0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    cele mai comice lucruri pe care le-am auzit la copii

    Descoperă în continuare ce e bine să știi despre dezvoltarea limbajului celor mici.

    Cele mai comice lucruri pe care le-am auzit la copii

    Odată ce încep să vorbească, bebelușii devin o sursă inepuizabilă de expresii comice și cuvinte pronunțate în cele mai neașteptate moduri. Ca părinte, abia aștepți să poți conversa cu micuțul tău și sigur te întrebi când e normal să auzi primele cuvinte sau cum îți poți ajuta copilul să aibă un limbaj cât mai complex și corect. Descoperă în continuare ce e bine să știi despre dezvoltarea limbajului celor mici.

    La ce vârstă încep bebelușii să vorbească

     

    Fiecare copil are propriul său ritm de creștere, așa că nu este nimic neobișnuit ca unii bebeluși să spună primele cuvinte mai rapid decât alții. În principiu, primele 12 luni de viață sunt cele în care bebelușul gângurește, pronunță anumite vocale și încearcă să imite sunetele scoase de părinți.

    Te poți aștepta ca micuțul tău să spună primele cuvinte în jurul vârstei de un an, însă îți recomandăm să te înarmezi cu răbdare, pentru că se poate ca marele eveniment să întârzie chiar și câteva luni. Cuvintele de început sunt de obicei simplu de rostit și legate de persoane sau obiecte cu care copilul interacționează des: de exemplu, mama, tata sau papa. Cel mai probabil te vei entuziasma și te vei distra de minune în această etapă, când bebelușul te va surprinde tot mai des cu noi și noi cuvinte, unele pronunțate ciudat pentru un adult, dar firesc pentru copil. Uneori, al doilea copil vorbește mai devreme decât primul, fiind stimulat de fratele mai mare.

    Nu puține sunt cazurile în care în limbajul celui mic se strecoară și tot felul de cuvinte pe care ai prefera să nu le rostească. E indicat să ai grijă la expresiile pe care le folosești în casă, pentru că bebelușii sunt atenți și pot prinde orice cuvânt care li se pare simpatic sau ușor de pronunțat. Cu atât mai mare va fi satisfacția de a rosti cuvântul respectiv dacă observă o reacție puternică din partea ta.

    timp cu familia si bunicii

    Ce litere îi încurcă de obicei pe cei mici

     

    Oricât de mult ți-ai dori ca pronunția copilului tău să fie una excelentă, există șanse mari ca acesta să stâlcească anumite cuvinte până aproape de vârsta de șase ani. Nu te gândi din prima că bebelușul are o problemă de vorbire atunci când se bâlbâie ușor sau vorbește rârâit. Este firesc ca micuții să nu fie total stăpâni pe vocabular și exprimare.
    Te vei amuza cu siguranță când vei auzi de la bebelușul tău că pasărea din pom face cla în loc de cra, că rața este lață sau că suzeta e luletă. Motivul pentru care cuvintele sunt pronunțate greșit este unul simplu: copiii mici au probleme cu anumite litere, în special consoanele  t, r, s, l, v si z. În plus, când micuții vor să se exprime, aceștia au foarte multe lucruri de zis, dar un vocabular destul de limitat, ceea ce îi face să se poticnească și să încurce anumite litere.

    timp liber ca mama

    Cum îți poți ajuta copilul să își dezvolte limbajul prin joc

     

    Dacă îți dorești ca micuțul tău să aibă un vocabular complex și să poată forma cu ușurință fraze corecte, poți folosi câteva metode simple. Cele mai multe vor fi percepute de copil ca o joacă, așa că merită să le încerci:
    Citiți împreună - cititul dezvoltă limbajul și îi permite copilului să înțeleagă anumite concepte care pot părea greu de explicat. Când este mic, obișnuiește-te să îi spui povești sau să i le citești din cărți cu poze, care să îi atragă atenția. O poți face chiar înainte de culcare, în timp ce îi dai să bea lăptic din biberonul preferat.

    •  Mergeți la plimbare și numiți obiectele din jur - stabiliți ca inițial să îi spui doar tu numele fiecărui obiect sau animal. Folosește nu doar substantive, ci și verbe: Uite o mașină. Mașina merge. Mașina face vruum. Ulterior, roagă-ți copilul să te completeze: Uite o pisică. Cum face pisica? La următoarea plimbare, stabilește cu cel mic să îți descrie ceea ce vede. Acest tip de dialog poate însoți orice activitati pentru consumarea energiei la copii.
    •  Povestește-i celui mic tot ce faci prin casă. De exemplu, dacă gătești, spune-i pas cu pas ce presupune rețeta, ce obiecte folosești în bucătărie și ce ingrediente îți sunt necesare.
    •  Cumpără jocuri care să prezinte culori, numere, animale, obiecte. Unele dintre ele sunt sub formă de cărți de joc și le puteți trage pe rând, discutând despre imaginea prezentată. Există, evident, și variante interactive, precum cărțile cu poze, pe deasupra cărora plimbi un stilou special, care descrie imaginile. Astfel, micuțul va asocia cuvintele cu imaginile corespunzătoare.
    •  Cântă-i copilului și îndeamnă-l să ți se alăture. Prin cântec, cel mic va învăța diverse cuvinte și expresii, în timp ce se va distra alături de tine. Este doar una dintre multele idei de jocuri de sarbatori pentru copii.

     

     Dacă vrei să afli mai multe despre limbajul celor mici și lucrurile amuzante spuse de aceștia, urmărește-o pe Mami-Influencerița Philips Avent, care ți-a pregătit și de această dată o serie de povești pline de farmec din viața sa de mămică.

     

    Cele mai comice lucruri pe care le-am auzit la copii

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.