0

Coş de cumpărături

Momentan nu există articole în coşul de cumpărături.

    cum ne facem timp ca mame

    Descoperă cât de mult contează să nu renunți la pasiunile tale ca mămică și află câteva metode prin care îți poți găsi timpul și energia.

    Cum își face o mămică timp și pentru ea?

    Obișnuim să spunem că atunci când devenim mămici ne luăm concediu și stăm acasă. Ar fi, poate, mai corect să spunem că punem pe pauză lejeritatea și predictibilitatea unui job care ne ocupa câteva ore din zi, pentru a-l înlocui cu un program 24/7, impredictibil, surprinzător, plin de noutate și pentru care anii de școală par să nu ne fi pregătit mai deloc.

    Meseria de mămică este un job full- time, fără zile de week-end, fără dimineți leneșe, fără concedii medicale sau de odihnă și fără posibilitatea de a depune CV altundeva în cazul în care oboseala și stresul ating cote alarmante la actualul loc de muncă.

    "Meseria” de mămică acaparează nu doar tot timpul, dar și gândurile și dorința de perfecțiune a femeii, care se îngrijorează că nu răspunde în mod ideal nevoilor celui mic. Timpul pentru noi devine inexistent și simplul gând la astfel de momente departe de cel mic poate genera un sentiment de vinovăție. Dar oare acest timp pentru noi nu este, de fapt, tot timp în beneficiul celui mic?

    De ce este important să alocăm timp pentru noi în programul full-time de mămică?

     

    Bucuria de a fi mămică este un sentiment îndestulător și acaparant. Vrem să facem tot ce ne stă în putință și chiar puțin peste pentru a-l ajuta pe cel mic să pătrundă în viață cât mai lin și mai în siguranță. Planificăm activitati pentru consumarea energiei copilului și activități educative. Îi suntem alături în fiecare moment din zi și din noapte și tot ni se pare că nu o facem suficient de mult. Sau de bine. Cel mic devine prioritatea absolută, iar momentele pentru noi practic inexistente. Cu timpul, acest lucru poate duce la o degradare a stării de spirit, a sănătății, a energiei și a relațiilor cu cei din jur.

    Este important să nu uităm că atunci când noi suntem bine – fizic, psihic, emoțional – avem capacitatea de a oferi cea mai bună îngrijire puiului nostru. Este vital să cultivăm o relație armonioasă cu noi înșine, pe care apoi să o extindem și asupra celui mic. Cumulul de provocări noi, nopțile nedormite, expunerea la atât de mulți stimuli și situații necunoscute, precum și obsesia perfecțiunii se pot transforma într-un stres mai mare decât cel întâlnit la orice loc de muncă, stres care poate persista sau se intensifică la al doilea copil.

    Grija la sănătate, momentele de respiro și liniște cu noi, vechile obiceiuri care ne fac plăcere, nu sunt afronturi la timpul și educația oferite celui mic, ci investiții în ea.

    timp cu familia si bunicii

    Cum ne facem curaj să lipsim de lângă cei mici fără a ne simți vinovate?

     

    Dintre toate sentimentele urâte pe care le poate trăi o mamă, acela de vinovăție că nu a făcut suficient de multe pentru cel mic este unul de neconceput.  Așa că ne informăm despre cele mai bune accesorii pentru îngrijirea acestuia, cele mai bune grădinițe, cele mai interesante activități, despre rolul povestilor la copii și despre impactul jocurilor pe tabletă și depunem orice efort pentru a ne crește copiii bine.

    Prin urmare, dorim să le facem noi pe toate, mereu, clipă de clipă, pentru a ne asigura că lucrurile vor fi făcute perfect. Perfecțiunea nu este cel mai bun ajutor pentru o proaspătă mămică, cum nu este nici tendința de a face constant comparație – comparație cu felul în care arăta casa înainte de apariția celui mic, comparație cu ce fac prietenele noastre, mămici și ele, comparație cu felul ideal în care se întâmplau lucrurile în capul nostru.

    Membrii familiei, însă, chiar și câțiva cunoscuți mai apropiați, pot fi un ajutor de nădejde. Trebuie doar să le permitem. O cafea cu prietena cea mai bună la terasa voastră preferată, un film în oraș cu soțul, o baie caldă cu spumă și un pahar de vin, chiar și o escapadă de o zi în doi nu sunt lucruri prin care îl privezi pe cel mic de tine și de energia ta, sunt lucruri care te încarcă pentru mai mult și mai bine.
    Poate tatăl nu îl adoarme la fel de repede ca tine, bunica nu îi cântă la fel de frumos, iar bunicul nu încălzește laptele perfect din prima, dar toți oamenii de încredere din viața ta vor căuta, la fel ca și tine, să facă lucrurile perfect pentru cel mic.

    timp liber ca mama

    Cum ne putem încărca bateriile și recrea?

     

    Maternitatea ne schimbă, dar nu ar trebui să ne și altereze. Avem priorități noi, generate de sentimente pe care până atunci nu le-am cunoscut, însă, suntem în continuare suma a ceea ce iubim. Deși în prima perioadă de viață a celui mic este important să îi fim alături cât de des posibil, cu siguranță putem găsi și momente pentru noi.

    Putem urmări un episod din serialul preferat cât cel mic doarme, fără să ne stresăm că vasele nu sunt spălate sau casa perfect curată. Putem face o vizită la salonul de cosmetică, în timp ce tatăl face o plimbare prin parc cu cel mic. De ce să nu comandăm cina, în unele seri, în loc să petrecem alte ore în bucătărie și să ne bucurăm de câteva momente de liniște în doi, în timp ce suntem și cu ochii pe cel mic? Nu mai avem timp de drumeții lungi în natură, dar răgaz de o plimbare cu prietena cea mai bună tot putem găsi.

    Cu timpul, ne vom face curaj să îl lăsăm câte un weekend și la bunici sau să ne îndepărtăm puțin mai mult de el. Aceste mici momente cu noi, privite în perspectivă, nu sunt mici deloc. Sunt momente care formează viitoarea mamă în relație cu copilul ei și cu lumea pe care i-o va oferi. Suma lor este cea care îi va crea universul și nu faptul că vasele sunt întotdeauna spălate la timp și casa perfect curată.

     

    Meseria de mămică este, fără doar și poate, una cu normă întreagă, plină de satisfacții, dar și plină de angoase și spaime. Fiecare nouă etapă în creșterea copilului vine cu alte provocări, alte temeri și alte ocazii de a ne spune că ne vom face timp pentru noi mai târziu, după ce trece și această perioadă.

    Momentul nostru, însă, este acum și trebuie să profităm de el. Mami-Influencerița Philips Avent, Elena Zagaican, ne povestește în cel mai recent videoclip al ei cum gestionează ea dorința de a fi o prezență constantă în viața celor doi copii, precum și nevoia de a-și aloca timp și ei, fără să se simtă vinovată că greșește cu ceva în educația celor mici.

    Echilibrul cu noi înșine este cheia creșterii unui copil echilibrat, care, la rândul lui, să dezvolte relații echilibrate. Nu uita că, înainte de toți și toate, ești tu! Oferă-ți timp și cel mic îți va mulțumi cândva!

    Cum își face o mămică timp și pentru ea?

    Citește în continuare

    Fă cunoștiință cu aplicația Sarcina+

     

    Concepută pentru a îți fi alături de când rămâi însărcinată și până la naștere, aplicația Sarcina+ te ghidează în toate etapele sarcinii și te ajută să o monitorizezi îndeaproape.

    Descarcă acum:

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Site-ul nostru poate fi vizualizat cel mai bine cu cea mai recentă versiune de Microsoft Edge, Google Chrome sau Firefox.