0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    Al doilea copil in familie – la ce sa te astepti

    Există numeroase păreri despre cum este când apare cel de-a doilea copil. Află la ce te poți aștepta și cum să gestionezi situația!

    Cel de-al doilea copil în familie: recomandări și sfaturi 

    Atunci când apare primul copil, viața familiei se schimbă din foarte multe puncte de vedere. Grija de care are nevoie un bebeluș ocupă, cel puțin o perioadă, tot timpul părinților. Cel de-al doilea copil adaugă în ecuație un nou element, iar foarte mulți proaspeți părinți vor spune că efortul lor nu este de două ori mai mare, ci triplu sau chiar cvadruplu. Motivele sunt multiple și variază de la o familie la alta.  

     

    Îți prezentăm în continuare câteva lucruri la care să te aștepți atunci când apare cel de-al doilea copil în familie, culese din experiența părinților. Acestea sunt însoțite de sfaturi care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii în gestionarea inevitabilelor situații mai dificile din frumoasa călătorie care este viața de părinte.

    O nouă dinamică în familie


    Atunci când apare primul copil, încet, dar sigur, viața de zi cu zi a părinților se schimbă astfel încât să acomodeze cât mai bine noul membru al familiei. Această dinamică de zi cu zi se schimbă încet, pe măsură ce micuțul începe să devină tot mai independent: să folosească olița, să vorbească, să mănânce singur ș.a.m.d. Apariția celui de-al doilea copil va schimba dinamica într-un mod pe care părinții îl vor resimți mai puternic, deoarece vine cu schimbări bruște. Proaspătul bebeluș va readuce în căminul familiei atât obiecte care au fost puse deoparte, cât și obiceiuri sau cuvinte de alint. Însă viața cu proaspătul bebeluș nu va fi la fel precum cea cu primul bebeluș din simplul motiv că acum sunt doi copii în casă. 


    Pentru a-ți simplifica rolul de părinte poți alege accesoriile necesare pentru masa copilului și vei avea un ajutor în plus care va conta!

     

    Sfat pentru viitori părinți de doi copii: Dacă la primul copil lucrurile s-au desfășurat într-un anumit fel, nu fiți foarte siguri că la al doilea va fi la fel. Fiecare copil este unic. Dacă primul dormea aproape toată noaptea încă din primele luni ale vieții, poate că al doilea va fi la fel... Sau nu! Ca viitor părinte de doi copii, este mai eficient să fiți deschiși la schimbări și să considerați că încă puteți fi surprinși.

    Diferența de vârstă influențează relațiile 

     

    Dacă diferența de vârstă între cei doi copii este de doi ani sau mai puțin, avantajul este că aceștia vor deveni parteneri de joacă, iar relația între ei va fi mai strânsă. În același timp, pentru părinți, această diferență de vârstă implică o monitorizare aproape constantă și un efort semnificativ mai mare, atât fizic, cât și financiar. Speranța că cei doi copii se vor juca singuri nu se va materializa până ce fratele sau sora mai mică nu crește suficient de mult încât să poată comunica. După cum pot atesta majoritatea părinților, creșterea copiilor sub vârsta de cinci ani ocupă majoritatea timpului. Totuși, cu o bună organizare, vei începe să găsești din ce în ce mai mult timp pentru tine ca parinte.

     

    Sfat dacă încă vă gândiți la cel mai bun moment: Este adevărat că poate fi mai ușor să crești doi copii cu diferență de vârstă mai mare de doi ani. Motivul principal este că fratele mai mare are mai multă autonomie și poate că merge la grădiniță sau la școală. Asta le permite părinților să aloce mai mult timp pentru mezin. Totuși, o vorbă destul de cunoscută printre părinți și bunici este „copii mici, probleme mici; copii mari, probleme mari”. Așa că atunci când luați decizia dacă e mai bine să faceți cel de-al doilea copil acum sau mai târziu, rețineți că nu există un răspuns ferm. Orice veți alege vine cu avantaje și dezavantaje greu de cuantificat.

    Diferența de vârstă influențează relațiile

    Pregătiți-vă de gelozie 

     

    Poate că există familii în care frații se înțeleg minunat - împart jucăriile și atenția părinților fără niciun conflict. Majoritatea părinților de doi copii, însă, au cel puțin o poveste în care gelozia și posesivitatea micuților au ieșit la suprafață într-un mod destul de violent. De multe ori, poți preveni asta programând activitati pentru consumarea energiei la copii și implicându-te în acestea alături de ei. Acest lucru este perfect normal, conform psihologilor, și nu ar trebui să fie perceput ca un semn că unul dintre copii este „rău” sau „obraznic”. Dimpotrivă, atunci când copiii se manifestă în acest fel, de cele mai multe ori o fac pentru că au nevoie de mai multă atenție și simt dorința să se reconecteze cu părinții. 

     

    Sfat pentru părinții cu copii geloși: Este aproape imposibil să schimbi natura umană. Iar gelozia între frați este adânc înrădăcinată în psihicul copiilor. Chiar dacă veți cunoaște alte familii în care frații par să se înțeleagă perfect, asta nu înseamnă neapărat că la ei gelozia nu există, ci doar că se manifestă mai puțin vizibil.

    Cu alte cuvinte, fiți răbdători cu copiii care fac pasiune pentru aceeași jucărie sau care fac un tantrum pentru că doresc să se îmbrace fix cu hainele surorii. Este modul lor de a vă arăta că doresc să exercite control asupra propriei vieți. Identifică soluții practice pentru a-i mulțumi pe ambii, găsește idei de jocuri de sarbatori pentru copii, pe care să le poată juca împreună și activități care să îi stimuleze să colaboreze. În timp, cu un efort destul de consistent din partea părinților și a educatorilor, această dorință de a avea control se va manifesta altfel, fără să implice toată familia.

    Al doilea copil in familie – Pregătiți-vă de gelozie

    Cum vă puteți pregăti pentru cel de-al doilea copil? 

     

    Partea bună este că s-ar putea să fiți deja pregătiți, cel puțin când vine vorba despre obiecte. De exemplu, puteți folosi din nou, fără să mai investiți, jucăriile, pătuțul, scaunul, cana. Iar dacă ne referim doar la produsele din gama Avent, mamele pot folosi din nou pompa de sân, încălzitorul și sterilizatorul, termometrul, monitorul etc. Unele obiecte, însă, nu pot fi refolosite – de exemplu, scaunul de mașină sau cele pentru îngrijirea zilnică. 

     

    Dacă tu te consideri pregătită, copilul mai mare cu siguranță nu este pregătit pentru apariția frățiorului mai mic. De aceea, majoritatea specialiștilor și părinților cu experiență recomandă să vorbiți din timp cu primul născut despre apariția noului membru al familiei. În funcție de vârsta sa, o puteți face cu ajutorul cărților sau a păpușilor. Pe măsură ce vă apropiați de termen, este util să-i oferiți copilului posibilitatea de a alege un cadou pe care să-l ofere celui mai mic. Iar după naștere, să-i oferiți celui mai mare un cadou din partea familiei, pentru a marca acest moment important în viața sa: ziua în care a devenit sora sau fratele mai mare.

     

    Un alt sfat pentru mame este să aloce primele zile după naștere exclusiv copiilor - restul familiei poate să aștepte. Motivul este că primele zile sunt extrem de obositoare, iar faptul că va trebui să acorzi atenție ambilor le face să fie și mai grele. De aceea, recomandarea este să aranjezi lucrurile în așa fel încât să te poți concentra pe familia ta restrânsă până ce te pui pe picioare. 

    Fiecare experiență cu doi copii este diferită și fiecare familie are propria poveste despre cum este să crești doi copii. De aceea, nu te sfii să ceri ajutorul sau sfatul altor părinți. De exemplu, urmărește-o mai jos pe Mami-Influencerița Philips Avent, care îți povestește cum a fost pentru ea să devină mamă pentru a doua oară, cât de diferite sau asemănătoare au fost cele două experiențe și care sunt recomandările ei pentru părinți. 

    Elena Zagaican: al doilea copil in familie - la ce sa te astepti

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.