de căldură când îl coafezi

    Atunci când îți aranjezi părul cu placa, căldura în exces îl poate decolora și deteriora. Este recomandat să folosești un spray protector înainte sau să optezi pentru produse potrivite pentru îngrijirea părului, cum ar fi placa Philips cu tehnologia SenseIQ sau cu senzor Moisture Protect. Acest senzor adaptează temperatura în funcție de tipul de păr, astfel încât să păstreze hidratarea naturală a acestuia și fără să deterioreze culoarea.

    Ingrijirea parului vopsit

    Uscarea părului vopsit


    Părul vopsit trebuie ferit de tot ceea ce are o temperatură ridicată, iar uscarea cu aer cald trebuie omisă. Uscarea cu aer fierbinte este dăunătoare tuturor tipurilor de păr, dar cu precădere celui vopsit. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la uscător, ci asigură-te că alegi cel mai bun uscator de par care oferă posibilitatea de a folosi temperaturi scăzute și funcția de ionizare.

    Soluția este să scurgi bine părul după baie, prin presare, și să-l ții într-un prosop absorbant, dar fără să-l freci, și apoi să-l lași să se usuce natural sau să utilizezi un flux de aer rece.

    Pentru a te coafa fără a depinde în mod exclusiv de căldură, încearcă ceva nou: coafuri care să permită părului să se usuce în ritmul său, la temperatura camerei, sau folosește produse de styling (spume, creme, spray-uri) ori de câte ori este posibil, pentru a înlocui necesitatea utilizării căldurii.

    Îngrijirea corectă a părului vopsit este esențială dacă vrei să ai o podoabă capilară sănătoasă și strălucitoare a cărei culoare să reziste mult timp.

    Sursa foto: Shutterstock.com

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.